Mida meenutada lõppenud maailmameistrivõistlustelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Nike

1. Uus maailmameister Hispaania
    MMi finaali eel oli kindel, et maailm saab uue jalgpallivalitseja. Hispaania alistas Hollandi lisaajal 1:0 ja turniiri eel suurimaks favoriidiks peetav koondis võttis oma. Väljalangejad võivad kiruda ebaõnne, kohtunikke ja mida kõike veel, kuid fakt on see, et soosik võttis oma. Hollandist sai aga esimene riik, kes on kaotanud finaali kolmel korral.

2. Kohtuniku eksimused
    Kuigi kaheksandikfinaalis alistas Saksamaa Inglismaa kindlalt 4:1, jäi õhku küsimus, mis juhtunuks, kui Uruguay kohtunik Jorge Larrionda lugenuks Frank Lampardi määrustepärast väravat, mis toonuks tabloole 2:2. Samamoodi võib küsida, kas veerandfinaalis sakslastele mannetu mänguga 0:4 hävinud Argentina oleks üldse nii kaugele jõudnud, kui itaallasest vilemees Roberto Rosetti Carlos Tevezi poleks selgest suluseisust löödud väravat kaheksandikfinaalis Mehhiko vastu lugenud.

3. Masendav tiitlikaitsja
    2006. aasta maailmameister Itaalia oli alagrupis masendav. Viigid Uus-Meremaa ja Paraguayga ning kaotus Slovakkiala kukutasid isutult mänginud itaallased konkurentsist. Veelgi masendavam oli 2006. aasta finalisti Prantsusmaa mäng, kes teenis vaid ühe punkti ja lõi ühe värava. Esimest korda ajaloos pudenesid eelmise turniiri mõlemad finalistid alagrupiturniiri järel. Häbi, häbi!

4. Kangelane Suarez
    Veerandfinaal Ghana ja Uruguay vahel läheb ilmselt igaveseks ajalukku. Kohtumise lisaaja viimasel minutil tõrjus Uruguay ründaja Luis Suarez palli käega väravajoonelt, teenis endale punase kaardi ja vastasele penalti. MMi üks säravamaid mängijaid Asamoah Gyan ei suutnud penaltit kasutada ning olukorrale järgnenud 11 meetri karistuslöökides oli täpsem Uruguay, kes pääses edasi. Suarez tõusis kangelaseks ja tunnistas hiljem, et käitunuks ka tagantjärele samamoodi.

5. Eksimatu kaheksajalg
    Jalgpalli MMi üheks staariks tõusis vaieldamatult Saksamaal elav kaheksajalg Paul. See mollusk arvas imekombel ära kõik Saksamaa jalgpallikoondise mängud (võidud Austraalia, Ghana, Inglismaa, Argentina ja Uruguay üle ning kaotused Serbiale ja Hispaaniale) ning tagatipuks ka finaalivõitja. Kaheksajalg teenis kaotatud meeskondade fännide poolelt viha­vaenlasi, võitjameeskondade poolehoidjate seas tõsiseid austajaid.

6. Üllataja Uruguay ja Forlan
    Hollandi jalgpallikoondise peatreener Bert van Marwijk ütles poolfinaali eel Uruguayga, et tema hoolealused peavad uruguaylastelt õppima võitluslikkust. Just selle omaduse tõttu pääses kunagine kahekordne maailmameister, kuid viimastel kümnenditel oma sära minetanud Uruguay taas ala tippu. Turniiri parimaks mängijaks valitud Diego Forlani eestvedamisel ja innustamisel mindi läbi tule ja vee ning saadi lõpuks neljas koht. Uruguaylased võitsid paljude fännide südamed.

7. Müstiline Põhja-Korea
    Põhja-Korea jalgpallikoondis pakkus MMi eel palju kõneainet. Mida oodata meeskonnalt, kellest maailm ei tea tegelikult midagi? Kui Põhja-Korea avamängus äärmiselt südika mänguga Brasiiliale vaid 1:2 kaotas, mõtlesid paljud, et äkki kuus kuud treeninglaagris viibinud korealased ongi nii kõvad ning äkki üllatatakse Portugali ja Elevandiluurannikut. Paraku kujunes reaalsus karmiks. Portugallased hävitasid nad 7:0 ja Elevandiluurannik oli parem 3:0.

8. Pallipoiss Maradona
    Argentina koondise legendaarne peatreener Diego Maradona ei hiilanud küll taktikaliste nõksudega, kuid püüdis sellegipoolest igal võimalusel rambivalguses olla. Maradona armastab tähelepanu: ta jooksis autiläinud pallide järele, trikitas ja lihtsalt naeratas muhedalt. Pärast 0:4 hävingut Saksamaale sattus ta taas tähelepanu keskpunkti. Seekord sakslastest fännidega vaidlemise pärast.

9. Kaunid väravad
    Hollandi kapten Giovanni van Bronckhorst avas poolfinaalis Uruguay vastu skoori tõelise pommlöögiga, mida võib julgelt pidada turniiri üheks ilusamaks väravaks. Konkurentsi pakuvad hollandlasele Carlos Tevezi värav kaheksandikfinaalis Mehhiko vastu ja Diego Forlani fantastiline sooritus pronksimängus Saksamaa vastu.

10. Klose ja Podolski
    Saksamaa peatreener Joachim Löw on enesekindel mees. Kuigi Gelsenkircheni Schalke ründaja Kevin Kuranyi lõi hooajal liigas 18 väravat, jättis treener ta koondisest välja, sest Gelsenkirchenis peetud valikmängus Venemaaga läks poolajal välja vahetatud Kuranyi pettumuse märgiks koju. Löw võttis meeskonda Miroslav Klose ja Lukas Podolski, kes lõid LAVis kahe peale kuus väravat ehk ühe rohkem, kui nad suutsid kahe peale lüüa lõppenud hooajal Saksamaa liigas... Löw tabas märki.

11. Vennad
    Esimest korda MMi pikas jadas läksid väljakul vastakuti vennad (tõsi, poolvennad). Alagrupimängus tõmbasid Kevin-Prince ja Jerome Boateng selga vastavalt Ghana ja Saksamaa koondise särgi.Ka Hondurase meeskonnas tegid ajalugu vennad. Nimelt pole kunagi varem kuulunud MM-koondisse kolm venda: Jhony, Jerry ja Wilson Palacios panid aga uue MMil maha. Neist kuulsaim on Tottenham Hotspuri ridadesse kuuluv Wilson.

12. Turniiri parim meeskond
    Kuigi kuldne karikas anti esmakordselt Hispaaniale, ei suutnud uus maailmameister läbida võistlust veatult. Hispaanlastel tuli kaotus vastu võtta avamängus Šveitsi vastu. Seega võib võistluste parimaks meeskonnaks pidada Uus-Meremaad, kes jäi turniiril ainsana kaotuseta. Kolm viiki edasipääsu ei taganud.

13. Ebaõnnestuja Aafrika
    Kunagine Inglismaa koondise peatreener Walter Winterbottom ütles 1960. aastate keskpaigas, et Aafrika meeskond tuleb enne 2000. aastat maailmameistriks. Winterbottomi ennustus pole täitunud ka kümme aastat pärast tärmini tähtaega. Taas ei suutnud Aafrika riigid ootusi täita. Tõsi, Ghana seisis poolfinaalile lähemal kui seni ükski teine Aafrika riik – neid jäi medaliheitlusest lahutama vaid lisaaja viimasel sekundil mööda löödud penalti. Seevastu LAV on esimene korraldajamaa, kes ei pääsenud alagrupist edasi.

14. Kes ei kirjutanud end tulevikku?
    Rooney, Ronaldo, Robinho, Ronaldinho, Cannavaro che capitano....

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles