Võit tõstaks Tänaku MMil oma klassi liidriks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Tänak.
Ott Tänak. Foto: Karli Saul

Autoralli MM-sarjas WRC 2 arvestuses 5. kohal asuv Ott Tänak võib homme algava Saksamaa ralli järel tõusta võistlussarja liidriks – selleks peab ta pühapäevani kestva kihutamise võitma. Võit oleks ühtlasi ka ainus variant, mis jätaks Tänakule mingigi võimaluse heidelda esikoha eest sarja hooaja kokkuvõttes.

Koos kaardilugeja Raigo Mõlderiga sõitval Tänakul on enne Saksamaa rallit 60 punkti. Liidrikohta hoidval itaallasel Lorenzo Bertellil on punkte 81. Saksamaal on Bertelli küll stardis, kuid oma punktiarvestusse minevate võistluste hulka pole ta seda rallit registreerinud. Teist kohta hoidev ukrainlane Juri Protassov sõidab Saksamaal M-Spordi värvides WRC arvestuses, samuti Tänaku ette mahtuvad Karl Kruuda ja Jari Ketomaa jätavad aga selle võistluse vahele.

Kruuda valmistub Soome meistrivõistluste järgmiseks etapiks ega soovi vahepeal asfaldil sõita. Oma kaks viimast  MMi arvestusse minevat sõitu teeb ta Hispaanias ja Suurbritannias. Ketomaa hoiab enda kahte viimast arvesse minevat starti samuti ilmselt kruusateedel kihutamisteks. Tänakul jääb pärast Saksamaad punktide kogumise võimalus vaid ühel võistlusel – millisel kihutamisel ta seda kasutab, pole veel teada.  

Tänak siirdus Saksamaale juba eelmisel nädalal ning esmaspäeval korraldas tiim talle korraliku asfalditesti, kus kihutada tuli vihmast märjal ja mudasel teel. Saksamaa ralli kuulub aga Tänaku sõnul tema lemmikute hulka.

«Mulle meeldib asfaldil sõita ja lisaks meeldib mulle Saksamaa ralli,» rääkis Tänak oma tiimi pressiteenistuse vahendusel. «Meil on varasematel hooaegadel olnud Saksamaa rallil häid starte, kuid tean ka seda, et teed on siin väga keerulised. Igal kiiruskatsel võib ilm olla täiesti erinev ning seega tuleb alati leida kompromisse. Ootan siiski huviga seda rallit ja olen katsumuseks valmis.»

Kolm aastat tagasi võidutses toona koos Kuldar Sikuga sõitnud Tänak Saksamaa rallil SWRC arvestuses. Hooaja kokkuvõttes leppisid nad toona 2. kohaga. Aasta hiljem, juba WRC-autoga sõites, näitas Tänak samuti väga head kiirust, ent kokkuvõttes neljandal kohal olles pidi ta auto purunemise tõttu katkestama ja jätkama järgmisel päeval superralli süsteemis. Vahetult enne katkestamist oli ta võitnud kaks kiiruskatset.

Seega on Saksamaa teed Tänakule tõesti sobivad ning arvestades seekordset konkurentsi on WRC 2 arvestuses võitmine talle kindlasti jõukohane. Punktitabelis kõrget kohta ihkajatest peab Tänak konkureerima tänavu selles arvestuses vaid kolmel rallil osalenud ja neist kaks võitnud Nasser Al-Attiyahiga. Arvestades seda, et Katari rallimehel on võimalik jahtida kõrgeid punkte kokku neljal rallil – seda on rohkem kui konkurentidel –, võib teda pidada üheks soosikuks ka hooaja kokkuvõttes.

WRC arvestuses on tänavu küündinud võiduni vaid kaks meest: prantslane Sebastien Ogier ja soomlane Jari-Matti Latvala. Neist esimene on võitnud viis ja teine kolm rallit. Mõlemad mehed kuuluvad Volkswageni meeskonda. Saksamaa teed peaksid sellele autole hästi sobima ning Ogier on ilmselgelt üks suuremaid võidusoosikuid.

«Oleme asfaldil autot palju testinud ja teame, et meie masin sobib sellisele teele,» vahendas wrc.com Ogieri sõnu. «Kogu meeskond on kodurallil tavalisest suurema pinge all, kuid samas võib sellest saada ka meie eelis. Kindlasti ei tule aga sellest võistlusest kerge jalutuskäik, sest konkurentideks on mitmed tõelised asfaldispetsid.»

Ogier viitas Hyundaiga sõitvale belglasele Thierry Neuville’ile, kes peab Saksamaa kihutamist oma koduralliks, kuhu koguneb vaatama palju tema fänne. Samas sõidab ta Hyundaiga esimest korda asfaldil. «Siinsetel teedel edukaks olemiseks peab kurvides sõitma väga täpselt ja sujuvalt. Oleme teinud testides palju tööd, et leida auto jaoks sellistele tingimustele hea seadistus,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles