Meistrite liiga – uus hooaeg, vanad soosikud

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Meistrite liiga suurfavoriite Müncheni Bayern tugevnes kahe hooaja vahel veelgi. MMil säranud Thomas Mülleri (keskel) kõrval ohustab nüüd vastaste väravat ka Robert Lewandowski (vasakul).
Üks Meistrite liiga suurfavoriite Müncheni Bayern tugevnes kahe hooaja vahel veelgi. MMil säranud Thomas Mülleri (keskel) kõrval ohustab nüüd vastaste väravat ka Robert Lewandowski (vasakul). Foto: AP/Scanpix

Täna pannakse pall taas mängu Euroopa klubijalgpalli tippsarjas Meistrite liigas, kus tiitlikaitsjana astub võistlustulle Madridi Real.

Kevadel Madridi Reali triumfiga lõppenud jalgpalli Meistrite liiga alustab täna uue põhihooajaga. Nii nagu eelnevatelgi aastatel on suurimad tiitlisoosikud Hispaania, Inglismaa ja Saksamaa suurklubid. Oma sõna üritavad loomulikult sekka öelda ka Itaalia ja Prantsusmaa tipud.

Arvestades Meistrite liiga formaati, suurklubidel tõenäoliselt enne kevadet suuri raskusi ei teki ja alagrupist murtakse edukalt läbi. Seetõttu heitis Postimees pilgu 32 alagrupiturniirile jõudnud meeskonnale ning hindas nende võimalusi hooaja kokkuvõttes. Tänavuse hooaja parimale meeskonnale antakse tiitel üle 6. juunil Berliini olümpiastaadionil, kus peetakse tänavune finaal.

Suurfavoriidid

Madridi Real, Müncheni Bayern, FC Barcelona.

1992. aastal Meistrite liigas tehtud formaadimuudatuse järel ei ole ükski meeskond suutnud tiitlit kaitsta. Tänavu loodab selle au loomulikult endale haarata mullune võitja Real. Suvel üleminekuturul agaralt tegutsenud Madridi klubi (suuremad ostud olid James Rodriguez, Toni Kroos ja Keylor Navas, tähelepanuväärsed lahkujad aga Angel Di Maria, Xabi Alonso ja Diego Lopez) tänavune hooaeg ei ole küll ootuspäraselt alanud, kuid ka mullu suutis Carlo Ancelotti meeskonna hooaja edenedes aina paremini mängima panna.

Viimasel viiel hooajal Meistrite liigas koguni kolm korda finaali jõudnud Bayern on mulluse hooaja ebaõnnestunud lõpust kindlasti õppinud ja poolfinaalis saadud 0:5 kaotus Realilt on vaja kuidagi heastada. Kui hooaja alguses ei ole veel mitu MMil säranud meest parimas hoos ja segavad ka mõned vigastused, siis täiendused (Xabi Alonso, Robert Lewandowski, Juan Bernat, Mehdi Benatia) lubavad neil juba praegu olla löögihoos ja hooaja edenedes peaks meeskonnasisene konkurents neile ainult hoogu juurde andma.

Uue juhendaja Luis Enrique käe all on FC Barcelona kodust liigahooaega alustanud suurepäraselt ja aastatel 2006–2011 kolm Meistrite liiga tiitlit võitnud meeskond loodab loomulikult nelja aasta pikkuse pausi järel taas finaali jõuda. Lisaks mitmele suvisele suurostule (Claudio Bravo, Ivan Rakitic, Jeremy Mathieu) on praeguseks põhikoosseisu tõusnud ka mõned klubi uued kasvandikud (Munir, Rafinha, Sandro Ramirez). Samuti pole veel nähtud, mida suudab katalaanide ridades suvisel MMil hammustamisega kurikuulsaks saanud Luis Suarez.

Favoriidid

Londoni Chelsea, Manches­ter City, Madridi Atletico.

Inglismaa klubidest sel suvel üleminekuturul kõige kiiremini ja otsustavamalt tegutsenud Chelsea on kindlasti muutunud tugevamaks – Diego Costat ja Cesc Fabregast palgates tugevdati oma nõrgemaid positsioone. Lisaks toodi meeskonda tagasi kolm hooaega laenul olnud Thibaut Courtois. Siiski võib 2012. aasta võitjate puhul karta, et mitmes sarjas osalemiseks pole neil pingil piisavalt väärilisi asendajaid ja mõne võtmemängija vigastus võib neile saatuslikuks saada.

Kolmel viimasel hooajal kaks korda Inglismaa meistriks tulnud ManCity on saanud juba mitu hooaega Meistrite liigas kogemusi omandada ja nüüd tuleb neil hakata ka tulemusi näitama. Suvel meeskonnas suuri muudatusi ei tehtud ning tiimi ühtlast koosseisu vaadates võib öelda, et suurt vajadust selle järele ei olnudki. Siiski võivad nad taas kurta neid loosimisel saatva ebaõnne üle, sest jälle tuleb neil alagrupis vastamisi minna Müncheni Bayerniga. Papist poisid pole ka nende ülejäänud kaks vastast AS Roma ja Moskva CSKA.

Mullune Meistrite liiga finalist ja valitsev Hispaania meister Atletico jäi suvel ilma mitmest meeskonna olulisest lülist (Diego Costa, Thibaut Courtois’ ja Filipe Luisi karjäär jätkub Chelseas), kuid samas toodi asemele väärilisi asendajaid (Mario Mandžukic, Miguel Moya, Antoine Greizmann). Hooaega on alustatud suurepäraselt ja klubijalgpallis praegu ühe hinnatuma noore peatreeneri Diego Simeone juhtimisel ollakse kindlasti tiitlikonkurentsis.

Soosikute peamised ohustajad

Dortmundi Borussia, Torino Juventus, PSG, Londoni Arsenal, Liverpool.

Üle-eelmisel hooajal Meistrite liigas esikohamänguni jõudnud Dortmund ei saa raha poolest kindlasti võistelda oma suurima koduse konkurendi Bayerniga, kuid targalt majandades püsitakse Euroopa teravaimas tipus. Suurima tagasilöögina jäädi kahe hooaja vahel ilma Robert Lewandowskist, kuid ründeliini toodi asemele Adrian Ramos ja Ciro Immobile ning tagasi on ka üks fännide suuri lemmikuid Shinji Kagawa.

Prantsusmaa ja Itaalia klubijalgpalli viimaste aastate valitsejad ehk vastavalt PSG ja Juventus loodavad kindlasti endast Euroopas maha jätta korraliku märgi, ja arvestades nende koosseisu, on mõlemal olemas kõik eeldused heaks hooajaks. Mõlemad säilitasid oma põhituumiku, tegid mõned täiendused (PSG kõmulisim ost oli David Luiz ning Juventusel Alvaro Morata ja Patrice Evra) ja koduliiga triumfi kõrval loodavad mõlemad tiimid edu ka eurosarjas.

Arsenal ja Liverpool peavad võrreldes ülejäänud kahe Meistrite liigas palliva Inglismaa tiimiga läbi ajama küll veidike väiksemate vahenditega, kuid kokkuvõttes on üllatusvõimelised mõlemad. Arsenal tegi suvel mitu silmapaistvat ostu (Alexis Sanchez, Danny Welbeck) ja Inglismaal Meistrite liiga koha konkurentsis püsimiseks on see ainuvõimalik käik. Viie aasta pikkuse pausi järel taas Meistrite liigas mängiv Liverpool jäi küll ilma Luis Suarezest, kuid tippkonkurentsis püsimiseks osteti nimekamatest mängijatest näiteks Mario Balotelli ja Adam Lallana.

Võimalikud üllatajad

AS Roma, Lissaboni Benfica, FC Porto, Peterburi Zenit, Leverkuseni Bayer, Galatasaray, Donetski Šahtar, Bilbao Athletic, Schalke 04.

Nimetatud tiimid jahivad kindlasti tänavu Meistrite liigas pääsu 16 parema sekka ja hea õnne korral võib mõni neist jõuda isegi veerandfinaali. Üle mitme aasta taas Meistrite liigasse pääsenud AS Roma võiks koosseisu arvestades kindlasti pääseda Euroopa tugevaimas klubisarjas kaugele, kuid nende õnnetuseks satuti selle hooaja surmagruppi, kus heidelda tuleb nii Bayerni, ManCity kui ka Moskva CSKAga. Tänavuse kõige ühtlasema grupi moodustavad aga C-alagrupis mängivad Benfica, Zenit, Bayer ning AS Monaco, kes heal päeval võivad kõik esikoha eest heidelda.

Keskmikud

Piraeuse Olympiacos, Basel, AS Monaco, Anderlecht, Moskva CSKA, Amsterdami Ajax, APOEL, Lissaboni Sporting.

Meeskonnad, kes hellitavad kindlasti lootust alagrupiturniirilt edasi pääseda ja kaheksandikfinaali jõuda, kuid loos just neid ei eriti soosinud ning ülesande täitmiseks on neil vaja ka omajagu õnne.

Autsaiderid

Malmö FF, Razgrad Ludogorets, Maribor, Borissovi BATE.
----------------------------------------

Meistrite liiga

•    A-alagrupp: Madridi Atletico, Torino Juventus, Piraeuse Olympiacos, Malmö FF.

•    B-alagrupp: Madridi Real, Liverpool, FC Basel, Razgrad Ludogorets.

•    C-alagrupp: Lissaboni Benfica, Leverkuseni Bayer, Peterburi Zenit, AS Monaco.

•    D-alagrupp: Londoni Arsenal, Dortmundi Borussia, Galatasaray, Anderlecht.

•    E-alagrupp: Müncheni Bayern, Manchester City, AS Roma, Moskva CSKA.

•    F-alagrupp: FC Barcelona, PSG, Amsterdami Ajax, APOEL.

•    G-alagrupp: Londoni Chelsea, Schalke, Lissaboni Sporting, NK Maribor.

•    H-alagrupp: FC Porto, Bilbao Athletic, Donetski Šahtar, Borissovi BATE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles