Hispaania lükkas MM-tiitliga legendid ümber

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania koondis lükkas MM-tiitliga               ümber igavese ebaõnnestuja halva maine.
Hispaania koondis lükkas MM-tiitliga ümber igavese ebaõnnestuja halva maine. Foto: AFP/SCANPIX

Igavene ebaõnnestuja, favoriidid ei võida, Eurooplased on väljaspool Vana Maailma peetud turniiridel saamatud... Jalgpalli maailmameistritiitliga lükkas Hispaania koondis ümber mitmeid legende.



Valitsev Euroopa meister Hispaania alustas tänavust MMi suurfavoriidina. Just neile ja Brasiiliale ennustasid finaalikohta eksperdid, aga ka näiteks kihlveokontorites.

Ometi on eelnevatel maailmameistrivõistlustel kõige suuremad soosikud põrunud. 2006 riputati turniiri eel medalid kaela Brasiiliale, aga võitis Itaalia. Neli aastat varem peeti soosikuteks Argentinat ja Itaaliat, aga võitis Brasiilia. 1998. aasta selge favoriit oli Brasiilia, võitis Prantsusmaa. Ja nii edasi ja nii edasi.

Tänavuse MMi eel oli aga ka mitmeid, kes kinnitasid: tühja see Hispaania, nagu tavaliselt MMidel põruvad nad seegi kord. Hispaanlased lükkasid seega kindlalt ümber ka alatise maailmameistrivõistlustel põrujate maine.

Pärast finalistide selgumist oli kindel, et MM-tiitli saab tänavu endale Euroopa meeskond. Hollandi alistanud Hispaaniast sai Vana Maailma esimene riik, kes võitnud ala tähtsaima tiitlivõistluse väljaspool Euroopat. Mitte kunagi varem pole eurooplased muul kontinendil triumfeerinud.

Pürenee poolsaare koondise edulugu on seda põnevam, et esimeses alagrupimängus tuli vastu võtta 0:1 kaotus Šveitsilt. Paljud lükkasid pärast seda allajäämist hispaanlaste õlult favoriidikoorma, kuna avamängu kaotanud riik polnud varasematel maailmameistrivõistlustel triumfeerinud. Kuigi Hispaania mängis turniiri jooksul atraktiivset jalgpalli, löödi vähe väravaid.

Mitte kunagi varem pole MM-tiitlit võitnud tiim, kes saanud kirja nõnda vähe tabamusi (8). Hispaanlaste vähene resultatiivsus on seda põnevam, et üldjuhul on nende mängustiil ründav ja seega väga populaarne. Ometi ei heitnud lõppenud turniiril neile keegi ette, et nad oleks liiga väga skoorinud.

Hispaania jalgpallikoondis pani võiduga maha mitu märki, purustas rekordeid ja müüte. Müüdid on aga selleks, et neid taas murda. Nelja aasta pärast Brasiilias on mõnel teisel tiimil aeg teha uuesti ajalugu. Samas, miks ei võiks selleks olla taas Hispaania?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles