Veerpalu tõttu ootele pandud test sai kindlad piirnormid

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Margus Ansu

Maailma Antidopinguagentuur WADA jätkab pärast aastast pausi kasvuhormooni testide tegemisega. Paus oli tingitud Andrus Veerpalu õigeksmõistmisest Rahvusvahelises Spordiarbitraažis, mille käigus seati kahtluse alla dopinguküttide kasutatud testi piirmäärade usaldusväärsus. Nüüd on põhjalikud uuringud lõpetatud ja uued – veidike muudetud – piirnormid kinnitatud. Nendegi normide järgi oleks Veerpalu süüdi.

«Tegemist on sama testiga, mis jäi Veerpalu puudutanud otsuse tõttu ootele ning mis nüüd sai uuendatud tõendustega piirmäärad,» selgitas Eesti Antidopingu juhatuse liige Kristjan Port.

2011. aasta jaanuaris Veerpalult võetud ja kasvuhormooni kasutamist näitavate proovide näidud (Kit 1 ja Kit 2) olid 2.62 ja 3.07. Uued piirnormid on aga 1.84 ja 1.91. Võrreldes vanade piirnormidega on rohkem kergitatud just Kit 2 näitajat – eelmine norm oli 1.68. Veerpalult võetud saatusliku proovi näitajad puhtust kinnitavate piiride sisse siiski ei mahu.  

Esialgu dopingu tarvitamise eest karistuse saanud Veerpalu kaitsetiim seadis toona kahtluse alla testi piirmäärade usaldusväärsuse. Spordikohus mõistiski Veerpalu õigeks ja vabastas ta rahvusvahelise alaliidu FISi määratud võistluskeelust. See sundis aga WADA eksperte tegema uusi laiapõhjalisi uuringuid. Kuna uued piirnormid said paika ja WADA hinnangul on need teaduslikult tõestatud, saab uuesti alustada kasvuhormooni kasutamise testimist. «WADA saatis sõnumi, et nüüd tuleb kasvuhormooni testimist jätkata ja kindlasti lähevad töösse ka seni ootel olnud proovid,» rääkis Port. Kuigi Veerpalu kaitsemeeskonda kuulunud teadlased on väitnud, et seda testi pole võimalik usaldusväärseks muuta, on WADA ilmselt oma tegevuses kindel. Teistkordse nende suhtes häbistava otsusega poleks nad riskeerima hakanud.  

Kui mõni sportlane annaks nüüd proovi, mille näidud oleksid võrdsed Veerpalu omadega, jääks ta kinnitatud piirnormide valguses süüdi. Sama kehtib ka varem võetud ja nüüd uuesti testimisele minevate proovidega. Veerpalu see aga otseselt ei puuduta, kuna spordiarbitraaži kohtu otsust edasi ei kaevata.

«Vaidlusi tekitanud Veerpalu proove ei hakata enam uuesti testima,» teadis Port. «Kohtu otsust edasi ei kaevata ja analüüsitud tulemused on ju tegelikult kehtivad ega vaja uut kontrolli. Veerpalu mõne muu vana proovi avamise tõenäosus on umbes pooleks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles