Suvi ootab mängijate mõtteid

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seni oli Rein Suvi peamiselt tuntud kui Põlva Serviti abitreener. Nüüd peab ta aga kõrvaltööna vedama ka Eesti esindusmeeskonda.
Seni oli Rein Suvi peamiselt tuntud kui Põlva Serviti abitreener. Nüüd peab ta aga kõrvaltööna vedama ka Eesti esindusmeeskonda. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti käsipallikoondise peatreeneriks kerkinud Rein Suvi sukeldub enda jaoks täiesti uude maailma.  

Proovin kaasata mängijaid aktiivsemalt koondise tegemistesse. Nad on ju kõik isiksused, paljud mängivad igapäevaselt kõrgel tasemel ning seepärast ootan ka nende endi initsiatiivi ja arvamusi, kuidas oleks õigem mängida,» räägib esimesi päevi Eesti käsipallikoondise peatreenerina tegutsev Rein Suvi. «Kindlasti ei lähe ma koondise juurde nii, et võtan Värska Originaali liikumised ja surun need meeskonnale peale. Peame leidma sellise stiili, mis sobib koondisse tulevatele mängijatele.»

Suvi teab, et võttis vastu suure väljakutse. Veel mõni aasta tagasi kuulus Eesti käsipallikoondis Euroopa keskmike sekka, kuid paari viimase hooajaga on langetud mudaliiga tasemele, kust Suvi peab koos abitreener Jaanus Rätsepaga meeskonna uuesti pinnale tirima.

«Kui mul oleks kindlasti toimiv plaan, kuidas koondis sellisest seisust välja tuua, oleks kõik väga lihtne,» leiab 1990ndatel ise Eesti koondise tugitalade hulka kuulunud Suvi. Ta räägib noorte töö parandamisest ja laiapõhjalisema püramiidi vajalikkusest, kuid tõdeb samas, et ka praegu koondisekandidaatide hulka kuuluvate mängijate tase peaks võimaldama Euroopas paremat positsiooni kui mudas müttamine.

Pallimängudes pole võimalik korraldada koondistele pikki treeningukogunemisi. Profileiba teenivad mängijad on kõikjal laiali ning koondise huvides oleks mõneks päevaks võimalik kokku kutsuda vaid koduliigas pallivad mehed. Just seepärast loodabki ta mängijate abile.

«Püüan vaadata videosalvestisi meie koondislaste mängudest koduklubides, et saada selgemat pilti, kuidas neid seal kasutatakse,» selgitab Suvi. «Näiteks pikka aega on koondises arutatud, kas Mikk Pinnonen peaks mängima taga või nurgas. Leian, et siin loeb palju ka see, kus mängija tunneb end mugavamalt, ja seepärast on ka otsene suhtlus mängijatega väga oluline. Samas ei saa me muidugi teha kõike ainult nii, nagu mängijad tahavad.»

Veel kuu aega tagasi polnud Eesti koondis Suve jaoks mingi variant. Ta tunnistab, et hakkas peatreeneriks saamisest tõsisemalt mõtlema alles pärast alaliidust tulnud ettepanekut. «Seni olin arvanud, et see on minu jaoks kaugem teema,» tunnistab ta. «Olin vaadanud mängijaid ainult klubitööst lähtuvalt, et kuidas me oma meestega saaksime ühe või teise vastu mängitud. Nüüd pidin oma mõtlemist muutma – vaatan kõik koondise ringi kuuluvad mängijad üle, kõiki mehi ma ju isiklikult ei tunne.»

Peatreenerina sukeldub Suvi enda jaoks täiesti uude maailma. Tõsi, tal on kogemus noortekoondiste juhendamisest, mullu oli ta peamiselt oma õpilastest koosneva Värska meeskonna eesotsas ning pikki aastaid on ta püsinud Põlvas Kalmer Mustingu abilisena, kuid praeguse tööga ei saa neid tegemisi võrrelda. Nüüd tuleb Suvel vastutada kogu Eesti käsipalli esindusmeeskonna käekäigu eest.

«Musting meenutas, et kui tema asus koondist juhendama, oli tal võtta seitse või kaheksa oma klubi meest. Ka minul oli U20-koondises sama palju oma poisse, keda tundsin väga hästi. Nüüd olen aga hoopis teistsuguses seisus,» arutleb Suvi, kes jätkab ka Servitis Mustingu abilisena. «Koondisega tegelemise ajaks tuleb mul end ümber lülitada. Usun, et kahte rolli on võimalik omavahel siduda,» lisab ta.

Kui Suvele tehti ettepanek asuda peatreeneriks, arutas ta asja mitme inimesega. Reaktsioone oli mitmesuguseid. Muuhulgas viidati ka sellele, et koondis pole praegu parimas seisus, ning soovitati mõtelda, kas sellisel juhul on peatreeneriks asumine kõige õigem. Suvi langetas otsuse, lähtudes südames pakitsevast tundest.

«Põhimõtteliselt võiksin ma ju veeta ka kogu oma elu Põlva meeskonna juures, kuid tegelikult tunnen soovi olla veel rohkem käsipalli sees ja näha seda kõike ka kõrgemal tasemel,» mõtiskleb Suvi. «Loomulikult ei satu me koondisega kohe päris tipptasemele, kuid arengus tähendab see ikkagi sammu edasi. Käsipall on mäng, mis mulle meeldib, ja ma tahan sellega tegeleda.»

Pikka kohanemisaega Suvele ei anta. Juba oktoobri lõpus alustab koondis EM-valikturniiriga, kus esimeseks vastaseks Gruusia. Suve esimene ülesanne on saada nendeks mängudeks koondisse kokku võimalikult tugev koosseis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles