Leedu õnn, Türgi jumal ja Serbia hing

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu meestes emotsiooni jagub - pildil esiplaanil laseb looma endast välja nende tagamees Adas Juskevicius.
Leedu meestes emotsiooni jagub - pildil esiplaanil laseb looma endast välja nende tagamees Adas Juskevicius. Foto: AP/Scanpix

Korvpalli MMi veerandfinaalidesse jõudsid koguni kuus Euroopa meeskonda. Treener Indrek Ruudu hinnangul näitab see selgelt, millised jõujooned maailma korvpallis valitsevad. «Kui NBA liigana välja jätta, on tugevad ikkagi just Euroopa riigid,» sõnas ta ja ennustas, et MMil jõuavad USA kõrval poolfinaalidesse kolme Euroopa riigi koondised.

Selles, et USA suudab täna veerandfinaalis alistada Sloveenia, ei kahtle ilmselt keegi. Ruut ei pea tõenäoliseks ka seda, et Prantsusmaa suudaks homme saada vastu Hispaaniale. Hoopis põnevamaid heitlusi on oodata aga paarides Leedu – Türgi ja Serbia – Brasiilia.   

Just Leedu ja Türgi on sellel MMil pakkunud vastuolulisi esitusi. «Kui Leedu oleks sattunud teisele tabelipoolele, poleks nad ehk jõudnud isegi veerandfinaali, nüüd on neil aga väga hea võimalus mängida USAga poolfinaalis,» leidis Ruut.

Kaheksandikfinaalis Uus-Meremaaga pääses Leedu üllatavalt napilt. Sellele mängule jätsid oma jälje juba kohtumise alguses kulmu piirkonda tõsise haava saanud Jonas Maciulise pikk eemalolek ning Simas Jasaitise vigastus. Tõsi, pärast õmblustöid tabas Maciulis naastes siiski ühe olulise kolmese ja on kindlasti platsil ka täna. Jasaitis viidi pärast mängu haiglasse kontrolli, ent leedulaste õnneks olid mängumehe roided terved ning arstid tuvastasid ainult väga tugeva põrutuse. Ka tema kaasategemine on täna võimalik.

Türgi on aga sellel MMil võitnud lõpuminutitel mitu olulist mängu. Ka kaheksandikfinaalis oldi Austraalia vastu pidevalt tagaajaja rollis, ent Emir Preldzic tabas viimasel minutil kaks kolmest, neist otsustava viis sekundit enne lõppu, ja Türgi võttis ühepunktilise võidu.

«Vähemalt seni on korvpallijumal olnud türklane,» viitas Ruut Türgi koondise selle MMi mitmele napile võidule. «Tegelikult oskavadki tippmeeskonnad mängida täpselt nii palju kui võitmiseks vaja. Head meeskonnad ei näe probleemi ka selles, kuid esimesel poolajal asjad veel ei õnnestu ning neid ei huvita vastase suureskooriline võitmine. See kõik ei tähenda muidugi seda, et Türgi oleks mängu lõpu meelega selliseks lasknud.»   

Huvitavat heitlust ootab Ruut ka Serbia ja Brasiilia vahelisest mängust. Alagrupiturniiri mängude põhjal pidas Ruut Kreekat selliseks meeskonnaks, kes võiks sekkuda medaliheitlusse, kuid kaheksandikfinaalis jäid nad alla just Serbiale. «Serbia näitas selles mängus väga võimsat hinge,» märkis Ruut.

Eesti koondise endise peatreeneri Üllar Kerde hinnangul oli aga Serbia võiduga lõppenud mäng ere näide sellest, kuidas üks meeskondadest ei suhtunud oma tegevusse nii nagu play-off-mängule kohane.

«Kõrvalt vaadates jäi mulje, nagu poleks kreeklased taibanud, et tegemist võib olla nende jaoks viimase mänguga,» leidis ta ja lisas, et MMi kohamängude konkurentsis ei saa endale sellist asja lubada.

Kohamängudel ei saa alati varasemaid tulemusi arvestada, sest tegemist on vaid ühe kohtumisega, ning nagu Ruut ütles, juhtuda võib kõike. Kerde lisas, et turniiri edenedes on kõik konkurentsi jäänud meeskonnad hakanud tegutsema paremini. «Alguses jätsid meeskonnad üsna kehva mulje – näiteks Leedu suutis kahes mängus alustada nii, nagu neil polnuks mingitki keskendumist,» rääkis Kerde.

Ruudu hinnangul on aga korvpalli üldine tase muutunud ühtlaselt tugevaks. «Väga eredaid superstaare me MMil ei näe, kuid terviklikult on tase väga kõrge,» hindas ta. «Meeskonnad on hakanud mängima rohkem kindla peale – pigem kindlustatakse ära korvialune tsoon ja vastasel lubatakse eemalt visata. Mulle endale see stiil väga ei sümpatiseeri,

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles