MMi eel – hädaoht Pärsiast

Kaarel Täll
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani võrkpallikoondis
Iraani võrkpallikoondis Foto: SCANPIX

Meeste võrkpalli maailmameistrivõistlused Poolas algavad kolme päeva pärast, 30. augustil. Osalemisõiguse teenis välja 24 meeskonda, MM-tiitlit asub kaitsma Brasiilia.

Meeskond, millest aina rohkem räägitakse, tuleb Euroopasse Aasiast. Paari viimase aasta jooksul on Iraani koondis võita suutnud peaaegu kõiki maailma tugevamaid meeskondi. Iraanlaste oskused ei jää enam maha kellestki, nende arsenalis on kõige moodsamad relvad, nende võitlusvaim on kadestamisväärne, neid käib koduväljakul toetamas üle 15 000 fänni – käiks rohkemgi, aga spordihalli lihtsalt ei mahu, kirjutab volley.ee.

Aasia (ja ka Aafrika) meeskondi iseloomustab üks: nad on võimelised võitma väga tugevaid meeskondi, aga ei suuda võita turniire. Tõelisi tippe iseloomistab stabiilsus, võime pöörata enda kasuks pikki turniire (MM, Maailmaliiga, MK). Isegi olümpiamänge on kergem võita kui maailmameistrivõistlusi, kuna seal teeb kaasa vaid 12 meeskonda.

Iraan mängis hästi ka varem, aga ajuti. Kaks aastat tagasi Iraani koondist juhtima kutsutud argentiinlane Julio Velasco tõi pöörde eeskätt mänguplaani ja -distsipliini rakendamisel. Loomulikult oli uuel peatreeneril midagi välja pakkuda treeningumetoodika uuendamisel. Iraanlaste trumbiks on kiire mäng. Tulemusi ei tulnud kaua oodata: iraanlased hakkasid vähem eksima ja rohkem võitma. Siis äkki, selle aasta algul, kutsuti Velasco koju, Argentiina meeskonna peatreeneriks. Võis karta, et koos temaga lahkuvad ka võidud. Paraku mitte.

Iraaani meeskonna uus peatreener, serblane Slobodan Kovač, suutis taset hoida ja ehk isegi tõsta. Miks muidu võib järjest tihedamini lugeda kirjutisi, milles Iraani meeskonda üheks MM-i tiitlipretendendiks loetakse. Mängijana tuli Kovač olümpiavõitjaks (2000), treenerina on ta tegutsenud mitmes tugevas võrkpalliriigis, kus ilmutas end positiivselt kohe. Kutse asuda peatreeneriks Iraanis sundis teda momentaalselt ära ütlema kolmele Itaalia tippklubile. Olla suure treeneri Velasco järeltulija, saada heas seisundis hea meeskond...!

Velasco oli vaid mõni kuu varem pikendanud lepingut Iraani võrkpalliliiduga, leping kehtinuks 2014. a. lõpuni, kuid argentiinlased suutsid ta ikkagi üle meelitada. Võib arvata, et raha selle peale natuke ikka kulus.

MM-il kuulub Iraan ühte alagruppi USA, Itaalia, Prantsusmaa, Belgia ja Puerto Ricoga. Mängitakse turniirisüsteemis, järgmisse ringi (16 hulka) lubatakse neli edukamat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles