Meistrite liiga päevik: millised riigid võivad täna võidu üle rõõmustada?

Madis Kalvet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arturo Vidalist saab täna õhtul tõenäoliselt esimene Tšiilist pärit jalgpallur, kes sammub Meistrite liiga finaalis väljakule.
Arturo Vidalist saab täna õhtul tõenäoliselt esimene Tšiilist pärit jalgpallur, kes sammub Meistrite liiga finaalis väljakule. Foto: SCANPIX

LAUPÄEV, 6. JUUNI

Madis Kalvet: millised riigid võivad Meistrite liiga võidu üle rõõmustada?

Täna õhtul läheb 60. korda jagamisele klubijalgpalli kõige ihaldusväärsem trofee, kui Berliinis selgub tänavuse hooaja Meistrite liiga võitja. Finaalis heitlevad Hispaania suurklubi FC Barcelona ja itaallaste Torni Juventus. Loomulikult jälgitakse finaalmängu üle maailma, kuid lisaks hispaanlastele ja itaallastele vaatavad matši ärevausega veel mitmed riigid, kuna ka nende mängumehed on suures lahingus osalised.

Uefa.com kirjutab oma ametlikul kodulehel, et kokku on finaaliks registreeritud 48 mängumeest, kelle seas on kokku 11 erineva rahvuse esindajaid.

Juventuse 22-liikmelises nimekirjas on 12 itaallast, 3 prantslast, 2 argentiinlast, 2 hispaanlast, 1 brasiillane, 1 tšiillane ning 1 šveitslane.

Barcelona 26-liikmelises nimekirjas on 14 hispaanlast, 4 brasiillast, 2 argentiinlast, 1 belglane, 1 tšiillane, 1 horvaat, 1 sakslane, 1 prantslane ja 1 uruguailane.

Loomulikult on statistikat tehtud veel. Näiteks viimase itaallasena käis Meistrite liiga finaalis väljakul Marco Materazzi, kui ta tuli Milano Interi ridades 2010. aastal vahetusest väljakule.

Viimati ei olnud hispaanlasest mängijat Meistrite liiga võitja ridades 2010. aastal, kui trofee sai pea kohale tõsta Milano Inter.

Viimasel üheksal aastal on Meistrite liiga võitja ridades mänginud brasiillane.

Viimase seitsme Meistrite liiga võitja ridades on viiel korral olnud esindatud ka argentiinlane. Argentiinlasi ei olnud võitjate ridades 2012. ja 2013. aastal.

Viimases neljas Meistrite liiga finaalis on võitjate ridades olnud ka mõni prantslane.

Uruguailasest Luis Suarezest võib saada esimene Uruguayst pärit Meistrite liiga võitja pärast Jose Santamariat, kes sai võidurõõmu tunda 1960. aastal.

Seni ei ole ükski Tšiilist pärit mängumees saanud Meistrite liiga finaalis väljakule. Täna on selleks suurepärane võimalus Juventuses pallival Arturo Vidalil. Barcelonas on Claudio Bravol Meistrite liigas täita aga varuväravavahi roll.

Kui Barcelona kroonitakse täna võitjaks, siis saab Ivan Rakiticist seitsmes horvaat, kes võitnud Meistrite liiga. Varasemalt on sellega hakkama saanud Robert Prosinecki, Alen Bokšic, Zvonimir Boban, Davod Šuker, Mario Mandžukic ja Luka Modric.

Belglane Thomas Vermaelen ei ole sel hooajal Meistrite liigas Barcelona eest väljakul käinud, siiski võib temast saada kolmas belglane, kes ihaldatud trofee võitnud. Varasemalt on belglastest Meistrite liiga tiitlini jõudnud Erik Gerets ja Daniel van Buyten.

Sakslasest väravavahist Marc-Andre ter Stegenist saab tõenäoliselt kolmas sakslasest väravavaht, kes Meistrite liiga finaalis käinud väljakul väljaspool Saksamaad baseeruva klubi eest. 1998. aastal kaitses Bodo Ilgner Madridi Reali ja 2006. aastal Jens Lehman Londoni Arsenali väravat.

Juventuse šveitslasest äärekaitsjast Stephan Lichtsteinerist saab tõenäoliselt teine šveitslane, kes Meistrite liiga finaalis väljakule pääsenud. Varasemalt on selle saavutuseni jõunud vaid Stephane Chapuisat 1997. aastal Dortmundi Borussia särgis.

Belglane Thomas Vermaelen sai trauma tõttu sel hooajal Hispaania liigas kirja vaid ühe kohtumise. Meistrite liigas pole ta sel hooajal veel väljakul käinud, kuid temast võib siiski saada kolmas belglasest Meistrite liiga võitja. Foto:
Belglane Thomas Vermaelen sai trauma tõttu sel hooajal Hispaania liigas kirja vaid ühe kohtumise. Meistrite liigas pole ta sel hooajal veel väljakul käinud, kuid temast võib siiski saada kolmas belglasest Meistrite liiga võitja. Foto: Foto: SCANPIX

PÜHAPÄEV, 17. MAI

Madis Kalvet: enda kasvandike kõrval nüüd ka rahaga tiitli järele

Pep Guardiola juhendamisel 2009. ja 2011. aastal Meistrite liiga võitjaks kroonitud FC Barcelona lõi toona laineid peamiselt enda kasvandikega ning nii alustasid mõlemas toonases finaalis algkoosseisus seitse klubi enda kasvandikku. Tänavu on Barcelona jõudnud esmakordselt pärast 2011. aastat taas Euroopa kõige tugevamas klubisarjas finaali, võrreldes toonaste hooaegadega on Kataloonia klubi algrivistuses enda kasvandike arv vähenenud ja varasemast rohkem tooni annavad suure raha eest ostetud staarid.

Guardiola peatreeneriks olemise ajal keerles rünnakul Barcelona mäng peamiselt klubi kasvandike Lionel Messi, Andres Iniesta ja Xavi ümber. Tähtsaid väravaid lõi ka samal perioodil põhitegijate sekka kerkinud Pedro. Poolkaitses edutati põhikoosseisu Sergio Busquets. Kaitses taltsutasid vastaseid kogenud kapten Carles Puyol ja Gerard Pique ning väravas tõrjus vastaste palle Victor Valdes.

Võrreldes toonase ajaga on aga üht-teist muutunud. Endiselt on muidugi meeskonna A ja O Messi, kelle kõrval säravad nüüd 94 miljoni euro eest soetatud Luis Suarez ja 57 miljoni euro (räägitud on ka kuni 87 miljonist eurost) eest ostetud Neymar.

Sakslane Marc-Andre ter Stegen kaitseb Meistrite liigas Barcelona väravat. Foto:
Sakslane Marc-Andre ter Stegen kaitseb Meistrite liigas Barcelona väravat. Foto: Foto: SCANPIX

Endistest põhitegijatest on Puyoli karjäär lõppenud, Victor Valdes kuulub nüüd Manchester Unitedi hingekirja, Xavi ja Pedro on langenud peamiselt vahetusmängijateks ning ka Iniesta roll ei ole enam päris see, mis ta oli varasemalt.

Enda kasvandikest on samal ajal kindlate põhimeeste sekka kerkinud vaid vasakkaitsja Jordi Alba, kes osteti 2012. aastal Valencia (aastatel 1998-2005 kuulus Alba Barcelona noortesüsteemi) käest 14 miljoni euroga tagasi.

Samal ajal ongi põhikoosseisu täidetud sarnaselt teistele suurklubidele suurte ostudega. Kui Suarezest ja Neymarist oli juba juttu, siis väravasuul teevad nüüd tegusid eelmisel aastal tiimi toodud Tšiili koondislane Claudio Bravo ja sakslane Marc-Andre ter Stegen. Keskväljal teeb aga tegusid eelmisel suvel meeskonda ostetud horvaat Ivan Rakitic. Kaitseliinis on aga olulise panuse andnud samuti esimest hooaega meeskonnas palliv kogenud prantslane Jeremy Mathieu.

Vaadates tänavust hooaega, siis 6. juunil toimuvas finaalis peaksid Barcelona enda kasvandikest algkoosseisu kuuluma Messi, Iniesta, Pique, Busquets ja Alba, mis on endiselt Euroopa tippklubide seas ülikõva näitaja, kuid siiski on võrreldes Pep Guardiola ajastuga praeguse Barcelona tiimi juures rohkem raha lõhna.

Kui kahe viimase Meistrite liiga tiitlivõidu puhul räägiti peamiselt kolmikust Messi-Xavi-Iniesta, siis nüüd on tähelepanu keskpunktis Messi-Suarez-Neymar ehk varasemalt oli nö esindusnäod ainult enda kasvandikud, kuid nüüd on see näitaja vaid 33,3 protsenti.

Barcelona tänavusi tulemusi vaadates võib aga tõdeda, et tänu mitmetele suurtele ostudele ongi tagasi jõutud Meistrite liiga finaali, kus viimati mängiti neli aastat tagasi. Klubi enda nooremad kasvandikud peavad aga jääma ootama oma aega.

Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (C) celebrates a goal with teammates Barcelona's Uruguayan forward Eelmisel suvel ostis Barcelona enda ridadesse Luis Suareze (vasakul) ja Ivan Rakitici. Aasta varem toodi suure raha eest meeskonda Neymar. Kõik kolm on tänavu kuulunud tiimi põhitegijate sekka.  Foto:
Barcelona's Croatian midfielder Ivan Rakitic (C) celebrates a goal with teammates Barcelona's Uruguayan forward Eelmisel suvel ostis Barcelona enda ridadesse Luis Suareze (vasakul) ja Ivan Rakitici. Aasta varem toodi suure raha eest meeskonda Neymar. Kõik kolm on tänavu kuulunud tiimi põhitegijate sekka.  Foto: Foto: SCANPIX

NELJAPÄEV, 14. MAI

Madis Kalvet: heidikutest koostatud tiimiga suure triumfi lävele

Tänapäeva tippjalgpallis pole ilmselt väga kaugel aeg, kui mõnes rahakamas klubis jooksevad väljakule vaid mehed, kelle kõigi nädalapalk ületab 100 000 eurot. Siiski tõestas eilne Meistrite liiga poolfinaal, et raha alati ei mängi ja Torino Juventus alistas kahe mängu kogusummas Madridi Reali. Itaalia klubijalgpallis on võrreldes teiste suurliigadega olnud juba mõnda aega rahaga kehvasti ning nii ei saa nad osta endale ainult soovitud mängijaid ning üleminekuturul tuleb tegutseda targalt ja valida välja enda jaoks just sobivad mängijad.

Eilseid meeskondi kõrvutades võib välja tuua, et Madridi Real suurima palgaga mängija Cristiano Ronaldo teenib nädalas üle 350 000 euro. Samas tõi Itaalia ajaleht La Gazzetta dello Sport hooaja alguses avalikkuse ette ka Seria A mängijate töötasud ja nende andmetel on Torino Juventuse suurima palgaga mängijaks Carlos Tevez, kelle ühe nädala teenistuseks on 88 000 eurot.

Kui rahaga ei ole võimalik kedagi üle osta, siis tulebki valida mängijaid väga hoolikalt. Nii tulid näiteks Reali eest eile väljakule 100 miljonit eurot maksnud Gareth Bale, 91 miljonit maksnud Cristiano Ronaldo ja 80 miljonit maksnud James Rodriguez. Juventuse kõige kallimaks mängijaks on endiselt nende 37-aastane väravavaht Gianluigi Buffon, kelle eest tasuti 2001. aastal Parmale 45 miljonit eurot. Toona olidki veel ajad, kus ka Itaalia hiidudel oli kasutada tunduvalt rohkem raha ja sellises üleminekus ei olnud midagi üllatavat.

AC Milanist välja praagitud Andrea Pirlo liitus Juventusega tasuta. Foto:
AC Milanist välja praagitud Andrea Pirlo liitus Juventusega tasuta. Foto: Foto: SCANPIX

Buffon ongi praeguseni läbi aegade kõige kallim väravavaht, kuid tänapäeval peabki Juventus tihtilugu valima endale mängijaid, kes on kusagil soosingust välja langenud või pole veel jõudnud päris tippu.

Nii kanti Andrea Pirlo 2011. aastal AC Milanis maha ning Juventusega liitus ta tasuta. «Kui Andrea ütles mulle, et ta liitub meie klubiga, siis minu esimene mõte oli, et Jumal on siiski olemas. Meil oli vaja tema tasemel mängijat ja lisades siia, et liitus meiega tasuta, siis võib seda vabalt nimetada sajandi parimaks tehinguks,» on Buffon seda tehingut meenutanud.

Juventuse eilne kangelane Alvaro Morata läks eelmisel suvel klubile maksma 20 miljonit eurot, kuid sarnaselt Pirlole ei olnud tal eelmises klubis enam kohta. Reali kasvandikuna üritas ta läbimurret ka põhirivistusse, kuid sisse ostetud staaride kõrval ta siiski piisavalt mänguaega teenida ei suutnud.

Morata kõrval teise mehena Juventuses ründeraskust kandev Carlos Tevez liitus klubiga 2013. aastal Manchester City’st 15 miljoni euro eest. Inglismaal oli Tevez suutnud enda mainet kõvasti kahjustada ning lõpuks võis City rõõmustada, et neil õnnestus suure palgaga Tevezest vabaneda.

Paul Pogba saabus Torino Juventusesse tasuta. Foto:
Paul Pogba saabus Torino Juventusesse tasuta. Foto: Foto: SCANPIX

Inglismaalt on Juventus abi saanud veelgi. Manchester Unitedi jaoks juba vanaks jäänud äärekaitsja Patrice Evra soetati eelmisel suvel 2 miljoni euro eest. ManUst on Juventusesse tulnud ka nende praegune kõige kõlavama nimega mängumees Paul Pogba. Kui praegu hinnatakse Pogba väärtuseks 80 miljonit eurot, siis 2012. aastal otsustas ta Manchesterist lahkuda, kuna esindusmeeskonnas mängimise võimalust talle ei paistnud. Juventusesse tuli ta seejuures tasuta.

Lisaks on aastate jooksul tehtud mitmeid soodsaid oste, mis on end kuhjaga ära tasunud. Nii maksti keskväljamootori Arturo Vidali eest 2011. aastal Leverkuseni Bayerile 10,5 miljonit eurot, Giorgio Chiellini soetati 2005. aastal Livornost 6,5 miljoni euroga ning Stephan Lichtsteiner 2011. aastal Laziost 10 miljoni euroga.

Algkoosseisus alustasid Juventuse eest eile veel klubi enda kasvandik Claudio Marchisio ja 2010. aastal Barist 15,5 miljoniga ostetud Leonardo Bonucci. Antud summaga on Bonocci Juventuse kalliduselt kolmas mängija Buffoni ja Morata järel.

Suuri summasid pole kulutatud ka eile vahetusest sekkunud mängijate peale. Andrea Barzagli tuli neli aastat tagasi Wolfsburgist 300 000 euro eest, Fernando Llorente saadi samuti tasuta (2013. aastani mängis ta Athletic Bilbaos) ning Roberto Pereyra liitus käimasoleva hooaja eel Udinesest laenulepingu alusel.

Nii ongi oma võimalusi arvestades kokku klopsitud meeskond, kes on jõudnud vaid ühe võidu kaugusele ihaldatud Meistrite liiga tiitlist.

Kui klubi legend Buffon jahib oma esimest Meistrite liiga trofeed, siis mõnel praegusel Juventuse mängumehel on kõige ihaldusväärsema klubitiitli võitmise kogemus olemas. Evra ja Tevez on saanud karika pea kohale tõsta ManU särgis, Pirlo AC Milani ridades ning Morata mullu Reali särgis.

Carlos Tevez (vasakul) ja Patrice Evra on Torino Juventuses mängides leidnud oma karjäärile uue hingamise. Tevez on isegi tagasi murdnud Argentina koondise ridadesse. Foto:
Carlos Tevez (vasakul) ja Patrice Evra on Torino Juventuses mängides leidnud oma karjäärile uue hingamise. Tevez on isegi tagasi murdnud Argentina koondise ridadesse. Foto: Foto: SCANPIX

KOLMAPÄEV, 13. MAI

Madis Kalvet: pärast jalgpallimaailma valitsemist esmakordselt finaalis

FC Barcelona tagas eile endale esmakordselt pääsu jalgpalli Meistrite liiga finaali pärast hooaega 2010/11. Toona oli klubi peatreeneriks Pep Guardiola ning paljude hinnangul näidati, siis üldse läbi aegade kõige ilusamat mängu.

Hooajal 2011/12 oli Barcelona endiselt favoriit, kuid siis komistati poolfinaalis hilisema võitja Londoni Chelsea otsa. 2012/13 jõuti eurosarja mõistes aga oma madalpunkti, kui poolfinaalis saadi kahe mängu kokkuvõttes Müncheni Bayerni käest 0:7 koslep. Eelmisel hooajal langeti konkurentsist aga juba veerandfinaalis, kui alla jäädi kodusele rivaalile Madridi Atleticole.

Seega on Barcelona võrreldes oma hiilgeaastatega loovutanud oma positsioone, kuid tänavuse hooajaga on tõestatud, et meeskond on Luis Enrique tüürimisel jõudnud kõige teravamasse tippu tagasi.

Hooajal 2012/13 poolfinaalis Barcelona suurelt alistanud Bayernile ennustati toona Euroopa klubijalgpalli uueks valitsejaks tõusmist ning seejärel ongi oldud pidevalt kõige teravamas tipus, kuid eurosarjas on kahel korral järjest komistatud eelviimasel tõkkel.

Kui mullu jäädi poolfinaalis 0:5 alla Madridi Realile, siis sel korral oli õhus võimalus, et taaskord saadakse poolfinaalis kirja häbistav kaotus. Kui avamängus jädi Barcelonale alla 0:3, siis eile suudeti siisko koduväljakul katalaanid 3:2 üle mängida ja kokkuvõttes skoor siiski talutavana hoida. Kokkuvõttes sai Barcelona siiski kahe aasta taguse häbistava kaotuse eest revanši ning 6. juunil jahitakse Berliinis klubi ajaloo viiendat Meistrite liiga trofeed.

Kui Lionel Messi (paremal) on FC Barcelona ridades Meistrite liiga võitjaks kroonitud hooaegadel 2005/06, 2008/09 ja 2010/11, siis Neymari (vasakul) ja Luis Suareze jaoks on 6. juunil Berliinis toimuv finaal esimene kord mängida Meistrite liiga tiitli eest. Foto:
Kui Lionel Messi (paremal) on FC Barcelona ridades Meistrite liiga võitjaks kroonitud hooaegadel 2005/06, 2008/09 ja 2010/11, siis Neymari (vasakul) ja Luis Suareze jaoks on 6. juunil Berliinis toimuv finaal esimene kord mängida Meistrite liiga tiitli eest. Foto: Foto: SCANPIX

NELJAPÄEV, 7. MAI

Madis Kalvet: tänu muutusele poolel teel magusa kättemaksuni

Kaks aastat tagasi pidi FC Barcelona euroväljakutel üle elama läbi aegade ühed piinlikumad hetked, kui Meistrite liiga poolfinaalis jäädi kahe mängu kokkuvõttes 0:7 alla Müncheni Bayernile. Kaks eestat hiljem on meeskonnd turniiri samas faasis taas vastamisi ning avavaatuse järel võib öelda, et Barcelona on poolenisti suutnud toonase alanduse eest kätte maksta.

Bayern võib ju lohutust otsida sellest, et ka kaheksandikfinaalis ja veerandfinaalis ei õnnestunud võõrsil peetud avamäng neil just kõige paremini, kuid kordusmängus näidati koduplatsil tõelist võimu. Siiski saavad nad ka ise aru, et Barcelonat on keeruline võrrelda nende kahe viimase vastasega, kelleks olid Donetski Šahtar ja FC Porto. Eriti tuleks siinkohal arvesse võtta Barcelona tänavust vormi.

Kui hooaja esimeses pooles ja talvel sai Barcelona juhendaja Luis Enrique kuulda kriitikanooli, siis praeguses seisus pole kritiseerimiseks mingit põhjust. Kui arvesse võtta tema esimesed 50 mängu tiimi juhendajana, siis ta on olnud isegi edukam kui praegune Bayerni juhendaja Pep Guardiola omal ajal.

Loomulikult on erinev ka kahe mehe käekiri. Guardiola ajal oli Barcelona meeskonnaks, kes võis palli lõptutult keskväljal «kiigutada» ja toonase Barcelona ilusat mängupilti imetleti kõikjal maailmas. Bayernisse siirdumise järel hakkas ka Bayern senisest veelgi enam palli valdama.

Luis Enrique peatreeneriks asumisega on Barcelona jaoks endiselt palli valdamine oluline, kuid rünnakute otsustavas faasis on meeskond muutunud otsustavamaks ja vastaste eksimused karistatakse halastamatult ära.

Kui Barcelona saab rünnakule saata korraga Lionel Messi, Neymari ja Luis Suareze, siis piisabki sellest, et pall kiiresti nendeni toimetada ja edasine on tihtilugu juba vormistamise küsimus. Nii kiidetakse Enriquet, et ta on suutnud teha meeskonna Messist vähem sõltuvaks, kuid samas on argentiinlasele endiselt antud väljakul vabad käed ja seetõttu töötab meeskond väga efektiivselt.

Barcelona ja Bayerni mängustiili muutustest annab mõningast aimu ka eilne palli valdamise protsent. Selles näitajas jäi peale Bayern, kes valdas palli 53 protsenti mänguajast. Viimati jäi Barcelona selles näitajas Meistrite liigas vastasele alla 2006. aastal.

Võrdluseks võib tuua juba eelpool mainitud 2013. aasta (Barcelona peatreeneriks oli siis Guardiola omaaegne abitreener Tito Vilanova). Toona võitis Bayern kahe mängu kokkuvõttes 7:0, kuid avamängus valdas Barcelona palli 63 ja kordusmatšis 57 protsenti mänguajast.

Bayerni ja Guardiola jaoks on aga teist aastat järjest kujunemas Meistrite liiga poolfinaal tõeliseks õudusunenäoks. Mullu kaotati kahe mängu kokkuvõttes mäletatavasti 0:5 Madridi Realile. Bayerni edulootusi kordusmängu eel hindab Infostrada vaid 6,3 protsendi peale.

Lionel Messi (vasakul) pani Bayerni kaitsja Jerome Boatengi eile stiilselt selile ja tõstis seejärel palli ilusa kaarega üle Manuel Neueri. Foto:
Lionel Messi (vasakul) pani Bayerni kaitsja Jerome Boatengi eile stiilselt selile ja tõstis seejärel palli ilusa kaarega üle Manuel Neueri. Foto: Foto: SCANPIX

ESMASPÄEV, 4. MAI

Madis Kalvet: superkolmik teeb Barcelonast favoriidi

Jalgpalli Meistrite liigas tehakse homme algust poolfinaalidega, kui avamängus lähevad vastamisi Torino Juventus ja Madridi Real. Kolmapäeval kohtuvad FC Barcelona ning Müncheni Bayern. Korduskohtumised on mõlemas seerias kavas järgmisel nädalal. Postimees reastas neli konkurentsi jäänud meeskonda pingeritta. Tiimid seati edetabelisse seniste esituste ja poolfinaalide loosimise tulemuste põhjal.

1. FC Barcelona – poolfinaalide eel on suurimaks soosikuks kerkinud viimati 2011. aastal Meistrite liiga võitjaks kroonitud FC Barcelona. Esiteks sammutakse koduses liigas võidult-võidule ning ka Euroopa tugevaimas klubisarjas on oldud suurepärases hoos.

Eriti head koostööd on viimasel ajal näidanud Barcelona ründetrio ning Lionel Messi, Neymari ja Luis Suareze resultatiivsus on olnud muljetavaldav. Kui Suareze start Barcelonas ei olnud kõige veenvam, siis hooaja teine pool on ilmekalt näidanud, miks tema eest maksti eelmisel suvel üle 90 miljoni euro.

Veidi ka kolme mehe statistikat. Messi on sel hooajal seni Barcelona eest pidanud 50 mängu ja löönud 51 väravat. Meistrite liigas on vastavad näitajad 10 mängu ja 8 väravat. Neymar on 44 matšiga kirja saanud 33 väravat, Euroopas on ta väljakul käinud 9 korda ja väravavõrku sahistanud 6 korda. Hooaja alguses mängukeelu all olnud Suarezel on kirjas 38 mängu ja 24 väravat, Meistrite liigas aga 7 mängu ja 6 väravat. Seega on ründetrio sel hooajal kamba peale löönud Barcelona eest 108 väravat.

2. Madridi Real – tiitlikaitsja ei ole hooaja teises pooles olnud nii heas hoos nagu sügisringis, kuid siiski jahitakse endiselt Meistrite liiga kui ka Hispaania liiga tiitlit. Poolfinaalidest jääb kindlalt eemale ka Reali meeskonna jaoks ülimalt oluline Luka Modric, kuid elu on näidanud, et Cristiano Ronaldo suudab tihtipeale tähtsatel hetkedel lüüa olulisi väravaid ning aina mugavamalt tunneb end Realis ka mulluse MMi täht James Rodriguez. Kindlasti võis Real rõõmustada loosimise tulemuse üle, kuna neil õnnestus poolfinaalis vältida nii Barcelonat kui ka Bayernit ja vastamisi minnakse hoopis Juventusega.

3. Müncheni Bayern – hooaja eel ehk suurimaks favoriidiks peetud Bayern on juba kroonitud Saksamaa meistriks ning kohalikus karikasarjas langeti poolfinaalis konkurentsist. Seega saavad nad keskenduda vaid Meistrite liigale, kuid samas tuleb tõdeda, et Saksamaa suurklubil on tänavu vigastuste rindel olnud meeletult ebaõnne. Kindlasti on traumadega väljas David Alaba, Holger Badstuber ja Arjen Robben. Tõenäoliselt ei ole mänguvalmis ka Robert Lewandowski ja Franck Ribery. Nädalavahetusel kaotati koduliigas 0:2 Leverkuseni Bayerile ja kokkuvõttes võisid nad isegi rõõmustada, sest ükski mees selles kohtumises vigastada ei saanud.

Lisaks traumadele saavad sakslased kiruda ka loosi, mis tõi neile vastaseks suurepärases hoos oleva Barcelona. Bayern on samuti eurosarjas näidanud häid esitusi, kuid kaks viimast vooru on tõestanud, et kodus on nad suurepärased, kuid võõrsil ei ole olnud meelepärase tulemuse saavutamine neile jõukohane (veerandfinaali avamängus kaotati võõrsil 1:3 FC Portole ning kaheksandikfinaalis viigistati võõrsil 0:0 Donetski Šahtariga). 

4. Torino Juventus – neljast poolfinaali pääsenud meeskonnast pälvib Juventus kindlasti kõige vähem tähelepanu ning viimaseid hooaegu ja Itaalia liiga praegust taset arvesse võttes pole seal ka midagi imestada. Juventus pääses nelja parema sekka esmakordselt pärast 2003. aastat ning kindlasti võivad nad juba praegu tänavuse eurohooajaga rahul olla.

Loomulikult ei saa Itaalia tippklubi siiski alahinnata ja nende võit ei oleks kindlasti mingi suurüllatus. Siiski on nende koosseis võrreldes ülejäänud kolme meeskonnaga tagasihoidlikum ja valusaks hoobiks on ka poolkaitsja Paul Pogba vigastus. Pogba on reievigastusega mängust väljas olnud juba kaks kuud ja avamäng Realiga jääb tal vahele, samas kordusmänguks võib paljude suurklubide huviorbiidis olev mees juba platsile joosta.

REEDE, 24. APRILL

Madis Kalvet: kulminatsioon saabub tänavu poolfinaalis?

Jalgpalli Meistrite liigas on tänavuseks hooajaks kõik plaaneeritud loosimisprotsessid läbi viidud ja neli paremat asuvad parimat selgitama. Tänase poolfinaalide loosimise järel võis mitmeltki poolt kosta, et loos viis kokku just kaks suurimat favoriiti, kui vastamisi lähevad Müncheni Bayern ja FC Barcelona. Teise finalisti selgitavad tiitlikaitsja Madridi Real ja Torino Juventus.

Hooaja senist kulgu arvestades peaksid Bayern ja Barcelona praeguse seisuga olema kaks kõige paremas vormis meeskonda Euroopas. Ka Meistrite liiga veerandfinaalides näidati, et täiskäigul mängides on kõigil raske neile vastu saada.

Kui Barcelona mängis PSG kahe mängu kokkuvõttes kindlalt 5:1 üle, siis Bayerni vastane FC Porto ei ole just Euroopa absoluutne tipp, siis kordusmängu 6:1 võiduga tõestati, et meeskond suudab raskest seisust edukalt välja tulla.

Tiitlikaitsja Real oli hooaja esimeses pooles suurepärases hoos ja toona peeti neid parimaks tiimiks Euroopas, kuid kevadringis pole nad enam sarnast hoogu näidanud ja lisaks on neid seganud erinevad vigastused. Nii jõutigi kaheksandik- ja veerandfinaalidest lõpuks suhteliselt napilt edasi. Samas Barcelona ja Bayern said hakkama tõeliste jõudemonstratsioonidega. Neljandana poolfinaali jõudnud Torino Juventus on küll Euroopa tippklubi, kui Bayerni, Barcelona ja Realiga võrreldes on nad praegusel hetkel siiski madalamas kaalukategoorias.

Barcelona ja Bayerni esimene omavaheline mäng on kavas 5. ja kordusmäng 13. mail. Teises paaris kohtuvad Juventus ja Real esmalt 6. ja seejärel 12. mail.

Meistrite liiga tänavused poolfinaalid. Foto:
Meistrite liiga tänavused poolfinaalid. Foto: Foto: SCANPIX

KOLMAPÄEV, 22. APRILL

Madis Kalvet: imede aeg jäi tänavu siiski ära

Jalgpalli Meistrite liiga veerandfinaalide avamängude järel võis rääkida võimalusest, et äkki kordub 11 aastat tagasi aset leidnud hooaeg, kus finaalis mängisid FC Porto ja AS Monaco. Eile õhtul sai siiski selgeks, et tänapäeval on väiksematel klubidel absoluutsete tippudega heitlemiseks ikkagi vähe jõudu.

Porto alistas veerandfinaali avamängus mäletatavasti Bayerni koduväljakul 3:1 ja kordusmatšile mindi vastu suurte lootustega, kuid sakslaste masinavärk kustutas need lootused kiiresti, kui juba poolajaks juhtis Bayern 5:0. Lõpuks võeti 6:1 võit ja mindi koondtulemusega 7:4 poolfinaali.

Kordusmäng tõi hästi välja pika pingi olemasolu. Kuigi Bayernil olid traumade tõttu puudu mitmed tavapärased põhimehed, siis neile oli pingilt väärilised asendused võtta. Porto ridades olid mängukeelu all aga nende põhijõudude sekka kuuluvad Danilo ja Alex Sandro ning väärilisi asendajaid ei olnudki neil platsile saata.

Võimu näidanud Bayernist sai üldse esimene meeskond Meistrite liiga play-off’is, kes suutnud avapoolajal lüüa viis väravat. Thomas Müller on nüüd Meistrite liigas löönud 27 väravat ja sellega on ta edukaim sakslane. Varasemalt hoidis 26 tabamusega esikohta Mario Gomez.

Võimsat seeriat jätkab ka Bayerni peatreener Pep Guardiola, kelle jaoks on see treenerina kuues hooaeg Meistrite liigas. Seejuures on ta alati jõudnud poolfinaali. Kahel viimasel aastal on ta seda suutnud Bayerniga ning neljal eelneval korral FC Barcelonaga. Hooaegadel 2008/09 ja 2010/11 on ta saanud pea kohale tõsta ka võidukarika.

Pettunud FC Porto mängijad. Foto:
Pettunud FC Porto mängijad. Foto: Foto: SCANPIX

TEISIPÄEV, 21. APRILL

Madis Kalvet: kas näeme suvise üleminekuturu suurte staaride sündi?

Veidi vähem kui kuu aega tagasi jõudis avalikkuse ette uudis, et suvel siirdub FC Porto äärekaitsja Danilo 31,5 miljoni euro eest Madridi Reali. Selle üleminekuga koos on Porto alates hooajast 2004/05 teeninud mängijate müügiga 715 miljonit eurot. Tõenäoliselt suureneb see summa eeloleval suvel veelgi ning täna on võimalik nii mitmegi mehe hinnasilti kõvasti suurendada.

Veerandfinaali avamängus koduväljakul Müncheni Bayerni 3:1 üle mänginud Porto mängijatele visati suurklubide poolt selle matši järel kõvasti pilke ning seda ka põhjusega. Erilise tähelepanu all on 25-aastane ründav poolkaitsja Yacine Brahimi ning 28-aastane ründaja Jackson Martinez.

Sel hooajal Meistrite liigas kuus väravat löönud FC Porto ründaja Jackson Martinez. Foto:
Sel hooajal Meistrite liigas kuus väravat löönud FC Porto ründaja Jackson Martinez. Foto: Foto: SCANPIX

Tänases matšis läheb Porto tõenäoliselt mängima ikkagi kaitsest lähtuvalt, kuna Bayern tuleb kodus ründama suurte jõududega ning kui eesmärgiks on vähemalt 2:0 võit (see skoor viiks edasi poolfinaali Bayerni), siis ei saa lubada portugallastel domineerima hakata.

Siinkohal ongi Martinezil ja Brahimil võimalus end näidata kontrarünnakutel ja kui Porto peakski nende kahe mehe eestvedamisel Bayerni auti lööma, siis kasvab nende kosilaste ring tõenäoliselt veelgi suuremaks.

Kolumbia koondise ründaja Martinez on sel hooajal Meistrite liigas löönud kuus väravat. Prantsusmaal sündinud ja sealseid noortekoondiseid esindanud, kuid täiskasvanute seas Alžeeria koondise valinud Brahimi kontol on seni viis tabamust, lisaks suudab ta oskuslikult luua võimalusi oma kaasmängijatele.

Brahimit on seni kõige rohkem seostatud Arsenaliga ja tema üleminekusumma suuruseks peaks olema praeguse seisuga kuni 40 miljonit eurot. Brahimi allkirja on lisaks jahtima asunud ka Manchesteri suurklubid United ja City ning Tottenham. Kuulujutud viivad ka Martinezt juba Inglismaale, kus taas on spekuleeritud ManU ja Arsenali nimedega ning mitmekümne miljoni euro suuruse hinnasildiga. 

NELJAPÄEV, 16. APRILL

Madis Kalvet: 11 aastat tagasi aset leidnud ime võib tänavu korduda?

Euroopa tugevaimas jalgpalli klubisarjas Meistrite liigas on viimase eelneva kümne hooaja jooksul riisunud koores Hispaania, Inglismaa, Saksamaa ja Itaalia klubid. Viimase kümne aasta jooksul on finaal jõudnud vaid nende riikide esindajad.

Kümne aasta jooksul on inglased mänginud finaalis kaheksa, hispaanlased viis, sakslased neli ja itaallased kolm korda. Viimati jõudis mõni klubi väljaspoolt neid nelja riiki finaali aastal 2004, kui esikoha eest heitlesid portugallaste FC Porto ja prantslaste AS Monaco. Tänavusel hooajal on veerandfinaalides ära mängitud avamatšid ja Porto ning Monaco on endiselt üsna heas seisus.

Kui Monaco jäi teisipäeval võõrsil 0:1 alla Torino Juventusele, siis selle seisu pealt on võimalik koduväljakul veel nii mõndagi korda saata. Samas suutis avamängu järel end väga heasse seisu panna Porto, kes alistas koduväljakul 3:1 ühe suurfavoriidi Müncheni Bayerni.

Infostrada Sport poolt avaldatud statistika põhjal on Portol nüüd poolfinaali pääsemise võimalused koguni 75,9 protsenti. Seega püsob jätkuvalt õhus võimalus, et võib korduda 2004. aasta finaal ning lisaks võidakse murda nelja suurliiga viimase kümne aasta domineerimine. Seejuures tundub, et sellega ei saa taas hakkama PSG, kelle poolt võiks nimetatud seeria murdmist ehk esmalt oodata.

Koduväljakul eile FC Barcelonale 1:3 akotanud PSG võimalusi hinnatakse juba üliväikeseks. Infostrada teatel on praeguses seisus PSG edasi pääsemise võimalus vaid 1,5 protsenti.  

FC Porto mängumees Ricardo Quaresma sahistas kahel korral Müncheni Bayerni väravavõrku. Foto:
FC Porto mängumees Ricardo Quaresma sahistas kahel korral Müncheni Bayerni väravavõrku. Foto: Foto: SCANPIX

TEISIPÄEV, 14. APRILL

Madis Kalvet: kõige nukramad pealtvaatajad on Londonis

Jalgpalli Meistrite liigas on väike mängupaus taas läbi saamas ning täna jätkatakase veerandfinaalidega, kus konkurentsis on kolm klubi Hispaaniast, kaks Prantsusmaalt ning üks Itaaliast, Saksamaalt ja Portugalist.

Seega on kolme aasta jooksul juba teine hooaeg, kus kaheksa parema seas ei ole ühtegi inglaste tiimi. Samas olid tänavu Inglismaa klubidel üsnagi head võimalused veerandfinaali jõudmiseks. Eriti nukrad võivad praegu olla Londoni Arsenali fännid, kelle lemmik võis esmalt kaheksandikfinaalide loosimise järel rõõmustada, et neile loositi vastaseks AS Monaco, kuid reaalsuses langeti viiendat aastat järjest just selles turniiri faasis konkurentsist.

Sügisel raskustes olnud Arsenal on praeguseks võitnud Premier Leagues koguni kaheksa matši järjest ja Euroopa viie suurliiga (Inglismaa, Hispaania, Saksamaa, Itaalia, Prantsusmaa) on nad kevadringis olnud kõige edukamad.

Sky Sportsi poolt tehtud arvutuste kohaselt on Arsenal kevadringis teeninud Inglismaa kõrgliigas keskmiselt 2,54 punkti mängu kohta. FC Barcelonal on see näitaja teisena 2,47, Torino Juventusel 2,21 ning Valencial 2,21. Kui Inglismaa meistrivõistlustel on Arsenal praegu teisel kohal,  siis praegu tundub, et tabeliliider Londoni Chelsea jääb siiski nende haardeulatusest välja. Seega võivad Arsenali poolehoidjad vaid unistada, mida suudaksid nende lemmikud praeguse vormi pealt Meistrite liiga otsustavas faasis.

KOLMAPÄEV, 25. MÄRTS

Madis Kalvet: veerandfinaali jõudnud suurklubide edetabel

Jalgpalli Meistrite liiga viimastest kaheksandikfinaalidest on möödas nädal ning veerandfinaalidesse jõudnud tiimid on vahepeal pidanud juba olulisi kohtumisi ka kodustes liigades. Kuna hooaeg on jõudnud otsustavsse järku ning konkurentsis püsib veel vaid kaheksa tiimi, siis on paras aeg heita pilk ka kaheksa meeskonna võimalustele. Tiimid seati edetabelisse seniste esituste ja veerandfinaalide loosimise tulemuste põhjal.

1. Müncheni Bayern – Müncheni klubi on tegemas Pep Guardiola juhendamisel järjekrodset suurepärast hooaega. Viimati jäädi koduliigas 0:2 alla küll Mönchengladbachi Borussiale, kuid vaatamata sellele on Bayern olnud Euroopa suurklubidest tänavu kõige stabiilsem ja nende sur mängijate valik lubab värskust säilitada ka hooaja lõpuni. Lisaks räägib Saksamaa suurklubi kasuks fakt, et veerandfinaaliks loositi neile vastaseks FC Porto. Kindlasti ei tasu portugallasi alahinnata, kuid Bayerni langemine selles duellis oleks kindlasti selle hooaja Meistrite liiga seni suurim sensatsioon.

2. FC Barcelona – tänavusel hooajal mõningatel perioodidel veidike raskustes olnud FC Barcelona on hooaja lõpu lähendes läinud paremasse hoogu. El Clasicos ei näidatud nädalavahetusel küll Madridi Reali vastu eriti ilusat mängu ja kaitseliin oli kohati üsna segaduses, siis samas on katalaanide ründestaarid tõestanud, et rasketel hetkedel saab meeskond nende peale loota.

3. Madridi Real – kui talvel sarnast edetabelit koostades sai esikohale asetatud Madridi Real, siis pärast talvepausi on meeskond oma sügisese enesekindluse minetanud. Praeguseks on vigastustest taastunud Luka Modric ja Sergio Ramos ja see peaks Reali mängule enesekindlust juurde lisama. Meistrite liiga veerandfinaalideks Madridi Atleticoga peaks taas mänguvalmis olema James Rodriguez. Tähtsate mängijate meeskonnaga taas liitumine tüstab kindlasti ka Reali võimalusi.

4. PSG – koduses liigas pole PSG sel hooajal varasemate aastatega sarnast enesekindlust näidanud, kuid Meistrite liiga kaheksandikfinaali korduskohtumine Londoni Chelsea vastu näitas, et PSG meeskonnas on sisu kõvasti ja neid oleks ennatlik maha kanda. Loos ei olnud nende jaoks küll armuline ja veerandfinaalis tuleb vastu astuda Barcelonale ja lisaks on punase kaardiga avamängust väljas ka Zlatan Ibrahimovic. Siiski on Pariisi klubil suur soov ka Euroopas midagi korda saata. Lisaks suudeti Barcelona ju sel hooajal alagrupiturniiril korra üle mängida.

5. Madridi Atletico – viimasel ajal on Atletico näidanud veidike kõikuvat vormi ja nii on koduses liigas langetud neljandale positsioonile. Siiski suudeti tänu edule penatliseerias end Meistrite liigas kaheksa sekka murda. Veerandfinaalis ootab Atleticot duell Realiga, kellega mullu kohtuti finaalis. Seega on neil suurepärane võimalus mulluse eest kätte maksta. Lisaks on nad pärast mullust finaali kohtunud Realiga kuuel korral ja kordagi pole nad pidanud vastu võtma kaotust. Siiski tekitab küsimärke nende viimase aja vähene resultatiivsus.

6. Torino Juventus – pärast hooaega 2009/10 on esmakordselt Itaalia klubil võimalik murda end Meistrite liigas poolfinaali. Arvestades seda, et Juventus läheb veerandfinaalis vastamisi AS Monacoga, siis on need võimalused päris head. Siiski pole Juventus olnud Euroopas eriti veenev ning poolfinaali pääs oleks tõenäoliselt tänavu ka selle meeskonna lagi.

7. FC Porto – Portugali suurklubi on Euroopas alati hästi mänginud ja erandiks ei ole ka tänavune aasta. Siiski on veerandfinaali jõudmisega jõudnud nad oma maksimumi lähedale ja edasi poolfinaali murda on juba keeruline ning seda eriti põhjusel, et veerandfinaalis ootab neid ees suursoosik Müncheni Bayern. Siiski elavad Portugalis kindlasti eredalt mälestused 2004. aastast, kui Meistrite liiga finaalis alistati AS Monaco.

8. AS Monaco – teine 2004. aasta finalist on selle hooaja kindlasti suurim üllataja. Kaheksandikfinaalis Londoni arsenali alistamine oli kindlasti üllatuseks, kuna duelli eel peeti inglasi kindlalt soosikuteks. Siiski mängis Arsenal avamänguga ise oma võimalused maha. Kui eelpool mainitud Porto on jõudnud oma maksimumi lähedale, siis Monaco on juba praeguseks ootusi ületanud ja järgmisesse ringi edasi jõudmine oleks kindlasti juba veelgi suurem ime. Samas arvestades, et nende vastaseks on Euroopas kõikuvat mängu näidanud Juventus, siis ei tasu veel püssi põõsasse visata.

ESMASPÄEV, 16. MÄRTS

Madis Kalvet: Premier League taas hävingu äärel

Jalgpalli Meistrite liigas peetakse sel nädalal viimased kaheksandikfinaalide korduskohtumised ja praeguse seisuga tundub olevat nii, et teisipäev ja kolmapäev on sel hooajal viimased päevad, kui Euroopa tugevaimas klubisarjas saab väljakul mängimas näha Inglismaa klubisid.

Kui Liverpool langes konkurentsist juba alagrupis, siis Londoni Chelsea pidi oma kodinad kokku pakkima eelmisel nädalal pärast heitlust PSGga. Nüüd ootab teisipäeval Londoni Arsenali ees sõit Monacosse ja Manchester City pallib võõrsil FC Barcelonaga.

Nukrad Londoni Arsenali mängijad Olivier Giroud (vasakul) ja Mesut Özil pärast AS Monaco käest saadud 1:3 kaotust.
Nukrad Londoni Arsenali mängijad Olivier Giroud (vasakul) ja Mesut Özil pärast AS Monaco käest saadud 1:3 kaotust. Foto: SCANPIX

Avamänguga suutsid mõlemad Inglismaa tiimid end panna juba ülimalt raskesse seisu, kui City kaotas Barcelonale 1:2 ja Arsenal jäi 1:3 alla Monacole. Infostrada Sport arvutuste kohaselt on City edasipääsuvõimalused 5 protsenti ja Arsenalil 1,5 protsenti. Kui vaadata viimaste nädalate tulemusi, siis paistavad Arsenali võimalused ehk isegi paremad, kuid võõrsil kolme väravaga võitmine on ikkagi keeruline.

Seega on ülimalt tõenäoline, et tänavu veerandfinaalides inglasi enam ei näegi. Viimati ei jõudnud ükski Inglismaa klubi kaheksa parema sekka kaks aastat tagasi, kui Londoni Chelsea ja Manchester City langesid konkurentsist alagrupiturniiril ning Londoni Arsenali ja Manchester Unitedi teekond sai otsa kaheksandikfinaalis.

Postimees tegi ülevaate Inglismaa klubide viimase kümne hooaja parematest tulemustest Meistrite liigas:

2013/14 – Chelsea poolfinaalis, ManU veerandfinaalis

2012/13 – Londoni Arsenal ja Manchester United kaheksandikfinaalis

2011/12 – Londoni Chelsea krooniti meistriks, Londoni Arsenal kaheksandikfinaalis

2010/11 – Manchester United finaalis, Londoni Chelsea ja Tottenham veerandfinaalis

2009/10 – Londoni Arsenal ja Manchester United veerandfinaalis

2008/09 – Manchester United finaalis, Londoni Arsenal ja Londoni Chelsea poolfinaalis

2007/08 – Manchester United krooniti meistriks, Chelsea finaalis, Liverpool poolfinaalis

2006/07 – Liverpool finaalis, Londoni Chelsea ja Manchester United poolfinaalis

2005/06 – Londoni Arsenal finaalis, Liverpool, Londoni Chelsea kaheksandikfinaalis

2004/05 – Liverpool krooniti meistriks, Londoni Chelsea poolfinaalis

KOLMAPÄEV, 11. MÄRTS

Madis Kalvet: hispaanlased kulutavad inglastest rohkem, sakslased tegutsevad targalt

Briti ajaleht The Telegraph tegi ülevaate Meistrite liigas 16 parema sekka jõudnud meeskondade rahalistest kulutustest ning sellest selgus, et konkurentsis olevad Hispaania suurklubid on mängijate soetamiseks kulutanud inglastest rohkem. Samas sakslased on võrreldes nendega saanud oma tiimid kokku üsna tagasihoidlike vahenditega.

Võrdluse aluseks võeti Meistrite liiga kaheksandikfinaalide avamängudes väljakule saadetud koosseisud. Nii saatsid Hispaania klubid (Madridi Real, FC Barcelona, Madridi Atletico) väljakule koosseisud, kus ühe mängumehe keskmiseks maksumuseks oli 19,3 miljonit Inglise naela. Inglastel (Londoni Chelsea, Manchester City ja Londoni Arsenal) oli see näitaja 14,7 miljonit, prantslastel (PSG, AS Monaco) 9,5 miljonit ja sakslastel (Müncheni Bayern, Dortmundi Borussia, Schalke, Leverkuseni Bayer) 4,8 miljonit naela.

Lisaks võeti luubi alla klubid ka üksikult ning kõige kallim koosseis oli kaheksandikfinaali avamängus Madridi Realil (345,8 miljonit naela). Neile järgnesid Manchester City (294,4 miljonit), Londoni Chelsea (286,5 miljonit), PSG (265 miljonit), FC Barcelona (250 miljonit), Londoni Arsenal (202,1 miljonit), Müncheni Bayern (141 miljonit), Torino Juventus (126,1 miljonit), Dortmundi Borussia (121,8 miljonit), Madridi Atletico (112,1 miljonit), Monaco (76,8 miljonit), Donetski Šahtar (70,8 miljonit), FC Porto (64,9 miljonit), Leverkuseni Bayer (51,8 miljonit), Schalke (28,6 miljonit) ja Basel (11,1 miljonit).

Madridi klubi endine mängumees Klaas-Jan Huntelaar lõi Reali võrku kaks palli.
Madridi klubi endine mängumees Klaas-Jan Huntelaar lõi Reali võrku kaks palli. Foto: SCANPIX

Kui võtta eilne põnevusmäng, kus Schalke alistas Reali 4:3, kuid langes kahe mängu kokkuvõttes siiski 4:5 konkurentsist, siis koosseisudele kulutatud rahad on kahe meeskonna võrdluses uskumatult suured. Real on võrreldes Schalkega oma koosseisu kokku saamiseks kulutanud koguni 12 korda rohkem raha.

Eilses teises matšis pani FC Porto oma rahalise üleoleku Basel suhtes kindlalt maksma. Porto koosseis oli võrreldes Baseliga ligi kuus korda kallim. Porto võidunumbrid olid eile 4:0 ning kokku 5:1.

Tänastes duellides on üks paar rahaliselt väga võrdne. Teises vastasseisus on mängijate ostmiseks kulutatud summad tunduvalt võrdsemad kui esialgu eeldada võiks. Kui Chelsea ja PSG on oma koosseisude kokku ostmiseks kulutanud sisuliselt võrdse summa, siis Bayerni ja Sahtari puhul on erinevus ainult kaks korda. Saksamaa suurklubi maailmanimede puhul võiks eeldada hoopis suuremat erinevust.

Tabeli vast suurimaks üllatuseks on Arsenali kuues koht selles pingerivis. Nii on nad oma koosseisu kokku ostmiseks kulutanud rohkem rahanii Bayernist, Dortmundi Borussiast kui ka Madridi Atleticost. Kui Arsenali pole Euroopas ja ka koduliigas tükil ajal suur edu saatnud, siis Bayerni suurtest tegudest on kuulda pidevalt ning ka Dortmund ja Atletico on viimastel aastatel jõudnud suurte saavutusteni nii Euroopas kui ka koduliigades.

ESMASPÄEV, 9. MÄRTS

Madis Kalvet: maailma kõige karmimad fännid

Madridi Reali jalgpalliklubis peavad mängijad harjuma sellega, et ebaõnnestumise järel ootab neid sisuluselt koheselt fännide hukkamõist. Sügisel sai mitmel korral poolehoidjate pahameelt tunda väravavaht Iker Casillas. Nüüd on kriitika alla sattunud ründajad.

Kui Real alustas hooaega mõne libastumisega, siis sellele järgnes imeline võitude seeria, mis katkes alles jaanauris. Kevadringis polegi nad oma mängumasinat enam nii võimsalt käima saanud ning lõppenud nädalavahetusel anti käest ka Hispaania liiga liidrikoht. Reali fännide suureks kurvastuseks tõusis tabelijuhiks FC Barcelona.

32,2 protsenti Reali fännidest leidis, et ründajatest peaks oma koha kaotama just Cristiano Ronaldo.
32,2 protsenti Reali fännidest leidis, et ründajatest peaks oma koha kaotama just Cristiano Ronaldo. Foto: SCANPIX

Loomulikult pole Reali fännid olukorraga rahul ning seda näitas ilmekalt ajalehe AS poolt tehtud küsitlus. Koguni 92,1 protsenti vastajatest leidis, et meeskonna peatreener Carlo Ancelotti peaks taktikat muutma ja tiim peaks hakkama mängima formatsioonis 4-4-2.

Seejärel uuriti fännidelt ka ründajate esituste kohta. Realis kannavad ründeliinis põhiraskust teatavasti Cristiano Ronaldo, Gareth Bale ja Karim Benzema. Kui Bale on saanud sel hooajal juba ka varasemalt fännide kriitikat, siis nüüd on pahameele alla sattunud ka kolmekordne maailma parim jalgpallur Cristiano Ronaldo. Nii ongi fännide silmis praeguseks kerkinud kõige populaarsemaks edurivimeheks hoopis Benzema.

Ajalehe AS poolt läbi viidud küsitlusest selgus, et koguni 46,1 protsenti fännidest leidsid, et Bale peaks taantuma pingile, Ronaldo pingile istutamist ootavad 32,2 protsenti vastanutest ja Benzema jätaks algkoosseisust välja 21,7 protsenti. Seega ei maksa Reali fännide silmis eelnevad tiitlid midagi ja soosingu säilitamiseks on vaja iga päev maksimaalselt pingutada.

Reali ründajatel on fännide silmis võimalik paremasse kirja saada juba homme, kui Meistrite liiga kaheksandikfinaali korduskohtumises võõrustatakse Schalket. Avamängu võitis Real 2:0.

NELJAPÄEV, 26. VEEBRUAR

Madis Kalvet: inglased panid end uskumatult raskesse seisu

Jalgpalli Meistrite liiga kaheksandikfinaalides on kõik meeskonnad korra väljakul käinud ning võimalike edasipääsejate osas saab teha ka erinevaid prognoose. Kui vaadata seda nädalat, siis enda lootustele tõmbasid sisuliselt kriipsu peale kaks Inglismaa suurklubi.

Esmalt kaotas Manchster City teisipäeval koduvljakul 1:2 FC Barcelonale ning eile jäi Londoni Arsenal koduplatsil 1:3 alla AS Monacole. Kui uskuda Infostrada Sporti poolt tehtud statistikat ja sellele järgnenud arvutusi, siis City ja Arsenal võivad hakata rahus keskenduma vaid Premier League mängudele.

Infostrada Sport teatel on näiteks City jaoks edasipääsuvõimalused vaid 5 protsenti. Arsenali seis on aga veelgi nukramad ning nende edasipääsulootusi hinnatakse vaid 1,5 protsendi peale. Eriti üllatav on kindlasti Arsenali kehv seis, kuna detsembris toimunud loosimise järel said just nemad rõõmustada, kui loosikausist tuli neile vastu eeldatavalt kõige nõrgem alagrupi võitja. Seega on ülimalt tõenäoline, et Londoni klubi jaoks lõppeb Meistrite liiga hooaeg viiendat aastat järjest kaotusega kaheksandikfinaalis.

Seega peavad inglased Euroopa tugevaimas klubisarjas asetama oma lootused ikkagi peamiselt Londoni Chelsea õlgadele, kes suutis avamängus võõrsil PSGga teha 1:1 viigi.

Meistrite liiga kaheksandikfinaalide korduskohtumistega tehakse algust 10. märtsil.

ESMASPÄEV, 23. VEEBRUAR

Madis Kalvet: nädalavahetus kergitas seniseid nappe lootusi

Teist aastat järjest kohtuvad jalgpalli Meistrite liiga kaheksandikfinaalis omavahel FC Barcelona ja Manchester City. Katalaanid kokkuvõttes inglastele erilisi võimalusi ei andnud ning avamängus võeti võõrsil 2:0 ning kordusmängus kodus2:1 võit. Ka tänavusele duellile lähevad favoriidina vastu Barcelona mängumehed, kuid nädalavahetuse liigatulemused lubavad ka City fännidel mõningaid lootuseid hellitada.

Kui tänavune aasta algas Barcelonale Hispaania liigas šokeeriva 0:1 kaotusega Real Sociedadile, siis seejärel võitsid nad 11 kohtumist järjest ning Meistrite liiga favoriite pingeritta seades olid nende võimalused pidevalt tõusuteel.

Lõppenud nädalavahetusel tabas neid aga esimene tagasilöök pärast 4. jaanauri, kui kodusel Camp Nou’l jäädi 0:1 alla Malagale. Tegemist oli katalaanide käimasoleva hooaja teise kodukaotusega, viimati kaotati hooaja jooksul koduväljakul kolmel korral 2008/09.

Kui Barcelona fännid toodi nädalavahetusel taas pilvedest maa peale, siis Manchester City poolehoidjatel oli rõõmustamiseks põhjust. Esmalt oli neile meeltmööda Premier League tabeliliidri Londoni Chelsea 1:1 viik Burnley’ga ja seejärel purustati ise 5:0 Newcastle United. Vaadates ette homsele kohtumisele, siis nädalavahetuse tulemuste järel võivad City mängijad hellitada koduareenil Barcelona vastu suuremaid lootuseid kui veel eelmisel reedel.

Natuke ka statistikast. Teist aastat järjest Meistrite liigas kaheksandikfinaali jõudnud City ongi nii kaugele jõudnud vaid kaks korda ja sellest faasist ei ole nad kunagi edasi pääsenud. Barcelona on 16 parema seas 11. korda järjest. Neljakordne Meistrite liiga võitja Barcelona võib City alistamise korral jõuda Euroopa tugevaimas klubisarjas kaheksa parema sekka kaheksandat aastat järjest.

TEISIPÄEV, 17. VEEBRUAR

Madis Kalvet: kas konkurendilt üle löödud 62 miljonit aitavad lõpuks Zlatanit?

Rootsi jalgpallikoondise 33-aastane ründeäss Zlatan Ibrahimovic on pikalt kuulunud jalgpallimaailma paremikku ning selle tõestuseks on ta tiirutanud mitmetes Euroopa suurklubides ja võitnud hulgaliselt riikide meistritiitleid. Siiski pole ta kunagi saanud pea kohale tõsta klubijalgpalli kõige väärtuslikumat karikat, milleks on loomulikult Meistrite liiga trofee.

Kui Ibrahimovic lahkus 2001. aastal Rootsist ja liitus Amsterdami Ajaxiga, siis sellele on järgnenud tõeline tiitlisadu. 2002. ja 2004. aasta kevadel krooniti ta Ajaxi ridades Hollandi meistriks. 2005. ja 2006. triumfeeris ta juba Torino Juventuse mängijana Itaalia meistrivõistlustel (hiljem võeti Juventuselt need tiitlid seoses kokkuleppemängudega, kuid võidušampus oli selleks hetkeks juba ammu pritsitud).

Zlatan Ibrahimovic Milano Interi eest mängides värava üle rõõmustamas.
Zlatan Ibrahimovic Milano Interi eest mängides värava üle rõõmustamas. Foto: AP / Scanpix

2007., 2008. ja 2009. aastal krooniti Ibrahimovic Itaalia meistriks Milano Interi särgis. 2010. tuli ta FC Barcelonaga Hispaania meistriks, 2011. aga juba AC Milaniga taas Itaalia meistriks. 2013. ja 2014. aastal  sai ta PSG ridades kaela Prantsusmaa meistrivõistluste kuldmedalid.

Nii on ta küll alati kuulunud tippklubidesse, kuid Meistrite liiga tiitel on jäänud Rootsi koondislase käeulatusest välja. Kõige suuremaid lootuseid võis Ibrahimovic hellitada hooajal 2009/10 FC Barcelona ridades mängides, kui jõuti välja poolfinaali. Toona lõpetas Ibrahimovici teekonna tema eelmise kolme aasta koduklubi Inter, kes krooniti ka toona lõpuks meistriks.

Täna jätkub taas Ibrahimovici jaht, kui Meistrite liiga naaseb talvepausilt ja PSG võtab kaheksandikfinaali avamängus vastu Londoni Chelsea. Samad meeskonnad olid vastamisi mullu veerandfinaalis ja siis teenis PSG esmalt koduplatsil 3:1 võidu, kuid kaotas võõrsil 0:2 ja langes tänu võõrsil löödud väravate reeglile konkurentsist.

Zlatan Ibrahimovich FC Barcelona särgis.
Zlatan Ibrahimovich FC Barcelona särgis. Foto: AFP/SCANPIX

Samas tuleb tõdeda, et mullu peeti PSG võimalusi Chelsea vastu suuremateks kui tänavu. Kui vaadata tänavust aastat, siis Chelsea on tunduvalt paremas hoos ja PSG pole suutnud domineerida isegi mitte Prantsusmaa liigas (25. vooru järel ollakse tabelis kolmandad).

Lisaks on tänase mängu eel langenud vigastuste küüsi mitmed PSG mängumehed. Prantslaste poolelt on kindlasti mängust väljas Serge Aurier, Yohan Cabaye ja Lucas. Lisaks on kahtluse allaThiago Motta, Blaise Matuidi, Marquinhose ja Javier Pastore osalemine.

Praeguseid PSG ja Chelsea koosseise silmitsedes on võrreldes eelmise aastaga suurimaks muutuseks David Luizi siirdumine Londonist Pariisi. Nii loodavad kindlasti prantslased, et Luizi eest suvel makstud 62 miljonit eurot võiks sel korral olla argument, mis aitaksid Ibrahimovici ja PSG sammu võrra ihaldatud Meistrite liiga tiitlile lähemale. Vähemalt seni tundub siiski, et tehingus on võitjaks olnud Chelsea, kes sai antud rahasumma eest oma meeskonda täiendada ja on muutunud seeläbi tugevamaks.

Eeldatavad algkoosseisud õhtuseks mänguks:

PSG: Sirigu; Maxwell, Luiz, Silva, Van der Wiel; Matuidi, Motta/Pastore, Verratti; Cavani, Ibrahimovic, Lavezzi.

Chelsea: Courtois; Azpilicueta, Terry, Cahill, Ivanovic; Matić, Fàbregas; Hazard, Oscar, Willian; Costa.

Eelmisel hooajal kandis David Luiz veel Londoni Chelsea särki, kuid täna astub ta PSG ridades Chelsea vastu väljakule. Foto:
Eelmisel hooajal kandis David Luiz veel Londoni Chelsea särki, kuid täna astub ta PSG ridades Chelsea vastu väljakule. Foto: Foto: SCANPIX

ESMASPÄEV, 9. VEEBRUAR

Madis Kalvet: põnevus, mida tänavu ei olnud

Pikk ootus hakkab läbi saama ning juba järgmisel nädalal pannakse pall taas mängu, et pidada ära jalgpalli Meistrite liiga kaheksandikfinaalide esimesed kohtumised. Praeguseks on meeskondade koosseisudes toimunud talvise üleminekuakna jooksul ka mõningaid muudatusi. Siiski kulges tänavu kõik suhteliselt rahulikult.

Kuna tänavu midagi väga dramaatilist ja ülipõnevat üleminekuturul ei juhtunud, siis väike meenutus ajaloost, mis jõudis avalikkuse ette just selle üleminekuakna sulgumisega. 2009. aasta alguses liikus Venemaa jalgpallitäht Andrei Aršavin Venemaalt Peterburi Zeniti ridadest Londoni Arsenali. Nagu nüüd selgus, siis tehing sai tehtud kaheksa sekundit enne üleminekuakna sulgumist.

«Aršavini tehing sai alguse jaanuari teisel nädalal. Kummalisel kombel tuli mul läbirääkimisi pidada Venemaa rahvusliku gaasifirma juhiga. Alles eelneval nädalal oli ta lõpetanud gaasi tarnimise ühte riiki ning seejärel hakkas ta pidama läbirääkimisi jalgpalli vallas,» meenutas tehinguga tegelenud agent Jon Smith BT Sportile antud intervjuus.

«Lõpuks venis asi viimaste päevadeni. Kuna ilm oli lumine, siis lasime Aršavini ikkagi kohale lennutada. Viimasel päeval oldi ikkagi eriarvamusel ning rahaliselt oli eriarvamus 1,2 miljonit Inglise naela. Kumbki pool ei olnud nõus alla andma ja lõpuks andsin Arsenalile teada, et maksan ise vahe kinni. Pakkusin venelastele lisaraha ning andsin Arsenalile teada, et asi on tehtud. Seejärel jäi üleminekuakna sulgumiseni 30 sekundit,» meenutas Smith.

Kuna Zeniti meeskond ei suutnud üleminekut faksi teel kinnitada, siis tekkis järgmine probleem. «Seega tuli asi meili teel korda ajada. Kaheksa sekundit enne üleminekuakna sulgumist saime venelastelt meili, kus oli kirjas sõna aktsepteeritud,» lisas Smith viimase detaili toonase tehingu kohta.

Juan Cuadrado esimeses Londoni Chelsea eest peetud kohtumises.
Juan Cuadrado esimeses Londoni Chelsea eest peetud kohtumises. Foto: SCANPIX

Kui tänavu talvisel üleminekuaknal kokkuvõttes väga palju ei kulutatud, siis mõningaid suuremaid tehinguid siiski tehti. Suurimad ostud tulid Inglismaa klubide poolt, kus Manchester City ostis ligi 37 miljoni euro eest Swansea City’st 26-aastase ründaja Wilfried Bony. Londoni Chelsea kulutas aga ligi 34 miljonit eurot seni Fiorentina ridadesse kuulunud ääreründaja Juan Cuadrado soetamiseks.

Tänavuse talve kõige rohkem kõlapinda tekitanud üleminekuks oli vast 16-aastase norralase Martin Ødegaardi liitumine Madridi Realiga. Seejuures lisati noormees ka Reali Meistrite liiga koosseisu ehk asjade kokkulangevuse korral võib teda juba tänavu Euroopa tugevaimas klubisarjas näha.

Kui Ødegaardi peale kulutati neli miljonit eurot (summa võib tõusta kaheksa miljonini), siis tulevikku investeeris Madridi klubi veelgi, kui 14 miljoni euro eest soetati 21-aastane brasiillasest poolkaitsja Lucas Silva.

Heites veel pilgu Meistrite liiga favoriitide peale, siis Müncheni Bayern kedagi juurde ei ostnud, kuna vajadus selleks puudus. FC Barcelona ei saanud aga täiendusi teha, sest neile on määratud mängijate ostmise keeld. Uusi oste ei teinud ka PSG.

Kevin Kampl on koheselt tõusnud Dortmundi Borussia põhikoosseisu.
Kevin Kampl on koheselt tõusnud Dortmundi Borussia põhikoosseisu. Foto: SCANPIX

Põnevamatest nimedest tasub kindlasti ära märkida aga Fernando Torres ja Kevin Kampl. Kui 30-aastane Torres leidis laenulepingu alusel taas tee Madridi Atleticosse, siis 24-aastane Sloveenia koondislane Kampl peaks olema meheks, kes tõmbab taas Dortmundi Borussia mänguvankri veerema.

Saksamaal sündinud, kuid juba noortekoondiste tasemel Sloveeniat esindanud Kampli eest maksis Dortmund Salzburgi Red Bullile 12 miljonit eurot ning Bundesliga kevadringis on ta kõigis kolmes kohtumises alsutanud Dortmundi algkoosseisus. Samas näiteks Eestikoondise kaptenit Ragnar Klavanit pole Kamplil seni õnnestunud üle mängida. Septembris alistas Eesti EM-valikmängus Sloveenia 1:0 ning eelmisel nädalal käis Augsburgi jaks samuti Dortmundist 1:0 üle.

Veebruari alguses pidid kõik Meistrite liigas 16 parema sekka jõudnud tiimid üles andma koosseisud, kellega jätkatakse mänge Euroopa tugevaimas klubisarjas. Uefa.com abiga toome ära klubide poolt koosseisudes tehtud muudatused:

Londoni Arsenal

Nimekirja lisati: Olivier Giroud, Francis Coquelin, Gabriel Paulista (Villarreal)

Nimekirjast võeti maha: Joel Campbell (Villarreal, laen), Lukas Podolski (Milano Inter, laen), Yaya Sanago (Crystal Palace FC, loan)

AS Monaco

Nimekirja lisati: Matheus Carvalho (Fluminense FC, laen), Alain Traoré (FC Lorient, laen)

Nimekirjast võeti maha: Borja López (RC Deportivo La Coruña, laen), Lucas Ocampos (Olympique de Marseille, laen)

Leverkuseni Bayer

Nimekirja lisati: David Yelldell

Nimekirjast võeti maha: Niklas Lomb (FC Hallescher, laen), Levin Öztunali (Werder Bremen, laen)

Dortmundi Borussia

Nimekirja lisati: Kevin Kampl (FC Salzburg)

Nimekirjast võeti maha: Jannick Bandowski (TSV 1860 München, laen), Miloš Jojić

Londoni Chelsea

Nimekirja lisati: Juan Cuadrado (ACF Fiorentina), Isaiah Brown

Nimekirjast võeti maha: André Schürrle (VfL Wolfsburg), Mohamed Salah (ACF Fiorentina, laen), Lewis Baker (Sheffield Wednesday FC, laen)

Madridi Atletico

Nimekirja lisati: Cani (Villarreal, laen), Fernando Torres (AC Milan, laen)

Nimekirjast võeti maha: Alessio Cerci (AC Milan, laen), Cristian Rodríguez (Parma)

FC Barcelona

Nimekirja lisati: -

Nimekirjast võeti maha: -

FC Basel

Nimekirja lisati: Adama Traoré (Vitória SC)

Nimekirjast võeti maha: Naser Aliji (FC Vaduz, laen), Marcelo Díaz (Hamburger SV), Michael Goncalves (FC Wil, laen), Geoffroy Serey Die (VfB Stuttgart), Giovanni Sio (SC Bastia, laen)

München Bayern

Nimekirja lisati: Pepe Reina, Tom Starke

Nimekirjast võeti maha: Pierre Højbjerg (FC Augsburg, laen), Ylli Sallahi (Karlsruher SC), Xherdan Shaqiri (Milano Inter, laen)

FC Porto

Nimekirja lisati: Hernâni (Vitória SC), Helton, Diego Reyes

Nimekirjast võeti maha: Adrián López, Andrés Fernández, Ivo Rodrigues (Vitória SC, laen), Kelvin (SE Palmeiras, laen), Tomás Mota

FC Schalke 04

Nimekirja lisati: Joy-Lance Mickels, Matija Nastasić (Manchester City, laen)

Nimekirjast võeti maha: Donis Avdijaj (SK Sturm Graz, laen), Christian Clemens (Mainz 05, laen), Felipe Santana (Olympiacos, laen)

Donetski Šahtar

Nimekirja lisati: -

Nimekirjast võeti maha: Mõkõta Krjukov (Mariupol Illitšivets, laen)

Torino Juventus

Nimekirja lisati: Paolo De Ceglie (Parma, laenult tagasi), Alessandro Matri (Genoa), Stefano Sturaro (Genoa, laenult tagasi)

Nimekirjast võeti maha: Kwadwo Asamoah, Sebastian Giovinco (FC Toronto FC), Federico Mattiello (AC Chievo Verona, laen), Rômulo

Manchester City

Nimekirja lisati: Wilfried Bony (Swansea City AFC)

Nimekirjast võeti maha: Stevan Jovetić, Matija Nastasić (FC Schalke 04, laen)

PSG

Nimekirja lisati: -

Nimekirjast võeti maha: Clément Chantôme (FC Girondins de Bordeaux)

Madridi Real

Nimekirja lisati: Martin Ødegaard (Strømsgodset IF), Lucas Silva (FC Cruzeiro)

Nimekirjast võeti maha: Abner, Guillermo Varela

Sulgudes endine klubi või uus klubi

Martin Ødegaard (vasakul) poseerimas Madridi Reali särgiga. Foto: Scanpix
Martin Ødegaard (vasakul) poseerimas Madridi Reali särgiga. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

KOLMAPÄEV, 31. DETSEMBER

Madis Kalvet: tiitlit jahtivate suurklubide edetabel

Aastavahetusega on suured jalgpalliliigad jõudnud oma hooajaga umbes poole peale ning ka Meistrite liigas on teatavasti alagrupimängud läbi ja veebruari keskpaigas jätkatakse play-off’idega. Postimees heitis konkurentsi jäänud meeskondadele pilgu ning hindas nende tänavusi võimalusi tiitli eest heitlemisel. Meeskonnad seati edetabelisse tänavuse hooaja seniste esituste põhjal. Kõige säravama mulje on seni jätnud tiitlikaitsja Madridi Real.

1. Madridi Real – suvel taas mitmeid suuroste teinud Real ei saanud esmalt omamängumootorit kohe käima, kuid alates 16. septembrist on tunnistatud vaid võite. Imeline seeria algas nende jaoks just Meistrite liiga alagrupiturniiri esimese mänguga, kus alistati 5:1 FC Basel. Praeguseks on Real võitnud 22 mängu järjest ja meeskonna senine hoog lubab neil hellitada lootuseid Meistrite liiga tiitli kaitsmiseks.

2. Müncheni Bayern – Bundesligas on Bayern liikumas järjekordse tiitli suunas ja talvepausile minnes edestati teisel kohal olevat Wolfsburgi 11 silmaga. Meistrite liigas liiguti samuti kindlalt kaheksandikfinaalidesse ning praeguse seisuga on nad Realile kindlasti kõige suuremaks konkurendiks.

3. FC Barcelona – kuigi Barcelona ei ole suutnud ka Luis Enrique käe all oma endist sära taastada, siis meeskond on Lionel Messi, Neymari ja Luis Suareze juhtimisel piisavalt hea, et võidelda kõikide tiitlite eest.

4. Londoni Chelsea – Inglisaa klubidest tänavu ilmselgelt kõige stabiilsem meeskond ja Jose Mourinho käe all on tänavu võistkond saanud oma mängumootori ladusalt käima. Inglismaal ollakse suurim tiitlipretendent ja Meistrite liigas inglaste suurim lootus.

5. Madridi Atletico – kahe hooaja vahel lahkusid võistkonnast küll mitmed põhitegijad, kuid asemele on tulnud väärilised mehed ning ka Atletico on ka tänavu kõrges mängus. Hispaanias hingatakse Realile ja Barcelonale kuklasse ning ka Meistrite liigas jõuti samuti pärast esimest ehmatust (avamängus kaotati 2:3 Piraeuse Olympiacosele) siiski alagrupi võitjana 16 parema sekka.

6. PSG – loosiga prantslastel küll ei vedanud ja kaheksandikfinaalis kohtutakse Chelseaga, kuid selle takistuse ületamisel tõuseksid Zlatan Ibrahimovici vedamisel mängiva PSG võimalused tunduvalt.

7. Londoni Arsenal – üle mitme aasta on Arsenalil reaalne võimalus murda Meistrite liigas kaheksa parema sekka, kui loosiratas tõi neile kaheksandikfinaaliks vastu AS Monaco. Arsenali mäng on olnud küllaltki kõikuv ja sarnaselt eelmistele aastatele räsivad neid jätkuvalt vigastused, kuid Alexis Sancheze vedamisel ollakse ka valmis üllatusteks.

8. Dortmundi Borussia – koduliigas katastroofiliseselt esinev Dortmund on vastukaaluks olnud Meistrite liigas heas hoos ja meeskonnas on tegelikult potentsiaali kõvasti. Siiski võisid nad loosimise järel veidike nuriseda, kuna Torino Juventus on asetamata meeskondadest kindlasti üks tugevamaid.

9. Torino Juventus – Itaalia klubijalgpall on viimaste aastatega vajunud Euroopa absoluutsest tipust aina kaugemale ja praeguse seisuga on Juventus kindlalt kerkimas nende esinumbriks. Meeskonnas on küll mitmeid suurnimesid, kuid Euroopas on mängitud küllaltki kõikuvalt, mis turniiri edenedes on halvaks märgiks.

10. Mancheter City – inglased näitasid alagrupiturniiri lõpus väga head mängu ja suutsid end peaaegu ilmvõimatust olukorrast kaheksandikfinaali murda. Siiski ei olnud loos nende jaoks armuline ja play-off’i esimeses ringis ootab neid ees kohe FC Barcelona ja see vähendab valitseva Inglismaa meistri lootuseid tunduvalt.

11. FC Porto – 2004. aasta Meistrite liiga võitja on Euroopa tugevaimal klubiturniiril alati soliidselt esinenud ja heas hoos ollakse ka tänavu, kui 16 parema sekka jõuti alagrupi võitjana. Lisaks võivad nad rahul olla ka loosiga, mis tõi neile play-off’i avaringis vastaseks šveitslaste FC Baseli.

12. FC Basel – šveitslaste jaoks on tänavune turniir kindlasti juba õnnestunud, kui alagrupis suudeti edestada Liverpooli ja sellega jõuti Madridi Reali järel teisena play-off’i. Samas võidakse rahul olla ka loosiga, mis jättis neile ka reaalse võimaluse võidelda pääsu eest kaheksa parema sekka. Sealt kaugemale jõudmine oleks juba ime.

13. Leverkuseni Bayer – ühtlasest C-alagrupist teisena edasi pääsenud Leverkusen on tänavu nii koduliigas kui ka Euroopas oma taseme välja mänginud, kuid praegu ongi Meistrite liigas nende tase eeldatavalt kaheksandikfinaal ja sealt edasi murdmiseks oleks vaja teha veel samm edasi.

14. AS Monaco – Prantsusmaa meeskond jõudis kaheksandikfinaali küll alagrupi võitjana, kuid loosimisel soovisid kõik asetamata meeskonnad vastaseks just Monacot, kuna tegemist on eeldatavalt kõige nõrgema alagrupi võitjaga. «Õnnelikuks» osutus lõpuks Arsenal, kes on selles paaris kindlasti favoriidiks ja Monaco jõudmine kaheksa parema sekka oleks juba kindlasti üllatus.

15. Donetski Šahtar – Ukraina võistkonna jaoks on olnud ülimalt raske hooaeg, kuna Ida-Ukrainas aset leidvate sündmuste tõttu pole meeskond saanud mängida oma tavapärasel koduareenil ja Meistrite liiga kohtumisi on tulnud pidada Lvivis. Seni on siiski edukalt hakkama saadud, kuid viimasel ajal on räägitud ka klubi rahaprobleemidest ning nende Meistrite liiga lootustele mõjus kindlasti halvasti ka viimane loos, mis tõi neile play-off’i avaringi vastaseks Bayerni.

16. Schalke – kuigi tõenäoliselt ei ole tegemist kõige nõrgema 16 parema sekka jõudnud meeskonnaga, siis nende võiduvõimalused on kindlasti kõige väiksemad, kuna kaheksandikfinaalis tuleb neile vastu Madridi Reali. Meeskonnad kohtusid ka mullu turniiri samas faasis ja Real jäi toona peale koondtulemusega 9:2. Praegu on juba nalja visatud, et Schalke võiks jääda seeriaga rahule, kui õnnestub saada mullusest väiksem kaotus.

Kaheksandikfinaalide paarid ja mängugraafik:

17. veebruar ja 11. märts: PSG – Chelsea, Donetski Šahtar – Müncheni Bayern.

18. veebruar ja 10. märts: Schalke – Madridi Real, FC Basel 1893 – FC Porto.

24. veebruar ja 18. märts: Manchester City – FC Barcelona, Juventus – Dortmundi Borussia.

25. veebruar ja 17. märts: Leverkuseni Bayer – Madridi Atlético, Arsenal – AS Monaco.

TEISIPÄEV, 16. DETSEMBER

Madis Kalvet: õnnejumal halastas lõpuks õnnetutele

Londoni Arsenal on saanud viimastel aastatel ikka kiruda, et Meistrite liiga play-off’ide loosis ei ole neil õnne. Tänavu jäid nad taas alagrupis teiseks ja kardeti, et õnnejumalanna toob neile loosikausist jõuludeks taas Müncheni Bayerni. Seekord läks Londoni suurklubil aga eriti õnnelikult ning vastaseks saadi eeldatavalt kõige nõrgem alagrupi võitja ehk AS Monaco.

Alagrupiturniiril pidi Arsenal leppima Dortmundi Borussia järel teise kohaga. Kuna mõlemad meeskonnad kogusid lõpuks võrdselt punkte, siis võisid Londoni klubi poolehoidjad kiruda alagrupiturniiri neljanda vooru kohtumist, kus koduväljakul juhiti Anderlechti vastu 3:0, kuid lõpuks lepiti 3:3 viigiga.

Tagantjärgi vaadates võib Arsenal aga kindlasti olla tulemusega rahul, kuna asetatud meeskondadest saadi endale just kõige soodsam vastane ehk Monaco. Arsenali ees alagrupi võitnud Borussia aga eriti rõõmustada ei saa, kuna asetamata tiimide seast saadi just üks tugevamaid vastaseid, kui neile tõmmati loosikausist konkurendiks Torino Juventus. Ehk D-alagrupi teisi koha omanik võis olla eile tunduvalt rõõmsam võrreldes D-alagrupi võitjaga.

Siinkohal lühike pilguheit Arsenali viimaste aastate esitustele Meistrite liiga play-off’ides. Kui kahel viimasel aastal mindi kohe kaheksandikfinaalis vastamisi Müncheni Bayerniga (mõlemal korral pääses edasi veerandfinaali Bayern) , siis hooajal 2011/12 kaotati kaheksandikfinaalis AC Milanile ning hooajal 2010/11 jäädi turniiri samas staadiumis alla FC Barcelonale. Viimati suutis Arsenal kaheksa parema sekka murda 2009/10, kui 1/8-finaalis alistati 6:2 FC Porto, kuid veerandfinaalis jäädi 3:6 alla FC Barcelonale.

Seega on Arsenalil pärast hooaega 2009/10 esmakordselt võimalus murda end Euroopa kõige tugevamal klubiturniiril veerandfinaali. Kihlveokontorite seisukohast on inglased selles duellis kindlad favoriidid.

Arsenali ja Monaco vastasseis on kindlasti emotsionaalne ka alates 1995. aastast Londoni klubi juhendava Arsene Wengeri jaoks, kes oli aastatel 1987 kuni 1994 just Monaco peatreener.

Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger läheb Meistrite liigas vastamisi oma endise koduklubiga. Foto:
Londoni Arsenali peatreener Arsene Wenger läheb Meistrite liigas vastamisi oma endise koduklubiga. Foto: Foto: SCANPIX

NELJAPÄEV, 11. DETSEMBER

Madis Kalvet: sakslased eduseisus, langustrendil itaallased

Tänavusel hooajal on Euroopa tugevaimas klubisarjas alagrupiturniir selleks korraks ühel pool ning nüüd järgneb esmaspäevane kaheksandikfinaalide loos ja mängudega jätkatakse taas veebruari keskpaigas. 16 parema seas on tänavu kõige suurem esindatus sakslastel, kes jõudsid kaheksandikfinaali kõigi nelja meeskonnaga. Kui alagrupiturniirile jõudis kokku 18 erineva riigi meeskondi, siis veebruaris jätkavad mänge vaid kaheksa riigi tiimid.

Kui 16 parema sekka jõudsid kõik neli sakslaste klubi (Müncheni Bayern ja Dortmundi Borussia alagruppide võitjatena ning Leverkuseni Bayer ja Schalke alagruppide teise koha meeskondadena), siis sama suur esindatus võiks olla ka inglastel ja hispaanlastel, kuid Liverpool ja Bilbao Athleticu jaoks on selleks korraks tugevaimas klubisarjas mängud mängitud.

Sakslaste Müncheni Bayern läbis Meistrite liiga alagrupi kindlalt ja tänavu on nad taas ühed suurfavoriidid.
Sakslaste Müncheni Bayern läbis Meistrite liiga alagrupi kindlalt ja tänavu on nad taas ühed suurfavoriidid. Foto: SCANPIX

Edasi pääsenud Hispaania meeskonnad Madridi Atletico, Madridi Real ja FC Barcelona võitsid kõik oma alagrupid ja võivad loosimisele seetõttu ka rõõmsamalt vastu minna. Inglastest suutis grupi võita vaid Londoni Chelsea. Londoni Arsenal ja Manchester City lõpetasid oma alagrupi aga teisena ja seetõttu ootab neid ees tõenäoliselt üsnagi raske vastane.

Kahe meeskonnaga jõudsid kaheksandikfinaalidesse veel prantslased (AS Monaco ja PSG) ja ühe tiimiga on esindatud Itaalia (Torino Juventus), Šveits (Basel), Portugal (FC Porto) ning Ukraina (Donetski Šahtar). Kaheksandikfinaalis ei näe enam Venemaa, Kreeka, Rootsi, Bulgaaria, Belgia, Türgi, Hollandi, Küprose, Sloveenia ja Valgevene meeskondi.

Suvise jalgpalli MMi ajal räägiti palju, kuidas peaaegu kogu Saksamaa koondis on pärit omaaegselt Lääne-Saksamaalt ning ida poolt oli koondises vaid Toni Kroos.Samamoodi võib väita, et Meistrite liigas teevad põhimõtteliselt tegusid vaid Lääne-Euroopa klubid ning Ida-Euroopa lippu peab tänavu 16 parema seas kõrgel hoidma vaid Donetski Šahtar.

Kui Šahtari on kõvasti raha pumbanud nende miljardärist omanik Rinat Ahmetov, siis samamoodi on talitatud ka Venemaa tippklubides, kuid tänavu katkes nii Peterburi Zeniti kui ka Moskva CSKA teekond alagrupis. Samas on Šahtar tänavu kolinud Ida-Ukrainas aset leidva konflikti tõttu Lääne-Euroopale lähemale ning kodumänge peetakse senise koduareeni Donbass Arena asemel Lvivi esindusstaadionil.

Donetski Šahtari brasiillasest poolkaitsja Bernard.
Donetski Šahtari brasiillasest poolkaitsja Bernard. Foto: SCANPIX

Ida-Euroopa klubidel on pärast talvepausi tihtilugu olnud eurosarjades raskusi, kuna siinsete ilmastikuolude tõttu on koduliigades talvepausid võrreldes Lääne-Euroopaga tunduvalt pikemad ja nii minnakse veebruari keskpaigas tähtsaid eurokohtumisi mängima vaid treeningute pealt.

«Kõik teavad, et pikk talvepaus paneb meid järgmiste mängude mõttes ülejäänud klubidega raskesse seisu. Siiski üritame anda oma parima ja näidata kaheksandikfinaalides oma tõelist tugevust,» Šahtari poolkaitsja Bernard uefa.com’ile.

Tänavuse alagrupiturniiriga kirjutas oma nime Meistrite liiga ajalukku Šahtari ründaja Luiz Adriano, kellel on kirjas üheksa väravat ja sellega kordas ta alagrupiturniiri rekordit, mida ta jagab nüüd Cristiano Ronaldoga, kes sai samasuguse saavutusega hakkama mullu.

Vaata ka: 10. detsembri mängude tulemused.

KOLMAPÄEV, 10. DETSEMBER

Madis Kalvet: Gazpromi ja Luis Suareze tuulde lennanud miljonid

Tänavuse Meistrite liiga hooaja alagrupiturniiril on pooltes gruppides kõik mängud peetud ja lõppjärjestused paigas. Tabeleid vaadates võib tõdeda, et pigem läksid asjad oodatult, kuid mõned üllatused siiski olid. A-, B-, C- ja D-alagruppide peale oli kindlasti suurimaks üllatuseks FC Liverpooli kolmas koht B-alagrupis ja mõningaseks ootamatuseks võib lugeda ka Peterburi Zeniti jäämise kolmandaks C-alagrupis.

Gruppide loosimise järel võis Liverpool kindlasti rõõmustada, et neil läks tunduvalt paremini, kui kevadel nende nina all Inglismaa meistriks kroonitud Manchester City’l. Reaalsus kujunes Liverpooli jaoks aga karmiks ning üle mitme aasta taas Euroopa kõige tugevamal klubiturniiril mänginud meeskond ei suutnud millegi erilisega silma paista.

Liverpooli üks suvine suurost Lazar Markovic saadeti kohtumises Baseliga punase kaardiga väljakult minema.
Liverpooli üks suvine suurost Lazar Markovic saadeti kohtumises Baseliga punase kaardiga väljakult minema. Foto: SCANPIX

Kohtumistes Madridi Realiga olid inglased selgelt klassi võrra nõrgem meeskond, bulgaarlaste Ludogoretsi vastu teeniti kodus hädine võit ja võõrsil viik ning lõpuks neid heitluses teisele kohale edestanud Baseli käest saadi võõrsil vastu näppe ja kodus ei suudetud enamat viigist. Nii kogutigi kuue kohtumisega mannetud viis punkti ning kevadel ootab neid Meistrite liiga play-off’i asemel ees Euroopa liiga.

Kui mullu oli Liverpool Luis Suareze eestvedamisel kõigi jaoks ohtlik vastane, siis Suareze müügist teenitud hiigelsumma eest ostetud mehed pole suutnud ennast käima saada ja Meistrite liiga mõttes oli tegemist lihtsalt maha visatud rahaga.

Kui Suareze eest teeniti ligi 100 miljonit eurot, siis tulevase edu nimel pandi kogu raha koheselt huugama ja pandi reservidest veel juurdegi. Nii maksti Adam Lallana eest 31 miljonit eurot, Lazar Markovici eest 25 miljonit eurot, Dejan Lovreni eest 25 miljonit eurot, Mario Balotelli eest 20 miljonit eurot, Alberto Moreno eest 15 miljonit eurot, Emre Cani eest 12 miljonit eurot, laenule antud Divock Origi eest samuti 12 miljonit eurot ning Rickie Lamberti eest 5 miljonit eurot. Tulemused pole seni olnud kindlasti mitte ootustele vastavad.

Kui võitu vajanud Liverpool leppis eile viigiga ja langes konkurentsist, siis vajalikku võitu ei suutnud teenida ka samuti meeletult raha kulutav Peterburi Zenit, kes jäi 0:2 alla AS Monacole. Nii jätkab ka Zenit mängudega Euroopa liigas.

Gaasifirma Gazpromi omanduses olev Zenit on teinud viimastel aastatel suuri pingutusi, et tõusta ka Meistrite liigas oluliste tegijate sekka, kuid seni on nende laeks jäänud kahel korral kaheksandikfinaal. Tänavuseks hooajaks palgati peatreeneriks nimekas portugallane Andre Villas-Boas ja koduliigas tehakse tema juhtimisel tõelist imet.

Peterburi Zeniti suurim staar Hulk ei ole suutnud meeskonnale veel Meistrite liigas suuremat edu tuua.
Peterburi Zeniti suurim staar Hulk ei ole suutnud meeskonnale veel Meistrite liigas suuremat edu tuua. Foto: SCANPIX

Lisaks Venemaa tippudele on aastate jooksul Peterburi meeskonda juurde toodud ka aina enam nimekaid välismaalaseid. Kui 2012. aasta suurtehing, millega toodi 80 miljoni euro eest meeskonda Hulk ja Axel Witsel, sai laialdast vastukaja, siis edaspidi pole nii suuri summasid korraga lauale laotud, kuid nimekaid mehi ostetakse jätkuvalt. Sel suvel soetati Argentina koondise tugitala Ezequiel Garay ning Manchester City’st toodi Javi Garcia, kuid nagu eilne kohtumine näitas, siis ainult nimed ja raha alati ei mängi.

Kuna edu saavutamine Meistrite liigas on Gazpromi ja Zeniti jaoks äärmiselt oluline, siis tänavuse hooaja põhjal võib öelda, et kulutatud raha pole läinud taas asja ette ning saab näha, kas Villas-Boas saab meeskonda edasi ehitada või peab uuel hooajal raha korralikuks eurotulemuseks vormima juba järgmine mees.

Vaata ka: 9. detsembri mängude tulemused.

TEISIPÄEV, 9. DETSEMBER

Madis Kalvet: Real ja Ronaldo loodavad täna ületada Barcelona ajaloolise rekordi

Jalgpalli Meistrite liiga viimase vooru eel on Madridi Real veel ainsaks meeskonnaks, kellel on võimalik alagrupiturniir läbida täisedu ehk 18 punktiga. Selle eesmärgi täitmiseks tuleb neil täna õhtul alistada koduväljakul praegu B-alagrupis viimast kohta hoidev bulgaarlaste Razgradi Ludogorets.

Kui meeskondade tänavune esimene omavaheline kohtumine Bulgaarias lõppes Reali napi 2:1 võiduga, siis täna on hispaanlaste jaoks mängus ka tunduvalt rohkem, kui lihtsalt alagrupi võitmine täiseduga. Alagrupi esikoht ja loosimiseks kõrgem asetus on neil juba nagunii käes.

Legendaarne Frank Rijkaard juhendamas FC Barcelona meeskonda.
Legendaarne Frank Rijkaard juhendamas FC Barcelona meeskonda. Foto: SCANPIX

Tänavu suurepärases hoos oleva Cristiano Ronaldo juhtumisel on Real praeguseks võitnud koguni 18 kohtumist (kõikide liigade peale kokku) järjest ja selle näitajaga jagatakse FC Barcelonaga Hispaania rekordit. Kataloonia klubi suutis nii pika võiduseeriaga hakkama saada hooajal 2005/2006, kui 2005. aasta oktoobri ja 2006. aasta jaanuari vahel võideti Frank Rijkaardi juhendamisel 18 mängu järjest.

Seega on Realil täna võimalik tõusta selles arvestuses ainuliidriks ning arvestades Reali ja Barcelona suurt vastasseisu, siis on iga rekordi omamine nende jaoks väga tähtis.

Kui varasemalt sai mainitud, et Realil on võimalik lõpetada ka alagrupiturniir täiseduga, siis varasemalt on maksimalsed 18 punkti suutnud alagrupiturniiril koguda vaid AC Milan (hooajal 1992/93), PSG (1994/95), FC Barcelona (2002/03), Moskva Spartak (1995/96) ning Real ise (2011/12).

Cristiano Ronaldo on hooaja esimeses pooles olnud suurepärases hoos.
Cristiano Ronaldo on hooaja esimeses pooles olnud suurepärases hoos. Foto: SCANPIX

Eurospordi ja uefa.com’i poolt välja toodud statistika näitab, et Ludogorets ei tohiks olla täna Reali teel suureks takistuseks ja FC Barcelona rekord peaks vajuma lõplikult unustusehõlma: 1) Real on seni pidanud Bulgaaria klubidega ajaloo jooksul kolm kohtumist ning need kõik ka võitnud, lisaks on selle ajaga löödud neile vaid üks värav, 2) Ludogorets on tänavu pidanud Meistrite liiga põhihooajal viis mängu, kuid matšide 7. ja 87. mänguminuti vahel ei ole nad suutnud lüüa ühtegi väravat, 3) ükski Bulgaaria klubi ei ole seni suutnud võõrsil Hispaania klubi alistada, bulgaarlaste saldoks on 2 viiki ja 20 kaotust, 4) viimased 18 kohtumist võitnud Real on nende mängude jooksul löönud ise 67 väravat, 5) Real on Meistrite liigas võitnud 10 kodumängu järjest ja selles arvestuses jahitakse Manchester Unitedi rekordit, kes suutis vahemikus 2006. aasta september ning 2008. aasta aprill võita järjest 12 kodumängu.

PÄEVIKU SISSEKANDED ALAGRUPITURNIIRI V VOORUST:

ESMASPÄEV, 8. DETSEMBER

Madis Kalvet: neli suurt küsimust enne otsustavaid mänge

Jalgpalli Meistrite liigas pannakse sel nädalal punkt alagrupiturniirile, kui kavas on kuuenda vooru mängud. Praeguseks on alagrupist edasipääsu taganud 11 meeskonda (Madridi Atletico, Madridi Real, Leverkuseni Bayer, Dortmundi Borussia, Londoni Arsenal, Müncheni Bayern, PSG, FC Barcelona, Londoni Chelsea, FC Porto ja Donetski Šahtar), kuid samas on õhus veel mitmeid põnevaid küsimusi.

Viiele vabale edasipääsukohale on kandideerimas veel samuti 11 meeskonda (Torino Juventus, Piraeuse Olympiacos, FC Basel, Liverpool, AS Monaco, Peterburi Zenit, AS Roma, Manchester City, Moskva CSKA, FC Schalke, Lissaboni Sporting). Postimees vaatas viimasele voorule ette ja pani kirja neli huvitavat küsimust.

1. Kas Manchester City suudabki rongi alt välja tulla?

Nelja vooruga oli Manchester City E-alagrupis kogunud vaid kaks punkti, kuid viimati suudeti väikese üllatusena üle mängida Müncheni Bayern ja seeläbi suudeti endale kätte võidelda veel üsna korralik võimalus edasipääsu nimel heidelda.

Siiski pole City jaoks ülesanne kerge, kuna võõrsil minnakse vastamisi AS Romaga, kes sihib samuti edasipääsu. E-alagrupis on viimase vooru eel esikoha taganud Bayern 12 silmaga ning nii Romal, City’l kui ka CSKA-l on viis punkti. Viimases voorus vajab City nüüd edasipääsuks võitu ja peab lootma, et CSKA ei võida Bayernit. Lisaks võib neile piisataga ka väravatega viigist (0:0 viik annab eelise AS Romale), kuid sel juhul peab CSKA kaotama Bayernile. Manchesteri klubi jaoks teeb elu raskemaks ka tõsiasi, et nende suurimat staari Sergio Agüerot vaevab vigastus.

2. Kas AS Monaco teeb ajalugu?

AS Monaco võib teisipäeva õhtul teha Meistrite liiga ajalugu, kui nad peaksid koduväljakul mängima Peterburi Zenitiga 0:0 viiki. Selline skoor viiks Monaco alagrupist edasi ning tegemist oleks esimese meeskonnaga, kellele on edasipääsuks piisanud vaid kahest väravast.

Monaco on senise viie kohtumisega suutnud lüüa kaks väravat ja enda võrgust on välja võetud vaid üks pall. Viie mänguga on kogutud kaheksa punkti, mis annab neile C-alagrupis Leverkuseni Bayeri järel teise koha.

Seni ei ole ükski meeskond suutnud alagrupist edasi pääseda vaid kahe löödud väravaga. Kahel korral on edasipääsuks piisanud kolmest väravast. Hooajal 2002/03 suutis AS Roma pääseda alagrupist edasi kolme löödud väravaga ning (2 võitu, 3 viiki, 1 kaotus, väravate vahe 3:4) ning hooajal 2005/06 kordas seda saavutust Villarreal (2 võitu, 4 viiki, 0 kaotust, väravate vahe 3:1). Monaco saldo on parasjagu: 2 võitu, 2 viiki, 1 kaotus, väravate vahe 2:1.

3. Kas FC Barcelona suudab ikkagi alagrupis esikoha teenida?

Kas FC Barcelona staarid suudavad Meistrite liigas alagrupis esikoha tagada?
Kas FC Barcelona staarid suudavad Meistrite liigas alagrupis esikoha tagada? Foto: SCANPIX

PSG ja FC Barcelona tänavuse hooaja esimese omavahelise kohtumise Meistrite liigas võitis PSG ja tänu sellele hoitakse ka alagrupiturniiri viimase vooru eel F-alagrupis esikohta (PSG-l 13 ja Barcelonal 12 punkti). Kui alagrupiturniiril käib eelkõige heitlus edasipääsu nimel, siis suurklubide jaoks on äärmiselt oluline ka grupis esikoha püüdmine, kuna see annab 1/8-finaali loosimiseks kõrgema asetuse. Nii võib kolmapäeva õhtul näha Kataloonias tulist duelli, kuna Barcelona vajab oma staatuse tõestamiseks kindlasti grupis esikohta, samas soovib PSG aina jõulisemalt trügida suurte mängumaale.  

4. Kas Liverpool suudab oodatud taset näidata?

Üle mitme aasta taas Meistrite liigasse pääsenud Liverpooli jaoks ei ole asjad Euroopa kõige tugevamas klubisarjas seni sujunud. Hooaega alustati koduväljakul küll raske 2:1 võiduga Ludogoretsi üle, kuid seni ongi see jäänud ainsaks võiduks ja viie vooruga on neil koos vaid neli punkti, mis annab B-alagrupis praegu kolmanda koha. Teisipäeval võõrustab Liverpool tabelis teist kohta hoidvat Baselit ja edasipääsuks vajatakse kindlasti võitu. Alagruppide loosimise järel võis eeldatada, et B-alagrupist lähevad kindlasti edasi Madridi Real ja Liverpool ning teisipäeval on Liverpoolil võimalik tõestada, kas nendele asetatud ootused olid õigustatud või mitte.  

Vaata ka eelviimase vooru mängude tulemusi ning tabeliseise enne viimast vooru: 25. novembri mängude tulemused, 26. novembri mängude tulemused.

NELJAPÄEV, 20. OKTOOBER

Madis Kalvet: kas raskustes venelased saavad lõpliku hoobi?

Venemaa jalgpallil ei ole tänavu just kõige paremad ajad. Kui suvel langes koondis MMil konkurentsist juba alagrupiturniiril, siis probleemid on jätkunud ka sügisel, kui 2016. aasta EM-valiksarjas on nelja kohtumisega kogutud vaid viis punkti ning nendest mängudest on ainus võit pärit Liechtensteini üle. Lisaks avaldatakse iga kuu uudiseid, et koondise peatreenerile Fabio Capellole ollakse aina enam palgaraha võlgu. Pärast koondisepausi jätkuvad nüüd taas klubimängud ja uuel nädalal jätkuvad mängud ka Meistrite liigas, kus venelased sihivad veel alagrupist edasipääsu.

Meistrite liiga põhiturniiril on tänavu Venemaa klubidest mängimas Peterburi Zenit ja Moskva CSKA. Kui CSKA on seni isegi ootuseid ületanud, siis mängijatesse tohutult investeerinud Zenit on pannud end ootamatult raskesse seisu.

Peterburi Zeniti jalgpallimeeskonna värvides lennuk Airbus A319, mida esitleti alles selle kuu alguses.
Peterburi Zeniti jalgpallimeeskonna värvides lennuk Airbus A319, mida esitleti alles selle kuu alguses. Foto: SCANPIX

Venemaa gaasihiiglase Gazpromi omanduses olevalt Zenitilt on juba aastaid oodatud, et suured rahamäed viivad nad lõpuks Meistrite liigas ka päris tippude sekka. Selle tarbeks kulutati näiteks ju 2012. aastal 80 miljonit eurot Hulki ja Axel Witseli ostmiseks. Toonase suurtehingu peaarhidektiks oli seejuures Gazpromi tegevjuht Alexei Miller.

Sel suvel ostis Zenit endale näiteks Manchester City’st hispaanlasest poolkaitsja Javi Garcia ning Lissaboni Benficast soetati Argentina koondise ridades MMil tegusid teinud keskkaitsja Ezequiel Garay. Lisaks on neil 2016. aastaks valmimas uhke esindusstaadion, mis mahutab 67 000 inimest.

Peterburi Zeniti uus areen, mis valmib 2016. aastal.
Peterburi Zeniti uus areen, mis valmib 2016. aastal. Foto: SCANPIX

Zeniti võimaluste juures on alati imestatud, et nad on Meistrite liigas ikka ebaõnnestunud. Seni on nad oma ajaloo jooksul 16 parema sekka suutnud end murda vaid kahel korral ja selles faasis on seejärel ka sein lõplikult ette tulnud. Tänavuse hooaja eel loodeti, et endine Londoni Chelsea juhendaja Andre Villas-Boas suudab nad viia kaugemale kui kunagi varem.

Tänavu oli nende jaoks ka loos soodne, kui vastasteks saadi endale Leverkuseni Bayer, AS Monaco ja Lissaboni Benfica. Kõik algaski hästi, kui esmalt alistati 2:0 Benfica ja seejärel viigistati Monacoga. Kaks viimast mängu aga kaotati Bayeri vastu ehk nelja vooru järel on seis muutunud nende jaoks hapumaks. C-alagrupi tabeliseis: 1. Leverkuseni Bayer 9 punkti, 2. AS Monaco 5 punkti, 3. Peterburi Zenit 4 punkti, 4. Lissaboni Benfica 4 punkti.

Kui alagrupis esikohta on Zenitil juba väga keeruline püüda, siis ka teise koha nimel läheb neil tõsiseks heitluseks. Järgmisel nädalal ootab neid esmalt ees kodus mäng Benficaga ja viimases voorus sõidetakse külla Monacole.

Venemaa klubidest on Meistrite liigas võistlsutules ka CSKA, kes E-alagrupis hoiab kolmandat kohta. Samas on nende seis Zeniti omast keerulisem, kuna neid ootavad viimases kahes voorus ees mängud Müncheni Bayerni ja AS Romaga. Kuna Bayernil on edasipääs juba tagatud, siis omab selle grupis väga suurt kaalu teisipäevake kohtumine, kus Roma sõidab Moskvasse CSKA-le külla. E-alagrupi tabeliseis: 1. Müncheni Bayern 12 punkti, 2. AS Roma 4 punkti, 3. Moskva CSKA 4 punkti, 4. Manchester City 2 punkti.

Seega on Venemaa klubidel võimalik sisuliselt alagruppides püüda veel teist kohta ehk 16 parema sekka jõudes tuleks neil ikkagi vastamisi minna kõrgema asetusega meeskonnaga.

PÄEVIKU SISSEKANDED ALAGRUPITURNIIRI IV VOORUST:

NELJAPÄEV, 6. OKTOOBER

Madis Kalvet: inglaste pessimism ongi igati õigustatud

Jalgpalli Meistrite liiga põhihooaja eel uuriti Eurospordi Inglismaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa korrespondentide käest, et kes võiksid olla tänavuse hooaja üllatajad ja millise suurklubi teekond võiks lõppeda alagrupiturniiriga.

Kui võimalikuks üllatajaks peeti ikka mõnda enda riigi klubi (näiteks sakslane Leverkuseni Bayerit ja venelane Peterburi Zeniti), siis alagrupimängudega piirduva suurklubi nimena toodi ikka välja Roma, kuna üldise arvamuse kohaselt ei ole neil lihtsalt võrreldes Bayerni ja ManCity’ga piisavalt jõudu. Üks arvamus erines teistest aga oluliselt ja nii leidis inglane, et alagruppi jääb pidama hoopis City, kes on ennegi Euroopas alt läinud. Alagrupiturniiri neljanda vooru järel tundub, et asjad ongi kulgemas just inlgase ennustuse kohaselt.

Sergio Agüero (vasakul) on Inglismaa kõrgliigas olnud heas hoos, kuid Meistrite liigas pole ta suutnud meeskonda võitudele vedada.
Sergio Agüero (vasakul) on Inglismaa kõrgliigas olnud heas hoos, kuid Meistrite liigas pole ta suutnud meeskonda võitudele vedada. Foto: SCANPIX

Eile kaotas City koduväljakul 1:2 Moskva CSKA-le ning nelja vooru järel on nad E-alagrupis kahe punktiga viimasel kohal. City ees paiknevad nelja silmaga nii AS Roma kui ka CSKA ning 12 punktiga on endale juba edasipääsu taganud Müncheni Bayern. Seega pole valitsev Inglismaa meister sel hooajal Meistrite liigas veel võidurõõmu tundnud.

Infostrada Sports poolt välja toodud statistikast aga selgub, et Inglismaa meistrina on City mänginud Meistrite liigas kokku kümme mängu (lisaks tänavusele neljale veel kuus mängu hooajal 2012/13) ning nendest kümnest matšist pole ühtegi võitu teenitud. Hooajal 2012/13 kuulus City Euroopa tugevaimas klubisarjas ühte alagruppi Dortmundi Borussia, Madridi Reali ja Amsterdami Ajaxiga ja siis said nad kirja kolm viiki ja kolm kaotust.

Siinkohal natuke statistikat veel. Eile mõlemad CSKA väravad löönud Seydou Doumbia on nüüd Meistrite liigas löönud oma karjääri jooksul kokku 10 väravat ning nendest viimased viis on tulnud ManCity vastu. Kui eile lõi ta kaks, siis kaks nädalat tagasi Moskvas sai ta kirja ühe. Enne seda sai ta viimased Meistrite liiga väravad kirja 5. novembril 2013, kui CSKA kaotas võõrsil City’le 2:5, ka siis lõi mõlemad CSKA väravad Doumbia.

Lisaks lõpetas ManCity eilse kohtumise üheksa mehega ning Inglismaa klubidest tabas viimati selline saatus Londoni Arsenali ja sedagi aastal 2004, kui mängiti PSVga.

Nii hakataksegi City’t juba vaikselt tooma hoiatavaks näiteks selles osas, et raha eest ei ole võimalik siiski eurosarjades edu osta. «Manuel Pellegrini poolt juhitud Inglismaa meistrid on saamas selgeks, et raha eest ei ole võimlik Euroopas õnne osta,» kirjutas seepeale Eurosport.

Samas pole inglastel tänavu Meistrite liigas kõige libedamalt läinud. Kui City on E-alagrupis viimasel kohal, siis Liverpool on B-grupis 3 silmaga kolmas. Londoni Arsenal paikneb D-alagrupis küll 7 punktiga teisel kohal, kuid Dortmundi Borussia püüdmine ja alagrupis esikoha püüdmine tundub juba lootusetu. Vaid Londoni Chelsea on liikumas alagrupis võidu poole, kuid ka neil on G-alagrupis tulnud sisse mõningaid libastumisi, kuid 8 punkti annab neile nelikus siiski praegu juhtpositsiooni.

Vaata ka: 4. novembri mängude tulemused, 5. novembri mängude tulemused, suurepärases hoos Madridi Real.

KOLMAPÄEV, 5. NOVEMBER

Madis Kalvet: Reali ja Barcelona kemplus rekordi pärast, Casillas eduseisus

Jalgpalli Meistrite liigas oodatakse juba pikemat aega, kas Madridi Reali legendi Rauli väravarekordi ületab esimesena Cristiano Ronaldo või Lionel Messi. Raulist ühe tabamusega maha jääv Reali ründestaar Ronaldo ei suutnud eile oma väravaarvet suurendada ning nii jääb üle oodata, kas esikohast kahe värava kaugusele jääv FC Barcelona ründetuus Messi suudab täna rekordini jõuda. Samas jagelevad Real ja Barcelona veel ühe suure rekordi nimel.

Reali puurilukk Iker Casillas seisis eilses kohtumises Liverpooli vastu taas Madridi klubi väravasuul ning see oli tema jaoks 144 kord olla Meistrite liiga põhiturniiri matšis väljakul. Number 144 on selles arvestuses uus tippmark.

Enne tänavust hooaega kuulus ka mängitud mängude osas rekord Raulile, tippmargiks oli enne tänavust hooaega 142 kohtumist. Hooaja alguses oli teisel kohal selles arvestuses FC Barcelona kogenud keskväljamees Xavi 141 mänguga, sama arv kohtumisi on koos ka Manchester Unitedi praegusel abitreeneril Ryan Giggsil. Casillas oli 140 matšiga aga neljas.

Iker Casillas on pärast kahte keerulist hooaega tõusnud taas kindlalt Reali esiväravavahiks.
Iker Casillas on pärast kahte keerulist hooaega tõusnud taas kindlalt Reali esiväravavahiks. Foto: SCANPIX

Tänavu taas kindlalt Reali esiväravavahiks kerkinud Casillas on kaasa teinud sel hooajal Reali kõigis neljas Meistrite liiga kohtumises ja sellega on ta tõusnud mängude arvestuses ka liidriks. Xavi on samal ajal Barcelonas langenud kindlalt vahetusmeheks ja praegu on ta 143 matšiga teisel kohal. Täna õhtul toimuvas kohtumises Amsterdami Ajaxi vastu on 34-aastasel Xavil võimalik tõusta taas Casillase kõrvale, kuid arvestades kahe kogenud mängumehe praegust rolli nende koduklubides, siis tundub, et siin hakkab kaalukauss ikkagi langema 33-aastase Reali puuriluku kasuks.

Sel nädalal vaatas Casillase suurepärasele karjäärile tagasi ka Briti ajaleht The Guardian. Tänapäeva tippjalgpallis on hispaanlane kindlasti üks tituleeritumaid mehi ning terve karjääri Realis veetnud mehel on ette näidata üks MM-tiitel, kaks EM-tiitlit, kolm esikohta Meistrite liigas ning viis Hispaania meistritiitlit.

1981. aastal sündinud Casillas liitus Reali noortmeeskonnaga hooajal 1990/91 ning esimest korda sai ta kutse esindusmeeskonna juurde 1997. aasta novembris, kui ta võeti 16-aastasena kaasa Meistrite liiga mängule Rosenborgiga.  Esindusmeeskonna debüüti tuli oodata siiski veel hooajani 1998/99 ning sealt edasi istutas ta juba senise esinumbri Bodo Illgneri pingile. Kaks ja pool aastat pärast esmakordset kutset esindusmeeskonda sai temast 2000. aastal noorim väravavaht, kes mänginud Meistrite liiga finaalis. 2000. aastal alistas Real finaalis 3:0 Valencia.

Kui eile sai Casillas enda nimele Meistrite liiga mängude rekordi, siis tal on endiselt hästi meeles ka päev, kui ta sai esmakordselt teada, et teda võetakse kaasa Euroopa tugevaima klubisarja mängule Norrasse. Seejuures haarati 16-aastane Casillas reisile kaasa otse koolipingist. Imelisest kutsest kuulis ta joonestamistunnis.

«Mulle meeldib nostalgitseda. Vaatan vanu ajalehti ja videosid. Tänapäeva jalgpall on hoopis teistsugune,» rääkis Casillas The Guardianile. «Bodo Illgner oli vigastatud ja Santiago Canizaresel oli ka kerge trauma ning seega oli mind vaja kaasa kolmanda väravavahina. Mind haarati sisuliselt joonestamise tunnist kaasa. Võite ette kujutada, et õpetaja arvates pidanuksin ma keskenduma koolitööle. Direktor oli aga suur Reali fänn ja ta teadis, et ma mängin nende noortesüsteemis. Ta tahtis minuga kohtudes alati Realist rääkida. Ta ütles mulle, et pean minema meeskonna hotelli, kuna nad on valmis juba välja lendama.»

«Mind viidi kooli minibussiga koju. Ema oli kiiresti minu koti kokku pakkinud. Vahetasin riided ning panin selga Hispaania U16 koondise vormi. Toona ei olnud minu koolikaaslastel minuga toimuvast õrna aimugi. Toona ei olnud ju kellelgi mobiile,» meenutas Casillas oma esimest kokkupuudet Meistrite liigaga.

Seega jõudis Casillas peagi koolitunist hoopis lennukile, kus teiste seas olid sellised ässad nagu Roberto Carlos, Clarence Seedorf ja Davor Šuker. «Mina teadsin ju neid kõiki, kuid neil ei olnud minu olemasolust õrna aimugi,» meenutas ta. «Ma istusin ühe laua taga koos Fernando Sanzi, Fernando Morientese ja Canizaresega. Ma ei öelnud peaagu mitte midagi. Ma lihtsalt istusin ja vaatasin. Mul oli lihtsalt tunne, et olen võitnud loteriiga.»

Kui kahel eelmisel hooajal on Casillas pidanud leppima Realis pigem vahetusmängija rolliga ja tänavuse hooaja alguses sai ta palju kriitikat, siis praeguseks on ta Reali juhendaja Carlo Ancelotti valikut õigustama hakanud ja näidanud väravas kindlat kätt. Niipea ta igatahes loobumise mõtteid mõlgutada ei kavatse ja eespool mainitud rekordnumbrid võivad kasvada veel mitmeid aastaid..

«Hispaania koondise eest mängin ma kindlasti kuni 2016. aastani. Reali eest võin ma mängida ka 40-eluaastani. Tunnen ennast terve ja tugevana. Enda eest hoolt kandev väravavaht võib vabalt mängida ka 38-aastaselt,» arvas Casillas. «Canizares mängis veel 38-aastasena, Oliver Kahn aga 39-aastasena ja Gianluigi Buffon saab jaanauris 37. Nägin hiljuti Faryd Mondragoni ja tema mängis veel 43-aastasena. Kui on olemas eesmärk ja inimene on õnnelik, siis pole põhjust kuhugi minna. Mina olen õnnelik. Ootasime pikalt kümnendat Meistrite liiga tiitlit, kuid nüüd mõtleme juba järgmisest. Meil on selleks olemas ka vastav meeskond.»

TEISPÄEV, 4. NOVEMBER

Madis Kalvet: tänavajalgpall päästab tänavu Arsenali?

Londoni Arsenali jalgpallimeeskonna hooaeg ei ole alanud päris loodetult, kuid samas ei ole nende jaoks ka midagi kadunud. Inglismaa kõrgliigas hoitakse kümne vooru järel neljandat kohta, kuid samas jäädakse liidrikohal olevast linnarivaal Chelseast maha üheksa silmaga. Meistrite liigas ollakse oma alagrupis aga Dortmundi Borussia järel kindlalt teisel kohal. Sarnaselt varasematele aastatele heitleb meeskond taas vigastustega, kuid vähemalt üks suvine suurost on Arsenali fännid pannud rõõmustama.

Kui eelmisel aastal ostis Arsenal Madridi Realist 50 miljoni euro eest Mesut Özili, siis esmalt oldi ka temast vaimustuses, kuid seejärel on tema käekäik olnud üsnagi konarlik. Praegu ravib mees aga põlvevigastust. Sel suvel 42 miljoni euro eest FC Barcelonast soetatud Alexis Sanchez on suutnud Arsenalis suurepäraselt alustada ning kiidusõnu tuleb tema suunas igalt poolt.

Alexis Sanchez (esiplaanil) on alustanud oma Londoni Arsenali karjääri suurepäraselt.
Alexis Sanchez (esiplaanil) on alustanud oma Londoni Arsenali karjääri suurepäraselt. Foto: SCANPIX

Premier League väravaküttide edetabelis seitsme tabamusega kolmandat positsiooni jagav Sanchez on Briti meedias kohati ära teeninud juba võrdluse klubi suure legendi Thierry Henry’ga ning Tšiili koondislaselt oodatakse juba sarnaseid vägitegusid.

Sel nädalal avaldas Hispaania ajaleht Sport, et FC Liverpool tegi Sancheze eest suvel isegi 4 miljoni euro võrra suurema pakkumise, kuid tšiillane langetas valiku Arsenali kasuks. See peaks 25-aastase ääreründaja tegema Londoni klubi poolehoidjate seas kindlasti veelgi populaarsemaks.

Eelmisel kolmel hooajal FC Barcelonas Lionel Messi varjus tegutsedes suutis 25-aastane Sanchez kõikide sarjade peale 141 kohtumisega lüüa 47 väravat. Arsenalis on ta tänavu kindlalt selle tiimi kõige ohtlikum mängumees ja selle tunnistuseks on 16 kohtumisega tal kirjas 10 väravat. Skoor on tal Londoni klubi särgis loomulikult avatud ka Meistrite liigas.

Veel on välja toodud ka teistsuguseid võrdluseid. Kui Arsenali kimbutavad taaskord vigastused, siis on ka Sancheze roll meeskonnas tõusnud. Seetõttu on hakatud Sanchezt võrdlema juba Luis Suarezega, kes suutis eelmisel hooajal Liverpooli edukalt vedada. Siit omakorda on jõutud aga järgmise teemani, mille Arsenali peatreener Arsene Wenger Briti meedias üles võttis. Nimelt on tema hinnangul mugav Euroopa elu muutnud ka siin kasvanud ründajad mugavamaks ja Lõuna-Ameerika rasketest oludest pärit mehed näitavad seetõttu lihtsalt eurooplastele koha kätte.

Lisaks tõstis ta esile tänavajalgpalli osatähtsust, mida Euroopas enam nii palju ei harrastata. «Tänavajalgpallis tahab ka 10-aastane mängida koos 15-aastastega ja siis on vaja tõestada oma headust. Sellisel juhul on vaja kõvasti võidelda ja teha midagi erakordset,» rääkis Wenger, kelle sõnul meenutab Sanchez võitluslike omaduste poolest mitmeid Inglismaa jalgpallureid 1990ndatest.

«Ta meenutab mulle Lee Dixonit, Steve Bouldi, Tony Adamsit, Nigel Winterburni, Martin Keownit. Nad on sellist tüüpi mängijad, kes on valmis alati võitlema,» tõi alates 1996. aastast Arsenali peatreenerina tegutsev Wenger.

Wengeri hinnangul ongi Euroopast tänavajalgpall oma varasemal kujul kadunud, kuid Lõuna-Ameerikas on see endiselt olemas ja see aitab sealsetel talentidel karmis olelusvõitluses oma trumpe arendada ning vaimselt tugevaks saada. «Kust on pärit Euroopa tippklubide ründajad? Paljud neist, võiks isegi öelda 80 protsenti, on pärit Lõuna-Ameerikast,» lisas Wenger.

Prantslase jutu põhjal võib pilgu heita näiteks Briti suurklubidele. Kui Arsenali suurimaks väravakütiks on tänavu Sanchez, siis Londoni Chelseas lööb samal ajal kõige rohkem väravaid Brasiiliast pärit Diego Costa, kes mängiski 16-eluaastani vaid tänavajalgpalli. Manchester City suurimaks väravakütiks on argentiinlane Sergio Agüero. Manchester Unitedis kannab tänavu põhilist ründeteravust argentiinlane Angel Di Maria, kes on Premier League’s löönud kolm väravat. Selle näitajaga jagab ta ManUs tänavu Robin van Persie ja Wayne Rooney’ga suurima väravaküti tiitlit. FC Barcelona maailmakuulus ründetrio on aga ju näiteks tervenisti pärit Lõuna-Ameerikast: Lionel Messi Argentinast, Neymar Brasiiliast ja Luis Suarez Uruguay’st.

Vaadateski seda viimaste aastate trendi, siis võib eeldada, et Lõuna-Ameerikast pärit väravaküttide osakaal võib Euroopa meeskondades veelgi kasvada.

ESMASPÄEV, 3. NOVEMBER

Madis Kalvet: Messi ja Suareze needus

Hispaania jalgpallimeistrivõistlustel oli FC Barcelona jaoks nädalavahetus nukker, kui laupäeva õhtul jäädi koduplatsil 0:1 alla meeskonna peatreeneri Luis Enrique endisele tööandjale Celta de Vigole. Tegemist oli suvel ostetud ründestaari Luis Suareze teise kohtumisega Barcelona särgis ja samas ka tema teise kaotusega Kataloonia meeskonna ridades. Ühtlasi oli seda tema debüüt Camp Nou publiku ees. Esimest võitu Barcelona särgis asub ta taas jahtima kolmapäeval, kui katalaanid sõidavad külla Suareze endisele tööandjale Amsterdami Ajaxile.

Kui alles hiljuti hammustamise eest määratud võistluskeelu alt vabanenud Suarez pole Barcelona särgis veel võidurõõmu tundnud, siis viimastes mängudes pole kõige paremini käinud ka Lionel Messi (vasak) jalg. 18. oktoobril jõudis Messi vaid ühe värava kaugusele Hispaania liiga kõigi aegade väravaküttide edetabelis esikohal olevast Telmo Zarrast, kuid seejärel pole tema püss enam paukunud. Zarra lõi karjääri jooksul Hispaania kõrgliigas 251 väravat, Messil on praegu koos 250.

Lionel Messi (vasakul) ja Luis Suarez.
Lionel Messi (vasakul) ja Luis Suarez. Foto: SCANPIX

Kohtumises Celta de Vigo vastu tabasid Barcelona mängijaid neljal korral värava raame ning mitmel puhul pidi külaliste puurilukk Sergio Alvarez tegema oma meeskonna päästmiseks suurepäraseid tõrjeid, kuid ikkagi sai katalaanide ründeliin palju kriitikat. Senises kahes kohtumises ei ole ründeliin Messi, Suarez ja Neymar veel end käima saanud. Celta de Vigoga peetud matši järel sai kriitikat ka nende keskväli, kus Ivan Rakitic on kaotanud oma hooaja alguses näidatud hoo.

Kui Barcelona leerist on pigem olnud kuulda rahustavaid noote, et tegemist on juhuslike kaotustega ning küll on peagi oodata paremaid tulemusi, siis võistkonna üks kogenumaid liikmeid Javier Mascherano nii optimistlik ei olnud. «Me ei tundnud end (kohtumises Celta de Vigoga) mugavalt ja me ei suutnud mängida oma tavapärast mängu. Selline asi paneb muretsema,» tunnistas argentiinlane.

Barcelona nn MSN (Messi, Suarez, Neymar) ründeliinil on järgmine võimalus enese tõestamiseks kolmapäeval Meistrite liigas, kui külla sõidetakse Amsterdami Ajaxile. Praegu püsib katalaanide leeris loomulikult lootus, et kolm ründestaari õnnestub siiski õlitatult väljakul tööle panna. Seni pole sobivat klappi veel leitud ning üksikud kallid varuosad kombivad alles üksteist. Kui eelmisel hooajal heideti Neymarile mitmel korral ette, et ta otsib rünnakul liigselt Messit ja pigem võiks ta ise vastaseid ette võtta ja peale lüüa, siis sarnaseid lauseid on olnud tänavu kuulda ka Suareze aadressil.

«Nüüd on mäng Ajaxiga kõige tähtsam,» märkis omal ajal Ajaxi ridades 111 väravat löönud Suarez AFP-le. «See klubi andis mulle palju ja olen neile alati selle eest tänulik. On suurepärane sinna tagasi minna ja mängida Barcelona särgis nende vastu Meistrite liigas.»

KOLMAPÄEV, 29. OKTOOBER

Madis Kalvet: Dortmundi Borussia kaks täiesti erinevat nägu

Viimasel neljal hooajal Bundesligas kaks korda meistriks kroonitud ning kahel viimasel aastal Müncheni Bayerni järel hõbemedali teeninud Dortmundi Borussia on tänavu koduses liigas tõsiselt liimist lahti ning üheksa vooru järel võib vast julgelt öelda, et tiitel on nende jaoks tänavu juba püüdmatus kauguses. Samal ajal Meistrite liigas näidatakse imelist mängu ja seni on võidetud kindlalt kõik kolm kohtumist.

Alustame esmalt Euroopa tugevaimast klubisarjast, kus 2013. aastal mängiti finaalis, kuid kaotati lõpuks esikohamängus just Bayernile. Mullu jõuti kaheksa parema sekka, kus jäädi napilt alla hilisemale võitjale Madridi Realile.

Tänavu sujub sakslaste jaoks Euroopa tugevaimas klubisarjas kõik taas õlitatult ning D-alagrupis on neil kolme vooruga kirjas maksimaalsed üheksa punkti. Väravate vahe on seejuures kolme mänguga 9:0. Kuna Londoni Arsenal on D-grupis kuue silmaga teine ning Anderlecht ja Istanbuli Galatasaray on mõlemad teeninud vaid ühe punkti, siis Meistrite liigas 16 parema sekka pääsemiseks on sakslastel järgneva kolme matšiga vaja arvatavasti koguda vaid üks punkt.

Samal ajal koduses liigas kisub Dortmundil aga kõik kiiva. Hooaega alustati 0:2 kaotusega Leverkuseni Bayerile ning seejärel teeniti küll kaks võitu, kuid järgnevast kuuest kohtumisest on teenitud vaid üks punkt. Seejuures on vastasteks olnud tabeli keskmikud ja Bundesliga teise poolde kuuluvad tiimid. Üheksa vooru järel on Dortmund 18 meeskonna konkurentsis seitsme punktiga alles 15. ehk üleminekumängudele viivat 16. positsiooni edestatakse vaid ühe silmaga. Tabeliliidril Bayernil on aga koos 21 punkti. Kuna Dortmundi peetakse Saksamaal Müncheni klubi ainsaks tõsiseks ohustajaks, siis on hakatud Bayernile vaikselt juba kuldmedaleid kaela riputama.

Loomulikult on Dortmund üritanud keerulisest seisust välja rabeleda. Viimases Saksamaa liiga kohtumises Hannoveri vastu võeti kasutusele juba ka piltlikult öeldes tõsisemad abinõud. Kui Meistrite liigas on võidetud seni kõik kolm kohtumist, siis nädalavahetusel riietati Dortmundi mängijad Bundesliga kohtumiseks Meistrite liiga matšideks mõeldud võistlusvormi. Tulemust see siiski ei toonud ning ka Hannoverile jäädi koduplatsil alla 0:1. Eurosarja võistlusvormi esimesel proovimisel eurosarja mänguvormi veel Bundesligasse üle tuua ei õnnestunud. «Jätkame võitlust,» lubas Dortmundi peatreener Jürgen Klopp kohalikule meediale. «Kartus, et me ei võida, on kindlasti olemas,» tunnistas Klopp siiski.

Dortmundi Borussia tänavuse hooaja mänguvormid. Vasakpoolne on esindusvorm Meistrite liiga mängudeks ning parempoolne koduliiga matšideks.
Dortmundi Borussia tänavuse hooaja mänguvormid. Vasakpoolne on esindusvorm Meistrite liiga mängudeks ning parempoolne koduliiga matšideks. Foto: Dortmundi Borussia
Meistrite liigas on Dortmundi Borussiat tänavu saatnud edu.
Meistrite liigas on Dortmundi Borussiat tänavu saatnud edu. Foto: SCANPIX

Kui Meistrite liigas on kolme kohtumisega löödud Dortmundi poolt üheksa väravat, siis Bundesligas on üheksa matšiga suudetud vastaste väravavõrku sahistada vaid kümnel korral. Kindlasti on võimaluste realiseerimise osas avaldanud mõju Robert Lewandowski lahkumine Bayernisse. Mullu oli poolakas Bundesliga parim väravakütt (lõi 20 väravat), aasta varem sai ta selles tabelis teise (24 väravat) ja veel aasta varem kolmanda koha (22 väravat).

Suvel toodi ründeliini Lewandowski asemele Ciro Immobile ja Adrian Ramos. Bundesligas on mõlemal mehel praeguseks kirjas kaks tabamust ning Meistrite liigas on Ramose kontol kolm ja Immobilel kaks tabamust. Väravaid on seega küll tulnud, kuid Lewandowski tasemeni on minna veel pikk maa.

Dortmundi Borussia pandi Bundesliga kodumänguks Hannoveri vastu selga oma Meistrite liiga mänguvormid, kuid ikkagi tuli vastu võtta kaotus.
Dortmundi Borussia pandi Bundesliga kodumänguks Hannoveri vastu selga oma Meistrite liiga mänguvormid, kuid ikkagi tuli vastu võtta kaotus. Foto: SCANPIX

Järgmiseks probleemiks on Dortmundi jaoks olnud vigastused. Sel hooajal pole veel kordagi platsile pääsenud Nuri Sahin ja Jakub Blaszczykowski. Üle aasta aja pikkuseks veninud mängupausi järel

on alles esimesed matšid pidanud Ilkay Gündogan. Vigastuste tõttu on tänavu kohtumisi vahele jätnud veel näiteks Mats Hummels, Marcel Schmelzer, Sven Bender, Henrikh Mkhitaryan ja nende suurim staar Marco Reus.

Nukrad Dortmundi Borussia mängijad Bundesliga mängudeks mõeldud esindusvormis.
Nukrad Dortmundi Borussia mängijad Bundesliga mängudeks mõeldud esindusvormis. Foto: SCANPIX

Samas on kõvasti kriitikat saanud ka nende kaitseliin ning nii mõnigi torge on tehtud MMil säranud Hummelsi suunas, kellest on saanud

tiimi kapten, kuid samas pole ta suutnud kaitseliini kriitikute hinnangul piisavalt hästi vedada.

Loomulikult on kõige selle juures aina hoogu kogunud kuulujutud, mille kohaselt võiksid Borussia tähtmängijad Reus ja Hummels peagi meeskonnast lahkuda. Seniste kommentaaride kohaselt vähemalt Kloppi amet ohus ei ole.

Eile oli Dortmund taas võistlustules, kui Saksamaa karikasarja teises ringis madistati 2. Bundesliga lõppu kuuluva St. Pauliga. Võõrsil võeti 3:0 võit ning seekord olid mängijatel seljas koduliigas mängimiseks mõeldud esindusvormid.

REEDE, 24. OKTOOBER

Madis Kalvet: pureja tagasitulek

Sel nädalavahetusel saab läbi Uruguay jalgpallikoondise ja FC Barcelona ründestaari Luis Suareze mängukeeld, mis määrati talle suvisel MMil itaallase Giorgio Chiellini hammustamise eest. Kui Meistrite liigas saab meest näha tõenäoliselt neljandas mängudevoorus, siis suures mängus võib ta juba väljakule joosta homme, kui Barcelona sõidab Hispaania liiga raames külla Madridi Realile.

Siiski aga taas Meistrite liiga juurde. Ajalukku pilku heites selgub, et Euroopa tugevaimale klubiturniirile pole maailma ühel säravamal ründajal seni aga eriti asja olnud. Meistrite liigas käis Suarez viimati väljakul 2010. aasta 8. detsembril, kui Amsterdami Ajax alistas võõrsil 2:0 AC Milani. Ajaxis kapteni kohuseid tätinud Suarez lõi tol hooajal Meistrite liiga põhihooajal ühe värava, kui ta oli täpne Auxerre’i vastu. Eelringides jäi tema kontole siis aga koguni kolm väravat.

Toonase aja ning tänase päeva vahele jääb Suareze Liverpooli särav ning vastuoluline karjäär. Kuigi uruguailane lõi Inglismaal kamulaga väravaid, siis Meistrite liigasse tal meeskonda tüürida ei õnnestunud. Aga hooaja 2010/11 mängud Meistrite liigas ongi jäänud Suareze jaoks seni ainsateks Euroopa tugevaima klubisarja põhihooajal. Oma esimesel Ajaxi hooajal (2007/08) osales Amsterdami klubi Meistrite liiga eelringis, kuid seal jäädi alla Praha Slaviale.

Giorgio Chiellini demonstreerib Luis Suarezi hambajälgi, mis tema õlale maha jäid.
Giorgio Chiellini demonstreerib Luis Suarezi hambajälgi, mis tema õlale maha jäid. Foto: SCANPIX

Kui Inglismaal sai Suarez Londoni Chelsea kaitsja Branislav Ivanovici hammustamise ja Manchester Unitedi kaitsja Patrice Evra suunas rassistliku kommentaare tehes kurikuulsaks, siis hammustamise juhtum on tal lisaks suvisele MMil ette näidata ka Hollandi kõrgliigast (Suarez hammustas 2010. aasta novembris PSV mängijat Otman Bakkalit). Seega on tal Hispaania ning ka Meistrite liigas veel pahategude osas skoor avamata.

Ega senise karjääri jooksul ei ole Suarezel ka tiitlite osas midagi laiata. Hooajal 2010/11 krooniti Ajax küll Hollandi meistriks, kuid ründaja oli juba talvel liitunud FC Liverpooliga. Kuldse medali ta Hollandist selle eest siiski hiljem sai. Lisaks on Suarezel ette näidata üks Hollandi karikas, Inglismaa liigakarikas ning Uruguay meistritiitel. Senise karjääri vast kaalukaimaks saavutuseks on Copa America võit Uruguay koondise ridades 2011. aastal.

«Olen saabunud Barcelonasse sooviga olla siin edukas. Olen näljane tiitlite järele,» teatas Suarez oktoobri keskpaigas The Guardianile. «Ma ei ole eurosarjas ammu mänginud ja seega tahan anda parima igas mängus. Olen mees, kes usub, et asjad juhtuvad põhjusega. Kindlasti o nseal oma põhjus, miks minu tagasitulekumäng saab olema just Madridi Reali vastu.»

Kokkuvõtvalt on maailma üks paremaid jalgpallureid taas valmis palliväljakule jooksma.

Luis Suareze klubikarjäär:

2005-2006 Nacional (34 mängu, 12 väravat)

2006-2007 Gröningen (37 mängu, 15 väravat)

2007-2011 Amsterdami Ajax (159 mängu, 111 väravat)

2011-2014 FC Liverpool (133 mängu, 82 väravat)

2014-... FC Barcelona

PÄEVIKU SISSEKANDED ALAGRUPITURNIIRI III VOORUST:

KOLMAPÄEV, 22. OKTOOBER

Madis Kalvet: Donetski Šahtari mängumehe imeline õhtu tõstis ta Lionel Messi kõrvale

Jalgpalli Meistrite liiga alagrupiturniiri kolmas voor tegi korrektiive ka sarja rekorditeraamatus. Kui seni oli Meistrite liiga ajastul (praeguse formaadi järgi alates 1992. aastast) suutnud ühes põhihooaja kohtumises viie väravani jõuda vaid Lionel Messi, siis nüüd tõusis tema kõrvale 27-aastane brasiillane Luiz Adriano, kes igapäevaselt pallib Ukraina tiimis Donetski Šahtaris.

Luiz Adriano (paremal) lõi Borissovi BATE võrku viis väravat ja tõusis Lionel Messi kõrvale.
Luiz Adriano (paremal) lõi Borissovi BATE võrku viis väravat ja tõusis Lionel Messi kõrvale. Foto: SCANPIX

Adriano sai suurepärase sooritusega hakkama H-alagrupi kohtumises, kui Šahtar alistas võõrsil 7:0 Valgevene meeskonna Borissovi BATE.

Varasemalt oli Meistrite liiga põhihooajal suutnud ühes kohtumises viis väravat lüüa vaid Lionel Messi, kes kostitas viie tabamusega hooajal 2011/12 Leverkuseni Bayerit. Toona võitis Barcelona selle kohtumise 7:1.

Meistrite liiga eelringides on viis väravat suutnud ühes matšis lüüa endine Läti koondise ründaja Mihails Miholaps ning sel suvel kostitas FC Levadiat viie tabamusega Praha Sparta ründaja David Lafata.

Kaugemasse ajalukku minnes saab välja tuua, et enne praeguse formaadi kasutusele võtmist jõudsid Meistrite karikasarjas ühes kohtumises viis väravat lüüa kümme meest. Siinkohal toome siis ära meeste nimed ja toonased koduklubid: Ove Olsson (IFK Göteborg), Bent Løfqvist (Boldklubben 1913), José Altafini (AC Milan), Ray Crawford (Ipswich), Nikola Kotkov (Lokomotiv Sofia), Flórián Albert (Ferencváros), Paul van Himst (Anderlecht), Gerd Müller (Müncheni Bayern), Claudio Sulser (Grasshoppers) ja Søren Lerby (Amsterdami Ajax).

Vaata ka: 21. oktoobri mängude tulemused, 22. oktoobri mängude tulemused, rekordeid toonud mängudeõhtu.

TEISIPÄEV, 21. OKTOOBER

Madis Kalvet: Hispaania koondise kritiseerimine näitab Chelsea haavatavust?

Jalgpalli Meistrite liigas jätkatakse täna alagrupiturniiri mängudega, kui kavas on kolmanda vooru kohtumised. Mängupäeva kätte jõudmisest annab enamasti aimu ka see, et meedias on kellegi suunas kriitiliselt sõna võtnud Londoni Chelsea juhendaja Jose Mourinho. Seekord sai oma osa koondisejalgpall ning täpsemalt Hispaania koondise peatreener Vicente del Bosque.

Chelsea on tänavust hooaega alustanud suurepäraselt ning Inglismaa liigas hoitakse kindlalt esikohta. Meistrite liiga G-alagrupis ollakse kahe vooru järel samuti esimesel positsioonil ning täna ootab neid ees koduväljakul kohtumine alagrupi eeldatava autsaideri Mariboriga. Samas on tänavuse hooaja edusse suure panuse andnud Hispaania koondise ründaja Diego Costa. Alates kevadest reievigastusega hädas oleva Costa seisund on Mourinho sõnul praegu aga tunduvalt tõsisem ning nii jäi ta nädalavahetusel kõrvale ka Chelsea võidumängust Crystal Palace’i üle.

Diego Costa osales viimati kahes Hispaania koondise EM-valikmängus ja seejärel on ta pidanud vigastuspausi.
Diego Costa osales viimati kahes Hispaania koondise EM-valikmängus ja seejärel on ta pidanud vigastuspausi. Foto: SCANPIX

Kui Mourinho on ka ise Costat mängitades riskinud sellega, et endise Madridi Atletico ründetähe trauma võiks süveneda, siis vigastuse tõsinemises on Chelsea juhendaja sõnul siiski Hispaania koondis ja nende peatreener. Mäletatavasti avaldas Mourinho lootust, et Costa jääb oktoobris peetavatest EM-valikmängudest kõrvale, kuid del Bosque kasutas ründajat nii Slovakkia kui ka Luksemburgi vastu (kokku 172 minutit).

«Tegemist on ikka sama probleemiga. Kui varem oli aga tegemist peaaegu vigastusega, siis nüüd on tegemist kindlasti vigastusega,» pahandas Mourinho Eurospordi veergudel. «Oluline on homne (tänane) päev ning homme (täna) ta mängida ei saa. See ei tee rõõmsaks, kui sa saadad terve mängija koondise juurde, aga tagasi saad vigase.»

Samas võib ka Mourinho murest aru saada, kuna vastavalt seniste teadete põhjal ei jookse lisaks Costale täna väljakule ka Ramires, Andre Schürrle ja John Obi Mikel. Kahtluse all on ka Didier Drogba osalemine. Kui Chelsea puhul on räägitud ikka suurest rahast ja suurtest hulgast staaridest, siis loomulikult on ka nende praeguses tiimis palju staare, kuid võrreldes varasemate aastatega on nende koosseis ikkagi õhem ja paari võtmemängija vigastused võivad karmilt kätte maksta.

Chelsea arvatav algkoosseis tänaseks mänguks: Thibaut Courtois; Branislav Ivanović, John Terry, Gary Cahill, Cesar Azpilicueta; Nemanja Matić, Cesc Fàbregas; Willian, Eden Hazard, Oscar; Loic Rémy.

Vaadates nüüd vigastatud meeste nimekrija ja eeldatavat algkoosseisu, siis pingile jääksid Chelseale nimekamatest meestest vaid väravavaht Petr Cech, kaitsja Filipe Luis ning poolkaitsja Mohamed Salah. Ehk väga palju manööverdamisruumi Mourinhole traumade tõttu ei jäägi ning Hispaania koondise kritiseerimine on siinkohal tema puhul täiesti tavapärane.

Igatahes Maribor on lubanud antud olukorrast võtta maksimumi ja senisele kahele viigipunktile loodetakse lisa. «Chelsea on praegu Inglismaal kõige parem meeskond. On huvitav näha, kuidas nad kohtumiseks valmistuvad ja meie vastu tulevad. Nad teavad meid väga hästi ning meie neid. Tuleb olla aus ning välja öelda, et Chelsea on favoriit, kuid ka meil on omad sihid, milleks on positiivne tulemus. Võit? Miks mitte? Selle saavutamiseks peame tegema oma parima esituse,» sõnas Maribori juhendaja Ante Šimundža uefa.com’ile.

Sel hooajal Meistrite liigat teisest eelringist alustanud Maribor pole senises kaheksas kohtumises igatahes kaotusekibedust veel tundnud.

PÜHAPÄEV, 19. OKTOOBER

Madis Kalvet: 10 aastat suurte staaride Messi ja Ronaldo võrdlust

Sel nädalal (täpsemalt 16. oktoobril) möödus 10 aastat päevast, kui FC Barcelona jalgpalliklubi tähtmängija Lionel Messi tegi Kataloonia meeskonna esindustiimi eest debüüdi. Sel puhul vaadati tagasi nii Messi klubikarjäärile kui ka tema ning Cristiano Ronaldo võrdlustele.

Nii heitis statistikaga tegelev ettevõte Opta 16. oktoobril pilgu Euroopa viiele suurliigale ning nende viimase kümne aasta suurimatele väravaküttidele ning söödumeistritele. Arvutuste tulemusel selgus, et ajavahemikul 16. oktoober 2004 kuni 16. oktoober 2014 lõi Messi 249 liigaväravat ning andis 100 resultatiivset söötu. Ronaldo suutis samal ajal Inglismaa ja Hispaania liigas kokku lüüa 270 väravat ja anda 79 täpset söötu. Hokitermineid appi võttes tuleb tõdeda, et kümne aastaga suutsid mõlemad mehed liigamängudes kirja saada 349 resultatiivsuspunkti.  Loomulikult tähendas number 349 meeste jaoks esikoha jagamist.

Kolmandal kohal paiknes selles tabelis Zlatan Ibrahimovic 196 värava ja 77 resultatiivse sööduga (273), neljas oli Wayne Rooney 161 värava ja 79 sööduga (240), viies Antonio Di Natale 178 värava ja 54 sööduga (232) ning kuues Francesco Totti 136 värava ja 81 sööduga (217).

Kuna võrdlus sai alguse Messist, siis natuke täpsemalt ka tema numbrite tagamaadest. 16. oktoobril 2004. aastal pääses 17-aastane Messi vahetusest väljakule matšis Espanyoliga. Ajaloolises mängus tuli ta väljakule Deco asemele.

Kui täpselt kümne aastaga suutis Messi Hispaania kõrgliigas lüüa 249 väravat, siis sel nädalavahetusel peetud La Liga kohtumises Eibari vastu sai argentiinlane kirja veel ühe tabamuse ning nüüd on tal koos täpselt 250 väravat, mis tähendab, et Hispaania kõrgliiga rekordist lahutab teda veel vaid üks tabamus. La Liga rekord kuulub legendaarsele Telmo Zarrale (Bilbao Athleticu ridades aastatel 1940-1955), kes sai omal ajal kirja 251 väravat.

Alates 2009. aastast Hispaanias klubijalgpalli mängiv Ronaldo on La Ligas löönud kokku 192 väravat ja kõigi aegade edetabelis annab see talle kümnenda koha. Samas on tema resultatiivsus muljetavaldav. 192 värava tarbeks on ta pidanud 172 mängu ehk keskmine näitaja on portugallasel 1,11 väravat mängus. Messil on samas 250 värava löömiseks kulunud 284 mängu ehk keskmine näitaja on 0,88 väravat mängus.

Kui Messil on Hispaania liiga kõigi aegade väravaküttide esikoht käeulatuses, siis Meistrite liigas on see mõlemal käeulatuses. Selles arvestuses on 71 tabamusega esikohal Madridi Reali legend Raul. Ronaldo on 69 väravaga teine ja Messi 68ga kolmas. Seega on mõlemal mehel võimalik tippmargini jõuda juba tuleval nädalal, kui Barcelonale tuleb teisipäeval külla Amsterdami Ajax ning Real sõidab kolmapäeval külla Liverpoolile.

Väravaküttide ja söödumeistrite edetabel ajavahemikus 16. oktoober 2004 kuni 16. oktoober 2014. Arvesse on võetud vaid Euroopa viis suurliigat.
Väravaküttide ja söödumeistrite edetabel ajavahemikus 16. oktoober 2004 kuni 16. oktoober 2014. Arvesse on võetud vaid Euroopa viis suurliigat. Foto: Opta/Twitter

REEDE, 17. OKTOOBER

Madis Kalvet: kas Euroopas saabub kunagi ka rahaka ManCity päev?

Jalgpalli Meistrite liigas on alagrupiturniiri kahes järgmises voorus käes Inglismaa valitseva meistri Manchester City tõehetk. Kui tuleval teisipäeval (21. oktoobril) võõrsil ning 5. novembril koduväljakul ei suudeta alistada mullust Venemaa parimat tiimi Moskva CSKAd, siis võib Araabia Ühendemiraatidest pärit raha toel jalgpallimaailma tippu rühkida üritav ManCity järjekordse eurohooaja korstnasse kirjutada.

Mullune Inglismaa meister on tänavust Meistrite liiga hooaega alustanud masendavalt - esmalt jäädi alla Müncheni Bayernile ja seejärel viigistati koduväljakul AS Romaga ehk kahe mänguga on neil kontos vaid üks punkt. Seega on taas pandud end raskesse seisu.

Euroopa tugevaimas klubisarjas tegi Manchester City debüüdi hooajal 1968/69, kuid siis kaotati juba esimeses ringi Istanbuli Fenerbahcele. Taas jõuti Meistrite liigasse hooajal 2011/12, kuid siis jäädi alagrupis Müncheni Bayerni ja Napoli järel kolmandaks.

Manchster City (helisinises) on koduliigas kõrge lennuga, kuid Euroopas ei ole nad sarnast taset näidanud.
Manchster City (helisinises) on koduliigas kõrge lennuga, kuid Euroopas ei ole nad sarnast taset näidanud. Foto: SCANPIX

Aasta hiljem loositi nad ühte seltskonda Madridi Reali, Dortmundi Borussia ja Amsterdami Ajaxiga ning selles nelikus tuli neil leppida vaid kolme punkti ja grupis viimase kohaga.

Mõned helged momendid olid City’l mullu alagrupiturniiri ajal ning eriti rõõmustati kindlasti Bayerni alistamise järel. Siiski leiti negatiivset ka selle võidu puhul. Toona suutis City tulla alagrupi viimases kohtumises võõrsil Bayerni vastu välja 0:2 kaotusseisust ja võtta 3:2 võidu. Kuna mõlemal meeskonnal oli lõpuks koos 15 punkti, aga Bayern oli esimese omavahelise matši võitnud 3:1, siis alagrupi esikoht läks ikkagi sakslastele.

City 3:2 võidu järel sai ainuisikuliselt kriitikat nende peatreener Manuel Pellegrini. Kuna alagrupi teine koht oli neil nagunii kindel, siis oleksid nad võinud minna püüdma ka neljandat väravat ja seeläbi alagrupis esikohta, kuid selle asemel saadeti matši lõpus väljakule poolkaitsja Jack Rodwell ja üldse jäigi pingile nende vast kõige ohtlikum ründestaar Sergio Agüero.

Alagrupi teine koht tähendas City jaoks aga seda, et kaheksandikfinaalis tuli neile vastu FC Barcelona, kes tegi kahe mängu kokkuvõttes inglaste selja prügiseks skooriga 4:1. Nagu näitab ka tänavune hooaeg, siis koduses liigas saab City oma mängu ikka käima, kuid Euroopas on jätkuvalt raskuseid.

Pärast AS Romaga peetud Meistrite liiga kohtumist sai City Inglismaa meedias kriitikat ka loodetust väiksema publikunumbri eest. Inglismaal ollakse ikka harjunud, et suured mängud toovad areenid pubtlikut täis, kuid City – Roma mängu vaatas Manchesteris 37 509 inimest, kuid areenile mahuks 46 708 pealtvaatajat. Toona tegid seetõttu City suunas teravaid torkeid ka endised Manchester Unitedi mängumehed Paul Scholes ja Rio Ferdinand.

Scholes leidis ITV ekraanil, et City fännid ei suuda mõista oma õnne ja nad ei oska hinnata tõeliselt suurt Euroopa klubijalgpalli. «Sellel staadionil ei ole Meistrite liiga mängu hõnga. Kui minna Liverpooli, Old Traffordile või Chelsea kodustaadionile, siis seal on see olemas,» teatas Scholes.

Ferdinand imestas aga Twitteris samuti suure hulga tühjade istmete üle ning viskas seejärel õhku küsimuse, et kelle jaoks peaks City üldse oma praegust koduareeni suurendama.

Kui City soovib tänavu Meistrite liigas oma senist ebaedu murda, siis kaks järgmist kohtumist alagrupi eeldatavalt kõige nõrgema meeskonna Moskva CSKAga näitavad ära, kas neist võiks üldse Bayernile ja Romale vastast olla.

PÄEVIKU SISSEKANDED ALAGRUPITURNIIRI II VOORUST:

NELJAPÄEV, 2. OKTOOBER

Madis Kalvet: Guardiola ikkagi üritab teha Bayernist uut Barcelonat?

Aastatel 2008 – 2012 FC Barcelona tüüri juures olnud Pep Guardiola võitis selle aja jooksul klubiga 14 tiitlit, mille sekka kuulusid kolm esikohta Hispaania liigas ning kaks Meistrite liiga võitu. Toonast Barcelona meeskonda peetakse üldse läbi aegade üheks paremaks. Seejärel võttis Guardiola aastaks aja maha ning asus 2013. aastal juhendama uueks klubijalgpalli valitsejaks pürgivat Müncheni Bayernit. Eelmine hooaeg kulgeski tema jaoks suurepäraselt kuni Meistrite liiga poolfinaalis tuli neile vastu Madridi Real.

Kui Bayern krooniti 2013. aastal Meistrite liiga võitjaks, siis nende mängu iseloomustas jalgpallurite suurepärane füüsiline valmisolek ning väljakul pandi vastane võimu, jõu ja kiirusega paika. Mullu võitis Meistrite liiga Real ning ka nende esitusest õhkus võimu, jõudu ja kiirust. Guardiola sai aga isegi Bayerni klubi legendidelt kriitikat, et ta proovib Bayernist teha uut Barcelonat ehk liigselt keskendutakse söötmisele ja palli valdamisele.

Müncheni Bayerni peatreener Pep Guardiola tööhoos.
Müncheni Bayerni peatreener Pep Guardiola tööhoos. Foto: SCANPIX

Tänavu on Bayern taas Bundesligas tabeliliider ning Meistrite liigas on alustatud kahe võiduga (nii Manchester City kui ka Moskva CSKA alistati vaid 1:0), kuid meeskonna esitused ei ole olnud kindlasti nii veenvad nagu hooajal 2012/13, kui Jupp Heynckesi käe all võideti nii Meistrite liiga, Bundesliga kui ka Saksamaa karikas. Kui vaadata statistikat, siis pannakse Bayernis aina suuremat rõhku söödumängule. Meistrite liiga tänavuse kahe mänguga on Bayerni mängijad teinud 1538 söötu, millest 1406 on jõudnud kaaslasteni. Bayerni palli valdamise protsent on olnud aga 66. Kõigi kolme näitajaga hoiab Bayern tänavu Meistrite liigas esikohta. Kõigis kolmes arvestuses on teine aga Barcelona (näitajad vastavalt 1440, 1327 ja 64 protsenti).

Kui võtta mängijaid üksikult ette, siis tänavu on Meistrite liigas kõige rohkem sööte jaganud Xabi Alonso (232). Talle järgnevad Philipp Lahm (182), Mehdi Benatia (179), Dani Alves (176) ja David Alaba (175). Kui Barcelona mängumees Alves välja arvata, siis ülejäänud esiviisiku moodustavad Bayerni mängijad.

Kui Barcelona oli Guardiola treeneriks olemise ajal Meistrite liigas suurim pallivaldaja, siis nüüdseks on Kataloonia meeskond langenud selles kategoorias teiseks ning esikoha on haaranud Guardiola juhendatud Bayern.

Guardiola aeg Bayerni peatreenerina:

Palli valdamise protsendid hooajast 2014/15: Bayern 66 % (1. koht), Barcelona 64 % (2.).

Palli valdamise protsendid hooajast 2013/14: Bayern 65 % (1.), Barcelona 62 % (2.).

Guardiola aeg Barcelona peatreenerina:

Palli valdamise protsendid hooajast 2011/12: Barcelona 68 % (1.), Bayern 56 % (2.).

Palli valdamise protsendid hooajast 2010/11: Barcelona 68 % (1.), Bayern 60 % (4.).

Palli valdamise protsendid hooajast 2009/10: Barcelona 67 % (1.), Bayern 59 % (2.).

Palli valdamise protsendid hooajast 2008/09: Barcelona 61 % (1.), Bayern 50 % (12.).

Guardiola aeg Bayerni peatreenerina:

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2014/15: Bayern 43 min, Barcelona 41 min.

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2013/14: Bayern 38 min, Barcelona 38 min.

Guardiola aeg Barcelona peatreenerina:

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2011/12: Barcelona  44 min, Bayern 37 min.

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2010/11: Barcelona 44 min, Bayern 40 min.

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2009/10: Barcelona 45 min, Bayern 35 min.

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2008/09: Barcelona 37 min, Bayern 30 min.

Bayerni triumfiga lõppenud hooaja (2012/13) statistika, kui Meistrite liiga poolfinaalis alistati Barcelona kahe mängu kokkuvõttes 7:0. Guardiolal oli toona vaheaasta ja ta ei olnud kummagi meeskonnaga seotud.

Palli valdamise protsendid hooajast 2012/13: Barcelona 66 % (1.), Bayern 54 % (3.).

Keskmine palli valdamise aeg hooajast 2012/13: Barcelona 41 min, Bayern 30 min.

«Ma ei saa mängijaid treenides kasutada teiste treenerite ideid. Isegi pärast Madridi Reali (Real alistas mullu Meistrite liiga poolfinaalis kahe mängu kokkuvõttes Bayerni 5:0) käest saadud kaotust olin ma oma ideedes kindel. Järgmisel hooajal (2014/15) mängime 100 protsenti minu ideedele toetudes. Ma ei saa olla sellises klubis peatreener, kui ma ei usuks oma ideedesse,» on Guardiola öelnud oma treenerifilosoofia kohta.

Statistika: uefa.com

Vaata ka: 30. septembri mängude tulemused, 1. oktoobri mängude tulemused, Francesco Tottist sai Meistrite liiga vanim väravalööja, Danny Welbecki ajalooline kübaratrikk.

TEISIPÄEV, 30. SEPTEMBER

Madis Kalvet: väikeriik näitab suurtele ja eelkõige Inglismaale koha kätte

Euroopa klubijalgpallis räägitakse ikka viiest suurest liigast, kes peaksid olema ülejäänutest üle. Nii pallivadki maailma parimad jalgpallurid ikka Inglismaa, Hispaania, Saksamaa, Itaalia või Prantsusmaa liigades. Kui kolmest esimesest riigist on sel hooajal Meistrite liiga põhiturniiril neli meeskonda, siis ülejäänud kahest aga kaks. Korralik esindatus on tänavu aga Portugalil, kes on alagrupiturniiril kolme meeskonnaga. Samas ühes valdkonnas teeb Portugal aga viiele suurele silmad ette ning see on treenerite valdkond.

Meistrite liiga põhiturniiril pallib teatavasti 32 meeskonda ning tänavu on nende seas kõige rohkem portugallastest peatreenereid. Portugalist pärit mees juhendab nii Londoni Chelseat, Lissaboni Benficat, Lissaboni Sportingut, AS Monacot, Peterburi Zeniti ja FC Baselit.

Kui portugallasi on treeneripinkidel istumas kuus, siis sel nädalal kavas olevas voorus lähevad neli neist ka omavahel vastamisi. Täna kohtuvad G-alagrupis Chelsea ja Sporting, kus ootab ees Jose Mourinho ja Marco Silva duell.

Chelsea peatreener Jose Mourinho on praegu tuntuim Portugalist pärit jalgpallitreener.
Chelsea peatreener Jose Mourinho on praegu tuntuim Portugalist pärit jalgpallitreener. Foto: SCANPIX

Homme võõrustab Peterburi Zenit aga C-alagrupis AS Monacot ehk Andre Villas-Boas saab mõõtu võtta kaasmaalaselt Leonardo Jardimit. Portugali treeneritest on Meistrite liigas võistlustules veel Benfica juhendaja Jorge Jesus ja Baseli loots Paulo Sousa. Kuna Benfica mängib ka C-alagrupis, siis selles nelikus on koguni kolmel meeskonnal portugallasest juhendaja. Sousa ja Basel madistavad aga B-alagrupis.

Kui Meistrite liigas on kõige rohkem treenereid Portugalist, siis viie juhendajaga on esindatud Hispaania. Kolm peatreenerit on aga välja panna Itaalial, Saksamaal ja Prantsusmaal. Ehk treenerite valdkonnas on nö suurest viisikust välja langenud Inglismaa, kellel ei olegi tänavu Meistrite liigas võistlustules ühtegi peatreenerit.

Inglismaalt on tänavu alagrupiturniirile jõudnud taaskord neli klubi ja nagu juba nagu eespool mainitud, siis Chelseat juhendab portugallane Jose Mourinho. Manchester City peatreeneriks on Tšiilist pärit Manuel Pellegrini, Londoni Arsenali tüüri juures on juba aastaid prantslane Arsene Wenger ja Liverpooli juhendab Põhja-Iirimaalt pärit Brendan Rodgers.   

Kui Portugalil on alagrupiturniiril mängimas kolm klubi (kolmandana tiimina on nii kaugele jõudnud FC Porto, kellel on hispaanlasest peatreener Julen Lopetegui), siis tiitliheitluses tõenäoliselt lõpuks neist keegi kaasa ei räägi. Siiski tasub 10,4 miljoni elanikuga riigil aga oma treenerite üle uhkust tunda.

36-aastane Andre Villas-Boas on tõusnud samuti Euroopas tipptreenerite sekka.
36-aastane Andre Villas-Boas on tõusnud samuti Euroopas tipptreenerite sekka. Foto: SCANPIX

«Mourinho ja Villas-Boas on Euroopas meie kõige tuntumad treenerid. Nemad esindavad Portugali treenerite kvaliteeti. Neid on Euroopas edu saatnud ja seetõttu tahavad teised nende eeskuju järgida. Oleme selleks valmis,» sõnas Sportingu 37-aastane juhendaja Silva uefa.com’ile.

«Oleme nüüd juba suutnud mitmeid aastaid tõestada, et Portugalist tulevad väga hea kvaliteediga treenerid,» lisas Monaco 40-aastane juhendaja Jardim.

«Peaksime olema uhked selle üle, et Portugalist on nii paljud treenerid pääsenud Meistrite liiga põhiturniirile. Minu ainus kahetsus on see, et oleme kolmekesi ühes alagrupis ja seega ei saa kõik edasi kaheksandikfinaalidesse pääseda,» lisas Zeniti peatreener Villas-Boas.

Meistrite liiga klubide peatreenerid:

Portugalist – Basel, Peterburi Zenit, AS Monaco, Lissaboni Benfica, Londoni Chelsea, Lissaboni Sporting

Hispaaniast – Piraeuse Olympiacos, Müncheni Bayern, FC Barcelona, FC Porto, Bilbao Athletic

Itaaliast – Juventus, Madridi Real, Istanbuli Galatasaray  

Saksamaalt – Leverkuseni Bayer, Dortmundi Borussia, Schalke

Prantsusmaalt – Londoni Arsenal, AS Roma, PSG

Argentinast – Madridi Atletico

Norrast – Malmö FF

Põhja-Iirimaalt – Liverpool

Bulgaariast – Ludogoretsi Razgrad

Albaaniast – Brüsseli Anderlecht

Tšiilist – Mancester City

Venemaalt – Moskva CSKA

Hollandist – Amsterdami Ajax

Kreekast – APOEL

Sloveeniast – Maribor

Rumeeniast – Donetski Šahtar

Valgevenest – Borissovi BATE

ESMASPÄEV, 29. SEPTEMBER

Madis Kalvet: mängijate müümise maailmameistrid Portugalist

Jalgpalli üleminekuturul räägitakse ikka paljusuurtest kulutajatest. Kõik teavad, kuidas Madridi Real ostab hullumeelsete summade eest kokku suuri staare ja üleminekuturl ei loe raha ka näiteks Manchester City, PSG ja Londoni Chelsea ning tänavusel suvel ka Manchester United. Samas võib meeletuid summasid lauale laduda ka FC Barcelona, kes on samal ajal edukas ka noormängijate kasvatamisel. Siiski peab olema ju ka meeskondi, kelle taskusse lõpuks ka see suur raha voolab. Vaadates viimase kümnendi üleminekuid jalgpalliturul, siis kõige kasumlikumalt on seal tegutsemas Portugali tippklubi FC Porto.

Rahaline õnn saabus Porto õuele eelkõige pärast 2004. aastat, kui Jose Mourinho tüüris nad üllatuslikult Meistrite liiga võitjaks. Seejärel viis esmalt Mourinho tee Londoni Chelseasse ja peagi järgnesid talle mitmed mängumehed, kelle seas olid esmalt Ricardo Carvalho ja Paulo Ferreira. Nende toonane vast suurim staar Deco vahetas aga Porto särgi FC Barcelona oma vastu.

Hulk (vasakul) ja James Rodriguez alustasid oma Euroopa karjääri FC Portos ja seejärel on nad suurte rahade eest liikunud juba edasi järgmistesse tiimidesse.
Hulk (vasakul) ja James Rodriguez alustasid oma Euroopa karjääri FC Portos ja seejärel on nad suurte rahade eest liikunud juba edasi järgmistesse tiimidesse. Foto: SCANPIX

Lisaks Portugali koondislaste müümisele on Porto osanud rahaks teha ka Lõuna-Ameerika andekaid mängumehi. Seejuures on just Porto näidanud üles ühte paremat silma Lõuna-Ameerikast pärit talentide avastamisel. Nii on just sellest Portugali klubist oma Euroopa karjäärile hoo sisse saanud James Rodriguez, Radamel Falcao, Hulk, Pepe, Fernando, Luis Fabiano, Lisandro Lopez, Anderson jt.

Nende tänavuse suve suurimaks müügiks oli aga Prantsusmaa koondise keskkaitsja Eliaquim Mangala, kes toodi omal ajal 20-aastaselt Portugali. Kui mees osteti 2011. aastal 6 miljoni euro eest, siis nüüd saadi ManCity käest tema eest 40 miljonit eurot. Mõnedel andmetel oli summa aga isegi 54 miljonit eurot.

Võrreldes mängijate ostmise ja müümise summasid, siis suuri kasumeid on teenitud teistegi meeste pealt. Siinkohal siis mõningad näited. Falcao müügi pealt oli kasumiks 41 miljonit eurot (osteti omal ajal  4 miljoni euro ees ja müüdi Madridi Atleticole 45 miljoni euroga). Hulki puhul oli kasumiks 42 miljonit, James Rodriguezil 40 miljonit, Ricardo Carvalhol 30 miljonit, Andersonil 22 miljonit, Lisandro Lopezil 22 miljonit, Bruno Alvesil 22 miljonit, Decol 21 miljonit, Jose Bosingwal 20 miljonit, Paolo Ferreiral 15 miljonit, Aly Cissokhol 15 miljonit, Fernandol 15 miljonit, Raul Meirelesil 14 miljonit, Manichel 14 miljonit, Ricardo Querasmal 13 miljonit, Lucho Gonzalesil 11 miljonit, Joao Moutinhol 10 miljonit eurot jne.     

Kui osad mängumehed on olnud Porto enda kasvandikud (Carvalho, Bruno Alves), siis mõni mängija on esmalt suudetud hankida üsnagi väikese summa eest. Näiteks Deco osteti 150 000, Cissokho 300 000 ja Pepe 1 000 000 euro eest.   

FC Porto juures ei saa loomulikult üle ega ümber ka portugallasest superagendist Jorge Mendesist, kes on nii mõnegi üleval pool nimetatud mehe agendiks ja toonud seeläbi Porto kaukasse kõvasti raha. The Guardiani andmetel tegi FC Porto ajavahemikus 2001-2010 üleminekuturul tehinguid 340 euro eest ning sellest summast koguni 238,4 miljonit eurot ehk 70 protsenti moodustasid Mendesi klientide üleminekud. Seejuures võib antud protsent praegu isegi suurem olla, kuna näiteks suurt tulu toonud Falcao ja Rodriguezi müügid leidsid aset alles 2013. aastal.

Vaatamata suurele hulgale mängijate müümisele püsib Porto siiski kodumaal tipus ja on soliidselt esindatud ka Euroopas. Portugali liigas on viimasest kümnest tiitlist võidetud seitse ning 2004. aasta Meistrite liiga tiitlile lisati näiteks 2011. aasta Euroopa liiga võit (samas sarjas oldi parimad ka 2003. aastal). Ka tänavu alustati Meistrite liigas võimsalt, kui alagrupiturniiri avamängus nüpeldati Borissovi BATE-t 6:0.

Vaata ka: Jorge Mendesi impeerium üleminekuturul.

REEDE, 26. SEPTEMBER

Madis Kalvet: rekordit jahtiva Ronaldo elu tehakse uue rolliga veelgi lihtsamaks

Madridi Reali jalgpalliklubi ründestaari Cristiano Ronaldot on viimasel ajal küll mitmel puhul seostatud Manchester Unitediga, kuid reaaluses lööb mees Reali särgis lademetes väravaid ja mehe käeulatuses on aina uued rekordit. Seejuures kavatseb Reali meeskond anda veel omapoolse panuse Ronaldo rünnakuefektiivsuse tõstmiseks.

Ronaldo on Reali särgis pidanud 254 mängu ja löönud 265 väravat ning klubi läbi aegade suurima väravaküti Rauli rekord 323 tabamust ei tundugi enam nii kauge eesmärgina. Tippmark tundub eriti käega katsutav just Ronaldo viimase aja vormi arvestades (Hispaania liiga kahe viimase matšiga on ta löönud koguni 7 väravat). Aga juba järgmisel nädalal võib Ronaldo võtta Rauli käest ühe väga olulise rekordi.

Cristiano Ronaldo on hooaja alguses olnud suurepärases väravahoos.
Cristiano Ronaldo on hooaja alguses olnud suurepärases väravahoos. Foto: SCANPIX

Nimelt on Raul 71 väravaga Meistrite liiga läbi aegade suurim väravakütt. Selles tabelis hoiab 68 tabamusega teist kohta just Ronaldo (kolmas on Lionel Messi 67 väravaga) ning nagu juba eelpool mainitud, siis portugallase praegune vorm lubab eeldada, et see Rauli rekord langeb äkki uuel nädalal. Real sõidab kolmapäeval külla Bulgaaria meistrile Ludogoretsile ning kõigi eelduste kohaselt on endise Hispaania koondise tipuründaja rekord esimest korda reaalselt ohus.

Kui Real oli tänavuse hooaja alguses raskustes, siis viimases kolmes kohtumises on fännid näinud tõelist väravatesadu. Esmalt nüpeldati Meistrite liiga põhihooaja avavoorus 5:1 Baselit, seejärel Hispaania liigas 8:2 Deportivo La Corunat ja viimati taaskord koduliigas 5:1 Elchet. Kui nimetatud mängudest esimeses sai Ronaldo kirja veel vaid ühe värava, siis sellele järgnesid tema poolt vastavalt kolm ja neli tabamust. Kui Ronaldol õnnestub kolmapäeval Ludogoretsi võrku saata kolm palli, siis tõuseks ta Rauliga samale pulgale, nelja tabamuse kõrval oleks aga tema uus esinumber.

Reali ja Ronaldo tulekust on loomulikult juba ärevil ka bulgaarlased, kes võõrustavad matši Sofias Vasil Levski nimelisel staadionil. Uefa.comi’i teatel peaks Real üle hulga aja tooma ka selle 42 000 pealtvaatajat mahutava areeni pilgeni täis. «Loomulikult on see suur asi. Ka minu perekond ja sõbrad Hispaanias on seda mängu pikalt oodanud,» teatas endine Celta de Vigo mängumees Dani Abalo, kes pallib nüüd Bulgaarias.

Nüüd kavatsebki Real anda veel omapoolse panuse, et Ronaldo end nende ridades veelgi mugavamalt tunneks. Kui rahaga meelitamine võib olla raske, sest seda teenib ründetuus niigi suurtes kogustes, siis Reali siseeluga väga hästi kursis oleva ajalehe Marca teatel on Madridi klubi teinud juba esimesi samme Ronaldo ego paitamise suunas. Nimelt soovitakse Madridis näha Ronaldot edaspidi ääreründaja positsiooni asemel tipuründajana, kelle selja taga tegutsevad ülejäänud võistkonna superstaarid.

Ehk Hispaania liigas nelja kohtumisega üheksa väravat löönud Ronaldo peaks peagi üle võtma praeguse tipuründaja Karim Benzema rolli, kes on sel hooajal Hispaania liigas löönud nelja mänguga ühe värava.

PÄEVIKU SISSEKANDED ALAGRUPITURNIIRI I VOORUST:

REEDE, 19. SEPTEMBER

Madis Kalvet: staare kasvatavate Bayerni ja Barcelona uued imemehed

Euroopa jalgpalli suurklubidest, kes pretendeerivad reaalselt ka Meistrite liiga tiitlile, on oma kasvandike põhikoosseisu edendamisega kõige edukamad olnud kindlasti FC Barcelona ja Müncheni Bayern. Kui Barcelonal on enda kasvandikest põhitegijate seas näiteks Lionel Messi, Andres Iniesta, Xavi, Gerard Pique ja Sergio Busquets ning Bayernil Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, David Alaba ja Holger Badstuber, siis tuleb tõdeda, et teistel polegi midagi säärast vastu panna.

Vaadates aga tänavuse klubihooaja algust, siis võib mõlema meeskonna ridades peagi säramas näha uusi oma kasvandikke, kes võivad paari aasta pärast seista juba samas nimkirjas eespool nimetatud meestega.

19-aastaselt Munir El Haddadilt oodatakse suuri tegusid. Sel hooajal on ta kaasa teinud kõikides Barcelona ametlikes kohtumistes.
19-aastaselt Munir El Haddadilt oodatakse suuri tegusid. Sel hooajal on ta kaasa teinud kõikides Barcelona ametlikes kohtumistes. Foto: SCANPIX

Barcelona ridades oodetakse sel hooajal aga suuri tegusid 19-aastaselt ründajalt Munir El Haddadilt ja 21-aastaselt ründavalt poolkaitsjalt Rafinhalt. Nii tõusis näiteks Maroko päritolu Hispaania noortekoondislase (septembri alguses tegi ta debüüdi ka Hispaania meestekoondises, kui ta pääses EM-valikmängus Makedoonia vastu vahetusest väljakule) Muniri valjaostuklausel esindusmeeskonda tõusmisega koguni 35 miljoni euroni. Alles mullu Barcelona B meeskonda kuulunud ründaja on tänavu suutnud mitme põhitegija puudumise enda kasuks pöörata ja saanud esindustiimis ohtralt mänguaega, nüüd loetaksegi teda juba omavanuste seas Euroopa üheks suuremaks talendiks.

Mullu Celta Vigo ridades laenul olnud Rafinha perekond on läbi ja lõhki seotud jalgpalliga. Tema isaks on 1994. aastal Brasiilia koondises MM-tiitli võitnud Mazinho ja vennaks Hispaania koondislane Thiago Alcantara. Erinevalt oma vanemast vennast on Rafinha otsustanud esindada rahvusvahelisel tasemel ikkagi Brasiiliat.

17-aastane Bayerni poolkaitsja Gianluca Gaudino on sel hooajal osalenud juba kahes Bundesliga kohtumises.
17-aastane Bayerni poolkaitsja Gianluca Gaudino on sel hooajal osalenud juba kahes Bundesliga kohtumises. Foto: SCANPIX

Sarnaselt Munirile on selleks hooajaks esindusmeeskonda murdnud ja Hispaania liigas väravani jõudnud ka 19-aastane ründaja Sandro Ramirez. Meistrite liigas pääses aga teiste noorte kõrval kolmapäeval väljakule 19-aastane kaitsev poolkaitsja Sergi Samper.

Bayerni koosseisu on aga murdnud 17-aastane poolkaitsja Gianluca Gaudino ja 18-aastane poolkaitsja Lucas Scholl. Teine on seejuures endise Saksamaa koondislase Mehmet Scholli poeg ning esimene Saksamaa koondises viis matši pidanud Maurizio Gaudino poeg. Aina enam mänguaega teenib aga kolmandat hooaega Bayerni ridadesse kuuluv 19-aastane taanlasest poolkaitsja Pierre-Emile Højbjerg.

Meistrite liiga avavoorus said rohkem võimalusi Barcelona noormängijad, kes aitasid tiimi 1:0 võidule Küprose klubi APOELi. Väljakul käisid nii Samper, Munir, Ramirez kui ka Rafinha. Neist esimesed kaks alustasid ka algkoosseisus. Bayernil oli Meistrite liiga avavoorus kohe aga kivikõva vastane, kui mängiti Manchester City’ga ja nii erinevalt Bundesliga hooaja algusest sel korral noorematele mänguaega ei jagunenud.

NELJAPÄEV, 18. SEPTEMBER

Madis Kalvet: tormihoiatus Itaalia moodi lõppes venelastele hävinguga

Jalgpalli Meistrite liiga tänavuste alagruppide loosimise järel ristiti sel korral surmagrupiks E-alagrupp, kuhu loositi Saksamaa meister Müncheni Bayern, Inglismaa meister Manchester City, Venemaa meister Moskva CSKA ning mullu Itaalias hõbemedalid kaela saanud AS Roma. Ennustuste kohaselt peaksid sellest seltskonnast edasi murdma Bayern ja City, kuid eelkõige oodatakse neile tõsist vastuhakku just Roma poolt.

Vähemalt alagrupimängude esimene voor kinnitas, et üle mitme aasta (viimati mängiti Meistrite liigas hooajal 2010/2011) taas Euroopa tugevaimas klubisarjas mängiv Roma ei kavatse kellelegi midagi lihtsalt kinkida ja Venemaa meister CSKA pandi eile õhtul koduväljakul korralikult paika. Juba mängu 31. minutiks olid itaallased 4:0 eduseisus (6. Iturbe, 10., 31. Gervinho, 20. Maicon). Teise poolaja alguses suurenes nende eduseis tänu vastaste omaväravale juba 5:0 peale. Lõpuks suutis ka CSKA ühe tabamuse kirja saada, kui Ahmed Musa jõudis 82. minutil väravani ja kohtumine lõppeski Roma 5:1 võiduga.

Kui vaadata eelmist hooaega, siis Bayernile ja ManCity’le peakski surmagrupis lahingu andma just Roma. Teatavasti kuulusid Bayern, ManCity ja CSKA ka mulle ühte alagruppi ja siis ei suutnud venelased kahe soosiku käest kätte saada ühtegi punkti.

Kui Roma andis avamängus kahele favoriidile korraliku tormihoiatuse, siis murelikumana peaks end praegu tundma just Manchesteri meeskond, kuna eile tuli Münchenis vastu võtta valus 0:1 kaotus. Kui FC Barcelona ja Madridi Reali kõrval Meistrite liiga suurfavoriitide sekka kuuluva Bayerni edasipääsus kahtlevad vähesed, siis heitlus teise koha nimel peaks tulema just ManCity ja Roma vahel.

Nii uuriti ka Eurospordi veergudel enne hooaja algust Inglismaa, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Venemaa korrespondentide käest, et kes võiksid olla tänavuse hooaja üllatajad ja millise suurklubi teekond võiks lõppeda alagrupiturniiriga. Kui võimalikuks üllatajaks peeti ikka mõnda enda riigi klubi (näiteks sakslane Leverkuseni Bayerit ja venelane Peterburi Zeniti), siis alagrupimängudega piirduva suurklubi nimena toodi ikka välja Roma, kuna üldise arvamuse kohaselt ei ole neil lihtsalt võrreldes Bayerni ja ManCity’ga piisavalt jõudu. Üks arvamus erines teistest aga oluliselt ja nii leidis inglane, et alagruppi jääb pidama hoopis City, kes on ennegi Euroopas alt läinud. Pärast eilset on Roma edusse uskujaid kindlasti juba rohkem.  

Bloomberg Sports ennustas enne hooaja algust meeskondade võimalusi alagrupist edasi pääsemise osas. Surmgagrupiks ristitud E-alagrupist peaks selle ennustuse kohaselt esimesena edasi minema Bayern ja teisena ManCity. Siiski hinnati üsna korralikult ka AS Roma võimalusi. BSport/Twitter.
Bloomberg Sports ennustas enne hooaja algust meeskondade võimalusi alagrupist edasi pääsemise osas. Surmgagrupiks ristitud E-alagrupist peaks selle ennustuse kohaselt esimesena edasi minema Bayern ja teisena ManCity. Siiski hinnati üsna korralikult ka AS Roma võimalusi. BSport/Twitter. Foto: BSport/Twitter

Vaata ka: 17. septembri mängude tulemused.

KOLMAPÄEV, 17. SEPTEMBER

Madis Kalvet: 311 miljoni euro eest väravaid

Madridi Reali ridades said Baseli vastu värava kirja nii Cristiano Ronaldo (vasakult), Gareth Bale, James Rodriguez kui ka Karim Benzema.
Madridi Reali ridades said Baseli vastu värava kirja nii Cristiano Ronaldo (vasakult), Gareth Bale, James Rodriguez kui ka Karim Benzema. Foto: SCANPIX

12. augustil hooaega Euroopa superkarika võiduga alustanud Madridi Reali jalgpallimeeskond ei saanud seejärel oma mängu kuidagi käima ning nii ollakse Hispaania liigas kolme vooru järel alles 13. kohal. Eile õhtul sai meeskond aga oma ründeliini korralikult tööle ja esmakordselt jõudsid ühes kohtumises korraga väravani Reali läbi aegade kolm kõige suuremat ostu.

Kevadel klubi ajaloo kümnenda Meistrite liiga tiitli võitnud Real alustas tiitli kaitsmist edukalt, kui koduväljakul alistati alagrupi esimeses mängus Basel koguni 5:1. Kui Reali esimene tabamus läks kirja šveitslaste omaväravana, siis seejärel sai tabamuse kirja eelmisel suvel 100 miljoni euro eest ostetud Gareth Bale, siis skooris 2009. aastal 96 miljoni euro eest soetatud Cristiano Ronaldo ning tiimi viis 4:0 juhtima tänavusel suvel klubiga liitunud James Rodriguez, kelle eest tuli lauale laduda 80 miljonit eurot.

Reali viimase tabamuse autoriks oli 2009. aastal 35 miljoni euro eest Madridi klubiga liitunud tipuründaja Karim Benzema. Seega on Realil kulunud eile värava löönud meeste ostmiseks kokku 311 miljonit eurot. Meistrite liigas seisab Realil järgmine kohtumine ees 1. oktoobril, kui külla sõidetakse Bulgaaria meistrile Ludogoretsile, kes eile jäi pingelises lõpuheitluses 1:2 alla Liverpoolile.

Vaata ka: 16. septembri mängude tulemused, Arsenali ebaõnnestunud hooaja algus, Madridi Reali ostupoliitika telgitagused.

TEISIPÄEV, 16. SEPTEMBER

Madis Kalvet: taas ilma ühe maailma säravama ründajata

Suvise jalgpalli MM-finaalturniiri ajal räägiti palju tähtmängijatest, kes jäid suurimast jalgpallipeost kõrvale. Seejuures toodi ikka välja, et Meistrite liiga on just see koht, kus on alati kõik maailma parimad kohal. Siiski tuleb tõdeda, et juba viiendat hooaega järjest ei näe Meistrite liigas maailma üheks ohtlikumaks ründajaks peetavat Kolumbia koondise 28-aastast täpsuskütti Radamel Falcaod.

Radamel Falcao tõmbas sel suvel selga Manchester Unitedi särgi ja seega ei näe teda taas Meistrite liigas mängimas.
Radamel Falcao tõmbas sel suvel selga Manchester Unitedi särgi ja seega ei näe teda taas Meistrite liigas mängimas. Foto: SCANPIX

Falcao on senise karjääri jooksul Euroopa tugevaimas klubisarjas mänginud vaid oma esimesel Euroopa hooajal, kui ta pallis 2009/10 FC Portos. Toonased 8 kohtumist ja 4 väravat ongi jäänud tema jaoks seni Meistrite liigas ainsateks.

Seejärel aitasid tema 17 väravat järgmisel hooajal Porto Euroopa liiga võitjaks, 2011/12 viisid tema 12 tabamust Euroopa liiga võitjaks Madridi Atletico. Sealt järgneval aastal pallis ta taas Atleticos ja Euroopa tugevuselt teises eurosarjas. Toona aitas ta Madridi klubi järgnevaks hooajaks Meistrite liigasse, kuid siis müüdi ta omakorda AS Monacosse, kes pallis mullu vaid Prantsusmaa liigas.

Käimasolevaks aastaks tõusis Monaco omakorda Meistrite liigasse, kuid nüüd siirdus ta aastase laenulepingu alusel teatavasti Manchester Unitedisse, kes ei mängi taas Euroopa tugevaimas klubisarjas. Seega jääb üle lootus, et ehk näeb maailma üheks ohtlikumaks ründajaks peetavat meest Meistrite liigas järgmisel hooajal.

Falcao väärtusest annab hea ülevaate kindlasti ka tema eest makstud meeletud üleminekusummad. Eelmisel suvel maksis AS Monaco tema eest 60 miljonit eurot. 2011. aastal tuli Atleticol ründaja teenete eest lauale laduda 45 miljonit eurot. Lõuna-Ameerika talentide avastamisel eriliselt head silma üles näitav FC Porto maksis ründaja eest 2009. aastal ise kõigest 4 miljonit eurot.

Nüüd pidi ManU laenulepingu eest tasuma 7 miljonit eurot, millele võib järgmisel suvel lisanduda koguni 44 miljoni euro suurune üleminekutasu. Seega võib Falcao tulevikus läheneda Zlatan Ibrahimovici rekordile, kelle eest on üleminekuturul kõikide üleminekute peale kokku makstud 180 miljonit eurot.

Radamel Falcao klubikarjäär:

2005 – 2009 River Plate (105 mängu, 45 väravat)

2009 – 2011 FC Porto (87 mängu, 72 väravat)

2011 – 2013 Madridi Atleitco (91 mängu, 70 väravat)

2013 - ... AS Monaco (22 mängu, 13 väravat)

2014 - ... Manchester United (laenul) (1 mäng, 0 väravat)

Vaata ka: Postimehe ülevaade tänavu Meistrite liiga põhiturniirile jõudnud meeskondadest.

ESMASPÄEV, 15. SEPTEMBER

Madis Kalvet: Milano ja Itaalia klubijalgpalli allakäik

Eelmise sajandi viimastel kümnenditel oli klubijalgpallis moeloojaks itaallaste Serie A, kuid seejärel on  seal mängivate staaride hulk aina enam kokku kuivanud. Samamoodi on vähenenud ka itaallaste tähtsus maailma tugevaimas klubisarjas ehk Meistrite liigas. Eriti kurvaks on praegune kujunenud olukord Milano suurklubide poolehoidjate jaoks.

Ühest riigist saab Meistrite liigas praegu maksimaalselt mängida neli klubi ja selline privileeg on ette nähtud kolmele tugevamale riikide meistrivõistlustele (praegu on teistest selgelt üle Hispaania, Inglismaa ja Saksamaa). Kui hispaanlased, inglased ja sakslased ongi tänavu Meistrite liiga põhiturniiril esindatud nelja meeskonnaga, siis aina enam oma positsioone kaotav Itaalia on algaval hooajal esindatud vaid kahe tiimiga (samas näiteks Portugalist on põhiturniiril koguni kolm meeskonda).

Veel hooajal 2011/12 sai Itaalia Meistrite liigas välja panna neli tiimi, kuid seejärel läksid sakslased neist vastavast edetabelist mööda. Sarnaselt algavale hooajale oli Itaalia Euroopa tugevaima klubisarja põhihooajal kahe tiimiga esindatud ka 2012/13, kui nii kaugele jõudsid Torino Juventus ja AC Milan. Toona ei suutnud play-off’ist läbi murda Udinese, tänavu jäi see takistus mäletatavasti ületamata Napolil.

Enne seda mängis viimati Meistrite liiga põhiturniiril kaks Itaalia meeskonda (Juventus, Inter) hooajal 1998/99, kuid toona pääses põhiturniirile 24 meeskonda ja ühest riigist saigi nii kaugele maksimaalselt vaid kaks tiimi. Meistrite liiga põhihooajal ei olnud viimati aga ühtegi Milano klubi 2001/02, kui itaallasi esindasid 32 parema meeskonna seas Juventus, AS Roma ja Rooma Lazio.

Londoni Chelsea ridades küllaltki ebaõnnestunud karjääri teinud Fernando Torres pallib alates tänavusest hooajast AC Milanis, kuid Itaalia suurklubiga liitumise järel tuleb tal Euroopa tugevaima klubisarja mänge kõrvalt vaadata.
Londoni Chelsea ridades küllaltki ebaõnnestunud karjääri teinud Fernando Torres pallib alates tänavusest hooajast AC Milanis, kuid Itaalia suurklubiga liitumise järel tuleb tal Euroopa tugevaima klubisarja mänge kõrvalt vaadata. Foto: SCANPIX

Seejuures on Milano teatavasti ainus Euroopa linn, kus on koguni kaks klubi, kes on suutnud Meistrite liiga võitjaks tulla. AC Milanil on ette näidata 7 ja Milano Interil 3 tiitlit. AC Milan võidutses viimati 2007. ja Inter 2010. aastal. Kõige lähemale on selle saavutuse kordamisele jõudnud Madrid, kus Realil on ette näidata kümme tiitlit ja nende linnarivaalil Atleticol kaks finaalkohta. Praegust Euroopa klubijalgpalli olukorda hinnates võiks sarnase saavutuseni lähiajal jõuda ehk ka Manchester, kus paikneb kolmekordne meister ManU ja suurte rahade toel Euroopat vallutada üritav ManCity.

Itaaliast on sel hooajal Meistrite liigas esindatud Juventus ja AS Roma, kellest esimene on saapamaal sisuliselt viimane, kes ei tegele oma suurimate staaride müümisega. Teades Itaalia klubide keerulist majanduslikku olukorda on teiste suurliigade tiimid olnud agarad seda enda kasuks ära kasutama ning nii meelitatakse sealseid staare aina endale. Nii seostati ka Juventuse nimekaid poolkaitsjaid Arturo Vidali ja Paul Pogbat suvel mitmete tiimidega, kuid lõpuks jäid mõlemad mehed siiski paika. Kindlasti oli siin oma osa ka tõsiasjal, et klubi mängib Meistrite liigas. Ühelt poolt on see väljund tippmängijatele ja teiseks klubile raha teenimise koht.

Mängijate turuväärtust arvestades suutis ka AS Roma ühe oma väärtuslikuma vara endale hoida. Raske põlvevigastuse tõttu MMilt kõrvale jäänud 24-aastane hollandlane Kevin Strootman oli küll väidetavalt eelkõige just ManU vaateväljas, kuid praeguse seisuga jätkab ta Itaalia pealinnas.

Pikki aastaid Londoni Chelseas mänginud Ashley Cole langes Chelseas mullu põhikoosseisust välja ja suvel liitus ta vabaagendina AS Romaga.
Pikki aastaid Londoni Chelseas mänginud Ashley Cole langes Chelseas mullu põhikoosseisust välja ja suvel liitus ta vabaagendina AS Romaga. Foto: SCANPIX

Kahel Meistrite liigas mängival itaallaste tiimil oli suvisel üleminekuturul veelgi sarnaseid jooni. Mõlemad tegid tulevikku silmas pidades investeeringu ründeliini, kui Juventus ostis Madridi Realist 20 miljoni euro eest 21-aastase Alvaro Morata ning AS Roma tõi Veronast 22 miljoni euro eest 21-aastase Juan Iturbe, kes on ristitud juba uueks Lionel Messiks. Need kaks tehingut olid ka Seria A selle suve suurimad ostud. Nime poolest tegid mõlemad aga kõlavaima täienduse vasakkaitsesse, kui Premier League’st hangiti sealsetes tipptiimides soosingust välja langenud legendid. Juventus maksis 33-aastase Patrice Evra eest 1,5 miljonit eurot ning AS Roma sai Ashley Cole’i Londoni Chelseast tasuta.

Lisaks langevale tasemele on Itaalias murekohaks ka vähenev fännide arv. Nii teatas hooaja eel ajaleht Corriere della Sera, et Seria A klubid müüsid kamba peale koguni 50 000 hooajapiletit vähem, kui eelmisel aastal.

Kui hooaja alguses avaldati ka erinevate tippliigade mängumeeste palganumbreid, siis ei olegi põhjust enam imestada, miks suurnimesid Itaalias aina vähemaks jääb. Kui Premier League’s teenivad näiteks Wayne Rooney, Radamel Falcao, Robin van Persie ja Yaya Toure nädalas üle 300 000 euro ja samas suurusjärgus on ka Madridi Reali ja FC Barcelona staaride palgad ning palju ei jää alla ka Müncheni Bayerni tipud, siis Serie A suurim palganumber on ajalehe La Gazzetta dello Sporti teatel AS Roma poolkaitsja Daniele de Rossi 125 000 eurot nädalas. Üle 100 000 nädalas teenib Itaalia kõrgliigas veel vaid Gonzalo Higuain Napolis. Kolmas on selles edetabelis Juventuse ründaja Carlos Tevez 88 000 euroga.

Lisades siia, et mitmete Euroopa suurklubide huviorbiidis olevad Arturo Vidal ja Paul Pogba teenivad Juventuse ridades nädalas vastavalt 76 000 ja 29 000 eurot, siis ei maksaks imestada, kui kuulujutud nende võimaliku lahkumise üle taas päevakorda tõusevad.

Kui palju sai räägitud ka Milano suurklubidest, siis toome lõpetuseks ära ka nende suurimad palgasaajad. AC Milanis pisatavad Fernando Torres ja Philippe Mexes nädalas taskusse 76 000 eurot ning Interis Nemanja Vidic ja Rodrigo Palacio 63 000 eurot. Seejuures Inglismaal mängides olid Torrese ja Vidici palganumbrid kordades suuremad.

Arturo Vidal (vasakul) ja Paul Pogba olid suvel mitmete üleminekujuttude keskmes, kuid algaval hooajal näeb neid jätkuvalt Torino Juventuse särgis.
Arturo Vidal (vasakul) ja Paul Pogba olid suvel mitmete üleminekujuttude keskmes, kuid algaval hooajal näeb neid jätkuvalt Torino Juventuse särgis. Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles