Meistrite liiga eeskuju koondisejalgpallis

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa koondise väravat tähistavad Thomas Müller (nr 13), Benedikt Höwedes (nr 4) ja Mario Götze (nr 19) pidid vastavalt valiksarja uuele süsteemile mänguväljakule tulema pühapäeva õhtul.
Saksamaa koondise väravat tähistavad Thomas Müller (nr 13), Benedikt Höwedes (nr 4) ja Mario Götze (nr 19) pidid vastavalt valiksarja uuele süsteemile mänguväljakule tulema pühapäeva õhtul. Foto: Reuters/ScanPix

Alates 2016. aasta jalgpalli EM-valiksarjast hajutatakse mänge senisest enam laiali, et fännid saaksid rohkem kohtumisi vaadata.

Ülimalt edukaks osutunud jalgpalli Meistrite liiga kontseptsioon on nüüdseks jõudnud ka koondisejalgpalli tasemele ning sellest tulenevaid muudatusi said eestlased eile näha Lilleküla staadionil, kui Eesti võõrustas 2016. aasta EM-valiksarjas Sloveeniat. Endiselt jagatakse mängudes võitjale kolm punkti ja viigi korral on tasuks üks punkt, ent kõike mängu ümbritsevat on hakatud senisest enam süstematiseerima.

Esimene silmatorkavam asi on kindlasti see, et Eesti alustas valiksarja esmaspäevasel päeval. Mõned rahvustiimid tulid väljakule aga juba pühapäeval, mis ei ole võrreldes varasemaga just tavapärased päevad koondisemängude pidamiseks.

Üks puhkepäev vähem

Uue idee kohaselt on valikmängude puhul tegemist n-ö Euroopa jalgpalli nädalaga, kus matšid toimuvad neljapäevast teisipäevani. Laupäevased ja pühapäevased mängud algavad Eesti aja järgi kell 19.00 ja 21.45 ning nädala sees peetavad matšid reeglina kell 21.45, kuid mõnel juhul on lubatud ka 19.00.

Kui varasemalt peeti valikmänge enamasti reedel ja teisipäeval ehk matšide vahele jäi kolm päeva, siis edaspidi mängitakse süsteemis neljapäev/pühapäev, reede/esmaspäev, laupäev/teisipäev ehk kahe mängu vahele jääb kaks puhkepäeva. Uue süsteemiga soovitakse mänge hajutada, et fännidel oleks võimalik otseülekandes jälgida senisest tunduvalt rohkem matše. Lisaks jälgitakse seda, et üleeuroopaliselt suure telehuviga mängud ei oleks ühel päeval. Nimetatud muudatustega soovitakse loomulikult teenida senisest suuremat tulu.

Nii tehti 2016. aasta valiksarjaga algust juba pühapäeva õhtul, kui kavas oli kaheksa kohtumist. Suurima üllatuse valmistas Albaania, kes alistas võõrsil 1:0 Portugali. Võidukalt alustas värske maailmameister Saksamaa, kui Thomas Mülleri tabamustest alistati 2:1 Šotimaa. Esimese n-ö mängupäeva viimased kohtumised on kavas täna, kui suurtest jalgpalliriikidest sõidab Itaalia külla Norrale ning Holland Tšehhile. Ühe alagrupi mängud on seejuures kavas samal päeval.

Kuna septembris peavad kõik koondised ühe valikmängu, uuest süsteemist praegu veel täit ettekujutust ei saa. Oktoobris on aga kavas juba kaks mängupäeva. Esmalt sõidab Eesti 9. oktoobril (neljapäev) külla Leedule ja 12. oktoobril ehk pühapäeva õhtul võõrustatakse Inglismaad. Viimati nimetatud kohtumine algabki näiteks kell 19.

Muutunud on ka reklaamitingimused ning nüüdsest on kõik õigused Euroopa Jalgpalli Liidu (UEFA) käes. Välja on valitud üleeuroopalised toetajad, kelle reklaamid ilutsevad staadionitel. Siingi on tunda Meistrite liiga eeskuju ning soovide kohaselt peaksid kõik areenid välja nägema võimalikult sarnased. Teenitud tulu jagab UEFA riikide vahel sõltuvalt sõlmitud telelepingust – UEFA on sõlminud iga riigiga eraldi kokkuleppe. Tehtud muudatused võetakse kasutusele ka 2018. aasta MM-valiksarjas.  

Kindel mängukalender

Üks oluline muudatus on ka seoses mängukalendri koostamisega. Kui varasemalt pidid ühte alagruppi loositud meeskonnad ise matšide toimumisaja üle läbirääkimisi, siis seekord saadeti alaliitudele lihtsalt loosimise järel juba paika pandud mängukalender, kus muuhulgas võeti arvesse ka klimaatilisi tingimusi.

Võrreldes eelmiste EMidega on muutunud ka lõppvõistlusele pääsevate meeskondade arv, senise 16 asemel hakkavad 2016. aastal Prantsusmaal tiitlit jahtima 24 tiimi. Finaalturniirile pääsevate meeskondade arvu suurendamine tähendab valikgruppides seda, et EMile pääsevad kõigi üheksa alagrupi võitjad ja teise koha omanikud. Otsepääsme kindlustab endale ka üheksa alagrupi peale edukaim kolmanda koha omanik. Ülejäänud kaheksa meeskonda, kes lõpetavad oma grupis kolmandana, selgitavad play-off’is viimased neli õnnelikku, kes pallivad 2016. aastal Prantsusmaal toimuval finaalturniiril.

Valiksarja mängukalender

1. mängupäev: 7./8./9. september 2014

2. mängupäev: 9./10./11. oktoober 2014

3. mängupäev: 12./13./14. oktoober 2014

4. mängupäev: 14./15./16. november 2014

5. mängupäev: 27./28./29. märts 2015

6. mängupäev: 12./13./14. juuni 2015

7. mängupäev: 3./4./5. september 2015

8. mängupäev: 6./7./8. september 2015

9. mängupäev: 8./9./10. oktoober 2015

10. mängupäev: 11./12./13. oktoober 2015

Play-off’i 1. ring: 12./13./14. november 2015

Play-off’i 2. ring: 15./16./17. november 2015
----------------------------------------------

Kasvava EM-finaalturniiri ajalugu

Kui esimene jalgpalli maailmameister selgus 1930. aastal, siis esimene Euroopa meistri tiitel mängiti välja kolm kümnendit hiljem ehk 1960. aastal. Esimesena käis EMi idee juba 1927. aastal välja Prantsusmaa jalgpalliliidu juht Henri Delaunay, kuid esimeste valikmängudeni jõuti alles 1958. aastal.

Valiksarja alustas toona 17 riiki ning teiste seas jäid kõrvale sellised riigid nagu Inglismaa, Holland, Lääne-Saksamaa ja Itaalia. Valiksarja otsustavas faasis astus kõrvale ka Hispaania, kes poliitilise protesti märgina loobus duellist NSVLiga. 1960. aastal Prantsusmaal toimunud finaalturniirile pääses neli tiimi ning võitjaks krooniti NSVL, kes alistas finaalis Jugoslaavia.

Finaalturniiril osalejate arvu suurendati alles 1980. aastal, kui see tõsteti kaheksani. Järgmine kord suurendati EM-finaalturniiril mängivate riikide arvu 1996. aastaks, kui see tõusis 16 meeskonnani. Kahe aasta pärast Prantsusmaal peetav EM on nüüd aga esimene, kus saab mängimas näha 24 riigi koondiseid.

EMide läbi aegade kõige edukamad riigid on olnud kolme tiitliga Saksamaa (1972, 1980, 1996) ja Hispaania (1964, 2008, 2012).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles