Tanel Kangerti siht Vueltal: üheksa sekka!

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Kangert.
Tanel Kangert. Foto: AFP/SCANPIX

Järgmised kolm nädalat on Tanel Kangerti karjääri vaat et tähtsaimad. Esmakordselt on tal suurtuuril, Vueltal, vabad käed (või jalad), ta ei pea kedagi aitama, vaid saab püüda kõrget kohta. «Eesmärk on jõuda kokkuvõttes esikümnesse, et tulemus algaks ühekohalise numbriga,» käis Astana meeskonna proff välja suure sihi.

Vueltat võib nimetada segaseks võidusõiduks, mil pole kindlat joont ning kus igal ratturil on oma eesmärk. Kes tuleb, olles vahele jätnud ­Touri, saama kõrget kohta teiselgi suurtuuril (tänavusel Girol triumfeerinud Nairo Quintana, Rigoberto Uran, Cadel Evans, Dan Martin, Fabio Aru), kes ebaõnnestumisi tasa tegema (Touril katkestanud Chris Froome), kes treenima MMiks (Philippe Gilbert ja Peter Sagan), kes ennast näitama ja oma võimetest selgust saama (Tanel Kangert), kes debüteerima (Gert Jõeäär).

Lisaks stardib seltskond, kel hooaeg tuksi läinud, ja Vueltal on viimane võimalus midagi päästa, ning leidub peotäis nii-öelda augutäitjaid, kes lihtsalt loksuvad linnast linna.

Just selgusetus teebki Vuelta põnevaks. Meeskonnad pole komplekteeritud selge sihiga aidata liidreid ning taktika pannakse paika sõidu käigus. Nii on näiteks Astanas, selgitas meeskonna spordidirektorina Vueltal viibiv Jaan Kirsipuu.

«Astana peamine töö sel aastal on tehtud – Vincenzo Nibali võitis Tour de France’i – seega võtame asja rahulikult, pingevabalt. Proovime saada kõike, mis saada on: Kangert ja Aru lähevad kokkuvõttes kõrget kohta püüdma, ülejäänud mehed etappe võitma – meil on korralik sprinterite seltskond.»      

Kangert ei ole meeskonna selge liider nagu Nibali, keda kõik ennastsalgavalt aitavad. Kangertil on lihtsalt vabad käed, kuid väikest abi saab ta kaaslastelt vajadusel ikka. Vähemalt poole velotuurini, kui esimesed mäed seljataga. Siis vaadatakse taktika üle.

«Kangert on enda sõnul heas vormis, Aru seis seevastu on ebamäärane,» rääkis Kirsipuu. «Ilmselt otsustame pärast esimesi mägiseid etappe, mis ja kuidas. Minu arvates peaks Kangert seadma eesmärgiks koha esikümnes.»

Kangert seabki, tahab isegi kümnendast kohast paremat, et tulemus algaks ühekohalise numbriga.

Aru tuli kevadisel Itaalia velotuuril kolmandaks, misjärel kadus tema mootorist jõud. Kangert – tema parim koht suurtuuridel on mullu Vueltal välja sõidetud 11. – seevastu lõpetas neli nädalat tagasi Touri, mis organismi pärast järgnevat puhkust ja treeninguid õigele töörežiimile sättis.

Vorm on tõesti hea, kinnitas Kangert, kuid lisas, et pole selge, kaua hea minek kestab: «Pole varem kaht suurtuuri järjest sõitnud, sestap kogemused puuduvad. Tour de France tõmbas hoo üles, on ainult üks küsimus: kuidas füüsis vastu peab, kas ma kestan kõik need kolm nädalat ära?»

Pärast Touri otsustas Kangert tegutseda enesetunde põhjal. Treeneriga ta asja ei arutanud, plaani ei teinud. «Kaks esimest nädalat puhkasin, harjutasin kergelt, siis rügasin ühe nädala korralikult ning lõpuks võtsin enne Vuelta algust mõneks päevaks aja maha. Tunne on suurepärane, jalad paremas seisus kui mullu, mil olin Vuelta esimesel nädalal kehv.»

Kangert arvas, et Vuelta pole kindlasti kergem velotuur kui Tour de France. Samas pole ta liigse põhjalikkusega etappe ja profiile uurinud: «Jäägu midagi ka üllatuseks, kui stardieelsetel õhtutel teatmiku kätte võtan.»

Tänavune Vuelta pakub kõigile oma: sprinterid saavad viis tasamaa ja teist sama palju künklikke etappe, kaheksa ränkrasket päeva meeldivad kahtlemata mägironijatele (eriti 8. september, kui 16. etapil tuleb ületada viis esimese kategooria tõusu), lisaks üks meeskondlik ja kaks individuaalset temposõitu.

Staare on stardirivis seekord hulgi. Paberil paistab kõige kõvem olevat Movistar, kelle rivistuses on suursoosiku Quintana kõrval ka Alejandro Valverde. Oma võimalused on kahtlemata ka Froome’il, Alberto Contadoril, Joaquin Rodriguezil, Chris Horneril ja teistel. Ning kui Kangert ses seltskonnas kasvõi üheksanda koha välja sõidab, on ta kõva.

Astana meeskond Vueltal: Tanel Kangert, Fabio Aru, Mikel Landa, Paolo Tiralongo, Daniil Fominõhh, Andrea Guardini, Jacopo Guarnieri, Andrei Zeits ja Aleksey Lutsenko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles