Hingemattev ilutulestik, igavene tuli ja David Beckham lõpetasid olümpia

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik olümpiastaadionil viibinud pealtvaatajad ja sportlased said sarnaselt avatseremooniaga unustamatute etteastete ja võimsa tulešõu osaliseks.
Kõik olümpiastaadionil viibinud pealtvaatajad ja sportlased said sarnaselt avatseremooniaga unustamatute etteastete ja võimsa tulešõu osaliseks. Foto: Raigo Pajula

Kuna Pekingi olümpiatuli süüdati suurejoonelisel ja meeldejääval avatseremoonial, ei saanud korraldajad allahindlust teha ka tule kustutamisel lõputseremoonial.

Veidi vähem kui poolteist tundi pärast olümpiamängude lõputseremoonia algust hakkas vaikselt hääbuma ka 16 päeva põlenud olümpiatuli.

Samal ajal kerkis Linnupesa nime kandva staadioni keskele hiiglaslik mälestusleeki kujutav torn, millel sajad akrobaadid trikke sooritasid ning leegi põlemist jäljendasid. Etteaste finaalina tõmbasid nad justkui langeva lillena staadioni katuse alla igavesti põleva «tule».


Võimsale vaatepildile aitas kaasa ka 90 000-pealine publik – pimeduses läitsid nad korraldajatelt saadud tõrvikute koopiad, mis heitsid oranžikaspunast kuma, jättes mulje, nagu staadionil põleks tuhandeid tähti.


Vahetult enne tule kustutamist andis Pekingi linnapea Guo Jinlong olümpialipu üle 2012. aasta olümpialinna Londoni meerile Boris Johnsonile. Maikuus ametisse astunud Johnson mõjus rangete ja kammitsetud Jinlongi ning Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendi Jacques Rogge’i kõrval oma vabameelse olekuga kui värskendav tuuleiil.


Lipp pidulikult üle antud, oli nelja aasta pärast maailma võõrustava Londoni kord rahvale näidata, mida neilt järgmisel olümpial oodata võib.


Staadionile sõitis Inglismaale omane kahekorruseline punane buss kirjaga «London – Peking – London», kuid see oli kõigest sissejuhatus.


Inglaste šõu tipphetk saabus, kui pool ringi läbinud bussi katus avanes ning sealt kerkis uhkes kleidis tuntud briti poplauljatar Leona Lewis, keda saatis kitarril kultusansambli Led Zeppelini kitarrist Jimmy Page.


Rahva ajas vaimustusest kiljuma aga Inglismaa jalgpalliäss David Beckham, kes võttis väikese tüdruku käest jalgpalli ning saatis selle publiku aplausi saatel rahva sekka. Õnnelikuks palliomanikuks sai üks olümpiamängude vabatahtlik töötaja.


Tõeline hüvastijätupidu hakkas Linnupesa staadionil aga siis, kui kõik traditsiooniline tehtud ehk lipp üle antud ja tuli kustutatud.

Nagu korraldajatel kombeks, kerkis taas hiiglaslik postament, kus sedakorda astusid spetsiaalselt olümpia lõpuks kirjutatud lauluga üles kuulus Hispaania tenor Placido Domingo koos kohaliku soprani Song Zuyingiga.


Kuid see polnud ainus lõpuõhtuks kirjutatud laul – enam kui 70 poplauljat Hiinast, Hongkongist, Taiwanilt ning muudest lähiriikidest astusid üles looga «Igavesti sõbrad».


Pekingi olümpiamängudel osales enam kui 11 000 sportlast 204 riigist, kokku jagati välja 302 medalikomplekti ja püstitati 43 maailma- ning rohkem kui 120 olümpiarekordit.


Medalitabeli tipus troonis 51 kuldmedalit võitnud korraldajamaa Hiina, enim medaleid ehk 110, neist 36 kuldset, võitis aga Ameerika Ühendriik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles