Taaramäe läheb Astanasse endist hiilgust taastama

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra poisid taas koos - Rein Taaramäest (paremal) sai Tanel Kangerti klubikaaslane Astanas.
Vändra poisid taas koos - Rein Taaramäest (paremal) sai Tanel Kangerti klubikaaslane Astanas. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Rein Taaramäe sõidab järgmisel aastal võidu ühes maailma tugevamas, kui mitte tugevaimas rattatiimis – Astanas. Koos teise Vändra mehe Tanel Kangertiga. Leping on aastane ja selle ajaga peab selgeks saama, kas Taaramäe tee viib tagasi tippu. Kui viib, saab temast järgmisel sügisel jalgratturite turu kuumim kaup. «Ootan põnevusega uut hooaega. Teistsugune tiim, teised sõidud, uus varustus ja teine taktika. Lahe!» kommenteeris Taaramäe üleminekut Astanasse.

Astanast kui Taaramäe tulevasest leivaisast hakati sahistama kohe pärast seda, kui Cofidis oli teatanud, et lõpetab eestlasega koostöö. Ekspertide arvates olnuks briljantselt toimiv Astana, kus on head treenerid ning kord majas, Taaramäele parim variant orust taas künkale päevavalgusse tõusta.

«Mul oli ka teiste meeskondadega läbirääkimisi, kuid Astana boss Aleksander Vinokurov usaldas mind ja tegi parima pakkumise. Pikalt ei mõelnud. Tore seegi, et Kangert on meeskonnas ees, saab temaga jälle üheskoos võidu sõita,» selgitas Taaramäe Postimehele.

Astanal oli Taaramäe sõnul plusse veelgi, näiteks maailma parim varustus – rattad ja muu –, mida ei saa alahinnata. «Nüüd pole muud, kui ise mees olla ja näidata, milleks võimeline olen.»

Vinokurovil on hea nina leidmaks tugevaid rattureid, kelle karjäär langusse läinud ning keda võiks taas tippu aidata. Kangerti – tiimi praeguse staari – noppis Astana näiteks üles suisa amatöörklubist. Meeskonna spordidirektor Jaan Kirsipuu kinnitas, et tema kätt mängus polnud. «Minult lihtsalt uuriti, millised võiksid olla Taaramäe probleemid. Selgitasin ja oletasin, mis võib juhtuda, kui ta Astanasse tuleb.»

Ja mis võib juhtuda?

Kirsipuu: «Usun, et Taaramäe teeb üle kolme aasta parima hooaja. Mitte ehk tulemuste mõttes, sest Astanas ta suurtel tuuridel liidrirolli täita ei saa, kuid tase tõuseb kindlasti.»

«Oleme õnnelikud, et saime sõlmida Taaramäega lepingu,» sõnas Vinokurov ametlikus teates. «Eestlasest mägironija on meile kõvaks täienduseks ning loodetavasti leiab ta Astanas koha ja saab oma tugevust näidata, aidates mägedes sarnaselt kaasmaalase Tanel Kangertiga nii Vincenzo Nibalit kui ka Fabio Arut.»

Pole mingit probleemi liidreid aidata, mitte aga ise liider olla, kinnitas Taaramäe. «Tõmban pea lenkstangi vahele ja rügan teiste heaks himuga. Olen seda varemgi teinud ja edukalt. Siiamaani meenutatakse, kuidas uhasin 150 kilomeetrit, et David Moncoutie enda tuules võidule vedada.»

Ent kas pole hirmu, et äkki viskab ühel hetkel üle ning Taaramäe teatab suurele staarile Vincenzo Nibalile, kui too sel päeval ei jõua sõita: vaata ise, kuidas hakkama saad, mina lähen ja panen.

Taaramäe lasi valla naeru: «Astanas on säärane stsenaarium välistatud. Isegi säärasel mõttel pole ruumi. Samas olen veendunud, et saan ka oma võimalused. Nibali ei ole terve hooaja tippvormis. Ja siis ma tean, et kui abi vajan, aitab mind maailma parim tiim.»   

Astanas on head treenerid, kes tahavad ja oskavad nõu anda, ent Taaramäe pole kindel, kuivõrd ta nende teadmisi kasutab. «Vaatame. Laagrites kindlasti, kuid mul on plaan isiklik treener leida.»

Taaramäe kinnitas, et liigub vaikselt ülesmäge. «Vaimseid probleeme, nagu mõni, kes mind väga hästi ei tunne, on arvanud, mul pole. Absoluutselt mitte! Olen optimistlik ja naudin rattasõitu. Ka terviseprobleemidest olen jagu saanud. Vaatasime siin mänedžeriga, et kõigil rattureil, kes mononukleoosi põdenud, läheb endisele tasemele tõusmiseks poolteist aastat. Läheb mulgi. Muide, olgu kõigile õpetuseks, et mononukleoosi puhul tuleb kaheks kuuks aeg maha võtta. Mina ei võtnud ja vajusin sügavamale auku.»

Niisiis aasta Astanas ja siis taas turule, loodetavasti kuumima kaubana?

Taaramäe: «Ma ei mõtle nii kaugele, vaid järgmisele hooajale. Olen põnevil. Kui kuum kaup minust saab, näitab aeg.»

Eile, mitmepäevasõidu Tour du Limousin teisel etapil, ründas Taaramäe lõputõusul, kuid pidi kaks meest napilt mööda lubama. Kokkuvõttes on ta kuues ning lubab täna teha kõik, et velotuur ära võita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles