Puusta sihib Rios medalisõitu

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingrid Puusta.
Ingrid Puusta. Foto: ejl / Riina Ramst

Eestlastest esimesena koha Rio de Janeiro olümpiamängudele välja võidelnud RS:X klassi purilaudur Ingrid Puusta tahab kahe aasta pärast murda end esikümnesse: «Eesmärk oleks, jah, pääseda Rios medalisõitu.»

Hispaanias Granadas toimunud MMil sai Puusta 24., riikidest 13. koha ja lunastas sellega olümpiapääsme. «Olin pisut üllatunud, et juba nüüd Rio pileti sain,» tunnistas Puusta. «Valmistusin MMiks tõsiselt, aga ikkagi... Konkurents on siin kõva ning kindel ei saa olla milleski. Nüüd on tunne hea ja kerge. Sain aasta rohkem aega mängudeks valmistuda ning olen seetõttu väga heas seisus.»

Eesti Jahtklubide Liidu peasekretär Ott Kallas seevastu arvas, et Puusta pidigi MMil nõnda kõrgele kerkima: «Purjetamises pikkade sammudega edasi ei astuta, kuid Puusta läheb järjekindlalt paremaks. Üksikutes sõitudes trügib ta juba ässade vahele, seega polnud olümpiakoha saamine kindlasti juhus.»

Puusta nõustub. «Arenen tõesti. Londoni olümpia järel olin maailma edetabelis 50., nüüd aga 25. koha kandis. Olen saanud treenida talvel Hispaanias, võistelda piisavalt, mul on personaalne treener, tugev taktik ja strateeg, kes käib regattidel kaasas, toredad ja tugevad välismaised trennikaaslased... Kõik see viib edasi.»

Medaliteni, tõsi, on Puustal veel minna. «Kui võrrelda kiirusi, siis ma staaridele alla ei jää, kuid tehnilisi elemente – start, manöövrid – sooritavad nemad paremini. Neil on rohkem kogemusi. Peaksin rohkem treenima ja võistlema. Paraku olen amatöör, mul puuduvad sponsorid. Olümpiakomiteelt ja alaliidult saan toetust, kuid mitte piisavalt. Maailma tippude töö on purjetamine ja neil on ka parimat varustust piiramatult.»

Rio olümpiale pole Puusta veel mõelnud. Esiteks on mängud kaugel, teiseks tuli sinna pääs üsna äkiliselt. «Eks lähiajal teen konkreetsed plaanid ja sean kindlad eesmärgid. Esikümnesse tahaksin pääseda, medalisõitu. Tuleval aastal tuleb minna Rio eelolümpiale, et sealsete purjetamistingimustega tutvuda, ja mitte pelgalt võistlema, vaid tahaks seal ka pikemalt treenida. Õigupoolest alustan ettevalmistust olümpiaks juba 21. septembril, kui siirdun Cadizi, talvisesse treeningpaika.»

Taanis Århusi ülikoolis õppiv Puusta hakkab juba oktoobris kirjutama lõputööd, kuid kaitsta saab seda ilmselt alles tuleval suvel, sest talvel tuleb Hispaanias treenida ja treenida. Kui kool saab läbi, siis mis edasi?

Puusta: «Purjetamine on Eestis küll arenev ala, aga nii palju seal raha ei liigu, et saaksin vaid spordile pühenduda. Ju tuleb leida töö. Küll aga loodan pääseda ka 2020. aasta olümpiamängudele.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles