Soku jüngrid annavad täna avaetenduse

Peep Pahv
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise peatreener Tiit Sokk ja tema abiline Alar Varrak jälgivad  treeningut.
Eesti koondise peatreener Tiit Sokk ja tema abiline Alar Varrak jälgivad treeningut. Foto: Liis Treimann

Täna on korvpallisõpradel erakordne päev – Eesti koondis peab ühe kolmest sellel suvel kodumaa pinnal toimuvast mängust. Kuigi tegu on tavalise kontrollturniiriga, annab see aimu, millist korvpalli võib Tiit Soku hoolealustelt oodata.   



Eesti koondise peatreener Tiit Sokk valis tänaseks mänguks 13 pallurit, kolm kõrvalejääjat saavad oma võimaluse juba kaks päeva hiljem, kui sama turniiri arvestuses kohtutakse Lätiga. «Seekord jäävad kõrvale Joosep Toome, Tanel Sokk ja Rain Raadik,» teatas peatreener.

Ilmselt paljude jaoks ootamatul valikul on ka selged põhjused. Toome haigestus möödunud ööl kõhuviirusesse ning jättis eile hommikul treeningu vahele, mängujuht Sokku vaevab aga varbavigastus. «Midagi hullu ei ole, vajadusel saaks ta mängus osaleda,» selgitas peatreener Sokk poja seisundit.

Kaks viimast päeva on koondis rassinud Tallinnas Rocca al Mare suurhallis. Enne seda veedeti aga kaks nädalat Lätis treeningulaagris, veel varasemasse aega jäi üldkehalise põhja ladumine Tallinnas.

«Meeste kohta ei saa öelda ühtegi paha sõna, üldkehalistel treeningutel tegid kõik töö kenasti ära. Kuumus oli muidugi harjumatu, meie tingimustes muutuvad saalid väga palavaks,» tunnustas Sokk hoolealuseid. «Mängu lihvimiseks pole väga palju aega, võtame asjad võimalikult kiirelt läbi.»  

Mullu esimest korda tõsisemalt koondislaste ringi mahtunud Rait Keerles tõdes, et juba mitu suve pole ta nii tugevat trenni teinud. «Midagi sellist polnud Kalev/Cramos serblaste juhendamisel ega ka mullu koondises,» sõnas ta. «Kehaliselt saab siin väga hea põhja, selle abil on hiljem terve hooaja lihtsam mängida. Tunnen, et praegu on kõik väga hästi.»

Tugevate treeningute kasulikkusele viitas ka koondise kogenuim mängumees, 36-aastane Valmo Kriisa. Karjääri jooksul varemgi Soku juhendamisel tegutsenud mängujuhi jaoks pole peatreeneri pakutud treeningutes midagi uut, sama kehtib ka mängus esitatavate nõudmiste kohta.

Noor mees üllatus

«Peame mängima agressiivset kaitset ning rünnakul palli kiiresti üle tooma,» viitas Kriisa koondise mängumudelile. Eilehommikuse treeningu lõpetuseks peetud kolme viisiku mängus polnud kiirust küll märgata, ent vanameistri sõnul ei maksa sellest ennatlikke järeldusi teha. «Harjutasime maa-ala kaitse vastu erinevaid liikumisi,» selgitas ta.

Kriisa on ainus, kes vanast põlvkonnast koondisse jäänud. Mehe enda sõnul pole tal motivatsiooni leidmisega vähimatki probleemi – koondise treeningulaagrid ja mängud pakuvad klubihooajaks valmistumiseks hea võimaluse. Kindel olevat ka see, et ta kavatseb vähemalt veel ühe hooaja tipptasemel mängimist jätkata.  

Vanuseskaala teises otsas on möödunud hooajal koos Kriisaga Rakvere Tarva mänguvankrit vedanud Rain Veideman. Esimest suve meeste koondisse kuuluv tagamees sai üllatuse osaliseks juba pikema laagri esimesel päeval. Noormees tassis Lätti kaasa hulgaliselt trennivarustust ja vahetusriideid, ent tegelikult ei läinud neid vaja.

Mängud toovad selguse

«Pärast trenni korjati asjad kokku ja viidi pesumajja – noorte koondistes sellist asja polnud,» märkis ta. «Trennid on meil rasked, aga olen sellistega harjunud, Aivar Kuusmaa ja Indrek Ruut polnud ka kerged mehed.»

Veidemanist rääkides on ikka ja jälle kerkinud üles probleem tema vasaku jalaga. Leidus kahtlejaid, kes arvasid, et noormehe kahjustada saanud jalg ei pea suurtele koormustele vastu. «Midagi sellist pole! Vasak jalg pole harjutamist seganud, hoopis terve jalg on veidike valus,» kinnitas ta.

Pesamuna arvates liitis Läti laager koondise ühtsemaks tervikus. Tallinnas harjutades sõitis enamik mehi õhtul koju, lõunanaabrite juures veedeti aga kaks nädalat ninapidi koos.

Kuigi treenerite peas võib koondise tuumik olla juba selgunud, pole mängijate rollid veel välja kujunenud. Selgus tuleb kontrollmängudega, ent midagi üritavad treenerid välja lugeda ka treeningutel toimuvast. Näiteks Veidemani üllatab Soku soov proovida teda mängujuhi kohal.

«Üritan saada erinevate meeste võimetest ja kasutamisvõimalustest selgemat pilti,» selgitas Sokk. «Mulle tundub, et ta saab sellel kohal hakkama.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles