Tanel Leok: nii ei tahaks lõpetada

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MM-sarjas ebaõnnestunud Tanel Leok osales tänavu tihti ka kodustel võistlustel.
MM-sarjas ebaõnnestunud Tanel Leok osales tänavu tihti ka kodustel võistlustel. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Kümmekond aastat motokrossi MM-sarja tipus püsinud Tanel Leoki hooaeg kujunes läbi aegade kõige kehvemaks.

Eelmise hooaja lõpust kummitama jäänud ja kolm nädalat enne tänavust MM-hooaega operatsiooni nõudnud põlvevigastus, tänavu aprillis saadud uus löök sama põlve pihta, juunis ühest MM-etapist loobuma sundinud hüppeliigese vigastus, mitmed ebaõnnega vürtsitatud tehnilised äpardused ja kõige tipuks meeskonna otsus mitte osaleda kahel viimasel MM-etapil. Selline oli Tanel Leoki tänavune hooaeg motokrossi kuninglikus MXGP-klassis. Hooaeg, mis lõppes sarja 18. kohaga – kaugel tema tipphooaegade tulemustest.

«Sellise hooajaga ei tahaks küll oma karjääri lõpetada,» tõdes 29-aastane Leok. «Vanust ei ole veel ülemäära palju. Kui saan hooajaks korralikult valmistuda, võib veel sõita küll. Praegu tunnen igatahes tahtmist jätkata.»

Mured tervise ja tsikliga

Tänavu tähendas aga ainuüksi hooaja õigeaegne alustamine Leoki jaoks ränka pingutust. Normaalne aeg taastumaks põlvesidemete parandamiseks mõeldud lõikusest on kuus nädalat, kuid Leok käis operatsioonil kõigest kolm nädalat enne hooaja avaetappi ja pidi seega leppima poole lühema ajaga. Uus löök alles paraneva põlve pihta tekitas aga liigesesse verise vedeliku, mis tuli sealt eemaldada.

Pärast seda vahejuhtumist tundus Leokile, et asjad hakkavad liikuma ülesmäge – sõiduvorm muutus paremaks ja kiirus suuremaks. Kuid enne jaanipäeva vigastas ta Saksamaa etapi ajasõidus hüppeliigest. Valu oli nii hull, et abi polnud isegi süstist. Leok üritas küll startida, kuid loobus pärast soojendusringi.

Kui aga saatus loobus mehe enda nöökimisest, tekkisid muud probleemid. Küll murdus ühe kokkupõrke tagajärjel tsikli jalatugi, küll mõranes rattal raam. «Tänavu ei läinud asjad kohe kuidagi… sisuliselt ei saanud ma ühelgi MM-etapil sõita maksimaalselt. Kõik läks allamäge,» nentis Leok.

Hooaeg jäi poolikuks

Kõige tipuks jäi aga Leoki hooaeg poolikuks, kuna tema meeskond otsustas kahest viimasest MM-etapist loobuda. Brasiilia ja Mehhiko sõitu peeti lihtsalt liiga kalliks ning ilmselt mängis oma osa ka Leoki punktiseis – midagi suurt polnud ju nagunii püüda. Leoki tiimikaaslane Davide Guarneri sai siiski viimastel etappidel sõita, kuid seda tänu Itaalia alaliidu toele. Hooaja kokkuvõttes oli ta 9. Järjekordse MM-tiitli noppis aga Antonio Cairoli.

11. hooaega MM-sarjas võistelnud Leok on raskusi kogenud ka varem, kuid sellist nööki pole varem tundnud. Mees on kuulunud ikkagi kõige teravamasse tippu ning tema kontol on kolm MM-etapi võitu ja rohkelt poodiumikohti.

Kuigi TMi tsiklid ei kuulunud tänavu kiireimate hulka, polnud Leokil oma tiimi kohta öelda ühtegi halba sõna. Ka tehnilistes viperustes ei näinud ta nende süüd – vahel lihtsalt on ebaõnne ootamatult palju. Samas pole veel selge, kas Leok jätkab sama rattaga ka tuleval hooajal – kui üldse jätkamiseks võimalusi leiab.

«Võimalik, et vahetan tiimi. Huvi on tuntud mitmest meeskonnast, kuid see, kus ma sõidan, sõltub läbirääkimistest ja pakutavatest tingimustest,» rääkis Leok. «MM-sarjas on mõtet jätkata vaid siis, kui saan teha korraliku ettevalmistuse ja keskenduda sajaprotsendiliselt sõitmisele. Kui aga sellist võimalust ei teki, tuleb tipptasemel sõitmine ära lõpetada. Päris niisama ei saa MM-sarja sõita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles