Sõda ajab sportlased pakku

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski Donbassi klubi jäähokiareen on pärast süütamist nukker vaatepilt.
Donetski Donbassi klubi jäähokiareen on pärast süütamist nukker vaatepilt. Foto: AFP

Ukrainas ja Iisraelis toimuvad ärevad sündmused ei jäta puutumata ka tippsporti.

Rahvusvaheline Korvpalliliit FIBA otsustas ebastabiilse olukorra tõttu riigis Ukrainalt ära võtta järgmisel suvel peetavate korvpalli Euroopa meistrivõistluste korraldusõiguse. Paar päeva tagasi levis maailma meedias aga uudis, et kuus Donetski Šahtari jalgpalliklubi mängijat ei naasnud pärast sõprusmängu Prantsusmaal enam Ukrainasse. Sõda puudutab valusalt ka sporti.

Donetski klubi brasiillastest tippmängijad Douglas Costa, Fred, Dentinho, Alex Teixiera ja Ismaily ning argentiinlane Facundo Ferreyra kartsid oma elu pärast ja otsustasid Lyoni jääda.

Klubiomanik Rinat Ahmetov oli maruvihane. «Kui jalgpallurid meeskonna juurde tagasi ei tule, peavad nad arvestama karmide tagajärgedega. Neil on meiega kehtivad lepingud ja selline käitumine on lubamatu,» sõnas ta klubi kodulehe vahendusel. «Neil pole midagi karta ja loodan, et nad saavad oma hirmust üle ning austavad lepingut ja klubi.»

Costa sõnul on sportlastel põhjust kartmiseks küll ja veel. «Kohapeal olles riskisime oma eluga, olles pidevalt hirmul,» ütles ta sotsiaalmeedia vahendusel. «Ma ei taha klubist lahkuda, ent soovime kuni konflikti lahenemiseni Šveitsis treenida. Ma kardan oma elu pärast. Me ei tea, kuidas me mängudele hakkame reisima, kui olukord riigis on selline,» lisas Costa. Neljapäeva õhtul leidis Ida-Ukrainas aset lennukatastroof, kui Amsterdamist Kuala Lumpurisse teel olnud Malaysian Airlinesi lennuk kukkus alla ja hukkusid kõik pardal viibinud 298 inimest.

Donetski linn asub samuti Ukraina idaosas ja on venemeelsete separistide käes ning Ukraina armee üritab seda enda kontrolli alla saada, mis ongi viinud veriste sündmusteni. Hetkel on kindel, et Donetski jalgpalliklubi ei saa oma kodumänge enda staadionil pidada.  

Peatreener Mircea Lucescu süüdistas mängijate põgenemises nende agenti Kia Joora­bchiani. «Juhtunus on süüdi Kia Joorabchian, kes loodab jalgpallurite pealt veelgi rohkem raha teenida, ja mõjutas neid mitte naasma,» sõnas Lucescu. «Agent ilmus Lyonis peetud sõpruskohtumisele ja pärast seda võttis mängijad endaga kaasa.»

Ka tipptasemel Donetski korvpalliklubi ja mitme teise spordiklubi olukord on ülimalt keeruline ning nende jätkamine suure küsimärgi all. Juba eelmisel hooajal jättis Donets­ki klubi Ühisliiga pooleli ning algaval hooajal neid ega teisi Ukraina klubisid Ühisliigas ja Euroliigas mängimas ei näe. Jäähokiliigas KHL mänginud Donetski Donbassi meeskond pidas juba eelmisel hooajal oma kodumänge Slovakkias. Suve algul süütasid separatistid klubi koduhalli põlema ja viisid minema kogu selles olnud tehnika.

Viimastel nädalatel on konflikt taas eskaleerunud ka Iisraelis, mis teeb ärevaks sealsetes klubides pallivad välismängijad. Kui iisraellaste ja palestiinlaste vastasseis kaks aastat tagasi ärevamaks muutus, oli korvpalli klubihooaeg täies hoos. Välismaalastest korvpallurid tunnetasid ohtu ning mitu neist otsustas poole hooaja pealt kodumaale naasta.

«Kell kolm öösel hakkas õhuhäiresireen tööle, see hoiatab pommitamise eest, ja siis on sul kolm minutit aega, et varjendisse jõuda. Meie oma asus otse maja all,» meenutas Tel Avivis Ramat Hasharoni klubis mänginud ameeriklanna Alexis Gary-Lawson ärevaid hetki. «Kõik ameeriklased olid hirmul.» Mängud jäeti ära või lükati teadmata ajaks edasi. «Ka kohalikud olid mures, trenni ajal oli kuulda õhuhäiresireene ja pommitamist, see oli ebareaalne,» lisas Gary-Lawson, kelle sõnul peaks mängijad hooaja eel pikalt mõtlema, kui Iisraeli siirduvad.

Liibüa on samuti koht, kuhu iga profisportlane mängima ei läheks, sest ka sealne olukord püsib jätkuvalt ärev. Ameeriklane Shane Burrell veetis eelmise hooaja just Liibüa pealinnas Tripolis.

«Neljandal või viiendal seal veedetud päeval kuulsin tänaval korralikku tulistamist. Olin mõistagi hirmul. Helistasin oma agendile ja ütlesin, et tahan siit kohe pääseda,» meenutas Burrell. «Ent agent vastas, et see on siin normaalne, palus mul rahulikuks jääda ja edasi magada. Siis rääkisin sellest oma ameeriklasest meeskonnakaaslasega, kes oli Tripolis juba mõnda aega olnud ja ta kinnitas sama.»

UEFA ei luba Venemaa ja Ukraina klubidel eurosarjas kohtuda

Euroopa Jalgpalli Liit UEFA otsustas kriisikoosolekul, et sel hooajal ei loosita Ukraina ja Venemaa klubisid eurosarjades kokku. UEFA otsus kehtib kõikide algava hooaja loosimiste kohta. «Arvestades praegust poliitilist olukorda, siis avaldasid Venemaa ja Ukraina jalgpalliliidud muret turvalisuse suhtes, kui nende riikide meeskonnad peaksid loosimise tulemusel vastamisi minema. Seetõttu otsustati, et Venemaa ja Ukraina klubid eurosarjades omavahel loosiga kokku minna ei  tohi,» teatas UEFA. Lisaks teatas UEFA, et Iisraeli klubid ei saa samuti Iisraelis valitseva ohtliku olukorra tõttu euromänge kodumaal pidada ja peavad leidma uued võistluspaigad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles