Vormel-1 sarjas tõuseb pinge haripunkti

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lewis Hamilton võib rõõmustada: Singapuris tuli etapivõit ja hooaja punktiarvestuses möödus ta tiimikaaslasest Nico Rosbergist.
Lewis Hamilton võib rõõmustada: Singapuris tuli etapivõit ja hooaja punktiarvestuses möödus ta tiimikaaslasest Nico Rosbergist. Foto: AP/Scanpix

Tänavust vormel-1 hooaega on iseloomustanud kahe Mercedese sõitja Lewis Hamiltoni ja Nico Rosbergi heitlus meistritiitli eest. Viis etappi enne hooaja lõppu on pinge tõusnud haripunkti ning kahte parimat lahutab nüüd vaid kolm punkti. Nädalavahetusel kavas olnud Singapuri etapiga tõusis sarja liidriks Hamilton.

Kahe viimase etapiga ongi pinge punktiheitluses aina kasvanud. Augusti lõpus kavas olnud Belgia etapi järel oli Rosbergi edumaa juba 29 punkti. Toonane võistlus pakkus kõvasti kõneainet, kui kaks Mercedese sõitjat Rosbergi süül kokku põrkasid (hiljem sakslane seda ka tunnistas) ja Hamilton oli sunnitud katkestama.

Eelmine etapp Itaalias lõppes aga Hamiltoni võidu ja Rosbergi teise kohaga. Seejuures käisid sahinad, et sakslane lasi tiimikaaslase endast meelega mööda. Lõppenud nädalavahetusel oli Rosberg aga sunnitud elektroonikaprobleemide tõttu katkestama ja nüüd algabki kõik justkui otsast peale.

«Unistasin eelmisel õhtul võidust, kuid alati on kahtlused. Ootasin probleemivaba nädalavahetust ja just niimoodi läkski. Meeskonna jaoks ei olnud jah olukord ideaalne, kuna Nico ei jõudnud finišisse. Tahame ikka alati mõlema masinaga finišisse jõuda,» rääkis Hamilton poodiumiintervjuus.

Hooaja lõpu lähenemist oli tunda juba laupäeval, kui kvalifikatsioon kujunes äärmiselt pingeliseks. Esikohta hoidnud Rosberg pidi alla neelama eriti mõru pilli, kui temast hiljem otsustavale ringile läinud Hamilton suutis teda edestada vaid 0,007 sekundiga. Raadio teel tulemust kuulnud Rosbergi reaktsioon oli lakooniline: «Kurat küll.»

Pühapäeval ei olnud sakslasel midagi rõõmsamat lisada. «Stardirivis seistes ja nähes, et kõik teised lähevad rajale, oli kohutav tunne. Minu vormelil ei töötanud mitte ükski asi,» kirjeldas Rosberg, kes ei saanud minna isegi soojendusringile. Hiljem sõitis ta küll boksist rajale, kuid peagi tuli võistluspäev lõppenuks kuulutada. «Lootsin, et tiim suudab probleemi lahendada, kuid mingil hetkel ei olnud mõtet enam üritadagi. Vastupidavus oli taas probleemiks ja selle kallal tuleb tööd teha,» teatas MM-sarjaks teiseks langenud mees, kellel see oli hooaja teine katkestamine.

Kui Hamilton teenis Singapuris esikoha, siis talle järgnesid kaks Red Bulli. Teise koha saavutas neljakordne maailmameister Sebastian Vettel, kellel see oli tänavuse hooaja parim tulemus. Kolmandana tuli üle lõpujoone tänavu kolm etapivõitu teeninud Daniel Ricciardo. Ricciardo on tänavusel hooajal küll ainuke mees, kes lisaks Mercedese pilootidele võiduni on jõudnud, ja lisaks on ta nende lähim ohustaja ka MM-sarja üldarvestuses (Ricciardo kaotab liidrikohal olevale Hamiltonile 60 punktiga). Ometi ei käskinud Red Bull Vettelil eile oma nooremat tiimikaaslast endast mööda lasta.

«Ma naudin väga sellel rajal sõitmist. Siiski ei tekkinud mul kordagi tunnet, et võiksin võistluse võita,» kommenteeris Singapuris viiendat aastat järjest poodiumile jõudnud Vettel võistlust.

Tänavuse hooaja lõpuni jääb vormel-1 sarjas veel vaid viis etappi. Järgmisena kihutatakse Jaapanis, siis võetakse ette teekond Venemaale, USAsse, Brasiiliasse ja lõpuks Araabia Ühend­emiraatidesse. Seejuures tuleb meeles pidada, et hooaja viimasel etapil on tänavu põnevuse huvides mängus topeltpunktid.

Singapuri etapi tulemused

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 2. Sebastian Vettel (Red Bull), 3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 4. Fernando Alonso (Ferrari) 5. Felipe Massa (Williams) 6. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) 7. Sergio Perez (Force India) 8. Kimi Raikkonen (Ferrari).

MM-sarja üldseis:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 241 punkti, 2. Nico Rosberg (Mercedes) 238, 3. Daniel Ricciardo (Red Bull) 181, 4. Fernando Alonso (Ferrari) 133, 5. Sebastian Vettel (Red Bull) 124, 6. Valtteri Bottas (Wil­liams) 122, 7. Jenson Button (McLaren) 72, 8. Nico Hülkenberg (Force India) 72.

Võistkondlik arvestus: 1. Mercedes 479 punkti, 2. Red Bull 305, 3. Williams 187, 4. Ferrari 178, 5. Force India 117, 6. McLaren 111.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles