Valitsust ähvardanud Vene miljardär nõuab jalgpalli MMi tarbeks rohkem raha

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Timtšenko.
Gennadi Timtšenko. Foto: SCANPIX

Venemaa võõrustab 2018. aastal jalgpalli MM-finaalturniiri ja aina enam jälgitakse, kuidas valmivad sealsed mänguareenid. Viimati sattusid kahtluse alla Volgogradi ja Nižni Novgorodi staadionite valmimised, kuna neid ehitav Stroitransgazi firma nõuab nüüd valitsuselt rohkem raha.

Venemaa presidendi Vladimir Putiniga heades suhetes oleva miljardäri Gennadi Timtšenko omanduses olev firma teatas, et nad loobuvad staadionite ehitamisest, kui valitsus neile raha juurde ei anna. Timtšenko sõnul planeeris valitsus mõlema staadioni peale kulutada 318 miljonit eurot, kuid tegelikult läheb neil vaja 360 miljonit eurot.

«Meil ei ole mingit võimalust mahtuda planeeritud eelarvesse ning Stroitransgaz ei ole firma, mis tegutseb kahjumiga,» teatas Timtšenko ITAR-Tassile ning lisas, et 360 miljonit eurot on minimaalne summa, mis aitaks kahjumit vältida.

«Nad kulutavad 510 miljonit eurot Kaliningradi, 401 miljonit eurot Doni-äärse Rostovi, 360 miljonit Samaara staadionite ehitamisele, kuid Nižni Novgorodi ja Volgogradi areenide ehitamiseks on ette nähtud 318 miljonit eurot areeni kohta,» lisas ta.

Mäletatavasti läksid tänavuste Sotši olümpiamängude järel Venemaal mitmed ehitusfirmad pankrotti ja seetõttu on väidetavalt mures ka Timtšenko.

Venemaa spordiministri Vitali Mutko sõnul on kõik kontrolli all ja mõned staadionid ongi teistest kallimad. «Doni-äärse Rostovi, Kaliningradi ja Jekaterinburgi staadionid on veidi keerulisemad ja seega võivad nende ehitused minna kallimaks,» märkis ta.

Praeguse seisuga peetakse Venemaal MMi mänge 12 staadionil. Esialgse plaani kohaselt läheb MM Venemaale maksma ligi 15 miljardit eurot. Mäletatavasti hinnati Sotši OMi esialgseks kuluks 9 miljardit eurot, kuid lõpuks kulus selleks ligi 40 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles