Bernatski-pall löödi EOK täitevkomiteele

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Salumets (paremal).
Jaak Salumets (paremal). Foto: Liis Treimann

Vitali Bernatski dopingusaaga hakkab lõppema. EOK treenerite kutsekomisjon võttis vastu seisukoha, kas endiselt Tartu arstilt väidetavalt keelatud aineid saanud Mati Alaver ja Harry Lemberg on sobivad sportlasi juhendama. Seisukoht kõlas: kutsekomisjonil puudub juriidiline alus mainitud isikud treenerilitsentsist ilma jätta. Lõpliku otsuse Bernatski juhtumi kohta peab tegema EOK täitevkomitee.

Treenerite kutsekomisjoni liige, endine Eesti korvpallikoondise peatreener Jaak Salumets tõdes, et need, kes nõuavad Alaveri ja Lembergi verd, peavad pettuma: «Bernatski komisjoni raporti alusel – see pole juriidiline dokument – ei saa kedagi põhja lasta, treeneri taset langetada või ametist vabastada. Meie komisjon on erialane ja mehed on oma töös pädevad. Samas ei muudaks midagi, kui Alaveri ja Lembergi süü oleks tõestatud, sest juhtum on aegunud.»

Kristjan Port, treenerite kutsekomisjoni esimees ning ühtlasi ka Eesti Antidopingu nõukogu liige lisas, et Alaver ja Lemberg võiksid litsentsi kaotada vaid seetõttu, et rikkusid treeneritöö eetikat, aga selleks peavad olema ümberlükkamatud tõendid, mida pole.

Kutsekomisjoni seisukohad, mis puudutavad märksa enamat kui pelgalt Bernatski juhtum, edastatakse 28. augustil kogunevale EOK täitevkomiteele, mis peaks tegema otsuse ja lõpetama aastapäevad kestnud saaga.

«Täitevkomitee saab väljendada väärtushinnanguid – kas Bernatski kirjeldatud sündmustel võib olla mingi tõepõhi ja kas see kahjustab Eesti sporti või probleemi pole,» selgitas Port. «Misjärel võib teema lõpetanuks lugeda, sest vaevalt uusi fakte enam laekub.»

Pordi arvates toob Bernatski juhtum tulevikku silmas pidades kindlasti kasu: «Räägitakse, et kriisita ei toimu midagi. Ühiskond ja poliitikud said kinnituse, et Eesti pole dopinguvaba. Nüüd peaks EOK survestama ametkondi, et võetaks vastu seadused, mis raskendaksid keelatud ainete vahendamist ja tarvitamist, kui tahame olla õigusriik.»

Salumetsa sõnul oligi treenerite kutsekomisjoni seisukoht suunatud tulevikku. «Dopinguteemaga peavad tegelema kõik, sest spordis liigub palju raha, mille jõud on suur, survestades nii sportlast kui treenerit. Vaadake, mis toimus jalgrattaspordis: Prantsusmaa meeskondades tarvitati ohjeldamatult keelatud aineid, kuni ses riigis dopingupruukimine kriminaliseeriti. Sama toimus Itaalias ja seejärel Hispaanias. Riigi kohus on kaitsta sporti, sportlasi ja noori. Ning jutt ei käi vaid tippspordist, sest keelatud aineid liigub palju ka tavalistes jõusaalides. Meil on vaja seadusi, mis teeksid spordi puhtamaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles