Kangert: peagi hakkan sõitma liidrina

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astana meeskond alustas Tour de France’i viimast etappi traditsioonilise šampanjajoomisega. Kollases särgis Touri võitja Vincenzo Nibali, parempoolsem Tanel Kangert.
Astana meeskond alustas Tour de France’i viimast etappi traditsioonilise šampanjajoomisega. Kollases särgis Touri võitja Vincenzo Nibali, parempoolsem Tanel Kangert. Foto: AFP/SCANPIX

Tanel Kangertist sai Jaanus Kuuma kõrval teine jalgrattur, kes lõpetanud nii Touri, Giro kui Vuelta.

Aeg, mil Tanel Kangert saab mõnel suurtuuril omaette tegutseda – kas Astana meeskonna esimese või teise liidrina – polevat kaugel. Nii kinnitas Kangert ise. Seekord Tour de France’il täitis ta  veel abilise rolli. Hästi täitis – tema hoolealune, itaallane Vincenzo Nibali võitis Touri ilmse ülekaaluga.

Tour on selleks korraks läbi. Nibali triumfeeris, Kangert sai 20. koha, ent võitjad on mõlemad. Mida kaugemale velotuur edenes, seda suuremaks kasvas Kangerti väärtus. Viimastel mägistel etappidel oli just tema see, kes jõudis Nibaliga koos poolde lõputõusu vunkida ja andis itaallasele viimase hoo. Jacob Fuglsang ja teised astanakad, kes pidid olema maru tugevad ja peamised abimehed, on küll toredad poisid, ent kui asi karmiks läks, tõi just Kangert kastanid tulest.

Jutuajamine Kangertiga toimus pühapäeva hommikul, kui ta bussiga Pariisi lennukile kiirustas. «Praegu veel ei ole seda õiget võidutunnet,» tunnistas ta. «Ei suuda aduda, mida Astanaga korda saatsime. Ehk Pariisis, või paari päeva pärast, saan asjast paremini aru.»

Kangertist sai Jaanus Kuuma, Janek Tombaku, Rein Taaramäe ja Lauri Ausi kõrval viies eestlane, kes Touri lõpetanud, ning teine kõigil kolmel suurtuuril finišeerinu. Esimene oli Kuum. Ent ajalugu tegi Kangert sellega, et suutis tiimi liidri võidule aidata – ükski teine Eesti rattur pole seda suutnud.

«Tour on suurim velotuur, pole kahtlust, kuid Giro, mis on selgelt alahinnatud, seevastu ilusaim võidusõit maailmas,» avaldab vastne kolme-tuuri-mees arvamust. «Ehk näen ma asju teistviisi kui publik, aga Giro etapid ja rajaprofiil raskemad ning ilm – külm ja lumi – lisavad karmust.»

Niisiis oli Kangert Touri kokkuvõttes 20., Astana meestest teine. «Ootasin kohta 50.–60. kandis. Samas nägin ära, et poleks mingit muret 15 sekka sõita, esitosinassegi, kui poleks hakanud jõudu hoidma ja pingutanuks iga päev lõpuni. Aga see olnuks äärmiselt rumal käitumine, mul oli oma ülesanne täita. Paljud neist, kes Touri eespool lõpetasid, jäid minust mägedes maha ja läksid mööda alles siis, kui olin jala sirgeks lasknud.»

Kangert poetab, et aeg, mil ta ise mõnel suurel tuuril Astana liidrina sõitma hakkab, pole kaugel.

«Ei, tänavu Hispaania velotuuril seda veel ei juhtu,» kinnitas Kangert. «Ma pole Vueltaks lihtsalt valmis. Start antakse veidi enam kui kolme nädala pärast, paraku olen hetkel Tourist väsinud, end ribadeks sõitnud. Vueltale tahaksin minna vaid siis, kui suudan tükid kokku õmmelda, taastuda, jalad alla saada, aga kokkuvõtte peale sõitma ei hakka siiski. Viie päeva pärast stardin San Sebastiani klassikul, seejärel selgub, mis Vueltast saab.»

Nibali ülekaal Touril oli mäekõrgune. Nüüd on ta kuues rattur, kes võitnud kõik kolm suurtuuri. Varem said sellega hakkama prantslased Bernard Hinault ja Jacques Anquetil, itaallane Felice Gimondi, belglane Eddy Merckx ja hispaanlane Alberto Contador.

«Me ei saa kunagi teada, kuidas võidusõit kulgenuks, kui Chris Froome ja Contador poleks katkestanud,» arutles Kangert, kuid uskus, et Nibali võitnuks ikkagi. «Kas peamiste rivaalide meeskonnad, Saxo ja Sky, olnuks sama tugevad kui Astana? Saxo ehk küll, kuid Sky tundus olevat lahja.»

Vaatamata sellele, et üldvõit oli juba sisuliselt käes, ei jätnud Nibali etapivõite noppimata, neid kogunes tal kokku neli. «Sellised ongi suured meistrid, neil pole päevi, kus ei viitsiks,» kiitis Kangert itaallast. «Kui Nibali näeb võiduvõimalust, paneb täiega. Touri etapivõitu ei jäta keegi võtmata.»

Kui kokku lüüa Astana meeskonna teenistus Touril – peamiselt korjas raha Nibali – ja teades, et see jagatakse kõigi sõitjate vahel, peaks igaüks saama 40 000 euro kanti.

Kangert pole preemiasummat välja arvutanud, kuid suurusjärku peab õigeks. «Paraku lõikavad käärid sealt kolmandiku maksudeks ja see, mis kätte jääb, polegi teab mis suur summa, arvestades, kui mitu kuud tuli selle raha nimel vaeva näha. Ja millist vaeva! Võrreldes sellega, millised on meelelahutustööstuses makstavad honorarid ja esinemistasud, on paarkümmend tuhat köömes.»

Tour de France

    1.    Vincenzo Nibali  (Itaalia, Astana) 89:59.06,

    2.    Jean-Christophe Peraud     (Prantsusmaa, Ag2r) +7.37

    3.    Thibaut Pinot  (Prantsusmaa, FDJ) +8.15

    4.    Alejandro Valverde (Hispaania, Movistar) +9.40

    5.    Tejay Van Garderen  (USA, BMC) +11.24

    6.    Romain Bardet  (Prantsusmaa, Ag2r) +11.26

    20.    Tanel Kangert (Eesti, Astana) +52.11

88.    Rein Taaramäe   (Eesti, Cofidis) +3:35.01

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles