Kas paks rahakott päästab Ecclestone’i tõesti vanglast?

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bernie Ecclestone.
Bernie Ecclestone. Foto: SCANPIX

Vormel-1 sarja juht Bernie Ecclestone võib pääseda teda ähvardavast vanglakaristusest, sest Saksa väljaande Süddeutsche Zeitungi andmetel on ta suutnud sõlmida prokuröriga kokkuleppe – Ecclestone maksab 100 miljonit dollarit ja kõikidest süüdistustest loobutakse.

Ajalehe andmetel nõudsid süüdistajad algselt sama summa tasumist eurodes, kuid Ecclestone’i advokaadid suutsid selle kaubelda dollarite peale (pisut alla 75 miljoni euro). Kui lepe läbi läheb, oleks tegu Saksamaa kohtuajaloo suurima rahalise kokkuleppega.

Veel reede õhtul rääkisid eri allikad, et Ecclestone pääseb 25 miljoni euro suuruse summa tasumisega. Protsessi ootamatu lõpu saabumisele viitab see, et Müncheni kohus tühistas eeloleval teisipäeval ja kolmapäeval tunnistajapinki astuma pidanud tunnistajate kohtukutsed. «Riiklike süüdistajate, kostja advokaatide ja kohtu vahel on toimunud täiendavad läbirääkimised, mis võivad lõppeda otsusega juba järgmisel nädalal,» teatas kohtu pressiesindaja.

Ecclestone pakkus esmalt, et maksab Baierimaa riigipangale BayernLB 25 miljonit eurot. Kohtuvaidluse keskmes on vormel-1 sarja omandiõiguste müük 2006. aastal, mille käigus Ecclestone andis väidetavalt BayernLB ametnikule altkäemaksu. Neli aastakümmet vormel-1 sarjas ohje enda käes hoidnud Ecclestone’i pääsemine süüdistustest paneb keerulisse seisu sarja praeguse omanikfirma CVC Capitali, kes lootis temast kohtuotsusele viidates vabaneda. CVC tegevjuht Donald MacKenzie, kes hoiab muidu avalikkuse eest varju, on varem kinnitanud, et kriminaalkuriteos süüdimõistmise korral Ecclestone vallandatakse. Uut pööret kohtuasjas keeldus CVC pressiesindaja vahendusel kommenteerimast.

Süüdistusest loobumine oleks asjatundjate hinnangul Saksa kohtusüsteemis pretsedenditu, kuna kohtuasja ülesehitamisele on kulunud mitu aastat ja miljoneid eurosid. Seejuures on kohus juba korra lükanud tagasi kaitsjate taotluse protsessi tühistamiseks ettekäändel, et tõendid on Ecclestone’i süüdistamiseks ebapiisavad. Saksamaal on aga võimalik teatud kriminaalprotsessides kokkulepe sõlmida, kui sellega on nõus mõlemad osapooled ja ka kohtunik – tõsi, väga karmidel tingimustel.

Ecclestone’i protsessi kohtunik on Peter Noll, kes mõistis 2012. aastal kaheksaks ja pooleks aastaks vangi korruptsioonis süüdistatud BayernLB pankuri Gerhard Gribkowsky. Just Gribkowskyle maksis Ecclestone süüdistuse väitel aastatel 2006-07 kokku 44 miljonit eurot, et too müüks sarja osakud kindlasti Ecclestone'i enda poolt välja valitud CVC Capitalile, misläbi kontroll vormel-1 sarja üle jäi endiselt Ecclestone’i kätte.

Ecclestone ei eita raha andmist, kuid väidab, et tegu polnud pistisega, vaid Gribkowsky pressis selle summa temalt välja, ähvardades mittemaksmise korral algatada uurimise Ecclestone’i maksuliikumiste kohta. Gribkowskyt süüdi mõistes märkis kohtunik Noll, et tema arvates oli Ecclestone tehingus «suunav osapool». Süüdimõistmise korral oleks 83-aastast Ecclestone’i ähvardanud kuni kümneaastane vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles