Kahe õlle hind: pool miljonit eurot

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika jalgpallurile, NFLi klubi Denver Broncos lööjale – sellele, kes ovaalset palli jalaga läbi väravaharude lennutab – Matt Praterile läks kahe õlle joomine maksma nelja nädala palga 705 882 dollarit (534 846 eurot), sest ta peab vahele jätma hooaja neli esimest mängu.

Võib arvata, et nõnda kallist õlut juuakse harva. Kusjuures Prater kuukas kesvamärga kevadel, puhkuse ajal. Ainult et eelneva tegevusega oli ta seadnud end olukorda, mis keelas alkoholi, ka õlle tarvitamise sootuks.

NFL peab end vastutavaks mängijate eest ning nõuab, et nood käituks korralikult. Kui pallur mingisse jamasse satub, võtab liiga juhtkond ta ette. Välja on töötatud kindel süsteem, mille järgi karistusi jagatakse. Tegelikult tuldi Praterile vastugi – ju oli õlu lahja –, sest vastavalt reeglitele pidanuks ta saama aastase võistluskeelu ja kaotama aastase põhipalga ehk 2 999 998 dollarit.

Esimene narkootikumide või alkoholiga patustamine toob kaasa trahvi 1/17 palga ulatuses ja rehabilitatsiooniprogrammi, millel on kolm astet. Prater sattus alkoholi tõttu mitmel korral sekeldustesse ja jõudis programmi viimase astmeni 2011. aastal, mil istus purjuspäi autorooli ning sattus soolaputkasse. Sealtmaalt olid joovastavad joogid Praterile täielikult keelatud ning meest käidi aeg-ajalt testimas. Kevadel avastati proovist alkoholi jälgi.

«Võtsin kohe pärast hooaja lõppu paar õlut,» selgitas Prater juhtunut. «Miks ma riskisin, kuigi teadsin, et vahelejäämine tähendab aastast võistluskeeldu? Sest olin rumal. Nüüdsest teen elus muutuse ja hakkan karsklaseks.»

Broncosel on peavalu piisavalt, sest tal tuleb leida neljaks kohtumiseks uus lööja. Ainult sel põhjusel, et Prater oli mullu oma mängupositsioonil NFLi parim, jäi ta vallandamata.

Nagu nähtub, on NFLi reeglid ülikarmid ning ilmselt pole teist võimalust, et noori mehi vaos hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles