Argentina andis Eestile väärt õppetunni

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joosep Toome Argentina koondise uuema põlvkonna tähe Marcos Delia vastu.
Joosep Toome Argentina koondise uuema põlvkonna tähe Marcos Delia vastu. Foto: Nuevaalcarria

Eesti koondis sai Hispaanias peetaval kontrollturniiril tunda olümpiavõitja Argentina taset.

Ateena olümpial kulla ja Pekingis pronksi võitnud Argentina korvpallikoondis alistas Hispaanias Guadalajaras peetaval turniiril Eesti 89:72. Eesti poolel kerkisid esile eesliinimehed Joosep Toome ja Rain Raadik, kes said nimekate vastastega kenasti hakkama. Raadik tõi 11 punkti ja üheksa lauapalli, Toome arvele jäi 14 punkti.

Peaaegu kaksikduublini jõudnud Raadik leidis, et midagi ulmelist maailma edetabelis USA ja Hispaania järel 3. kohta hoidev Argentina endast ei kujutanud. «Natuke ikka oli pinevus sees, ikkagi Argentina. Aga väljakul mängitakse viis viie vastu ja midagi utoopilist nad ei olnud,» sõnas Raadik.

Keskmängija tunnistas, et esialgu vaatas ta maailmatasemel meeste poole siiski väikese aukartusega. «Kui Luis Scola saali tuli, siis vaatasin üle õla, et mis ta teeb seal, kolm meest söötis talle soojenduse ajal palli tagasi ja kaaskond oli suurem kui tervel meie koondisel. Aga väljakul läks see meelest ära, hea enesekindlus tuli ka kohe sisse ning ei mõelnud enam, kes vastas on.»

17-punktilise kaotuse pani Raadik suuresti kehva visketabavuse arvele – Eesti protsent oli 35,2 argentiinlaste 48,1 vastu. «Oleks mõne vajalikul hetkel ära sopsanud, oleks ehk teisiti läinud,» ütles ta.

Eesti võitis küll avaveerandi 18:14, ent poolajaks oli Lõuna-Ameerika riigi koondis 40:28 eduseisus. Neljandal veerand­ajal jõuti veel viie punkti kaugusele, 70:75, ent lõpuks võttis tugevam oma. Argentina parimana viskas Andres Nocioni 17 punkti, Walter Herrmann lisas 15 silma.   

Peatreener Tiit Sokk mängupildiga päris rahule ei jäänud. «Läks ikkagi pahasti, ei tea, kas mängude vähesuse tõttu või miks, aga tegime liiga palju kiirustatud viskeid,» sõnas Sokk. «Sama nagu avamängus Senegaliga – läksime oma rütmist välja. Vastane on kogemustega ja kõik meie eksimused karistati kohe ära. Kui tahame nendega võrdselt mängida, peame 40 minutit absoluutselt oma plaanist kinni pidama,» ütles juhendaja.

Sokk leidis, et Toome ja Raadiku tegevus jäi enim silma. «Nad ei jäänud Argentina mängijatele milleski alla – võitlesid lauas ja olid tublid, kogu võistkond võitles hästi,» leidis Sokk positiivset. Lauavõitlus suudeti kontrolli all hoida – selle võitsid argentiinlased 42:38. Eesti sai tavatult suurema osa punkte korvi alt – 28 Argentina 22 vastu. Allajäämine oli aga kiirrünnakutes, millest vastased said 16, eestlased seitse punkti.

Eesti põhimängujuhi Sten-Timmu Soku sõnul olnuks Argentinaga võimalik mängida kui võrdne võrdsega, ent selleks tulnuks rumalaid vigu vältida. «Hullu polnud midagi, mängu oli ju küll. Kokkuvõttes taandus kõik sellele, et tegime kohtumise jooksul kolm-neli valet viset ja andsime initsiatiivi ära ning tuli vahe sisse,» rääkis 11 punkti, kuus lauapalli ja viis resultatiivset söötu kogunud Sokk.

«Kui sellise klassiga meeskond saab kümnepunktilise edu, on sealt raske tagasi tulla. Et nendega võrdselt mängida, peab tasa ja targu oma asja ajama, et lõpus mitte väga palju taha jääda,» arutles mängujuht.

Soku sõnul tuli vastaste klass ilmsiks selles, et nad kasutasid kõik eestlaste vead ära. «Kui nende vastu ühe lolluse teed, siis võib kindel olla, et see tuleb kohe tagasi,» ütles ta.

Sokk kinnitas, et aukartust nimeka vastase ees ei tuntud. «Oleme Argentina staare NBAs ja Euroliigas mängimas ju näinud, aga kõik on inimesed ja meil polnud karta ega kaotada midagi. See oli meil alles kolmas mäng selle seltskonnaga. Pole halb tulemus, aga oleks tahtnud paremini. Pikkadele au ja kiitus – nad võitlesid korvi all mitme mehe eest,» tunnustas ka tema Eesti korvialuseid jõude.

Paljuräägitud kogemuste ammutamise kohta sõnas mängujuht: «Saime teada, et maailmatasemel meeskonna vastu ei tohi nii palju eksida, see ongi kogemus. Samas mehed näevad, et tasemevahe nii megasuur ei olegi, kõik on inimesed, vahet pole, kas mängid TTÜs või Tartu Rockis. Saab ka Madridi Reali ja NBA-meeste vastu hakkama. Pole väga suurt vahet.»

Sokk lisas, et koondise sisekliima on hea. «Võistkond on kihvt, keegi risti ette ei löö ja ollakse lõpuni positiivsed. Kui kõik annavad endast parima, ei saagi midagi halvasti öelda.»

Pühapäeval kohtus Eesti teist korda Senegaliga ja sai 74:61 võidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles