Kes asendab Vassiljevit? Tähtsa küsimuse lahendamiseks on jäänud nädal

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Lindpere Eesti koondise trennis rassimas.
Joel Lindpere Eesti koondise trennis rassimas. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti peab matšis Rootsiga saama vastuse küsimusele, kes asendab EM-valiksarja avamängus vigastatud Konstantin Vassiljevit.

Eile kogunes Eesti jalgpallikoondis, et alustada viimast ettevalmistust järgmise nädala esmaspäeval algavaks 2016. aasta EM-valiksarjaks. Selle aja jooksul tuleb sinisärkide juhendajal Magnus Pehrssonil ja tema abilistel lahendada üks oluline küsimus.

Koondist tabas valus tagasilöök eelmise nädala lõpus, kui selgus, et põlvevigastuse tõttu jääb valiksarja esimesest kohtumisest Sloveeniaga kindlasti eemale üks tiimi liidreid Konstantin Vassiljev. «Vassiljev on olnud meile väga oluline mängija ning tema puudumine on toonud viimasel minutil palju lisatööd,» rääkis Pehrsson. «Vassiljeviga oli meil kindel mänguplaan. Saame ka edasipidi mängida sama plaaniga ning kasutada tema asemel kedagi teist, kuid kaalume ka alternatiivseid variante. Järelejäänud päevade jooksul katsetame erinevaid võimalusi.»

Vassiljevi puududes võiks tema koha üle võtta Tšehhi kõrgliigas Ostrava Baniku ridades mängiv Joel Lindpere. Seni on Eesti koondis Pehrssoni juhendamisel pidanud kuus kohtumist, kuid traumade tõttu pole Lindpere veel rootslase käe all mängida saanud. Seega on neljapäevane maavõistlusmäng Rootsiga ideaalne võimalus järele proovida. Kevadistes mängudes tõusid poolkaitses uute meestena koondises pildile Ilja Antonov ja Karol Mets ning  esimest korda on Pehrssoni valikus ka Aleksandr Dmitrijev, kes seni pole samuti traumade tõttu rootslase käe all mängida saanud.

Siiski tuleb tõdeda, et viimastes valiksarjades on Vassiljev olnud koondises kandev jõud ja tema puudumine on alati valus hoop. 2014. aasta MM-valiksarjas osales praegune Poola kõrgliiga mängumees kümnest kohtumisest üheksas ja ainsana jäi ta kõrvale võõrsil peetud matšist Ungariga, mis kaotati koguni 1:5. 2012. aasta EM-valiksarjas tuli Vassiljevil samuti vahele jätta üks matš ja selles kaotati 0:3 Itaaliale. Kui vaadata aga kõiki kohtumisi, mida Eesti koondis on alates meile ülimalt edukaks kujunenud 2012. aasta valiktsükli algusest pidanud, siis nendest on tiimi mängumootor eemale jäänud 14 mängust, millest lõpuks on võidetud kuus, viigistatud üks ja kaotatud seitse (vaata tabelit).

«Kindlasti on see halb uudis meie koondise jaoks, ta on üks meie võtmemängijatest. Tema kaotus on väga valus löök meie jaoks. Kes iganes tema positsiooni sisse võtab, siis tema suhtes on sama suur usaldus nagu Vassiljevi vastu,» hindas olukorda koondise kapten Ragnar Klavan.

Kui nädalavahetusel teatati, et Vassiljev võib jääda palliplatsilt eemale neljaks kuni kuueks nädalaks, siis eilne uuring kinnitas, et vasaku põlve seesmiste külgsidemete osaline rebend vajabki kuni poolteist kuud puhkust.

«Sain sellele kinnitust, mida koondise arst Kaspar Rõivassepp mulle juba varem ütles. Taastumisajaks on neli kuni kuus nädalat,» sõnas Vassiljev eile. «Selle nädala viibin Eestis ja kui tervislik seis on selline, et saan juba midagi teha, siis lähen klubi juurde tagasi.»

Seega on praegu olemas võimalus, et poolkaitsja jääb eemale ka järgmistest valikmängudest, kui Eesti koondis kohtub 9. oktoobril võõrsil Leeduga ja võõrustab 12. oktoobril Inglismaad. «Praegu ei taha veel nii kaugele mõelda, kuid loodan, et selleks ajaks olen mänguvalmis,» ütles Vassiljev.

Kui eelmine ehk 2012. aasta EM-valiksari kujunes Eesti jaoks edukaks ning lõpuks jõuti välja play-off’i, siis algavas tsüklis soovitakse jõuda Euroopa 24 parema tiimi sekka ehk mängida esimest korda finaalturniiril. «Unistus ja eesmärk on EMile pääseda ning selle suunas püüame ka liikuda. Unistused ja eesmärgid peavad olema, kuna muidu pole mõtet valikturniiri mängima minnagi,» seadis Klavan sihte.

«Eesti ei ole seni kunagi EMile jõudnud ning järelikult peame tegema midagi erakordset ja ületama seni püüdmatuks jäänud piiri,» rääkis Pehrsson. «Tähtis on säilitada positiivne mõtlemine. Kindlasti tuleb tee peal sisse vigu, aga neist tuleb õppida ja siis on meil võimalus olemas.»

Esmalt ootab koondist aga täna ees reis Stockholmi, kus neljapäeval peetakse viimane maavõistlusmäng enne esmaspäeval algavat valiksarja. Rootsis ootavad eestlasi ees peatreener Pehrssoni rahvuskaaslased eesotsas nende superstaari Zlatan Ibrahimoviciga.

Mängud Vassiljevita

07.06.2014 Eesti – Tadžikistan 2:1

31.05.2014 Eesti – Soome 0:2

19.11.2013 Liechtenstein – Eesti 0:3

10.09.2013 Ungari – Eesti 5:1 MM-valikmäng

11.05.2013 Eesti – Kõrgõzstan 1:1

07.06.2013 Eesti – Trinidad ja Tobago 1:0

08.11.2012 Omaan – Eesti 1:2

03.06.2012 Eesti – Leedu 1:0

29.02.2012 El Salvador – Eesti 0:2

23.06.2011 Uruguay – Eesti 3:0

19.06.2011 Tšiili – Eesti 4:0

03.06.2011 Itaalia – Eesti 3:0 EM-valikmäng

22.12.2010 Katar – Eesti 2:0

18.12.2010 Hiina – Eesti 3:0

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles