Põnevaim, kuid suurimate staarideta

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Londoni Chelsea on sel suvel teinud korralikke täiendusi: meeskonnaga liitusid Diego Costa (seljaga) ja Cesc Fabregas.
Londoni Chelsea on sel suvel teinud korralikke täiendusi: meeskonnaga liitusid Diego Costa (seljaga) ja Cesc Fabregas. Foto: AFP/SCANPIX

Täna antakse avalöök Inglismaa jalgpallimeistrivõistlustele, mida peetakse suurliigadest põnevaimaks, ühtlaseimaks ning ka tugevaimaks. Premier League’i bränd on üle maailma tuntud ja sealsetel klubidel on poolehoidjaid Aasiast Ameerikani. Siiski võib tõdeda, et maailma jalgpalli absoluutseid tippnimesid jääb seal pigem vähemaks ning nende nägemiseks tuleb heita pilk Hispaania kõrgliigale, kus omavahel heitlevad Madridi Real ja FC Barcelona.

Juba teist suve järjest on tekkinud olukord, kus Premier League’i säravaim mängija siirdub La Ligasse. Eelmisel aastal läks Gareth Bale umbes saja miljoni euro eest Tottenhamist Madridi Reali. Sel suvel vahetas Inglismaa kõrgliiga mullune parim mängija Luis Suarez 94,5 miljoni euro eest Liverpooli särgi FC Barcelona oma vastu. Kui siia lisada Cristiano Ronaldo, kelle eest maksis Madridi Real 2009. aastal Manchester Unitedile 94 miljonit eurot, siis jalgpalliajaloo kolm suuremat üleminekut on viinud Premier League’i tolle hetke kõige säravama tähe Hispaaniasse.

Real ei ole puhanud ka sellel suvel: 80 miljoni euro eest hangiti AS Monacost MMi suurim väravakütt James Rodriguez. Kui Barcelona lisab siia oma kasvandikud Lionel Messi ja Andres Iniesta ning eelmise suve suurostu Neymari, siis võib tõdeda, et El Clasicos jookseb väljakule selline staariarmee, millele ei ole Premier League’il midagi vastu panna.

Osav Chelsea

Loomulikult pole Inglismaa klubid istunud, käed rüpes, oste teevad nemadki. Suvel tehtud tehingud lubavat mullusest veelgi põnevamat hooaega. Favoriitidest rääkides tuuakse esile Manchester City, Liverpool, Londoni Chelsea, Londoni Arsenal ja mullu katastroofiliselt esinenud Manchester United. Oma sõna üritavad kindlasti sekka öelda ka Tottenham Hotspur ning Everton.

Favoriitidest on üleminekutega seoses kõige vähem rääkida vast tiitlikaitsjast Manchester Cityst. Vastavalt UEFA Financial Fair Play reeglitele ei saanudki City suvel rahakraane päris valla päästa ja nii oli nende suurimaks ostuks Prantsusmaa koondisega MMil käinud keskkaitsja Eliaquim Mangala, kelle eest tuli maksta koguni 40 miljonit eurot. Tasuta saadi aga äärekaitsja Bacary Sagna ja laenulepingu alusel liitus nendega Frank Lampard.

Suareze Hispaaniasse müünud Liverpool on suvel kulutanud üle saja miljoni euro ja meeskonda on toodud Adam Lallana, Rickie Lambert, Lazar Markovic, Emre Can ja Dejan Lovren. Samas võib neid ettevaatlikuks teha Tottenhami näide, kes mullu lõi laiaks Bale’i müügist teenitud raha, kuid kokkuvõttes oldi ilma nii suurimast staarist kui ka ihaldatud Meistrite liiga kohast.

Ekspertide hinnangul Inglismaa klubidest üleminekuturul kõige osavamalt tegutsenud Chelsea hankis endale 40 miljoni euro eest Diego Costa ja 36 miljoni euro eest Cesc Fabregase. Tiimis on tagasi Didier Drogba, laenult naasis Thibaut Courtois ja veel osteti Filipe Luis.

Teist suve järjest on otsustanud raha kulutada ka Londoni Arsenal, kes on soetanud Alexis Sancheze, David Ospina, Mathieu Debuchy ja Calum Chambersi. Esimese eest maksti koguni 44 miljonit eurot. Kui Chelsea puhul leitakse, et Jose Mourinho on uute täiendustega meeskonna hästi tasakaalu saanud, siis Arsenal vajaks tõenäoliselt veel üht või kaht kõrgel tasemel täiendust.

Mullu katastroofiliselt esinenud Manchester Unitedi juures on kõige rohkem kõneainet pakkunud uus peatreener Louis van Gaal. Üleminekuturul on nende ümber olnud rohkelt kõmu ja nendega on seostatud mitmeid staare (Angel Di Maria, Arturo Vidal, Juan Cuadrado, Daley Blind, Marcos Rojo), kuid tegelikult on soetatud vaid Ander Herrera ja Luke Shaw, kelle eest kokku maksti koguni 70 miljonit eurot. Enne üleminekuaja lõppu ongi kõige tõenäolisemalt uudiseid oodata just ManU leerist.

Premier League’i tiimide suurtest tuludest ja liiga ühtlasemast tasemest annab kindlasti aimu suvel aset leidnud tehing, kui Everton ostis endale Chelseast 35 miljoni euro eest ründaja Romelu Lukaku.  

Nüüd, kui Premier League’i kõlavamatele üleminekutele on tiir peale tehtud, võiksid säravamateks Inglismaale siirdunud meesteks olla Alexis Sanchez, Diego Costa ja taas tee Londonisse leidnud Cesc Fabregas. Kui võrrelda taas Inglismaa ja Hispaania kõrgliigat, võib öelda, et nii Sanchez kui ka Fabregas olid mehed, kes ei suutnud FC Barcelonas lõplikku läbimurret teha ega meeskonna liidrite sekka tõusta.

MMi tähtedeta

Mõru pilli pidi Premier League alla neelama ka suvel, kui juba teist MMi järjest ei mahtunud finaalturniiri kümne parema mängumehe sekka ühtegi Inglismaal pallivat jalgpallurit. Hispaania kõrgliiga kõrval on selles vallas kahel viimasel korral teiseks teenäitajaks olnud sakslaste Bundesliga. Saksamaa jalgpalli nimekaim klubi Müncheni Bayern ei ole kunagi üleminekuturul lehvitanud sarnaste rahapakkidega nagu Hispaania hiiud ning üleminekusummades jäädakse alla ka Inglismaa tippudele. See ei tähenda, et nad ei suudaks aga absoluutseid tippmängijaid endale meelitada. Nii liitus maailma üks säravamaid ründestaare Robert Lewandowski nendega tänavusel üldse tasuta.

Nii ongi jalgpallimaailmas olukord, kus suurimad staarid ei suuda ära öelda Madridi Reali ja FC Barcelona pakkumistele, Kesk-Euroopas on ülimaks Müncheni Bayerni kutse ja sobiva pakkumise korral on mõni tähtmängija valmis liituma raha mitte lugeva PSGga (Sel suvel maksti David Luizi eest 63 miljonit eurot!). Kui nimetatud tiimid kõrvale jätta, siis ülejäänud koore riisuvadki Premier League’i tiimid ja kuna raha on seal rohkem kui ühel meeskonnal, siis vaatemängulisus ja teistest suurliigadest ühtlasem tase ongi tagatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles