Kirpu: ükskord tuleme ka maailmameistriks

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti epeenaiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõnul ei saa üht pidada paremaks kui teine, tiim on ühtne.Pildil Erika Kirpu.
Eesti epeenaiskonna peatreeneri Kaido Kaaberma sõnul ei saa üht pidada paremaks kui teine, tiim on ühtne.Pildil Erika Kirpu. Foto: Reuters/ScanPix

Kahtlemata oli see võidetud hõbe, mitte kaotatud kuld, kinnitas Irina Embrich pärast vehklemise MMi naiskondlikku finaali, kus tuli alla vanduda Venemaale. «Mõistagi oled pärast igat kaotust pettunud, kuid seekord kaalub rõõm kurbuse üle.» Erika Kirpu tõdes, et hammas on verel: «Ükskord tuleme ka maailmameistriks!»

Pettumust polnud ka Julia Beljajeva hääles: «Oleme sama koosseisuga viis aastat vehelnud, kuid pole MMil isegi poolfinaali saanud. Nüüd on hõbe käes. Jah, me oleme tugevad, tahame kulda, kuid seekord lepime ka tuhmima medaliga.»

Eesti vehklemisneiud – Embrich, Beljajeva, Kirpu ja Kristina Kuusk – on tõesti kõvad, võitsid tunamullu EMil pronksi ja mullu kulla, sestap oli loomulik, et finaali järel rõõmutantsu ei tantsinud. Pigem valdas piigasid malbe rahulolu. Võiduhõiked ja kiljumised saadeti taeva suunas pärast dramaatilist veerandfinaali Hiinaga. Ja eks õhtul pokaale kõlistades lööb ehk naerugi lahti.

«Väike pidu tuleb ikka, ja väike šampanja,» kinnitas naiskonna liider Embrich. «Kui medalit ei tähista, pole medal kehtiv. Noortel on rohkem energiat, nemad võivad möllata pikemalt, mina olen juba vana ning tänasest läbi ja väsinud. Saati tuleb juba öösel kell kolm buss meid lennujaama viima.»

Aga jah, see hõbe võideti. Matšid Hiina ja Itaaliaga – Rootsi alistamine kaheksa sekka pääsuks oli hommikvõimlemise eest – lähevad kahtlemata Eesti vehklemise kullafondi ja neist räägitakse lapselastelegi. Valusad vastased mõlemad, hävitanud nii mõnegi unistuse: Hiina seisis eelmisel aastal ees teel MMi poolfinaali, Itaalia röövis tänavusel EMil pronksi.

«Võtsime end tõsiselt kokku, arutasime taktika läbi. Igaüks veenis end, et ei tee mingeid rumalusi, ning valmistusime revanšiks,» rääkis Beljajeva.   

Kuidas sünnib kangelanna

Võitu lahutab kaotusest viiv, kangelannat põrujast vaimujõud. Palju ei puudunud, et Eesti lootused purunenuks taas veerandfinaalis vastu Hiina müüri.

Kuni viimase nelja sekundini toimis kõik, matš oli meie kontrolli all. Igaüks andis pisikese panuse ning otsustavat duelli Yiven Suni vastu alustas Embrich kolmetorkelisest eduseisust. Kõik sujus kui siidi, seis oli 29:27, jäi neli sekundit – Embrich taganeb, Sun torkab. Jääb sekund – Embrich taganeb, Sun torkab. Viik. Embrichi nägu väljendab ahastust. Võit oli nii lähedal.

«Vastane oli nii suur, seisis ees ja ma ei näinud tablood. Kui nägin, ei mõistnud, mis toimub? Hiinlanna tegi torke, kuid sekund jäi ikka veel vehelda – kell lihtsalt ei hakanud tööle,» meenutas Embrich. «Mind haaras viha – nüüd tuleb lisaajal see otsustav torge ära teha.»

Lisaaeg. Prioriteedi saab Hiina ehk viigi korral on võit nende. Embrich peab ründama ja Sun, osav kaitsest punktide noppija, on rahul. Esimene rünnak – topelttorge. Teine rünnak – puhas torge Suni kehasse. Nagu õpikus. Kiljuvad neiud tormavad kangelannat kallistama.

«Karm matš tõesti. Mis minu närvidest, peaasi, et Embri­chi vaim vastu pidas. Ta suutis pea külmana hoida, vehkles lõpuni,» muigas naiskonna peatreener Kaido Kaaberma ärevaid hetki silme ette manades. «Otsustav punkt lisaajal oli kenasti välja mängitud – Embrich ründas, kutsus hiinlanna vasturünnakule ja torkas. Kaunis võit!»

Itaalia sai küüti

Poolfinaal Itaaliaga. Eesti taktika töötab kui kellavärk. Otsustavaks saab teine matš Embrich versus Bianca del Carretto, mille itaallanna kaotab 2:8. Eesti läheb kolme torkega ette ja tõmbub kaitsesse nagu nurkaaetud madu – kes tuleb, saab salvata. Isegi paar päeva varem maailmameistriks kroonitud Rossella Fiamingo ei suuda vähimatki. Viimases matšis Embrichi vastu, mis algab Eesti eduseisus 23:20, Fiamingo ründab ja ründab ja ründab. Ja saab sisse ja saab sisse ja saab sisse. Lõppseis 42:32 Eestile.

«Häälestasime end ainult võidule,» sõnas sel MMil ka individuaalse pronksi kaela saanud Kirpu. «Olime valmis närima vehklemisrada, võitlema viimseni iga torke eest, sest teadsime – mängus on medal.»

Finaal Venemaa vastu läks kohe käest. Teises matšis torkis Violeta Kolobova 1:6 Embrichi läbi ning Eesti ei suutnud enam mingi valemiga vastaste kaitsest läbi murda. Sireen kuulutas 29:40 Venemaa võitu.

Hõbe on hea, kuid hammas jäi verele, kinnitas Kirpu, kui medal kaelas ja nukrus kadunud: «Ükskord tuleme ka maailmameistriks!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles