Serena Williams jätkab rekordijahti

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmandat aastat järjest US Openi võitnud Serena Williams pani raskele aastale ilusa punkti.
Kolmandat aastat järjest US Openi võitnud Serena Williams pani raskele aastale ilusa punkti. Foto: USA Today Sports / Scanpix

USA lahtistel tennisemeistrivõistlustel tõstis ööl vastu eilset naiste üksikmängus võidukarika taas pea kohale ameeriklanna Serena Williams – 15 aastat pärast seda, kui ta alistas Flushing Meadowsi väljakutel Martina Hingise ja võitis oma karjääri esimese suure slämmi tiitli. Koos seekordse võiduga on Williamsil nüüd koos 18 tiitlit, mis tõstab ta kaasaegse tennise arvestuses samale pulgale selliste suurnimedega nagu Chris Evert ja Martina Navratilova.

Rääkimata sellest, et Williams ei loovutanud teel tiitlini seitsme mängu jooksul vastastele settigi, ei suutnud mitte keegi tema vastu võita ühes setis isegi üle kolme geimi. Erand polnud ka finaalivastane Caroline Wozniacki, kellest Wil­liams oli parem 6:3, 6:3. «Imeline tunne,» lausus Williams, kes ei suutnud mängu lõppedes pisaraid tagasi hoida. «Pole paremat kohta, kus võita. Emotsioonid möllavad!» lausus ameeriklanna, kelle mõõdupuu järgi oli tema tänavune hooaeg seni olnud täielik läbikukkumine.

Maailma esireket kaotas tänavu nii Austraalias, Prantsusmaal kui ka Wimbledonis ootamatult vara, jõudmata neljandast ringist kaugemale. Nii kehva hooaega ei olnud ta teinud alates 1998. aastast, kui 16-aastasena tipptennises debüteeris. Kodusel US Openil oli ta aga kõigutamatu. Mängu viimases geimis peetud pallivahetused, neist üks 26-löögiline, võtsid terve kohtumise kokku – Wozniacki pani kõik oma oskused mängu, kuid Williamsi jõu vastu sellest ei piisanud. «Ma ei osanud iial mõelda, et võiksin kunagi tõusta Everti või Navratilova kõrvale. Olin vaid tüdruk Comptonist, kellel oli reket ja unistus,» sõnas Williams pärast mängu pressikonverentsil.

US Openi kolmandat aastat järjest võitnud ameeriklanna jääb nüüd slämmiturniiri võitude arvult maha vaid Steffi Grafist. Tõsi, enne seda, kui profid ja amatöörid 1968. aastal koos võistlema lubati, jõudis Helen Wills Moody võita 19 ja Margaret Court 24 turniiri. Kuid Williamsi peaeesmärk saab nüüd siiski olla 22 turniirivõitu saavutanud Grafi kinnipüüdmine.

Nagu statistikat armastavad ameeriklased kiirelt välja arvutasid, on Williams viimase 26 kuu jooksul osalenud kümnel suure slämmi turniiril, jõudnud neist pooltel finaali ja alati seal ka võitnud. Samas tempos jätkates ei tohiks tal Grafist möödumiseks kuluda enam kui paar aastat, eriti arvestades seda, et karjääri jooksul on ameeriklanna finaalis platsilt kaotajana lahkunud vaid neljal suurturniiril – kaks korda on temast jagu saanud õde Venus, korra Maria Šarapova ja viimati 2011. aastal Samantha Stosur.

Septembri lõpus saab Wil­liams aga juba 33-aastaseks ning temast vanemana on suutnud kaasaegse tennise ajajärgul suure slämmi turniirivõiduni jõuda vaid Navratilova, kes oli 1990. aastal Wimbledonis võites 33-aastane. Teisalt ei ole Wil­liamsil praegu pea ühtegi sellist konkurenti, kes suudaks stabiilselt suuturniiride finaalidesse jõuda, veel vähem seal võita – erandiks võib lugeda ehk vaid Maria Šarapovat, kes on võidutsenud viiel turniiril.

Tegevmängijatest on seitse tiitlit küll ka Serena vanemal õel Venusel, kuid tema ei kuulu enam aastaid maailma teravaimasse tippu. Järgnevad kahe tiitliga Viktoria Azarenka, Petra Kvitova, Li Na ja Svetlana Kuznetsova, kellest kolm esimest võivad loota auhinnakapi edaspidist täienemist, ning karjääri jooksul ühe tiitli võitnud Stosur, Ana Ivanovic ja Francesca Schiavone.

Seega on Williamsi suurim vastane lähiaastatel ikkagi tõenäoliselt vaid ta ise, eriti kui arvestada, et oma 18 tiitlit on ta kogunud kõikidelt väljakukatetelt – Everti rekordit kordavad kuus võitu US Openilt, viis Austraaliast, viis Wimbledonist ja kaks Prantsusmaalt.

Rekorditerohkel õhtul jäi New Yorgis Williamsi kroonimise varju veel üks märkimisväärne saavutus – 36-aastased kaksikvennad Bob ja Mike Bryan võitsid meeste paarismängu, tähistades ühtlasi sajandat turniirivõitu. Suure slämmi turniiridel on finaalis hispaanlastest Marcel Granollersist ja Marc Lopezist 6:3, 6:4 jagu saanud vennad nüüd alistamatuks jäänud 16 korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles