Raha toodab raha ehk Reali staaripoliitika vol 2

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridi Reali tähtmängijad Cristiano Ronaldo (vasakult), Gareth Bale ja James Rodriguez on klubisse toodud mitte ainult nende jalgpallurioskusi, vaid ka turundusväärtust silmas pidades.
Madridi Reali tähtmängijad Cristiano Ronaldo (vasakult), Gareth Bale ja James Rodriguez on klubisse toodud mitte ainult nende jalgpallurioskusi, vaid ka turundusväärtust silmas pidades. Foto: Anadolu Agency / Scanpix

Kevadel kümnenda Meistrite liiga tiitli võitnud Madridi Real koostab aina hoogsamalt klubi ajaloo teist tähtede meeskonda.

Eelmise kümnendi alguses pani Madridi Reali jalgpalliklubi ostupoliitika aluse terminile galacticos. Maakeeli öelduna ostis klubi president Florentino Perez meeskonda järgemööda superstaare ja tegi seda meeletute rahasummade eest. Vahepeal paar aastat klubi juhtimise juures eemal olnud Perez naasis 2009. aastal vanasse ametisse ja taas leiavad maailma suurnimed uskumatute summade eest tee Madridi. Seejuures võib kahe kümnendi juures näha väga palju sarnasusi.

Esimeseks galacticos’eks oli 2000. aasta suvel maailmarekordilise summa (62 miljonit eurot) eest Realiga liitunud Luis Figo. Sellele järgnenud aastal maksti Zinedine Zidane’i eest uus rekordsumma 75 miljonit eurot. 2002 osteti veel tiimi Ronaldo, 2003 David Beckham jne. Pereze õnnetuseks võideti tema valitsemisajal (2000–2006) vaid üks Meistrite liiga ning kaks Hispaania meistri tiitlit, ja nii astus ta 2006. aasta veebruaris ametist tagasi.

Sellele järgnesid Realis Ramon Calderoni valitsemisajal üleminekuturul rahulikumad aastad, kuid 1. juunil 2009 sai Reali presidendiks taas Perez ning jälle hakkas Madridi klubi ostma kokku maailmakuulsaid superstaare. Esmalt toodi tiimi praegune säravaim täht Cristiano Ronaldo ning toona maailma parimate sekka kuulunud Kaká, kes siiski Realis oma taset välja ei mänginud.

Lõppenud suvi on aga parim näide Reali ihalusest maailma suurnimede järele. Kevadel võideti 12 aasta pikkuse pausi järel taas Meistrite liiga ja lisaks oli tähtedest kubisev meeskond leidnud Carlo Ancelotti käe all hea tasakaalu. Siiski keerati kõik taas pea peale, kuna Perez vajas meeskonda ju ka mõnda Brasiilias toimunud MM-finaalturniiril säranud mängumeest. Selleks tuli aga teha ohverdusi.

Maikuus La Decima (kümnenda Meistrite liiga tiitli) võitnud meestest oli Cristiano Ronaldo MMil kahvatu, Gareth

Bale ja Wales ei pääsenud üldse MMile, Karim Benzema alustas Brasiilias küll hoogsalt, kuid taandus siis keskpärasusse, Luka Modric millegi erilisega silma ei paistnud ja Hispaania koondis (Xabi Alonso, Sergio Ramos, Iker Casillas) põrus totaalselt.

Mängulises mõttes vajalikest mängijatest loobumine on teine asi, mis on mõlemal Pereze valitsemisajal jäänud samaks. Loomulikult loobutakse meestest, kes ei näita platsil soovitud taset, kuid ust näidatakse ka neile, kelle turunduslik väärtus ei ole väga suur ehk kelle mängusärke ostetakse lihtsalt liiga vähe. Jalgpalluri mänguline väärtus tiimile ei oma siinkohal üldse kuigi suurt tähtsust.

Kui sel suvel loobuti Di Mariast, siis mullu pidi Mesut Özil ruumi tegema Gareth Bale’ile. Pereze esimesel valitsemisajal 2003. aastal lahkus tiimist üks toonase võistkonna kasulikumaid mängijaid Claude Makelele, kuna klubi ei olnud nõus suurendama tema väiksevõitu töötasu. Tagasihoidliku palgapakkumise tõttu kukkus 2004. aastal Realil läbi ka plaan palgata Patrick Vieira.

«Reali äriloogika on rajatud postripoistele. Hüüdnime El Fideo (Nuudel) kandev Di Maria ei sobi lihtsalt sinna ritta,» kirjutas Briti meedia pärast argentiinlase 75 miljon eurot maksma läinud üleminekut Man­chester Unitedisse.

Nii jõutigi tänavu selleni, et praeguseks pallivad Realis suvise MMi heledaim komeet James Rodriguez, MM-tiitlini jõudnud Saksamaa koondise õlitatult tegutsenud keskvälja silmapaistvaim liige Toni Kroos ja oma uhkete tõrjetega üllatustiimi Costa Rica veerandfinaali tüürinud väravavaht Keylor Navas.

Kõige selle tarvis tuli Realil ohverdada kevadise Meistrite liiga finaali parim mängija Di Maria, sest kohati on ju tänapäeva jalgpallimaailmas turundus tiitlitest tähtsam. Samamoodi loobuti kogenud Xabi Alonsost, kelle parimad päevad hakkavad küll läbi saama, kuid kes siiski oli mullu üks Reali võtmemängijatest; käibel oli isegi nali: «Kui Alonso aevastab, siis on Real kohe rivist väljas.»

Madridi suurklubi jaoks ongi mängijate palkamine ja müümine osa nende ülemaailmsest turundusstrateegiast. Kui Bale’i hankimisega soovis Real saada endale rohkem ingliskeelse maailma ja Aasia tähelepanu ning seeläbi meeskonda nendes piirkondades paremini turundada, siis tänavuse suve suurost Rodriguez peaks olema võti Ladina-Ameerika ja USA turu jaoks.

Kolumbialasega püütakse köita sealse hispaaniakeelse elanikkonna tähelepanu. Nii teatati paar päeva pärast tehingu avalikustamist, et Rodri­gueze Reali särke on ostetud juba kümnete miljonite eurode eest.

«Rodriguez näeb välja sellise armsa poisina, keda emad sooviksid näha oma tütarde meestena. Turunduslikus mõttes oli Realiga liitumine kasulik nii talle kui ka klubile,» sõnas Coventry Ülikooli sporditurunduse strateegiaga tegelev professor Simon Chadwick Bloombergile. «Tema palkamine oli Reali tavaline majandusliku ja turundusliku võimu näitamine. Rodriguez on brändi mõttes midagi täiesti uut. Ta ei ole ülitreenitud matšomees nagu Ronaldo või lahe pereinimene nagu Beckham.»  

Madridi Real

Reali esimese ja teise superstaaride tiimi ühised jooned

Nimivanus ülemineku ajal, üleminekusumma ja -aasta

 Portugali suurim staar

• Luis Figo      27 a    62 miljonit eurot    2000

• Cristiano Ronaldo      24 a    96 miljonit eurot    2009

Mõlemad mehed olid ostmise hetkel läbi aegade kõige kallimad jalgpallurid. Ülemineku ajal peetigi mõlemat meest ka maailma parimaks või vähemalt üheks parimaks. Seega olid need Pereze tõsiseltvõetavuse kinnituseks ülimalt olulised tehingud.

 Briti saarte oma põlvkonna kuulsaim mängija

• David Beckham    28 a    35 miljonit eurot    2003

• Gareth Bale     24 a    100 miljonit eurot    2013

Jalgpalli sünnipaiga tähelepanu köitmiseks on vaja saada meeskonda Briti saarte kuulsaim mängija. Kui Beckham vallutas Reali särgis maailma pikkade juuste lehvides, siis nüüd on Bale’il pikad juuksed ja peavõru.

 Prantsusmaa koondise Alžeeria päritolu staar

• Zinedine Zidane    29 a    75 miljonit eurot    2001

• Karim Benzema     21 a    35 miljonit eurot    2009

Mängumehed, kelle soetamisel mõeldi ehk isegi rohkem nende jalgpallioskuste kui turunduslike võimaluste peale. Kuigi Benzemal on Zidane’i tasemeni veel pikk maa, on ka tema panus Realis olnud kaalukas.

 Lõuna-Ameerika ründegeenius

• Ronaldo     25 a    46 miljonit eurot    2002

• James Rodriguez     23 a    80 miljonit eurot    2014

Mõlemad mehed toodi meeskonda pärast seda, kui nad olid kroonitud MMi suurimaks väravakütiks. Lisaks väravate löömisele oodati/oodatakse mõlemalt ka suurt panust särgimüügi suurendamisel.

 Väravavaht

• Iker Casillas – noortesüsteemist. Mees, kes olnud osa nii

Pereze esimesest kui ka teisest tähtede tiimist. Ainus Reali mängija, kes on olnud osaline Reali kahes viimases Meistrite liiga tiitlivõidus (2002 ja 2014).

 Hispaania koondise staar

• Raul – noortesüsteemist

• Sergio Ramos      19 a    27 miljonit eurot    2005

• (Jese Rodriguez) – noortesüsteemist

Hispaania suurklubi vajab ka kohalikku kangelast. Kui 323 tabamusega klubi läbi aegade suurima väravaküti rekordit enda nimel

hoidev Raul on klubi legend igas mõttes, siis praeguses Reali tiimis kannab hispaanlastest suurimat koormat keskkaitsja Ramos.

Pikas plaanis võiks aga Raulist tühjaks jäänud  koha täita 21-aastane Jese.

 Väle brasiillane, kes hangiti enne Pereze ajastut

• Roberto Carlos      23 a        1996

• Marcelo      18 a        2007

Reali esimesest tähtede tiimist rääkides ei saa kindlasti mainimata jätta äärekaitsjat Roberto Carlost, kes oli toona omas elemendis maailmas kindlasti kõige silmapaistvam mängija. Seejärel on Brasiiliast meeleheitlikult otsitud talle mantlipärijat. Uut sellist meest pole küll leitud, kuid Marcelo on lähim, kes nendele ootustele võiks vastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles