Võimalused võita on varasemast suuremad

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu sai Kalev Ühisliigas jagu tippmeeskond Kaasani Unicsist, kuid kokkuvõttes jäädi pidama kahe võidu peale. Tänavu on võimalik võitude arvet kasvatada.
Mullu sai Kalev Ühisliigas jagu tippmeeskond Kaasani Unicsist, kuid kokkuvõttes jäädi pidama kahe võidu peale. Tänavu on võimalik võitude arvet kasvatada. Foto: Liis Treimann

Kaheksa võitu ja kuuskümmend kaotust – selline on ainsa Eesti korvpalliklubina juba aastaid tippkorvpalliga otseselt kokku puutuva Kalev/Cramo saldo Ühisliigas. Täna alustatakse Venemaal loodud liigas oma kuuendat hooaega. Mänge on rohkem kui ealeski varem – 30 – ning võimalus defitsiidiks muutunud võitude arvu kasvatada senisest tõenäolisem.

Tänases hooaja avamängus mullu Euroliigasse kuulunud Kuban-Lokomotiviga on võitu raske loota, samuti näib võitmine ebatõenäoline kolm päeva hiljem tänavuse Euroliiga meeskonna Nižni Nov­gorodiga mängides. Ilmselt läheb raskeks ka veel nädalapäevad hiljem Volgogradis, kuid 26. oktoobril kodus Samaraga kohtudes tuleb minna juba täispangale.

Ei alustata nullist

Ühisliiga kodulehel avaldatud esimese vooru eelvaates tuletatakse meelde, et Kalev pole selles sarjas veel kunagi tähti taevast alla toonud, kuid märgitakse samas, et suvel töötas klubi juhtkond vigade kõrvaldamise nimel ning uuenenud Kalev on võimeline üllatama.

Kuigi ka Kalevi peatreener Alar Varrak on mitu korda rõhutanud meeskonna uuenemist, ei pidanud ta seekord alustama kõike nullist – möödunud hooajast jäi koosseisu mitu olulist lüli.

Näiteks üks meeskonna liidreid, tsenter Frank Elegar või tagaliinis ja äärel toimetavad Rain Veideman ja Gregor Arbet, aga ka suur äär Kristjan Kitsing ja praegu vigastust raviv, kuid hooaja keskel meeskonnaga liituv Indrek Kajupank. Lõppude lõpuks on ju Kalevi jaoks oma mees ka aastaid selles meeskonnas pallinud ning mullu talve hakul lahkunud Armands Škele – kõik Ühisliiga karastusega mängijad.

Möödunud laupäeval, Kalevi koduse hooaja avamängus Rockiga, olid neist Elegar ja Škele meeskonna liidrid. Neile sekundeeris väärikalt mängujuht Scott Machado. Seega oleksid olulised lülid justkui tasemel, kuid Varrak manitses juba toona, et mängu põhjal Rockiga ei maksa veel suuri järeldusi teha – olulisem on see, mida näitavad Ühisliiga esimesed mängud.

Kalevi jaoks ongi üks huvitavamaid küsimusi, kuidas saab tippmeeskondadega kohtudes hakkama mängujuht Machado. Rock ei avaldanud talle väga suurt survet, tippmeeskondade vastu ta aga nii kergelt ei pääse. Võib eeldada, et teise mängujuhi Martin Dorbeku roll jääb suurtes mängudes marginaalsemaks ja pole sugugi võimatu, et Varrak eelistab sellistes kohtumistes Machado asendajana hoopis Rain Veidemani.

Võimalust koosseisu varieerida pidas Varrak meeskonda komplekteerides väga oluliseks. Kui tavaliselt number kahena alustav Veideman peaks nihkuma teatud ajaks mängujuhi kohale, on tal ründava tagamehe kohale võtta Škele, Arbet või EJ Singler. Samas sobivad kõik need mehed ka väikese ääre positsioonile.

Võimalused vastavalt vastasele vangerdada on ka Kalevi eesliinis. Eestis pole erilist põhjust mängitada koos Elegari ja leedulast Mindaugas Kupsast, tippmeeskondadega kohtudes võib selline vajadus tekkida. Lisaks on korvialuste meeste rotatsioonis oma kindel koht Reinar Hallikul, keda näiteks Rock kolmese tagant viskele ei lase, kuid nagu koondise mängud on näidanud, kaugemalt tulnud vastased lasevad. Paari «üllatuskolmesega» on ta võimeline tooma hulga kasu. Viimane aeg on tõeliselt esile tõusta ka Kristjan Kitsingul.

Võrdseid meeskondi mitu

Seega, meeskonda Kalevil justkui oleks; ega asjata kirjutatud liiga kodulehel avaldatud meeskondade analüüsis, et Kalev on end eelmistel hooaegadel näidanud üllatusvõimelise meeskonnana ning näib, et nendeta ei möödu ka tänavune hooaeg.

Tegelikult poleks viis-kuus võitu tänavu mingi üllatus, pigem asjade loomulik käik, sest vähemalt esialgu Kaleviga üsna võrdväärseid meeskondi on liigas mitu. Tšehhi Nymbruk, Valgevene Tsmoki, Soome Bisons ning Venemaa Samara ja Saratov. Need on meeskonnad, keda tuleb minna võitma. Ja kui samal ajal õnnestuks näpistada mõnda tugevamat keskmikku, võiks Kaleviga rahule jääda.

Peaasi on see, et meeskond ei langeks pika hooaja jooksul tuimusesse ega kaotaks publikut, nagu on juhtunud mitmel eelmisel Ühisliiga hooajal. Algus saab aga olema raske, sest kuuest esimesest kohtumisest viis peetakse võõrsil.  

Kalev/Cramo Ühisliiga hooaja esimese kolme kuu kalender

• 9. oktoober    Kuban-Lokomotiv (v)

• 12. oktoober    Nižni Novgorod (v)

• 18. oktoober    Volgograd (v)

• 26. oktoober    Samara Krasnõje Krõlja (k)

• 4. november    Loimaa Bisons (v)

• 16. november    Peterburi Zenit (v)

• 23. november    Krasnojarski Jenissei (k)

• 30. november    Nymbruk (k)

• 7. detsember    Himki (v)

• 20. detsember     Riia VEF (k)

• 28. detsember    Saratovi Avtodor (k)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles