Eesti odamehed ootavad tipphetkeks vormi tõusu

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Mätta ja Tanel Laanmäe (teisel pildil) senised odakaared pole olnud sellised, nagu mehed ise lootsid, kuid lähituleviku suhtes on mõlemad täis optimismi.
Risto Mätta ja Tanel Laanmäe (teisel pildil) senised odakaared pole olnud sellised, nagu mehed ise lootsid, kuid lähituleviku suhtes on mõlemad täis optimismi. Foto: Pm

Eesti odaviskajad Risto Mätas ja Tanel Laanmäe on terve hooaja saatnud piigi stabiilselt 80 meetri joone kanti, kuid need pole tulemused, mida mehed ise hooaja eel lootsid. Samas usuvad mõlemad, et hooaega on võimalik veel päästa.

«Olen senistes tulemustes pettunud – talvel sai tehtud roppu tööd ja ootused olid palju kõrgemad,» tunnistas mullu suvel Moskva MMil 8. koha saanud Mätas. «Oma jälje jättis vahepealne seljahäda, kuid ainult selle süüks ei saa hooaja senist käiku ajada. Pean tegema tõsised järeldused, sest järgmisel suvel on MM ja sealt edasi olümpia. Uuesti samasse auku astuda ei saa.»

Mätas märkis, et lootis juba hooaja alguses Hiinas võisteldes kaugele visata, kuid see ei õnnestunud. Seejärel segas seljavigastus ning valu taludes oda visates harjus keha vale visketehnikaga. «Nüüd olen tehnika uuesti paika saanud.»

Euroopa hooaja edetabelis hoiab 80.63 visanud Mätas 27. kohta ning tema hooaja tulemuste keskmine jääb 78 meetri kanti. «Selline keskmine pole küll hea näitaja. Tegelikult oli eesmärgiks see, et ükski võistlus ei jääks alla 80 meetri ja keskmist lootsin 82–83 meetri kanti.»

Erinevalt Mätasest, kel mullusest seljataga hea hooaeg, oli Laanmäe hooaja eel teises seisus – eelmine suvi ja sügis möödusid jalavigastusest taastumiseks. Vaatamata sellele soovis ta suve hakul oda kaugele visata, kuid seni on tema parimaks 81.16, mis annab Euroopa edetabelis 21. koha.

«Hooaja alguses olid ilmad väga külmad ja mulle avaldas see mõju – nähvakas oli sees olemas, kuid külm ilm muutis keha võistluste ajal kangeks,» selgitas Laanmäe. «Tegelikult jõudsin vahepeal juba päris heasse vormi, seda näitas ka ühe võistluse pikk vise, mille napilt üle astusin.»

Laanmäe rõhutas, et kuigi oda pole veel lennanud nii kaugele kui ta sooviks, pole rahulolematuseks põhjust, kuna mullune vigastus oli väga tõsine ning stabiilsuse mõttes on tal käsil karjääri parim hooaeg. «Eelmistel aastatel jäid mitmed võistluste tulemused 70 meetri esimesse poolde, kuid tänavu on tase kindlasti kõrgem,» viitas ta.      

Praegu treenivad mõlemad mehed Tallinnas, lihvides vormi esmalt nädala pärast toimuvateks Eesti meistrivõistlusteks, kuid suurema eesmärgina kolme nädala pärast peetavaks EMiks. Mõlemad on veendunud, et tiitlivõistlusele mõteldes on seis hea ja vorm liigub ülesmäge.

«Võib-olla oleks kusagil vaiksemas kohas parem harjutada, kuid treener Heino Puuste on minuga koos Tallinnas. Koos oleme visketehnikat sättinud ja oda otse lendama saanud,» rääkis Laanmäe. «Enne Eesti meistrivõistlusi ma enam oda viska, teen treeningul imitatsiooniharjutusi ja viskan kuuli, see peaks tooma sisse hea puraka.»

Mätas oli samuti optimistlik: «Olen oma jõu taastanud ja visketehnika on ka paranenud ning usun, et Eesti meistrivõistlustel ja EMil suudan juba kaugemale visata.»

Augustis Zürichis toimuvale EMile pääseb kolm Eesti odaviskajat. Lisaks Mätasele ja Laanmäele on võimalus ka Magnus Kirtil ja Erki Leppikul. Mätas teadis, et hooaja edetabeli kaks esimest teenivad EM-pileti sõltumata Eesti meistrivõistluste tulemusest, seega heitlevad viimase pääsme eest tema enda õpilane Kirt ja vanameister Toomas Merila juhendamisel harjutav Leppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles