Lietuvos rytas loobus Ühisliigast, järgnevad kõik Leedu klubid?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lietuvos Rytase tagamees Steponas Babrauskas (paremal) võitleb palli pärast rahvuskaaslase Jonas Maciulisega.
Lietuvos Rytase tagamees Steponas Babrauskas (paremal) võitleb palli pärast rahvuskaaslase Jonas Maciulisega. Foto: SCANPIX

Lietuvos rytase korvpalliklubi teatas, et nad ei osale uuel hooajal Ühisliigas. Ametlikult tuuakse põhjenduseks asjaolu, et Leedu korvpalliliit kasvatas koduse liiga mängukalendri 40 kohtumise pikkuseks, kuid samas märgiti oma kodulehel argumendina ära ka «valitsev geopoliitiline olukord».

Rytase loobumise peapõhjuseks ongi eeldatavasti see, et Vilniuse linn ähvardas klubi pärast Ukrainas aset leidnud sündmusi Ühisliigas osalemise korral rahalise toetuseta jätta. Küll aga on tõsi, et kohaliku alaliidu otsus mängida Leedu meistrivõistlused neljaringilisena ilma kellelegi erandeid tegemata muudaks klubide mängukalendri erakordselt tihedaks – 40 mängule koduliigas lisanduks Ühisliigas osalemisel veel tervelt 20 kohtumist.

Samal põhjusel on Ühisliigast loobunud ka Klaipeda Neptunas ning karta võib, et sama sammu võtavad ette Alytuse Dzukija, Kedainiai Nevežis ja Panevežyse Lietkabelis. Ühisliiga tegevjuhi Andrei Širokovi sõnul liiga atraktiivsus Leedu klubide puudumisel kindlasti ei kahane, küll aga tuleb üle vaadata põhiturniiri formaat. Tema väitel on kaalumisel võimalus mängida 14 või 16 meeskonnaga kodus-võõrsil süsteemis turniir, seni plaaniti 22 meeskonda jagada kahte alagruppi nagu lõppenud hooajalgi. Otsusele peaks jõutama juba järgmise nädala keskpaigaks.

Ühisliigas osalemisest on loobunud ka Ukraina klubid Donetsk ja Azovmaš, poolakate Turow ning rahaprobleemide käes vaevlev Peterburi Spartak. Nende asemele võetigi Leedu klubid Dzukija, Nevežis ja Lietkabelis, soomlaste Helsinki Bisons ja Venemaa klubi Saraatovi Avtodor. Lisaks kolib seni Ljubertsõ Triumfi nime kandnud klubi ümber Peterburi linna ja see nimetatakse ümber Peterburi Zenidiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles