Korvpallikoondis kasutas edukalt ära võimaluse ennast tõestada

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sten-Timmu Sokk sai Hispaanias oma võimeid proovida ka Madridi Reali argentiinlasest mängumehe Facundo Campazzo vastu.
Sten-Timmu Sokk sai Hispaanias oma võimeid proovida ka Madridi Reali argentiinlasest mängumehe Facundo Campazzo vastu. Foto: Nuevaalcarria

Eesti rahvusmeeskonnas tõusid vaheaastal esile uued mehed.

Korvpallikoondis sai tänu vahesuvele hea võimaluse tugevate vastastega jõudu katsuda ja treenerid uusi mängijaid katsetada. Et suvel jäi koondise tegemistest eemale mitu põhiviisiklast, said võimaluse end tõestada teised, eelkõige jäid silma eesliinimehed Rain Raadik ja Joosep Toome. Ja mõlemad tõestasid, et suudavad Kristjan Kanguri ja Janar Taltsi puududes korvi all mürada küll.

Koondisesuvi lõppes turniiriga MMiks valmistuvate meeskondadega (Senegal, Argentina ja Egiptus) Hispaanias Guadalajaras.

Raadik kogus näiteks mängus Argentinaga peaaegu kaksikduubli, läks julgelt ka ründelauda ega tundnud nimekate vastaste ees mingisugust aukartust. Kroonilise põlvevalu tõttu mitu aastat koondisest eemal olnud Toome oli stabiilselt hea.

Mängudes paistis välja veel mitu meest, ent enim jäi silma eesliin, sest just sealt võis enne turniiri karta kõige suuremat vajakajäämist. Oma punktid tõi pikkadest ära ka Reinar Hallik, seda peamiselt kolmepunktijoone tagant, nagu ka eelmisel ja ilmselt järgmiselgi suvel. Tema kolmeste sadu ei saa enam üllatuseks nimetada.

Kasulik B-koondis

Uutest tulijatest sai hea kogemuse 21-aastane mängujuht Rait-Riivo Laane, kes Sten-Timmu Soku kõrval kenasti hakkama sai. Tema lõikas koos Tanel Kurbase ja Raadikuga B-koondisest põhimeeskonda pääsemise näol enim kasu (ja mänguaega).

Neljamänguline turniir oli eriti vajalik seetõttu, et EMil mängitakse samuti mitmel päeval järjest. Lisaks näitasid mehed, et ka meeletus kuumuses suudetakse väsimust trotsida. Termomeeter mängupaigas näitas 40 kraadi, saalis õhku peaaegu ei olnud. Ometi suudeti sellistes tingimustes jagu saada kahest Aafrika meeskonnast – Senegalist ja Egiptusest.

«Tuleb rahule jääda, ei saa kurta,» ütles tagamängija Rain Veideman turniiri kokku võttes. «Neli päeva järjest mängida oli minul täitsa okei, ei tea, kuidas siin vanematel meestel on, võib-olla natuke hullem. Väike väsimus ikka on, aga noored jalad, peavad vastu. Väljas oli 41 kraadi, eks seda oli mängust näha ka, et tegime täpselt nii palju kui võiduks vaja. Järgmiseks suveks on selline turniir väga hea karastus,» rääkis Veideman pärast Egiptuse alistamist. Tõsi, Egiptuse tase jättis üsna kehva mulje.

«Kolm kohtumist oleks normaalne olnud selle aja peale, neli läks vähe paljuks, aga pidasime vastu. Tuli väsimust eirata ja mängida,» lisas peatreener Tiit Sokk.

Turniiri suurimaks saavutuseks hindas juhendaja Senegali alistamist. «See oli meie poolt eriti tubli esitus. Kuigi pärast Argentinat oli väsimus, saime sellest enesekindlust – mõisteti, et kedagi ei pea kartma.»

Toome ja Raadiku esiletõus

Sokk jäi koondise vaheaastaga arusaadavalt rahule. «Poisid olid tublid, sain endalegi väga palju harivat siit – kellega alustada, kuidas vahetada – ja sain mängijaid katsetada. Kui puudujad ka end korda saavad, on valik päris hea ja tuleb enesekindlust veel juurde. Arvan, et tänu sellele suvele on järgmisele palju kergem ja kindlam vastu minna.»

Soku sõnul keegi teda eriliselt ei üllatanud, ent ta mainis siiski samuti  Toomet ja Raadikut. «Joss oli eriti tubli, teda pole vigastuste tõttu koondises tükk aega olnud, nüüd sain ka temast hea pildi. Ja Raadik on ka kõva sammu edasi teinud, suudaks ta veidi liha ka luudele kasvatada, siis võiks juba kõigiga möllata,» lisas Sokk.

Korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi sai kontrollmänge otsides kasulikke kontakte Hispaania tippagentuuriga, kelle kaudu tekkis lõpuks võimalus mängida ka tõelise maailmaklassi meeskonna Argentinaga.

Neist kontaktidest võib kasu tõusta ka tuleval suvel Euroopa meistrivõistluste finaalturniiriks valmistumisel, sest siis on korralike kontrollkohtumiste saamine eriti oluline. Eeldused selleks on loodud, sest Guadalajaras näidati head mängu – MMi meeskondade üle saavutati kaks kindlat võitu ning hävitavalt lüüa ei saadud ka Argentinalt, kellega mängides oldi veel neljandal veerand­ajal viie punkti kaugusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles