Naiste klubide treeneritoolidel hakkavad istuma viis meest

Mariel Gregor
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Howard Frier ja Üllar Kerde eilsel pressikonverentsil.
Howard Frier ja Üllar Kerde eilsel pressikonverentsil. Foto: ANDER ILVEST

Naiste Eesti-Läti ühisliiga algav hooaeg on eripärane – kõigil viiel Eesti klubil on peatreeneritoolil mees. Neist kolm on naiskondade eesotsas debütandid – kevadel Eesti meistriks tulnud Tallinna Ülikooli juhendab meeste koondise endine loots Üllar Kerde, kes eelmisel hooajal oli Kersti Sireli parem käsi. Et Kerde aitab luua Moskva Dünamo spordikoolis uut süsteemi, sai ta mängudel käia vaid Eesti liiga finaalseeria ajal.

«See oli Kersti soov, et nüüd niipidi proovida, näis, kuidas läheb,» sõnas Kerde, kes on varasemalt aastaid tagasi ka Audenteses tüdrukuid treeninud. Nüüd peab ta Venemaal käima harvem ja saab rohkem naiskonnale pühenduda. «Eks ma toon siia natuke meeste mängu sisse. Kui meeste korvpall on pigem füüsilise poole peale üles ehitatud, siis naised kasutavad rohkem mõistust. Veidi raske on ringi harjuda ikka, kohati tuleb teistmoodi taktikat kasutada.»

Frieril kõrged eesmärgid

Tallinna Ülikooli ridades on ka kaks lätlannat – juba eelmisel hooajal üheks liidriks tõusnud Laura Audere ja noortekoondislane Guna Lagzdina, ülejäänud tuumik on sama, vaid Pirgit Püü liitus Tallinna 1182ga. Võimalik, et piiri tagant tuleb täiendust veel. «Vaatame, kuidas selle koosseisuga minema hakkab ja siis tegutseme edasi. Praegu on mitu mängijat vigastuste ja haigustega hädas, kui nemad mängukorda saavad, on pilt selgem,» kommenteeris Kerde.

«Võita on kergem kui tiitlit kaitsta. Alustame seega kaitsmisest,» ütles Kerde järjestikuse Eesti meistri tiitli püüdmise kohta. «Oleks ka aeg, et ühisliigas saaks mõni meie klubi medali kaela ja ei peaks ainult lätlasi õnnitlema,» sõnas ta eesmärkide kohta. Seni pole Eesti klubid ühisliigas otsustavates mängudes lõunanaabritele vastu saanud.

Viimaste aastate Eesti edukaim naiskond Eclex tegi läbi nimevahetuse ja ka treenerivahetuse – Tallinn 1182 nime all mängivat võistkonda hakkab uute sihtide poole tüürima endine tippmängija Howard Frier, kes seni on noori juhendanud. Ameeriklasel on eesti keel juba mõnda aega vabalt suus ja nii annab ta ka intervjuusid eesti keeles. «Oleme palju tööd teinud ja vaeva näinud. Eesmärgid on kõrged – tahame kodust tiitlit ja ühisliigas võiks samuti medali saada. Meil on tugev tiim ja eesmärgid peavad kõrged olema,» ütles Frier.

Naiskonna treeningud viiakse siiski läbi inglise keeles. «Mina tahtsin muidugi eesti keeles rääkida, aga naised ütlesid, et nad ei saa minust aru!» hüüatas Frier.

Naiskonna liikme Annika Kösteri sõnul on Frier innustav ja entusiastlik treener. «Treeningud on huvitavad ja mitmekülgsed, palju pööratakse tähelepanu põrgatamisele ja tehnikale,» sõnas Köster. «Nii Howard kui teine treener Gerly Kostla on väga hingega asja juures ja äärmiselt innustavad,» lisas Köster.

Kvalifikatsioonita Liivak

Tartu Ülikooli treeneripingil istub endine mängumees Toomas Liivak, kes kaks eelmist hooaega oli sealsamas abitreeneri rollis. Et Liivakul pole vastavat kvalifikatsiooni, ei saa ta ametlikult peatreeneri nime all naiskonda juhendada ega näiteks ka mängu ajal minutilisi mõtlemispause võtta.

«Olen nüüd juba mitu hooaega siinset naiste taset näinud ja pilt pole sugugi paha. Kui esmakordselt naiste korvpalli juurde tulin, oli see ikka täiesti võõras maa,» rääkis kunagine Tartu meeskonna tagamees Liivak. «Loodan, et suudame paremini esineda kui eelmistel hooaegadel,» sõnas ta. Naiskonnas on ka üks oluline täiendus – koondislane Mirjam Nikolai, kes sai hiljuti emaks, ent tahab õige pea treeningutega alustada.

Audentese SG / Noortekoondise peatreener on jätkuvalt Jaanus Levkoi ja AmEst Rapla eesotsas jätkab Toomas Annuk. Mõlemad on noortest koosnevad naiskonnad. Ühisliiga avamäng peetakse juba sel reedel kell 18 Audentese spordihoones, kus vastamisi lähevad igipõlised rivaalid Tallinna Ülikool ja Tallinn 1182.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles