Olümpiahõbedad Endrekson ja Jaanson võivad taas neljapaati istuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson on varasematel aastatel näidanud hiilgavat koostööd, kas ka seekord?
Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson on varasematel aastatel näidanud hiilgavat koostööd, kas ka seekord? Foto: Raigo Pajula

2008. aastal istusid Pekingi olümpial hõbemedali võitnud Tõnu Endrekson ja Jüri Jaanson septembrikuiseks EMiks paarisaerulisse neljapaati ja võitsid seal kuldmedali. Pole võimatu, et need kaks meest istuvad tänavusel EMil taas neljasesse.

Tõsi, esialgu on tegemist vaid spekulatsiooniga. Paljuski sõltub see ka 44-aastase Jaansoni koormustestist, mis tehakse 21. juulil. Juhul kui arst annab Jaansonile loa EMil kaasa teha, võib igiliikurit taas võistlustules näha.

Tõenäoliselt peab ta selle koha pärast kõigepealt aga endast pea poole nooremate kolleegidega võitlema hakkama. «Moodustame Tatjana Jaansoni initsiatiivil neljapaadi, kus on viis kandidaati: Tõnu Endrekson, Andrei Jämsä, Vladimir Latin, Valeri Prosvirnin ja Jüri Jaanson,» kinnitas Eesti sõudekoondise peatreener Jaan Tults.

Jaanson treenib korralikult
Südame rütmihäirete tõttu hooaja katkestanud Jaanson treenivat tema sõnul korralikult. «Alati kui Pärnus käin, on ta kas vee peal olnud või jalgrattaga pikki otsi teinud. Mina usun küll, et ta oleks valmis taas neljasesse istuma,» rääkis Tults.

Ka Jaanson ise pole varem EMile sõitu täielikult välistanud. Kui terviseprobleem ilmnes, teatas ta, et võtab ühe sammu korraga ja kaugemale ei mõtle. Ent treenimist pole ta hetkekski katkestanud. Seda ei saaks ta teha juba omaenda tervise pärast.

Igal juhul peaks paari päeva pärast selge olema, millal neljapaati moodustama hakatakse ja mille alusel paatkond kokku pannakse. Portugali EM peetakse 10.–12. septembrini. Seega, aega paatkonna moodustamiseks veel on. «Palju oleneb ka sellest, kuidas paatkonna üldse liikuma saame. Kui korralikult, siis paneme paarisaerulise neljapaadi kindlasti välja,» rääkis Tults.

Praegu on kindlad EMile sõitjad vaid paarisaeruline kahepaat (Kaspar Taimsoo ja Allar Raja) ning kaheksapaat. Kas neile lisandub ka neljane, pole veel kindel.

Endrekson tõdes, et tema variantideks on lisaks neljasele ka kaheksapaat. «Praegu mul väga palju rohkem infot polegi. Ma ei tea ka seda, millal koostööd harjutama hakkame,» avaldas Pekingi olümpiahõbe.

Kui hooaja eel avaldas Endrekson, et tahab end eelkõige ühesel tõestada, siis eile kinnitas ta, et tänavu ta ühepaadil enam ei võistle. Vähemalt mitte rahvusvahelisel tasemel.

Tahab proovida
Kurb tõsiasi on see, et kõrgetasemelisel võistlusel ei saanud ta oma ühepaadi-tasemest korralikku pilti. Mäletatavasti jäi Endrekson Bledi MK-etapilt kõhuviiruse tõttu kõrvale, pärast seda kolis aga treeningukaaslase Andrei Jämsäga kahepaati.

Siiski pole Endrekson maha matnud eesmärki 2012. aasta Londoni olümpial siiski ühepaadil võistelda. Sai ta ju hiljuti kätte ka spetsiaalselt Londoni mängudeks valmistatud uue paadi. «Tänavune hooaeg läks nii, nagu ta läks. Neid vigu tuleb edaspidi vältida, teistmoodi treenida. Kindlasti andis tunda ka vahepealne vaheaasta,» arutles Endrekson.

Kuigi kuluaarides on räägitud, et ta ei sobi ühepaati, ei taha mees sellega sugugi nõustuda. «Usun, et minu individuaalne tase on tõusnud. Ja kui ei proovi, siis ei saa kunagi teada ka,» nentis ta.

Endreksoni sõnul pole aga sajaprotsendiliselt kindel ka see, et ta järgmiseks hooajaks kahepaati ei koli. See tähendaks aga taas kord seda, et Taimsoo ja Raja saaksid koduse konkurendi. «Miski pole võimatu,» nentis Endrekson, kelle esimene valik oleks siiski ühepaat, et end individuaalselt tõestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles