Eesti koondise väärtus: üle 14 miljoni euro

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan.
Eesti jalgpallikoondise kapten Ragnar Klavan. Foto: Raigo Pajula

Leedu spordiportaal 15min.lt on enne homset Eesti ja Leedu jalgpallikoondiste kohtumist võtnud vaevaks portaali Transfermarkt.co.uk abil uurida, kumb meeskond on «hinnalisem».

Mõistagi on seal avaldatud numbrid mängijate väärtuste kohta hinnangulised, kuid annavad siiski mingi pildi, kui kõrgelt ühte või teist meest väärtustatakse. Väravavahtide arvestuses on selge eelis Leedul – Rumeenias Bukaresti Steauas palliv Giedrius Arlauskis hinnatakse 1,5 miljoni naela ning Vytautas Černiauskas (Poola kõrgliiga, Kielce Korona) 1,14 miljoni naela peale. Eesti kolmest väravavahist on kõige hinnalisem Soomes mängiv Mihkel Aksalu, esikinda Sergei Pareiko väärtuseks hindab Transfermarkt – ilmselt mehe vanust arvestades – üllatuslikult vaid 88 000 naela. Leedu kolm väravavahti on samas ka vanusevahemikus 24-26 eluaastat, samas kui meie koondisesse kuulub lisaks Pareikole ja Aksalule veel ka 34-aastane Pavel Londak.

Kaitsjate arvestuses kergitab Eesti aktsiad leedulastele püüdmatusse kaugusesse mõistagi koondise kapten Ragnar Klavan. Saksamaa kõrgliigas palliva parimas mängijaeas keskkaitsja väärtuseks pakub Transfermarkt 2,2 miljonit naela. Leedulastest ei küündi keegi sellele ligilähedalegi, Glasgow Rangersi 30-aastase kaitsja Marius Žaliukase väärtuseks pakutakse 440 000 naela. Küll aga avaldab 15min.lt lootust, et tulevikus tõuseb leedulastest pildile 24-aastane vasakkaitsja Vytautas Andriuškevičius, kes teenib praegu leiba Hollandi kõrgliigas SC Cambuuri ridades.

Kogu ülejäänud Eesti kaitseliini hinnatakse leedulastega samal tasemel olevaks või kallimaks. Üle poole miljoni naela on veel ka hetkel jätkuvalt klubita oleva Enar Jäägeri väärtus (528 000 naela), talle järgneb Norras palliv Taijo Teniste (440 000 naela).

Oma koondise keskvälja suhtes on 15min.lt skeptiline, märkides Eesti koondise liidritena eraldi ära mängumootori Konstantin Vassiljevi ja äärepoolkaitsja Sergei Zenjovi. Esimese väärtuseks hindab Transfermarkt 1,76 miljonit ja teise puhul 880 000 naela. Järgneb Tšehhi kõrgliiga mees Joel Lindpere (528 000 naela).

Samas on oma plussid ka leedulastel – nooremad mängijad ja suurem valikuvõimalus. Leedu puhul tuuakse välja, et tulevikus peaks mitu meest liikuma praegusest kõrgemale tasemele – nii Henri ja Hannes Anieri meeskonnakaaslane, 23-aastane Arvydas Novikovas Erzgebirge Auest (352 000 naela) ja Poola kõrgliigas Leczna Gornikus mängiv Fiodoras Černychas (440 000 naela) kui ka veel kodumaal pallivad Karolis Chvedukas, Tautvydas Elias ja Arturas Zulpa. Kogu selle viisiku vanus jääb 22 ja 24 eluaasta vahele.

Ründeliine hinnates märgib 15min.lt, et Leedul võib olla küll Deivydas Matuleviciuse näol üks säravam staar, kuid eestlased löövad ühtlusega. Rumeenia kõrgliigas Targu Jiu Pandurii ridades mängiv ning eelmisel aastal eurosarjas ka Eesti meistrile Levadiale palju peavalu valmistanud 25-aastane Matulevicius on Transfermarkti arvates väärt 1,32 miljonit naela. Ülejäänud Leedu ründeliini moodustavad Eesti vastu aga 34-aastane veteran Ričardas Beniušis, kes on karjääri jooksul episoodiliselt mänginud Venemaal, Norras, Šotimaal ja Iisraelis, ning nooruke 19-aastane Simonas Stankevicius, kes kuulub Inglismaa kõrgliigaklubi Leicester City noortemeeskonda ning kellele Transfermarkt veel hinnasilti külge riputada ei oskagi.

Eestlatest on kõige kõrgemalt hinnatud sel hooajal laenulepingu alusel Šotimaa kõrgliigasse Motherwelli naasnud Henrik Ojamaa 616 000 naelaga. Järgneb Henri Anier (528 000 naela), Rimo Hundi väärtuseks hinnatakse 308 000 ja Ats Purje omaks 264 000 naela.

Kokkuvõttes loetakse Eesti koondise koguväärtuseks 11,154 miljonit naela ja leedulaste omaks 9,653 miljonit naela – ümberarvutatuna vastavalt 14,16 miljonit ja 12,25 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles