Vendasid Gasole esindav agentuur kutsus koondise Hispaaniasse

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senegali mängijad.
Senegali mängijad. Foto: FIBA.com

Järgmisel suvel peetavaks Euroopa meistrivõistluste finaalturniiriks valmistuval Eesti meeste rahvuskoondisel avanes harukordne võimalus võtta mõõtu maailmameistrivõistluste finaalturniiril osalevate tiimidega, teiste seas Ateena olümpiavõitja Argentinaga.

Eesti Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi rääkis, kuidas koondis sellise tasemega jõuproovile pääses.

«Kui ettevalmistust planeerima hakkasime, siis mõtteid, kuidas seda teha, oli palju. Kõigepealt oli tarvis B-koondisele mänge leida ja rääkisin väga paljude riikide föderatsioonidega ja sealt tulid erinevad kontaktid. Siinse turniiri kontakti sain läbi Leedu kolleegide, kelle kaudu jõudsin Hispaania agentuurini,» selgitas Kuhi.

Turniiri korraldav Arior Management esindab ka näitaks Hispaania korvpalli tuntumaid mängumehi, vendasid Pau ja Marc Gasoli.

«Edasi suhtlesin otse agentuuriga, nad olid kohe väga huvitatud, et me tuleksime. Siis selgusid ülejäänud tiimid, kes Guadalajarasse laagrisse tulevad. See on üldiselt traditsioon, et enne suurturniire ollakse selles riigis laagris, et aklimatiseeruda. Vahepeal vastased vahetusid ikka väga palju. Lõpuks see Argentina variant juhuse ja saatuse tahtel on kirsiks tordil,» rääkis Kuhi.

Alaliidu juht usub, et varasemad kontaktid mängisid samuti rolli.

«Olen otse erinevate koondistega suhelnud eelmisel FIBA kongressil, kust sain mitmeid kontakte, ja eks nüüd, kui alaliitudega suhtlesin, olin nende jaoks juba tuttav inimene, see ehk aitas ka veidi kaasa, et siia pääsesime.»

Kogu turniiri korraldus ja tiimide otsimine oli siiski agentuuri töö. Kuhi sõnul ei läinud osalemine ka ülemäära palju maksma. «Nende jaoks on see äri ja teenustasu muidugi maksime, ent summa pole väga suur, võrreldes sellega, kui me oleks kuskil mujal laagris olnud,» sõnas ta.

Kuhi sõnul otsiti teistsuguseid vastaseid kui muidu, et mängijatel oleks huvitavam ja tase oleks tavapärasest erinev ning ka kodusel publikul oleks huvitavam.

Guadalajaras toimuval turniiril mängitakse lisaks Senegali ning Puerto Rico või Dominikaani Vabariigiga.

Eesti koondisest on puudu mitu põhitegijat: Kristjan Kangur ja Siim-Sander Vene, Janar Talts ja Tanel Sokk. Hispaanias mängitakse järgmises koosseisus: Sten-Timmu Sokk, Gregor Arbet, Kristo Saage, Rait-Riivo Laane, Tanel Kurbas, Gert Dorbek, Rain Veideman, Reinar Hallik, Joosep Toome, Rain Raadik, Toomas Raadik, Timo Eichfuss.

Vastased on tasemel, Argentina ridades ei tee küll sel suvel kaasa Manu Ginobili ja Carlos Delfino, ent tasemel mehi jagub – Luis Scola, Pablo Prigioni ja Andres Nocioni. Puerto Ricol on välja panna näiteks Carlos Arroyo ja Jose Barea.

Koondise peatreener Tiit Sokk ütles, et võtab turniiri hea kondiproovina. «Tegime hommikul sissejuhatava treeningu, et reisituimus üle läheks. Käime ka taktikaliselt asjad üle ja usun, et oleme Senegali mänguks valmis,» sõnas Sokk eilse Senegali kohtumise eel.

Senegali eesliin on ülivõimas – koguni kaheksa meest on koondises vähemalt 206 cm pikad, neist neli on üle 210 cm, ent Soku sõnul ta vastast ei pelga. «Mis siin ikka karta, saime juba Venemaa vastu omad vitsad kätte. Selge see, et eesliinile langeb suur koormus, peame mõtlema, kust pikki rohkem abistada. Pikad NBA-poisid seal kõige tegijamad on, aga eesliinid on siin kõigil võimsad.»

Et ka Argentina vastu mängida saab, on juhendaja sõnul harukordne võimalus. «Siin on kõik tugevad, Argentina puhul on tegu maailma täieliku tippmeeskonnaga, ja see on hea, et saame end selle tasemega võrrelda. Kuigi meil on mõned mehed puudu, aga sellistel kontrollmängudel on suurem kasu nõrgemal võistkonnal,» sõnas Sokk. «Me oleme sportlased ja tahame hästi mängida, see annab parema enesetunde, mis on kõige tähtsam,» leidis Sokk.

Eesti saab Hispaanias neli päeva järjest tasemel vastastega mängida. Tuleval suvel peetavale EM-finaalturniirile mõeldes on see hea karastus, ka suurturniiridel on alagrupimängud üsna tiheda graafikuga. «Ei saa siin mängijaid ära tappa, peame mõtlema kogu turniirile, mitte vaid ühele kohtumisele. Nüüd saame harjutada, kuidas koormust umbes kümne mehe peale jagada. Mängijate ring on koondises suurenenud, mis on väga positiivne,» ütles juhendaja.


Hispaania turniiri ajakava

(kellaajad Eesti aja järgi):

•    23.08 kell 19 Eesti – Argentina

•     24.08 kell 20 Eesti – Senegal

•     25.08 kell 20 Eesti – Puerto Rico või Dominikaani Vabariik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles