Mida suudab mullu imelise hooaja teinud FC Augsburg?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FC Augsburgi meeskond tänavuseks hooajaks.
FC Augsburgi meeskond tänavuseks hooajaks. Foto: SCANPIX

2013. aasta kevadel napilt Bundesligasse püsima jäänud FC Augsburg jäi eelmise hooaja lõpus juba ülimalt napilt välja Euroopa liiga kohalt. Nii kerkiski Eesti koondise kapteni Ragnar Klavani koduklubi Saksamaa jalgpallimeistrivõistluste eelmisel hooajal üheks suuremaks kui mitte suurimaks üllatajaks. Sel nädalal pannakse pall Bundesligas taas mängu ja algust tehakse uue hooajaga. Kui mullu tehti klubi ajalugu ja saavutati kokkuvõttes kaheksas koht, siis millised võiksid ootused olla tänavu?

Suurte rahapakkidega ei ole Baierimaalt pärit klubi saanud seni vehkida ja võrreldes oma paljude konkurentidega tuleb läbi ajada väiksema eelarvega. Siiski on elu näidanud, et jalgpallis raha alati ei loe ja seda tõestas ka Augsburg mullu. Klubi peamiseks edu võtmeks on peetud 39-aastast treenerit Markus Weinzierli, kes alustab Bundesligas oma kolmandat hooaega. Nii oodatakse klubilt edasiminekut ka tänavu ja kindlasti pakuks suurt rahulolu ka tulemus, mis jääks veidike alla mullusele kaheksandale kohale.

«Terve eelmise hooaja jooksul ei soovinud Weinzierl rääkida võimalikust Euroopa liiga kohast ning seadis ikka meeskonna esmaseks eesmärgiks Bundesligasse püsima jäämise. Tõenäoliselt on ka tänavu põhieesmärgiks Bundesliga koha kindlustamine. Kuigi eelmine hooaeg oli klubi jaoks suurepärane, siis tuleb endiselt endtõestada. Päris tipptiimiks neid veel lugeda ei saa,» kirjutati bundesliga.com’i ülevaates Augsburgi kohta.

Nii leitakse mitmel pool, et ka tänavu on Augsburgi esmaseks eesmärgiks Bundesliga koha kindlustamine ja selle tagamise järel võiks vaadata ka kõrgemale. Mullu Saksamaa jalgpalliajakirja 11 Freunde poolt Bundesliga parimaks treeneriks valitud Weinzierli juhtimisel ennustatakse neile meeskondlikus plaanis jätkuvat stabiilset arengut.

Augsburgi ridades on olnud võrreldes mullusega ka mõningaid kadusid. Suurimaks löögiks on kindlasti eelmise hooaja staari Andre Hahni lahkumine (Hahn oli mullusel hooajal 12 tabamusega Augsburgi resultatiivseim mängija). MMi eel Saksamaa koondise piirimailne jõudnud 24-aastane poolkaitsja siirdus algavaks hooajaks Mönchengladbach Borussiasse. Dortmundi Borussiaga liitus aga Lõuna-Korea koondise ründaja Dong-Won Ji. 

Samas on asemele toodud ka uusi mehi: PSV Einhovenist soetati Sloveenia koondise ründaja Tim Matavž, mullu Augsburgi ees seitsmenda koha napsanud Mainzist osteti Shawn Parker ning esiliigast liitusid brasiillane Caiuby ja serblane Nikola Djurdjic. Seejuures oodatakse suuremaid tegusid aste madalamal säranud Caiuby’lt.

Tiimi põhitegijaid vaadates võib esmalt esile tuua Hollandi koondisega MMil käinud äärekaitsjat Paul Verhaeghi, kes kannab ka tiimis kaptenipaela. Ründeliinis loodetakse sakslasele Sascha Möldersile ning Türgi koondise ründavale poolkaitsjale Halil Altintopile.

Meeskonna edu pandiks on sarnaselt eelmistele hooaegadele hea kaitse, kus keskkaitses mängivad tähtsat rolli Klavan ning  Jan-Ingwer Callsen-Bracker. Mullu lasi meeskond endale Bundesligas 34 kohtumisega lüüa 47 väravat, millest parema näitaja üle võisid rõõmustada vaid Müncheni Bayern, Dortmundi Borussia, Schalke 04, Leverkuseni Bayer ja Mönchengladbach Borussia. Kui selle näitajaga hoiti liigas kuuendat kohta, siis ise löödi samuti 47 väravat ja selles arvestuses hoiti 11. positsiooni.

Aasta varem kui liiga lõpetati 15. kohal, siis lasti endale lüüa 51 väravat ja ise saadi kirja 33 tabamust. Esimene näitaja oli liigas paremuselt 10., teine aga 17. «Hooajaeelsed kohtumised on näidanud, et kaitse on endiselt Augsburgi edu võti. Weinzierli juhtimisel ei ole ootusi liiga kõrgeks kruvitud. Meeskond on Hahni ja teised lahkujad asendanud sarnast tüüpi mängijatega, et mitte teha sammu tagasi. Meeskond jätkab Bundesliga jaoks soliidse vundamendi ladumist,» hinnati RantSport.com’i veergudel Augsburgi võimalusi.

Organiseeritult mängiv ja tugevale kaitsele panustav Augsburg sai eelmisel hooajal lisaks kaheksandale kohale hakkama veel ühe märkimisväärse saavutusega, kui alistati Baierimaa kõige kuulsam klubi Müncheni Bayern. Sellega lõpetas Klavani koduklubi Bayerni 53 mängu pikkuse kaotusteta seeria.

Tänavu ootab Augsburgi ees üsnagi keerukas hooaja algus, kui esmalt minnakse homme võõrsil vastamisi Hoffenheimiga, seejärel sõidab neile külla Dortmundi Borussia, edasi minnakse külla Frankfurti Eintrachtile, edasi tuleb Augsburgi Bremeni Werder ja viiendas voorus mängitakse Leverkuseni Bayeriga.

FC Augsburg

Klubi asutati: 1907

Koduareen: SGL Arena (mahutab 30 660 pealtvaatajat)

Peatreener: Markus Weinzierl

Kapten: Paul Verhaegh (Holland)

Mänginud Bundesligas kolm hooaega

2011/12: 14. koht (38 punkti)

2012/13: 15. koht (33 punkti)

2013/14: 8. koht (52 punkti)

Klubi mänge kokku Bundesligas: 102

Võite: 31

Viike: 30

Kaotusi: 41

Selle aja jooksul kasutatud mängijaid: 53

Erinevaid väravalööjaid: 24 (nende seas ka kaks tabamust kirja saanud Ragnar Klavan)

Kõige pikem võiduseeria: 3 mängu (25.08-14.09.2012; 27.04-10.05.2014

Kõige rohkem väravaid ühel hooajal: 47 (2013/14)

Kõige rohkem mänge Bundesligas: Daniel Baier 100 kohtumist

Suurim väravakütt Bundesligas: Sascha Mölders 17 väravat

Suurim võit Bundesligas: 4:1 (14.12.2013 Braunschweigi Eintrachti üle ning 09.02.2014 VfB Stuttgarti üle)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles