NFLis kord majas: annad pojale vitsa, võid kaotada töö

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minnesota Vikingsi läbimurdja Adrian Peterson andis lapsele nahatäie ja klubi teda selle tõttu väljakule ei lubanud.
Minnesota Vikingsi läbimurdja Adrian Peterson andis lapsele nahatäie ja klubi teda selle tõttu väljakule ei lubanud. Foto: Reuters/ScanPix

Ookeanitagustes profiliigades peab sportlane kõndima nööri mööda ka väljaspool väljakut, sest kokkulepitud käitumisreeglid on karmid ning väiksemgi eksimus võib kaasa tuua karistuse. Läinud nädalal tuli avalikuks, et ameerika jalgpalli staar, Minnesota Vikingsi läbimurdja Adrian Peterson oli lapsele vitsa andnud, nii et vorbid jäid tagumikule, jalgadele ja seljale. Vikings, kuigi polnud kindel, kas Peterson eksis käitumisreeglite vastu, eemaldas ta üheks mänguks. NFL arutab parasjagu, kas diskvalifitseerida vitsaandja kuueks kohtumiseks või mitte.

Ameerikas kuulub sportlane tööandjale, kes määrab reeglid, nõudes eeskujulikku käitumist – tahad mängida ja teenida miljoneid, ole korralik ning ära kahjusta enda, klubi ega liiga mainet. Kui ei suuda korralik olla, mine tootvale tööle. Kriminaalkuritegu, mõistagi, toob hoobilt kaasa karistuse, aga ka perevägivald, narkootikumide tarvitamine ja purjuspäi rooli istumine. Mängijad on käitumisreeglite ja karistustega nõustunud, allkirjastades kollektiivlepingu.

«Kõigile NFLiga seotud isikutele esitatakse kõrgemaid nõudmisi kui tavainimesele,» kirjutatakse käitumiskoodeksi sissejuhatuses. «Ebaseaduslik, ebaeetiline või vastutustundetu käitumine kahjustab liiga ja spordiala mainet ning väärtushinnanguid.»

Tänavu muudeti karistusi koodeksi rikkumise eest karmimaks – juba esimese eksimuse puhul diskvalifitseeritakse jalgpallur vähemalt kuueks mänguks ehk nädalaks, mille jooksul ta palka ei saa.

Hiljuti jõudis maailma meediasse videoklipp, kus klubi Baltimore Ravensi pallur Ray Rice lõi liftis tulevase abikaasa oimetuks. Siin polnud kaheti mõtlemistki – NFL diskvalifitseeris Rice’i määramata ajaks ning klubi vallandas ta päevapealt.

Läinudnädalane juhtum oli pisut keerukam. Kui Petersoni neljane poeg oli mängukaaslase pikali löönud, võttis isa oksarao ja virutas järeltulijale paar tulist nii, et vorbid nahal. Ameerika jagunes kaheks: enamik taunis vitsaandmist, sest peab kaitsetu lapse löömist kuriteoks, paljud seevastu ei näinud juhtunus midagi erilist. Kunagine korvpallistaar Charles Barkley kaitses Petersoni ägedalt: «Ta on pärit lõunast nagu minagi. Meil antakse ikka lastele vitsa. Jah, löökide jäljed lapse kehal olid häirivad, kuid Peterson tunnistas, et läks liiale, ja palus vabandust. Kui see on kuritegu, siis peaksid kõik lõunaosariikide mustanahalised lapsevanemad vanglas istuma.»

NFL ei oska seisukohta võtta ning palkas neli juristi analüüsima, kas vitsaandmine tähendab käitumisreeglite rikkumist. Kui, siis peab Peterson kuut mängu tribüünilt vaatama. Vikings, kelle hooaeg kipub tähtmängijata nässu minema, seevastu teatas, et ühe mängu vahelejätmisest piisab, ning kavatseb pühapäeval Petersoni platsile saata.

Niisiis valitseb Põhja-Ameerika profiliigades nulltolerants – iga avalikkuse ette jõudnud väärtegu võetakse vähemalt arutlusele. Samavõrd resoluutne ollakse siis, kui mängija jääb vahele narkootikumide tarvitamisega või rikub seadust purjuspäi. Juba esimese eksimuse korral on ette nähtud trahv 1/17 kuupalga ulatuses ja süüdlane tõstetakse esimesele karistusastmele, mis kestab kolm kuni kuus kuud. Selle aja jooksul on mängijal keelatud tarvitada uimasteid ja alkoholi, sealhulgas õlut ja siidrit. Teda testitakse. NFLi meditsiinikomisjon otsustab, kas patustanu vajab ka võõrutusravi.

Teisele karistusastmele jõuab pallur teise vahelejäämise korral või kui esimesel astmel olles jäi testijatele vahele. Ja nüüd on kuri tõsiselt karjas. Teda võib diskvalifitseerida kuueks nädalaks, mille jooksul palka ei maksta. Lisaks tuleb karske olla kaks aastat ning täita kõik meditsiinikomisjoni nõudmised. NFLil on õigus testida teise astme patust kuni kümme korda kuus, ka puhkuse ajal. Kui organismist leitakse vähekegi alkoholi või narkootikume, läheb esimesel korral kirja hoiatus, teisel aga määratakse sportlasele kolmas karistusaste.

Kolmas aste on nii-öelda igavene, kestab sama kaua kui palluri karjäär. Patust kontrollitakse tihedalt, juhtub, et meedik ilmub proovi võtma üle kümne korra kuus. Vahelejäämine tähendab üldjuhul aastast mängukeeldu. Denver Broncose lööjale Matt Praterile tuli NFL vastu. Prater kui kolmanda astme mees oli andnud aastas ligi 70 proovi ning viimane neist osutus positiivseks – ta oli enda sõnul tarvitanud puhkuse ajal kaks pudelit õlut. Ent kogus ja mark ei loe, alkohol on alkohol. Nii peabki ta vahele jätma neli kohtumist ning selle aja jooksul ette nähtud palk – ligi 700 000 dollarit – võetakse trahviks.
----------------------------------------------------

Surmakutsarid ja loomapiinajad

Ameerika jalgpalli liigas NFL kehtestati käitumisreeglid 2007. aasta kevadel ning esimene, kes selle mõju tunda sai, oli Margus Hundi tiimikaaslane, Cincinnati Bengalsi kaitsja Adam Jones. Eelneval kahel aastal oli toona Tennessee Titansis mänginud Jonesi arreteeritud kümme korda, ka narkootikumide omamise, striptiisitari peksmise ja relvaga ähvardamise eest. NFL määrast Jonesile aastase mängukeelu, mis meest suurt ei parandanud, ning tal tuli ka järgmisel hooajal mitu kohtumist vahele jätta. Seepeale läks Jones võõrutusravile ning pole viimasel ajal seadustega pahuksisse sattunud.

Cleveland Brownsi püüdja Donte Stallworth pidi jätma vahele 2009. aasta hooaja, sest ajas purjuspäi punase tule alt läbi sõites alla jalakäija, kes suri. Kohus määras Stallworthile ühe kuu pikkuse vanglakaristuse, kaheaastase koduaresti, ta jäi kümneks aastaks kriminaalhoolduse alla, pidi tegema 1000 tundi ühiskondlikku tööd ning kaotas eluks ajaks juhtimisõiguse.

Pittsburgh Steelersi praegust mängujuhti Ben Roethlisbergerit kohus naisterahva seksuaalses ahistamises süüdi ei mõistnud, ent NFL kõrvaldas ta ikka 2010. aastal kaheks mänguks.

New York Jetsi mängujuht Michael Vick mõisteti kohtus süüdi koertevõitluste korraldamises ning loomade piinamises ja tapmises. NFL diskvalifitseeris Vicki kohtuprotsessi ja vangisistumise ajal määramata ajaks ning seejärel 2009. aasta hooajal kaheks mänguks. PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles