Kalju loobus ise tiitliheitlusest, Levadia haaras ohjad

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Subbotin (vasakul) ja Alo Bärengrub laupäevases kohtumises palli pärast võitlemas.
Igor Subbotin (vasakul) ja Alo Bärengrub laupäevases kohtumises palli pärast võitlemas. Foto: Jaanus Lensment

FC Levadia alistas nädalavahetusel põnevusheitluses 3:2 Nõmme Kalju ning tal on head šansid mullu võidetud tiitlit kaitsta.

Neli vooru enne Eesti jalgpallimeistrivõistluste lõppu sai tiitliheitlusest sisuliselt kahe meeskonna duell. Kui seni olid väga head šansid ka Nõmme Kaljul, siis laupäeval mängisid nad need lihtsalt 45 minutiga maha ja nüüd edestab tabeliliider Levadia kolmandal positsioonil paiknevat Kaljut kuue silmaga.

Levadia ja Kalju laupäevasel duellil oli tiitliheitluse seisukohast suur kaal ja kui Levadial olnuks ka libastumise korral kõik veel nende endi kätes, siis Kalju vajas oma võimaluste parandamiseks kindlasti võitu. Siiski näitas Nõmme klubi laupäevase matši teise poolajaga, et võitu vajades on võimalik arvulises ülekaalus ja eduseisus olles mängida ka nii, et vaatajale võib jääda mulje, nagu oleks platsil vähemuses olnud just Kalju.

Nii tuligi juba kolmandal minutil kümne mehega väljakule jäänud ja minut hiljem end ka kaotusseisust leidnud Levadia teisel poolajal kõva tööga raskest olukorrast auga välja ja saavutas tulises heitluses 3:2 võidu.

«Teine poolaeg oli meie poolt ülikahvatu, see oli lihtsalt jala väristamine. Ma ei näinud meeskonda, kes oleks tahtnud seda mängu võita,» oli Kalju peatreener Igor Prins kohe pärast mängu  ETV otse-eetris oma hoolealuste suhtes ülikriitiline. «Esimene poolaeg oli meie poolt kontrollitav ja kõik toimis. Teine poolaeg oli täielik kaos. Mehed ei julgenud mängida, sellise mänguga ei saagi võita.»

Kui Kalju laupäevase matši teise poolajaga sisuliselt loobus tiitliheitlusest, siis neli vooru enne hooaja lõppu veel päris püssi põõsasse visata ei tahetud. Tabel aga näitab, et Levadial on kirjas 75, FC Floral 73 ja Kaljul 69 silma ehk matemaatiliselt on Nõmme klubil veel võimalus olemas, kuid praktikas on seis juba raske. «Kuni on veel punktidega reaalne võimalus olemas, siis niimoodi ei mõtle [et tiitel on läinud],» säilitas Janar Toomet optimismi. «Peame oma mängud võitma ja eks ole näha, mida teised konkurendid teevad.»

Tuliseid sündmusi jagus laupäeval nii platsile kui ka selle kõrvale. Levadia kaitsja Maksim Podholjuzin nägi punast kaarti juba kolmandal minutil, 71. minutil saadeti väljaku äärest ära kohtunike tegevust kritiseerinud Levadia juhendaja Marko Kristal. 80. minutil aga seis väljakul võrdsustus, kui teise kollase kaardi sai karistusalas käega mängimise eest Kalju keskkaitsja Alo Bärengrub.

«Kui mind minema saadeti, siis hakati alles väravaid lööma,» viskas Kristal pärast kohtumist nalja. Tõenäoliselt ootab Levadia juhendajat nüüd ka karistus ja see tähendab, et järgmise kohtumise ajal ta meeskonna pingil istuda ei saa. «Olen minagi emotsionaalne inimene. Mõnel inimesel on süütenöör lühem, mõnel pikem. Eks me kõik peame tegema järeldusi ja analüüsima, mis väljakul toimus. Mina teen seda, ma loodan, et ka teised teevad seda.»

«Päris palju närvirakke läks küll,» ütles ta matši kohta, kuid ei olnud kitsi ka oma hoolealuste kiitmisega. «Olukord läks algusega raskeks, kuid mängijad näitasid, mis neil sees on: sisu ja tahtmist. Pärast neljandat minutit heideldi kõikide pallide pärast algusest lõpuni. Tiitlivõimalused on meil samasugused nagu pärast eelmist vooru. Enne kuskile puhkama ei saa jääda, kui asi on ka matemaatiliselt selge.»

Võitjate poolel kerkis kangelaseks Dmitri Kruglov, kes esmalt realiseeris 82. minutil penalti ning siis lõi esimesel üleminutil peaga ka Levadia võiduvärava. «Pärast eemaldamist muutus olukord meie jaoks raskeks, kuid jätkasime oma mängu mängimist ja lõpuks võit tuli. Alati on vaja lõpuni uskuda, muidu ei tule midagi,» sõnastas Kruglov võidu valemi.

Kuna Sillamäe Kalev alistas viimati 2:0 Jõhvi Lokomotivi, on neil tabelis neljandana kirjas 67 punkti ehk Kaljust lahutab neid vaid kaks silma.

Eesti liigas on kavas nüüd kahenädalane paus koondisemängude tarbeks. Seejärel ootab aga kohe ees tiitliheitluse seisukohast ülioluline matš Flora ja Levadia vahel.

Tulemused

Eesti liiga 32. voor: Sillamäe Kalev – Jõhvi Lokomotiv 2:0 (55., 74. Jevgeni Kabajev), FC Levadia – Nõmme Kalju 3:2 (58. Teever, 82. pen., 90.+1. Kruglov – 4. pen. Vunk, 89. ov. Pikk), Narva Trans – Paide linnameeskond.

Tabeliseis: 1. FC Levadia 75 punkti, 2. FC Flora 73, 3. Nõmme Kalju 69, 4. Sillamäe Kalev 67, 5. FC Infonet 54, 6. Paide linnameeskond 29, 7. Narva Trans 28, 8. Tartu Tammeka 25, 9. Jõhvi Lokomotiv 15, 10. Tallinna Kalev 12.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles