Varrak kiitis tiimi arengut, Kullamäe kurtis probleeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlane Tanel Kurbas (viskel) on jäänud Kalevi tsentri Frank Elegari vastu keerulisse seisu.
Tartlane Tanel Kurbas (viskel) on jäänud Kalevi tsentri Frank Elegari vastu keerulisse seisu. Foto: Jaanus Lensment

Tulemuse poolest jätkasid kaks Eesti tugevamat korvpallimeeskonda Kalev/Cramo ja Tartu Rock koduse hooaja avamängu sealt, kus kevadel finaalseerias lõpetati – Kalev domineeris ja noppis võidu, Rock üritas küll vastu hammustada, kuid suurt intriigi lõpuminutitel ei tekkinud. Sisuliselt on meeskonnad siiski muutunud ning seda, milliseks jõuvahekorrad  tänavu muutuvad, on avavaatuse põhjal raske ennustada.

Mõistagi ei saa esimese mängu põhjal teha põhjapanevaid järeldusi, kuid laupäeval Kalevi 68:57 võiduga lõppenud kohtumisest jäid meelde mõned olulised nüansid.

Esiteks. Kalevi peatreeneri Alar Varraku taktika mängida väikese koosseisuga ning panna Janar Taltsi ohjeldama Erik Keedus. «Keeduse mäng meeldib mulle ja seekord sai ta oma ülesandega väga hästi hakkama – ju siis treeneri poolt valitud taktika toimis,» lausus Varrak pärast mängu. «Talts on meile palju pahandust teinud ja seekord oli Keeduse asi teda nullida.»

Keeduse hüva soorituse tõttu jäid eeldatavalt suure ääre positsiooni esinumbri Reinar Halliku mänguminutid napiks ning Kristjan Kitsing jäi sootuks pingile.  

Rocki peatreeneri Gert Kullamäe sõnul tuli talle üllatusena, et Talts ei tundnud end Keeduse vastu tegutsedes mugavalt. 28 minutiga kogus ta seitse punkti ja viis lauapalli. «Me ei suutnud selles paaris oma ülekaalu realiseerida.  Tõsi, mõned korrad, kui Taltsi katmisel abi anti, tuli pall sealt välja, aga tervikuna ei suutnud me seda ära kasutada,» tunnistas Kullamäe.  

Talts nentis, et mäng oli raske, ja tunnustas Kalevit hea kodutöö eest. «Kalev tõmbas kaitses korvi alla kokku ja seal polnud kerge tegutseda,» tõdes ta.

Teiseks. Kalevi mängus olulisteks lülideks olevad mängujuht Scott Machado, tsenter Frank Elegari ja nii-öelda vabamängija Armands Škele tõestasid, et vähemalt Eesti liigas on nad tasemel mängumehed. Omaette küsimus on muidugi see, kas nad suudavad samaväärset kvaliteeti näidata ka märksa tugevamate meeskondadega kohtudes.

Nagu Varrak oli teda iseloomustanud, tegutseski Machado meeskondlikult ja lõi kaaslastele häid olukordi. Elegar domineeris korvi all ja vägisi tekkis küsimus, kuidas ta ikkagi ei leidnud kahe hooaja vahel endale tugevamat ja rahakamat klubi. Škele oli aga mees, kelle eestvedamisel tegi Kalev otsustava vahespurdi.  

«Ärme hakka ühe mängu põhjal järeldusi tegema. Käime Venemaal ära ja mängime Lokomotivi ja Nižni Novgorodiga ja siis räägime ühe või teise mehe tasemest uuesti,» manitses Varrak vaoshoitusele.

«Kuid selle mängu põhjal võin olla siiski veidike rahulikum – ilmselgelt on paari nädalaga toimunud meeskonnas areng nii rünnakul kui kaitses. Mul oli hirm, kas jõuame, ja kindlasti on palju asju veel parandada ja teha, kuid nüüd tuleb areneda läbi mängude. Järgmise 24 päevaga peame üheksa mängu,» jätkas ta ja nentis, et arvestades Kalevi olukorda – probleemidest maksuametiga tekkinud teadmatus, suhteliselt hilja komplekteeritud meeskond ja kokkumängu harjutamist seganud vigastused – saadi päris soliidne võit.

Üks Kalevi kogenumaid pallureid, Eesti koondise raudvara Gregor Arbet avaldas meeskonna liidrite hulka kuuluvatele leegionäridele tunnustust. «Machado on korraliku tasemega mängumees, kes vähemalt seekord hoidis asju hästi kontrolli all ja kui vaja, tegi ka ise skoori,» kiitis ta 13 punkti ja neli söötu kogunud mängujuhti. «Lisaks sai ta kaitses Peciukeviciusega hästi hakkama.» Elegari nimetas ta aga loomaks, kes lauas möllab ja kellele vastased pööravad palju tähelepanu. «Seega peavad teised rohkem lauavõitlusesse sekkuma,» lisas Arbet.  

Kolmandaks. Rock vajab hädasti vigastust raviva Tanel Soku paranemist. Tartlaste peatreener Gert Kullamäe tunnistas, et meeskonna rünnak ei toiminud. Üheks põhjuseks olid mängujuhid. Leedulane Augustas Peciukevicius on Kullamäe sõnul küll vägevalt jõudu ja tahtmist täis, kuid mänguliselt ei tegutse ta veel loomulikult ning õige mängurütmi leidmine võtab aega.

«Kahju, et Sokk ei saa mängida – praegu oleks ideaalne aeg, kus ta saaks meeskonda sulanduda,» leidis Kullamäe. «Nüüd peab Soku puudumisel 40-aastane Valmo Kriisa vahepeal palli üle tooma, kuid tegelikult peaks tal olema selles meeskonnas hoopis teistsugune roll.»  

Eesti meistriliiga

• Kalev/Cramo – Tartu Rock 68:57 (Elegar 17, Škele 13, Machado 13 – Toome 11, Petrukonis 10, Eichfuss 8)

• TTÜ – TLÜ/Kalev 79:64 (Järvelainen 19, Raadik 16, Makke 13 – Grabauskas 20, Roos 12, Tamm 12)

• Tarvas – Valga Maks&Moorits 95:93 (Cipruss 19, Paiste 17, Stumbris 17 – Stupovic 30, Krumins 24, Aleksejevs 16)

• Pärnu – Rapla TYCO 77:75 (Silvas 27, Vahter 18, Lindmets 13 – Keerles 15, Paasoja 14, Pärn 10)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles