Imelisele algusele soodsa jätku otsimine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joel Lindpere (vasakult), Ragnar Klavan, Dmitri Kruglov ja Aleksandr Dmitrijev eile õhtul toimunud treeningul.
Joel Lindpere (vasakult), Ragnar Klavan, Dmitri Kruglov ja Aleksandr Dmitrijev eile õhtul toimunud treeningul. Foto: Tairo Lutter

Septembri alguses Sloveenia alistamisega seatud eesmärgi, EM-finaalturniiri pileti püüdmise poole korraliku sammu teinud Eesti jalgpallikoondis peab täna sellel teel teise lahingu, kui võõrsil mängitakse võidukalt alustanud Leeduga. Kui mängu eel on koondislased rõhutanud, et matš leedulastega on tähtsam kui pühapäevane duell inglastega, kuna esimene on meie otsene konkurent kolmandale kohale, siis eile avaldati, et positiivse tulemusena läheksid koondise jaoks täna kirja nii võit kui ka viik.

«Meil on muidugi unistus jõuda finaalturniirile, aga teadsin peatreeneriks asudes, et pean tooma meeskonda noori mängijaid. Minu meelest on algus olnud hea ja kui võtta aluseks Sloveenia mäng, siis saab meid tulevikus olema väga raske alistada,» tõdes heatujuline Eesti koondise peatreener Magnus Pehrsson eile Vilniuses. «Parim tulemus on meie jaoks mõistagi võit, aga ka viik võõrsil – ma ei taha sellest küll eriti rääkida, aga tabeliseisu kohalt oleks ka viik hea.»

Pehrssoni juhendamisel kaitses väga organiseeritult ja kompaktselt mängiv Eesti läheb ka täna väljakule peamise eesmärgiga hoida oma värav puutumatuna. «Meie jaoks on väga tähtis alustada kaitsest lähtuvalt ja tagant nullis hoida,» tutvustas koondise kapten Ragnar Klavan plaane.

«Olen näinud mitut Eesti koondise mängu, nad mängivad nii kodus kui võõrsil samamoodi – kaitses tugevad ja rõhuvad vasturünnakutele,» hindas eestlasi Leedu tiimi loots Igoris Pankratjevas. «Ma ei ütle, et Eesti oleks kaitsev meeskond, vaid nad mängivad kaitses väga distsiplineeritult. Samuti on neil palju mehi, kes mängivad välismaal – ja mängivad, mitte ei istu pingil. Kes rohkem palli valdab? See, kes teeb vähem vigu,» lausus ta.

Võrreldes võiduka Sloveenia-mänguga tuleb Eesti koondise algkoosseisus täna kindlasti vähemalt üks vahetus. Kuna viimati paremkaitses tegutsenud Taijo Teniste jäi vigastuse tõttu üldse Tallinna, tuleb talle asendaja leida. Suure tõenäosusega on selleks meheks koondises pikalt paremkaitsjana tegutsenud Enar Jääger, kel puudub praegu aga koduklubi ja seetõttu ka mängupraktika. Jäägri ülesandeks jääb täna Henri ja Hannes Anieri klubikaaslase Arvydas Novikovase tegevuse pidurdamine.

«Kohe esimesel päeval, kui koondisesse jõudsin, rääkisin, milles ta tugev ja nõrk on. Enaril peaks pilt selge olema,» avaldas Anier. «Ta on väga hea mängija ning hindan teda. Me pole küll kaua koos mänginud, kuid võin öelda, et ta on hea ning kindlasti väga ohtlik.»

Kui vaadata seejärel tervet Eesti eeldatavat kaitseliini, kus koha peaksid sisse võtma veel Ragnar Klavan, Igor Morozov ja Ken Kallaste, ning lisada neile väravavaht Sergei Pareiko, siis sellest viisikust pidasid nii Pareiko kui ka Jääger viimase mängu, kui jooksid murule matšis Sloveeniaga. Põlvevigastusega hädas olev Morozov käis aga koduklubi Debreceni eest viimati Ungari kõrgliigas väljakul 13. septembril. Seega on nimetatud meestest saanud regulaarselt mängida vaid Klavan ja Kallaste. Kui vigastus peaks Morozovi mängule kriipsu peale tõmbama, on tema asemel väljakule arvatavasti oodata Alo Bärengrubi.

Koondisega Leetu kaasa sõitnud Konstantin Vassiljevit täna tõenäoliselt algkoosseisus väljakule oodata ei ole. Kuna mäng toimub Vilniuse LFF areenil kunstmurukattega väljakul, siis põlvevigastusest taastuva Vassiljevi kasutamine sellistes oludes ei pruugi edasist silmas pidades otstarbekas olla. Samas ei saa välistada võimalust, et vajaduse korral tuleb poolkaitsja teisel poolajal vahetusest väljakule.

Võrreldes septembriga võiksid sel korral algkoosseisu kohale tõsiselt pretendeerida viimasel ajal koduklubides korralikke esitusi teinud Henrik Ojamaa ja Dmitri Kurglov, kuid pigem võib eeldada, et Pehrsson jätkab vähemalt algrivistuses eelmises matšis edu toonud meestega.

«Leedu on võrreldes Sloveeniaga teistsugune vastane, teiste tugevuste ja nõrkustega, nii et teen mõningaid muudatusi,» andis Pehrsson siiski vihje. «Kuid mängus Sloveeniaga oli ka palju häid hetki, eeskätt see, et hoidsime oma värava puhtana. Nagu ikka, on meie jaoks oluline tegutseda kompaktselt, ühtse meeskonnana. Leedulaste mänguga oleme kursis – nad on organiseeritud, füüsiliselt tugevad ja kõvad töötegijad.»

Leedu võõrustab Eestit kunstmurul, mis Pehrssoni sõnul mõjutab rohkem mängijaid kui teda. «See on neile uus ja seetõttu treenisime ka enne seda mängu kunstmurul. Mis puudutab meeskonna taktikalist poolt, siis kunstmurul on raskem vastastele lähedalt pressingut teha ja seega tuleb sulgeda pigem vastaste söödukanalid,» sõnas ta.

Sloveenia üle saadud võidu järel Pankratjevas Eestit siiski täna mängu eel soosikuks ei pea. «Võin vaid öelda, et homme (täna – toim) tuleb väga keeruline mäng. Oli veidi üllatav, et Eesti Sloveeniat võitis, aga kui vaatasin hiljem kohtumise videot, siis minu arvates olite te võidu ära teeninud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles