Hooaja eelvaade: võrkpall lendab vahetuste tuules

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peatreenerite vahetused: Avo Keel (paremal) liikus Tallinna Selverist Pärnusse, Rainer Vassiljev (vasakult teine) Rakverest Selverisse. Nende kõrval Selveri juhatuse liige Lauri Kasper, Pärnu mänedžer Reio Tilk ning  Pärnu kapten Andrus Raadik.
Peatreenerite vahetused: Avo Keel (paremal) liikus Tallinna Selverist Pärnusse, Rainer Vassiljev (vasakult teine) Rakverest Selverisse. Nende kõrval Selveri juhatuse liige Lauri Kasper, Pärnu mänedžer Reio Tilk ning Pärnu kapten Andrus Raadik. Foto: Liis Treimann

Sel nädalal algav võrkpallihooaeg tuleb tänu rohketele mängijate ja treenerite liikumistele ning tasemel välismängijatele viimaste aastate põnevaim.

Eesti ja Läti klubidest koosnev Schenkeri liiga alustab oma 10. hooaega, osaleb seitse Eesti ja viis Läti klubi. Postimees vaatab algava hooaja eel Eesti võrkpalliklubide seisu, toob välja olulisemad muudatused koosseisudes ja vaeb meeskondade võimalusi.  

1. Huvitavaim vangerdus – Keel Tallinnast Pärnusse

Üheksa aastat Tallinna Selverit juhendanud Avo Keel läks Pärnusse ning võttis kaasa eelmise hooaja ühisliiga MVP ja suurima punktitooja, diagonaalründaja Hindrek Pulga ning sidemängija Martti Keele.

Nende kahe koostööst sündis eelmisel hooajal kõikide vastaste jaoks palju meelehärmi. Lisaks tuli pealinnast Pärnusse tempomees Timo Tammemaa ja TTÜst liitus kogenud Jaanus Nõmmsalu. Juures on noor leedulane Arnas Rumševicius ning olulisematest lülidest jätkavad Pärnu senine liider Andrus Raadik ning Kardo Kõresaar ja Tamar Nassar.  

«Minu arvates on loogiline, et klubi juhtkond kuulab kõigepealt treeneri soove mängijate osas ja siis ütleb, kas see on võimalik või mitte,» sõnas Keel Selverist Pärnusse siirdunud meeste kohta. Keel on nõus, et enim on kahe hooaja vahel tugevnenud TTÜ. «Nemad on tugevamad kui eelmisel aastal ja ega Tartu mehed ka kehvemaks ei jää,» sõnas Keel. «Kodused konkurendid on suutnud väga head leegionärid soetada.»

«Pärnus on ootused alati kõrged ja eks meiegi tahame olulistel mängudel osalised olla,» avaldas juhendaja eesmärgi.

Postimehe kommentaar: Avo Keel on Avo Keel, emotsionaalne inimene ja naljamees, ent nutikas ja kaval treener, kes suudab ka «karud mängima» panna. Usutavasti teeb Pärnu eelmisest aastast tublisti etema hooaja.

2. Suurim tugevneja – TTÜ

Möödunud hooajal karikavõistlustel triumfeerinud TTÜ on selleks aastaks suutnud kokku panna veelgi konkurentsivõimelisema meeskonna, vahetunud on seitse meest. Üheksa mängijat koosseisust on seejuures TTÜ üliõpilased. Vaatamata senise liidri Mart Tiisaare lahkumisele Soome liigasse, on hooaja eel näidatud päris kena mängu. Värvatud on kaks tasemel leegionäri: brasiillane Daniel Maciel ja valgevenelane Kirill Krasnevski. Jätkab ka juba eelmisest aastast tuttav väliseestlane Sander Rätsep. Meeskonna üks olulisemaid lülisid, sidemängija Kusti Nõlvak on kahest seljalõikusest samuti taastunud ning juhib taas TTÜ rünnakuid.

«Kui suudame meiega sarnaste eelarvetega klubid selja taga hoida, siis on hästi. Samas tahaks mõnel suurel ka selja prügiseks teha,» viitas peatreener Janis Sirelpuu tunduvalt suuremate eelarvetega Tartule, Selverile ja Pärnule.

Postimehe kommentaar: Sirelpuu pole treenerina väga kogenud, ent on juba tõestanud, et seda mängu ta jagab ning suudab ka rasketes olukordades julgeid taktikalisi käike leida. Hooaja põnevaim meeskond, võimeline kõiki võitma.

3. Verinoored sidemehed ja kogenud vanameistrid – Tartu Bigbank  

Kevadel Eesti meistrivõistluste finaalis Selverist jagu saanud Tartu Bigbank jäi kahe hooaja vahel ilma Itaaliasse siirdunud liidrist Renee Teppanist. Tema puudumisel langeb suur koormus kogenud Argo Meresaarele, kes on pärast põlvelõikust taas väljakul, ent vigastused kimbutavad vanameistrit jätkuvalt ja seetõttu on ta hooajaeelsetes mängudes saanud kaasa teha osaliselt. Teise diagonaalina saab rohkem kogemusi Taavi Nõmmistu. Sidemängijad Artis Caics ja Andres Toobal on lahkunud, neid asendavad 21-aastane bulgaarlane Georgi Topalov ja 17-aastane Robert Viiber, kes kontrollmängudes pole kaaslastega väga head klappi leidnud. Rakverest tuli üle kogenud moldovalane Denis Sintov, põhitegijatest jätkab ka nurgamees Robert Täht ning temporündajad Kevin Soo ja Henri Treial, samuti raudvara Rait Rikberg libero kohal.

Peatreener Andrei Ojamets ei soovinud valitseva Eesti meistrina üheski liigas favoriidikoormat enda õlule võtta. «Ma eelmise aasta ja selle aasta meeskondi ei võrdleks, olulisi muutusi on toimunud. Sel aastal on väga raske midagi ennustada,» sõnas ta.

Postimehe kommentaar: Kui vigastustest üle saadakse ja noored sidemehed oma mängu leiavad, on Tartu tiitlinõudleja nii Schenkeri liigas, karikamängudel kui Eesti meistrivõistlustel.

4. Vassiljev ja Tallinna Selveri uus nägu

Ühisliiga tiitlikaitsjat Tallinna Selverit juhendab ambitsioonikas Rainer Vassiljev. Meeskonnas on seitse uut mängijat. Lisaks sidemängijale Andres Toobalile on värvatud kaks tasemel leegionäri, austraallane Lincoln Williams ja itaallane Federico Marretta. Kapten Martti Rosenblatt tegutseb sel hooajal tempoosakonnas ja senine libero Denis Losnikov nurgaründajana. «Seni toimib kenasti,» kommenteeris Vassiljev positsioonide vahetust.

«Eesmärk on mängida medalitele ehk olla olulistel nädalavahetustel saalis,» ütles Vassiljev. «Oleme suhteliselt noored, ent senised trennid ja mängud on näidanud, et seis on hea. Olen meestega väga rahul.»

Postimehe kommentaar: Korralik kooslus – piisavalt noorust, piisavalt kogemust. Osalevad suure tõenäosusega nii mõnelgi medalimängul.

5. Rakvere – Kaibald ja lätlased

Rainer Vassiljevilt võttis peatreeneriohjad üle Aigor Kaibald. Tugevduseks on toodud lätlased Lauris Iecelnieks ja Arturs Briedis. Selverist naasis kodulinna sidemängija Ronald Järv ning TTÜst tulid Karel Ellermaa ja Karlis Mesila. «Igale positsioonile on konkurents,» on Kaibald komplekteeritusega rahul.

Postimehe kommentaar: Selverile, Tartule, Pärnule ja TTÜ-le on  raske vastu saada, ent play-off’id on jõukohased.

6. Võru/Danpower

Noortekoondise asemel on Võru meeskond sel hooajal väljas peamiselt omakandi meestega. Ent värvatud on ka kolm leegionäri: ukrainlasest sidemees Dmõtro Kozlovskõi ning leedulased Robert Juchnevic ja Andzej Savostenok. «Suuri sõnu ei tee, võtame samm-sammult,» lausus peatreener Marko Mett.

Postimehe kommentaar: Kõrges mängus ei osale, iga võit on saavutus.

7. Uustulnuk Järvamaa

Järvamaa pääses kõrgemasse seltskonda esiliiga võiduga. Lisandunud on Selverist Kristjan Õuekallas, samuti meelitati veel jätkama Pärnus pallinud Siim Põlluäär ja Romet Priimägi. Klubi eestvedaja Veiko Tihemets: «Püüame kohaneda ja märgi maha panna, play-off’idest tahaks osa võtta.»

Postimehe kommentaar: Palju kogenud pallureid, kes võivad mõnes mängus üllatada, ent hooaja kokkuvõttes kõrgete kohtade eest ei heitle. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles