Pronks! Üks viga võttis Nabilt kirkama medali

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi (punases)
Heiki Nabi (punases) Foto: UWW

Raskekaalumaadleja Heiki Nabi võitis olümpiahõbeda ja kahe maailmameistri tiitli kõrvale Taškendi MMilt pronksmedali.

Seekord Murphy seadus – kõik, mis algab halvasti, lõpeb veel halvemini – ei kehtinud. Äpardunud kevadele ja suvele vaatamata suutis kreeka-rooma maadluse kahekordne maailmameister Heiki Nabi end õigeks hetkeks vormi ajada ning võitles MMil Taškendis välja pronksi. Päeva jooksul tegi ta vaid ühe vea – ei ooda­nud, et veerandfinaalis hakkab türklane teda parteris tõstma –, kuid sinna eksimusse kadus kirkam medal.

«See oli võidetud pronks,» kuulutas Nabi, kui pikk päev selja taga, ent hetk hiljem kirus end pisut. Torises, et kuidas ta lasi veerandfinaalis türklasel end haneks tõmmata: maadled pika päeva kui kulda, aga eksid vaid korra ning kirkam medal kaob hoobilt unistustesse. Ent kõigest järjekorras.

Esimene matš. Valgevenelane Kirill Hrõšanka, Nabi sõnul tõusev täht, ent meite mehele vastu ei saanud. Teenis kaks hoiatust, misjärel otsustas Nabi sotid kiirelt selgeks teha. Ta kehastus sumomaadlejaks ning trügis valgevenelase barutolikult kolm korda järjest matilt välja, minnes sellega lõplikult 4:0 juhtima. «Hea matš oli, sain end käima ja hingamise lahti,» selgitas Nabi.

Teine matš. Türklane Riza Kayaalp, neljakordne Euroopa ja ühekordne maailmameister. Kõva mees, ent Nabi pole pehmem. Võtet ei teinud esialgu kumbki. Esimesena pandi parterisse eestlane, Kayaalp nügis käed talle alla tõstis ja heitis – esmalt ühele, siis teisele poole. 2 + 2 punkti.

«Türklane üllatas, kasutas uut relva, kui võttis sügava haarde ja hakkas mind tõstma. Tavaliselt raskekaallased nii ei tee, pole temagi varem teinud, vaid üritavad üle vedada, mille vastu end kaitsesin,» ohkas Nabi. «Midagi pole teha, ta oli parem ja võitis auga.»

Nabi, tõsi, sai oma võimaluse, kui Kayaalp samuti parterisse pandi, ent türklane oli liiga raske, kerkis maast vaid paar tolli. «Nüüd, kus rakekaalu ülempiiri kergitati 130 kilo, on parterimaadlus keerulisem kui varem. Iseenesest pole probleemi 130 kilo maast üles tõsta, kuid need kilod ju hakkavad vastu, liiguvad matil. Tuleb tunnistada, et võhma mul oli, kuid edukaks parterimaadluseks särtsu mitte. Peab nüüd kõvasti tööd tegema, et tulevikus suudaksin parteris vastaseid visata. Täna ei suutnud.»

Kolmas matš. Vastaseks ungarlane Balint Lami. Jõudu on meestel võrdselt, aga vaid esimestel minutitel. Nabi lihtsalt pidas paremini vastu ning trügis ungarlasegi kahel korral matilt minema. «Eks me mõlemad olime matši lõpus üsna küpsed,» tunnistas Nabi ja muigas, et Lami arvas endast ehk liiga palju. «Kui hoiatuse sain, valis ta püstimaadluse, arvas, et teeb mulle ka nii ära. Kuid leidsin lisakäigu.»

Neljas, pronksimatš. Nii Nabi kui bulgaarlane Ljubormir Dimitrov on eelnevast väsinud ning kumbki suurt ei maadelnud. Käis üks nügimine, kus Nabi oli selgelt aktiivsem, paraku nõudis prantslannast matikohtunik talle järjekindlalt passiivsuse eest hoiatust. Teised

õigusemõistjad prantslanna arvamust õnneks ei kinnitanud ning alustasid hoiatuste jagamist Dimitrovist, misjärel sai märkuse Nabi, siis taas Dimitrov. Sellega teenis Nabi punkti ja pani välja kogu jõu, mis veel sees oli. Teeninuks Nabi veel ühe hoiatuse, võitnuks viimasena punkti saanud Dimitrov.

«Andsin endast kõik, olin nii aktiivne kui suutsin ja võitlesin pronksi välja,» rõõmustas varasemalt olümpiahõbeda ja kaks MM-kulda kaela saanud Nabi. «Medal on medal. Pronks näitab loodetavasti, et kuulun endiselt raskekaalus maailma tippu. Tegelikult oli hea turniir. Mängisin oma trumbi – vastupidavuse – kenasti välja.»

Maailmameistriks krooniti viiendat korda kuubalane Mijain Lopez, kes alistas finaalis Kayaalpi 2:0.

Mis siis suvel toimus? Aprillis EMil polnud Nabist maadlejat, teda polnud vaja heita, vaid mees kukkus ise. Väsimusest. Juba esimeses matšis. Mis jäi ka viimaseks.

«Tegin suvel meeletult tööd,» tõdes Nabi. «Ei andnud enesele hetkekski armu. Sain aru, et vastasel korral pole medalilootustki. Kõik turniirid peale viimase läksid aia taha, sest läksin võistlema otse ränkade treeningute vahel, puhkamata. Pärast Bakuu MK-etapi 2. kohta tegin veel ühe tugeva harjutustsükli ning ajasin sellega end tippvormi.»

Ja nüüd? Puhkus? Saun ja kann õlut?

«Kus sa sellega,» naeris Nabi. «Kohe, kui koju jõuan, lendan Saksamaale klubi eest võistlema. Siis tuleb otsa sõjaväelaste MM. Saun ja õlu peavad ootama.»

Ardo Arusaar võitis Taškendi MMil kuni 96-kiloste seas  hiinlase Abudurexiti Alimujiangi 10:1 ja hindu Hardeep Singhi 4:1, kuid jäi siis 0:1 alla türklasele Cenk Ildemile ning sai 8. koha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles