Uue aja esimene võit: Vilniuses alistati Leedu

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1999. aastal Vilniuses Eestile 2:1 võidu toonud koondise ääremängija Sergei Terehhov (vasakul) heitlemas leedulase Dainius Gleveckasega.
1999. aastal Vilniuses Eestile 2:1 võidu toonud koondise ääremängija Sergei Terehhov (vasakul) heitlemas leedulase Dainius Gleveckasega. Foto: Margus Luik / Õhtuleht

Eesti teenis 1990ndatel valikmängudes võõrsil esimese võidu 1999. aastal, kui Vilniuses alistati 2:1 Leedu.

Eesti ja Leedu jalgpallikoondis sammusid viimati Vilniuses pallimurule punktide peale mängima 1999. aasta 31. märtsil ning toonane kuupäev tähistab päeva, kui 1990ndate alguses taas rahvusvahelise jalgpalliperega liitunud Eesti koondis sai valiksarjas kirja esimese võidu võõral väljakul. Vilniuses Žalgirise staadionil peetud kohtumine lõppes eestlaste 2:1 võiduga ning mängu kangelaseks kerkis praegune Nõmme Kalju spordidirektor ja noortetreener Sergei Terehhov.

Toonased väravad on Terehhovil loomulikult hästi meeles. «Mäletan väravaid väga hästi. Esimesele andis Mark Švets tsenderduse, mina panin jala vastu ja oligi pall võrgus. Teine oli umbes 25 meetri pealt täpne löök taha ristnurka. Oli ilus värav!» meenutas ta tabamusi, mis tõid Eestile ajaloolise võidu.

«Kindlasti oli tegemist karjääri ühtede tähtsamate väravatega. Eriti, kuna lõpuks teenisime ju võidu,» arvas sinisärkide ridades 94 matši pidanud ja viis väravat löönud poolkaitsja. «Kuna neid tabamusi pole palju olnud, siis mäletan ikka kõiki. Nende kõrval oli oluline kindlasti Venemaa vastu löödud viigivärav. Korra sain valiksarjas ka Fääri saarte vastu värava kirja, kuid see tegi seisuks juba 3:0. Korra olin täpne ka sõprusmängus Küprose vastu.»

Pärast 1999. aastal Leedu alistamist on Eesti valiksarjades saanud võõrsil veel kümme võitu, millest neli on tulnud Andorra üle, korra on alistatud Fääri saared, Luksemburg ja Liechtenstein ning play-off’iga kulmineerunud 2012. aasta EM-valiksarjas alistati Serbia, Sloveenia ja Põhja-Iirimaa. Ehk toonane võit Leedu üle on siiani ses kategoorias üks kaalukamaid.

«Leedu oli meie klassi vastane. Natuke olid nad küll tugevamad, kuid kõik uskusid, et tegemist on mängitava vastasega ja hea õnne korral võime ka võita,» rääkis Terehhov toonastest ootustest. «Mingit aukartust ei olnud. Kui vastane on natuke tugevam, siis ei lähe keegi väljakule kaotama.»

Lisaks väravatele ja võidule on Terehhovil eredalt meeles ka kohale sõitnud Eesti koondise poolehoidjate häälekas kaasaelamine.

«Fänne oli ikka päris palju. Kui õigesti mäletan, oli neid isegi paarsada. Neid oli mängu ajal kõvasti kuulda ja näha. Pärast mängu olid poolehoidjad loomulikult väga positiivselt häälestatud – ka nende jaoks oli võit väga tähtis.»

Kokku on Eesti ja Leedu varasemalt valiksarjades omavahel pidanud neli kohtumist ja toonane Vilniuse mäng on meie jaoks ainus positiivse skooriga tulemus. 2000. aasta EM-valiksarjas saadi koduväljakul leedulaste käest 1:2 kaotus. Vastamisi oldi ka 1996. aasta EM-valiksarjas ning siis kaotati koduväljakul 0:1 ja võõrsil koguni 0:5.

«Toona võis öelda, et Eesti ja Leedu vahelises kohtumises olid leedulased pigem favoriidid ning nende üldine tase oli kõrgem,» hindas Terehhov jõudude vahekorda. «Praeguseks on koondiste mõistes seis kindlasti ühtlustunud ja tegemist on küllaltki võrdsete meeskondadega.»

Leedu koondise puhul võib Eesti koondise jaoks välja tuua veel ühe positiivse fakti. Kui Lätiga on Eesti pidanud läbi ajaloo kõige rohkem kohtumisi (52), siis Leedu vastu on teenitud kõige rohkem võite (18). Üle kümne korra on Eesti suutnud alistada veel vaid Andorra, kes on üle mängitud 11 juhul.

Millised võimalused võiksid Eestil aga sel korral olla, kui 2016. aasta EM-valiksarjas kohtutakse neljapäeval taas Vilniuses, seekord LFFi areenil.

 «Toonases koondises moodustasid põhiseltskonna FC Flora mängijad ja eks kogemusi oli vähem. Praeguseks on Eesti koondise tase tunduvalt tõusnud ja meil on palju mehi välisliigades,» arvas Terehhov. «Ees ootab tõsine mäng. Leedu ei ole meist klassi võrra kõrgem. Seekord saab otsustavaks see, kumb tahab rohkem võita. Tuleb uskuda ning distsiplineeritult ja isuga mängida.»

Lõpetuseks ka üks fakt veelgi kaugemast ajaloost. Kui 1999. aastal Leedu üle saavutatud võit oli esimene võõrsil teenitud võit üheksakümnendatel, siis 1930ndatel osales Eesti koondis ka kahes MM-valiksarjas, kus kokku teeniti neljast mängust üks võit, kui 1937. aastal alistati Turus 1:0 Soome.

Eesti ajaloolise võidu andmed

•    Leedu – Eesti 1:2

•    Vilnius, 31.03.1999, Žalgirise staadion, 3000 pealtvaatajat

•    Väravad: 49., 78. Sergei Terehhov – 83. Arturas Fomenka

•    Eesti koosseis: Mart Poom; Urmas Kirs, Sergei Hohlov-Simson, Marek Lemsalu, Erko Saviauk; Mark Švets (68. Marko Kristal), Martin Reim, Maksim Smirnov (90. Viktor Alonen), Sergei Terehhov; Kristen Viikmäe, Andres Oper (66. Indrek Zelinski).

Eesti koondise võõrsil teenitud võidud valiksarjades

Leedu – Eesti 1:2 EM-valiksari 2000

Fääri saared – Eesti 0:2 EM-valiksari 2000

Andorra – Eesti 0:2 MM-valiksari 2002

Andorra – Eesti 0:2 EM-valiksari 2004

Liechtenstein – Eesti 1:2 MM-valiksari 2006

Luksemburg – Eesti 0:2 MM-valiksari 2006

Andorra – Eesti 0:2 EM-valiksari 2008

Serbia – Eesti 1:3 EM-valiksari 2012

Sloveenia – Eesti 1:2 EM-valiksari 2012

Põhja-Iirimaa – Eesti 1:2 EM-valiksari 2012

Andorra – Eesti 0:1 MM-valiksari 2014

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles