Keeruline olukord: laagrisse pääsemiseks tuleb ise raha leida

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grete Gaim.
Grete Gaim. Foto: Liis Treimann

«Olukord on keeruline, aga sellest seisust tuleb võtta maksimum,» sõnas kuu tagasi Eesti laskesuusatamise koondise peatreeneri kohale asunud Janno Prants. «Mingeid lubadusi ei saa me sportlastele anda – nad teavad, et need, kellel võimalik, sõidavad ise treeninglaagrisse, ülejäänud harjutavad esialgu kodus.»

Eesti koondise esimene ühine lumelaager on planeeritud oktoobriks Ramsausse. Prantsu jutu põhjal pole aga selle laagri toimumine veel päris kindel, novembris ühiselt lumele minekut peab peatreener aga vältimatuks.

«Kui alaliidul tekivad vahepeal paremad võimalused, saame oma plaane muuta. Töö selle nimel käib, keegi ei istu niisama käed rüpes, kuid tänavu on meie alaliidu seis väga raske.»

Mõned sportlased saavad isiklike toetajate abil lubada endale pisut paremat ettevalmistust. Näiteks Kauri Kõiv, Kadri Lehtla ja Johanna Talihärm sõidavad treeninglaagrisse juba augustis. Paraku peavad nad seal omapäi tegutsema, sest peatreener Prantsu ja mõne muu abilise – näiteks massööri – neile abiks saatmine pole võimalik.  

Ülejäänud koondislased peavad leppima koduste tingimustega. Otepääle jäävad treenima vanameistrid Roland Lessing ja Indrek Tobreluts ning Kristel Viigipuu ja tervisehädade tõttu seni treeningutest eemal olnud Darja Jurlova. Kalev Ermits veedab aga suve lõpu Kuperjanovi pataljonis aega teenides.

Gerte Gaim siirdus aga paremate treeningutingimuste otsingul Norrasse. «Hakkasin juba kevadel endale kohta otsima – saatsin kirju Norra alaliidu leheküljelt leitud kontaktidele,» rääkis ta. Korra on Gaim juba Trondheimis tegutseva klubi juures käinud, praegu harjutab ta Otepääl ning augusti alguses naaseb Norrasse.

«Klubis on peamiselt noored sportlased, aga tase on täiesti korralik. On neid, kes osalevad IBU Cupil ja ka minuga koos noorteklassi tiitlivõistlustel konkureerinuid,» selgitas 21-aastane Gaim. «Loodan, et suudan arengus sammu edasi astuda. Tingimused on selleks loodud: klubi treener aitab mul jälgida sõidutehnikat ja laskmist – tunnen, et ta on väga motiveeritud.»

Vähest motiveeritust ei saa ette heita ka Prantsule ja muu töö kõrvalt abitreenerina tegutsevale Hillar Zahknale. Prants kiitis sportlasi, kes vaatamata keerulisele olukorrale annavad treeningutel endast kõik.

«Nad ju saavad aru, et tööd tuleb ikkagi teha. Kuigi meil pole praegu ametlikult treeninglaager, oleme kokku leppinud ajad, millal koos harjutada. Püüame tööd teha võimalikult kvaliteetselt,» rääkis Prants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles