Nibali: võidan tuuri tänu bioloogilise passi olemasolule

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vincenzo Nibali.
Vincenzo Nibali. Foto: SCANPIX

Tänavuse Tour de France’i võidust vaid ühe etapi kaugusel olev itaallane Vincenzo Nibali sõnas Reutersi vahendusel, et võlgneb edu eest tänu tõhusamaks muutunud dopinguvastasele võitlusele.

Nibali lõpetas 2008. aastal Touri üldarvestuses 19. kohaga, ent triumfeeris kaks aastat hiljem Vueltal. Juba toona dopingutarvitajaid teravalt kritiseerinud itaallase arvates aitas jõudude võrdsustumisele kaasa bioloogilise passi kasutuselevõtt. «2008. aastal olin kurb ja pettunud. Tahtsin parima noorratturi valget särki,» meenutas Nibali, kellest saab 1998. aastal löömatuks jäänud Marco Pantani järel esimene Touri võitnud itaallane. Tema edu prantslase Jean-Christophe Peraud’ ees on enne tänast viimast paraadetappi tervelt 7 minutit ja 52 sekundit.

«Areng on olnud märgatav ja tulemusi näeme nüüd. Kui poleks olnud kõiki neid dopingukontrolle ja bioloogilist passi, ei oleks ma võib-olla siin,» lausus Nibali. Kui temalt küsiti, kas ta on nõus sellega, kui tema praegused dopinguproovid tulevikus läbi viidavate testide tarvis talletataks, vastas itaallane: «Jah, ma olen selleks valmis.»

Nii mõnigi kriitik on väitnud, et Nibali võit pole täisväärtuslik, sest mullune võitja Chris Froome ja kahekordne Touri valitseja Alberto Contador pidid tänavuse võistluse kukkumise tagajärjel katkestama. Nibali vastas seepeale, et kukkumised käivad rattaspordi juurde, märkides lisaks, et edestas Contadori katkestamise hetkel juba niigi 2 minuti ja 37 sekundiga. Samas avaldas ta lootust, et järgmisel aastal selgub tuuri võitja tema, Contadori, Froome’i ja tänavu Tourist loobunud Nairo Quintana omavahelises vahetus võitluses.

Quintana otsustas tänavu keskenduda Giro d’Italiale ja võitiski selle. Sama otsuse tegi mullu Nibali, kes tõuseb täna Champs-Élysées’l triumfeerides väärikasse seltskonda. Kõik kolm suurtuuri (Tour de France, Vuelta ja Giro d’Italia) on varem suutnud võita kõigest viis meest – Contador, prantslased Bernard Hinault ja Jacques Anquetil, itaallane Felice Gimondi ning belglane Eddy Merckx.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles