Kätlin Piirimäe – isepäine maailmavallutaja

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätlin Piirimäe
Kätlin Piirimäe Foto: Mihkel Maripuu

Kesk-Eestis 463 elanikuga Koigi külas elab ja treenib ambitsioonikas kuulitõukepiiga Kätlin Piirimäe. Tal on tagahoovis ise ehitatud kuulitõukesektor ning ka treener on kohe kodust võtta. Kätlinil ei ole eeskujusid, kuna ei soovi kedagi jäljendada. Ta usub, et on võimeline tõusma maailma tippu.

18-aastane Eesti koondise pesamuna osales eile esimest korda täiskasvanute Euroopa meistrivõistlustel, kus oli konkurentsitult noorim kuulitõukaja. Kui sellel aastal sai ta veel eelviimase ehk 15. koha, siis tulevikus on Piirimäel juba suuremad plaanid.

Kuidas aga jõudis üks noor Koigi tüdruk üldse sellise ala juurde, mis tavaliselt ei ole noorte hulgas väga suur tõmbenumber? «Viis aastat tagasi viisid vanemad mu lihtsalt trenni. Nad tahtsid, et ma millegagi tegeleksin,» meenutas Piirimäe. «Alguses hakkasin ketast heitma. Võib isegi öelda, et sel ajal ma vihkasin kuulitõuget. Ketas lendas lihtsalt paremini kui kuul.»

Treenib tagahoovis

Peagi hakkas aga alade vahekord muutuma ning kuulitõukes oli areng tunduvalt kiirem. «Tundsin, et mul on sellel alal potentsiaali. Sain aru, et võin saada Eesti parimaks,» jätkas ta. Piirimäe tunneb, et praegu areneb ta pidevalt ning järgmistel aastatel on oodata rekorditesse parandusi.

Kuulitõuge ei kuulu Eesti tüdrukute seas just kõige populaarsemate hobide sekka ning alaga käib kaasas nii mõnigi eelarvamus. See pole aga Piirimäed seganud. «Minusse pole kunagi keegi halvustavalt suhtunud – ei ole hakatud rääkima, et kuulitõukajad lähevad ajaga liiga suureks jne. Kõik sõbrad ja tuttavad elavad mulle väga kaasa ning aitavad.»

Senine kuulitõuke Eesti kõigi aegade parim tulemus pärineb 1980. aastast, kui Veronika Minina tõukas 18.03. Kätlini senine tipptulemus on 16.80, mis on alla 23-aastaste arvestuses Eesti rekord. «Tulevikus tahaks ikka 20 meetrit tõugata. See on selline maagiline piir, mille poole püüelda.»

Treeningtingimused on Piirimäel omapäraselt mugavad. «Kuulitõukesektor on mul koduhoovis. Ise ehitasin! Treener on ema Külli Tambre. Teen trenni siis, kui ise tahan, ning ei ole kellestki sõltuv,» rääkis Paide gümnaasiumi lõpuklassi minev sportlane.

Eilsele võistlusele kindlustas Piirimäe koha juba möödunud aastal, kui ta juunioride EMil 16.80ga pronksmedali võitis. Zürichis jäi kuulikaar küll rohkem kui meetri võrra lühemaks (15.66), kuid tulemusest tähtsamaks peab noor sportlane suure tiitlivõistluse kogemust. «Sain siit tohutult motivatsiooni juurde. Näen oma silmaga, kuidas välismaa tõelised tipud võistlevad ja treenivad. Varem olin ainult telekast näinud, kuid nüüd on nad elusuuruses,» rääkis Piirimäe, kelle lemmiksportlane on meeste kuulitõuke kahekordne maailmameister David Storl.

«Ühtegi Eesti ega välismaa sportlast ma endale siiski liiga suureks eeskujuks ei too – ma ei tahaks kedagi jäljendada. Ainsateks eeskujudeks on mu vanemad, kuid ma tahan siiski olla enda moodi,» arutles ta. «Spordipisik on võib-olla isegi päritud – mu isa suusatas noorena, ema tegi kergejõustikku. Vanavanemate kohta ma ei tea.»

Tugev närvikava

Kui Eesti kõigi aegade edukaim kergejõustiklane Gerd Kanter rääkis juba üsna noorena kõrgeimatest eesmärkidest, siis Piirimäe hoiab end veel veidi tagasi. «Ma võtan selle koha pealt tagasihoidlikumalt ning praegu seitset aastat ette küll ei julge prognoosida. Tean, et kahe aasta pärast tahaks olla Rio olümpial,» pani ta siiski paika lühiajalisema ja enda sõnul kindlasti teostatava eesmärgi.

Piirimäe on enda sõnul tugeva närvikavaga sportlane ja loodab, et sai oma närveerimised ära teha noorteklassi tiitlivõistlustel. «Zürichis pole kordagi värinat sisse tulnud. Eks oma osa oli ka sellel, et mul polnud pea mingit lootust edasi pääseda. Sain pingevabalt võistelda,» arutles ta. «Korraks lõi motivatsiooni maha, kui vaatasin, et olin enne EMi Euroopa hooaja edetabelis 45. kohal. Siia jõudes oli täielik üllatus, et ainult 16 võistlejat kohale tuli. Päevapealt kerkisin Euroopa 15. kuulitõukajaks,» naljatles Piirimäe, kes jättis Zürichis selja taha endast viis aastat vanema rootslanna Frida Åkerströmi.

Mis saab aga tulevikus? Kas maailma tippude hulka on võimalik kerkida koduhoovis treenides? «Ausalt öeldes pole ma veel sellele mõelnud. Lõpetan keskkooli kõigepealt ära. Üks võimalus on seejärel Tallinna kolida, kuid võib-olla vaatan ka piiri taha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles