Eestlased ja soomlased ühendasid jõud, et arendada noorte jalgrattasporti

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Nisu.
Oskar Nisu. Foto: Eesti Jalgratturite Liit

Eesti ja Soome peamised jalgrattaspordi eestvedajad on leidnud üksmeele ning pannud seljad kokku, et luua mõlema riigi noorratturitele arenguks vajalikud tingimused.

Soome ühe suurima jalgrattaspordi eestvedaja sõnul oli aeg eestlastega jõud ühendada ning alustada koostööd. «Tegime Soomes sarnaselt eestlastele oma Vändameeste Sõpruskonna, eesmärgiga ühendada jalgrattaspordist hoolivaid inimesi ning leida noorratturite arenguks vajaminevaid vahendeid. See meil ka õnnestus ning alates järgmisest hooajast teeme tihedat koostööd eestlastega,» sõnas projektijuht Marko Vauhkonen.

Põhjanaabrid lõid Eesti Vändameeste Sõpruskonnale sarnaselt Suomen Pyöräily Nousuuni, läbi mille õnnestus soomlastel leida ettevõtteid, kes olid valmis projekti rahaliselt panustama. Eesti poole ülesandeks jääb kaasata kogemustega taustajõud, kes teeks noorratturitega head ja edasiviivat tööd ning leida lisafinantseeringut projekti toetamiseks.

Kui juunioride ja alla 23-aastaste koondise võistlustel esindavad ratturid oma kodumaad, siis ülejäänud võistlustel esindatakse kahe riigi ratturitest moodustatud klubi. «Võistlused, kus ratturid esindavad oma riiki, sõidetakse koondise särkides. Muudel võistlustel aga moodustame kahe koondise peale kokku võistkonna, kus esindatakse ühist klubivormi. Kõigil võistlustel on taustajõududeks samad inimesed, kes on täpselt sportlaste vajadustega kursis, vältimaks asjatut segadust,» lausus Läti profiklubist Rietumu-Delfin lahkuv projekti spordidirektor Rene Mandri.

«Taoline koostöövorm on väga hea, kuna aitab täita mõlemi riigi jalgrattaspordi puudujääke. Meil napib raha, soomlastel vajalik abipersonal. Jõud ühendades suudame arendada mõlema riigi jalgrattasporti ning aidata noored rattamaailma tippu. Samuti on käesolev periood väga sobilik, sest mõlemi riigi koondistes on tugev põlvkond noorrattureid,» lisas Mandri optimistlikult.

Projekti esimeseks ja suuremaks sportlikuks eesmärgiks on järgmisel suvel Tartus toimuvad maanteesõidu Euroopa meistrivõistlused. «Mõlemas riigis on mitmeid tugevaid rattureid, kes on võimelised EM-il kastanid tulest välja tooma. Soovime noorratturitele pakkuda võimalikult häid tingimusi, et nad seda ka teha saaks,» lisas Vauhkonen.

Projekti on panustamas ka mitmed endised profiratturid nagu Jaan Kirsipuu, Kjell Carlström ja Charlie Wegelius.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles