Poola võrkpall kerkis riigi toel maailma parimaks

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeva hilisõhtul polnud Poola võrkpallurite joovastusel piire.
Pühapäeva hilisõhtul polnud Poola võrkpallurite joovastusel piire. Foto: AFP/SCANPIX

Mõni kuu rohkem kui kuus aastat tagasi alistas Eesti võrkpallikoondis Tallinnas Poola 3:2 ja pääses esimest korda EM-finaalturniirile.

Pole kahtlust, et toona ajaloolise saavutuseni jõudes mängiti üle võimas meeskond – ikkagi kaks aastat varem toimunud MMi hõbe. Kuid selles meeskonnas oli isegi veel võimsamaid mehi, kui toona võis arvata: Piotr Nowakovski, Pawel Zagumny, Mariusz Wlazly ja Michal Winiarski. Need neli Tallinnas eestlaste paremust tunnistanud meest krooniti pühapäeva hilisõhtul Poola koondisega maailmameistriteks.

Katowices peetud finaalis lõi viimase palli Brasiilia poolele maha just eestlastelegi tuttav Wlazly. Võimas teekond, mis algas 30. augustil Varssavis ligi 62 000 pealtvaataja ees Serbia alistamisega, sai vägeva lõpu finaalis kolme eelmise MMi võitja Brasiilia löömisega. Kogu pika turniiri jooksul lasid poolakad sisse vaid ühe iluvea – vahegrupis jäädi alla USA-le – ning erilist kindlust näidati just otsustavates kohtumistes. Möll, mis algas pärast kuldset punkti, oli sõnulseletamatu.

«See, mis toimus Katowices ja Varssavis, oli hullumeelne. Finaali ajal mahtus saali 12 000 pealtvaatajat, kuid veelgi rohkem inimesi oli väljas ekraanilt mängu vaatamas,» rääkis Poola kõrgliigaklubi Lubini juures töötav Eesti võrkpallikoondise statistik Alar Rikberg. «Meie linnas oli isegi üsna rahulik, kuid pärast mängu lõppu lasti ka siin ilutulestikku ja tänavatel sõitsid ringi signaali andvad autod.»

Võrkpalli saadab Poolas uskumatu populaarsus. Oma tõuke on selleks andnud ka vägevad tulemused: 2006. aasta MMil saadi hõbe ning toona kaotati finaalis just Brasiiliale, 2009. aastal krooniti Poola Euroopa meistriks, 2012. aastal võideti mainekas maailma liiga. Täispangale mindi välja ka kodusel MMil. Üks maailmameistritiitel oli Poolal ajaloost ette näidata, kuid see pärines kaugest 1974. aastast.

«Suvistest tegemistest oli näha, et kõik panused on pandud MMile,» märkis Rikberg. «Korraga oli töös kaks koondist ja neist mõlemas kahe meeskonna jagu mängijaid. Üks seltskond osales maailma liigas, teine Euroopa liigas. Lisaks toodi koondisse tagasi mõned vanemad ja kogenenumad mängijad, kelle jaoks sai MM-tiitliga koondisekarjäär otsa.»

Poola võrkpall tugineb väga laiale põhjale. Juba mitu aastat kuulub võrkpalliõpetus kooli kehalise kasvatuse programmi. Kuna spordiala riiklik rahastamine sõltub sealmail paljugi tulemustest, oli MMil medalini jõudmine võrkpalli kui spordiala jaoks ülioluline.

Pärast pühapäevast triumfi on kindel, et ka järgmistel aastatel jätkatakse võrkpalliõpetusega koolides ning alaliidul jagub raha, hoidmaks tegevuses mitut koondisekomplekti. «Tavaliselt on Poolal korraga töös A-, B- ja C-koondised,» teadis Rikberg. «Mängijate valik on Poolas väga suur.»

Riik toetab võrkpalli riiklike ettevõtete kaudu. Näiteks Rikbergi praeguses kodulinnas Lubinis on peamisteks tööandjateks hõbeda- ja vasekaevandused, mida käitavad riiklikud kompaniid, kes annavad raha ka kohalikele klubidele.

«Näiteks meie suursponsoriks olev kaevanduskett KGHM tegutseb ka teistest Poola linnades ning kõikjal peavad nad üleval ka mõnda spordimeeskonda. Lisaks olid nad ka MMi suurtoetajad. Samamoodi annavad spordile suuri summasid ka teised riiklikud firmad,» selgitas Rikberg suurriigi spordi rahastamismudelit. Eestil, kus riigifirmade rahakraanid on spordi jaoks kinni keevitatud, oleks Poolalt palju õppida.

Toimiv süsteem viib vääramatult taseme tõusuni. Paljud spetsialistid peavad Poola võrkpalli meistriliigat isegi Itaalia meistrisarjast tugevamaks, eespool on veel vaid ülitugev Venemaa liiga.

Tugev sari meelitab aga omakorda rohkelt pealtvaatajaid. Seepärast polegi MMi avamänguks Varssavi jalgpallistaadionile kogunenud 62 000 pealtvaatajat mingi ime.

«Kui finaal oleks peetud samuti staadionil, võinuks saada kokku ka 100 000 pealtvaatajat. Aga nad ei saanud finaali sinna planeerida, kuna polnud ju teada, kas Poola kullamängule üldse pääseb,» rääkis Rikberg.

Kogu MMi ajal käis aga mänge vaatamas rekordarv inimesi, 563 263. «Poola fännid on väga teadlikud – neil on oma laulud, kindel riietus,» lisas Rikberg.

Võrkpalli MM

Finaal

Poola – Brasiilia 3:1

(–18, 22, 23, 22)

Pronksimäng

Saksamaa – Prantsusmaa 3:0

(21, 24, 23)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles